Upratovanie a organizácia domova

30. mar 2022

Dobry den,
poprosila by som o radu, skusenost. Som sama s dvomi malymi detmi, nedavno sme sa narychlo prestahovali z domu do bytu, cize veci je dost. A aby som pravdu povedala aj bordelu, nebol cas organizovat nic a pri dvoch drobcoch a praci na plny uvazok nestiham. A v podstate som v zacarovanom kruhu, pretoze cim vacsi bordel, tym dlhsie musim hladat a tym mam menej casu (a trpezlivosti). Na nete som nasla vela prispevkov aj na IG co sa tyka upratovania ci organizacie, najma metoda Marie Kondo, uz dlhsie sledujem a inspirovala som sa najma babatku na skladanie veciciek, ale neviem najst, ako zacat, kde co... vacsinou su prispevky uz len o udrziavani a podobne... Potrebovala by som najst veciam ich domov, stale miesto... Nikdy som nebola maniak ale ani bordelar :( Potrebujem proste zorganizovat, najst system, vytriedit... ale ked nahodou aj nieco zacnem, tak male zacne plakat alebo mi pre velky uspech vyhadze na druhom konci 🙂
Hladam konstruktivne rady, aj ked zazraky neexistuju. Nemam moznost dat deti k rodine, ci kamaratke, takze to bude bud po nociach alebo s detmi, len neviem ako na to.
Dakujem

tarvika
30. mar 2022

za mna je najkonstruktivnejsia rada minimalizmus. vsetko co nepouzivam a nepotrebujem, ide prec z domu. a to bud sa vyhodi, daruje alebo preda. teda predtym nez vobec odlozim veci ( a kazda vec bude mat svoje vlastne miesto, aby clovek vedel kde ju najde a kde ju ma hned po pouziti vratit), veci vytriedim na 4 kopky - nechavam si, vyhodit, darovat, predat. prvu kopku poodkladam tak, ze kazda vec ma svoje miesto. idealne zgrupovat veci s podobnym ucelom (napriklad sportove potreby na jedno miesto, naradie na jedno miesto, sezonne oblecenie atd). na vyhodenie hned vyhodim. na darovanie cim skor darujem, nech sa mi to nekopi (pripadne rovno zaniest do zbernych kontajnerov na oblecenie, knihy darovat do kniznice atd). na predaj hned nahodim do bazarika.
za mna je najdolezitejsie naozaj dokladne triedenie. ak si minimalista, nikdy nic nehladas, vzdy vies kde co je a nemusis stale odkladat veci.
za mna je aj pomoc 'junk drawer', ale netreba ho zneuzivat. teda ak mas vec, ktra este nema miesto/nevies kde ma miesto, a nemas cas teraz to riesit, ide do zasuvky na bordel, ktoru treba asponr az do mesiaca prejst a vyprazdnit.

christie11
30. mar 2022

Pridaj sa do skupiny Minimalizmus,tam vedia baby super poradit. So systemom ti neviem poradit,mne samej pri dvoch detoch ten moj nefunguje 🙂 ale najprv by som sa skusila zbavit nepotrebnych veci.drzim palce

pele
30. mar 2022

Co baby pisu, je super. Urcite rozmyslat nad kazdou vecou, co ma prist domov, hlavne, ked je vela miesta. Ale s tym, co uz doma mas, by som nemala velke naroky. Pri malych detoch je tazko najst cas na vytriedenie a poukladanie veci. Ja som to teda nezvladala, vzdy som chcela a nikdy som nestihala. Tak som rezignovala, jednu miestnost obetovala ako sklad, da sa povedat. Svoje miesto by som dala obleceniu, ktore pouzivate, dokumentom a hrackam, ktore sa pouzivaju. Oblecenie co nepouzivate, do nejakych skriniek, tasiek, krabic, podla toho co mas, oznac nazvom, tam to najdes. Ostatne veci, do skladu. Vytriedis ak nahodou ti ostane cas, alebo o par rokov.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
30. mar 2022

@viestta praveze to sa nedá podľa mna 😂. Potrebujem nejaký plán čo kde pôjde pretože tak ako píšeš to funguje už keď veci majú svoje miesto

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katkamatka7
30. mar 2022

Urči si, čo nevyhnutne potrebuješ pre výkon práce a nesmie sa dostať do rúk deťom za žiadnych okolností, čiže zabezpeč, zamkni. Detská vynaliezavosť má hranice tam, kde končí drevená rúčka dlhej metly pod stropom a zvedavosť bude rásť.
Pri malých deťoch minimum hračiek, ktoré uložia na miesto. ( Neuložia, kým neuložíš a nezopakuješ akým nezopakujú, musíš uložiť, to je ten začarovaný kruh).
Zvyšok vytriediť do krabíc, nádob, skriniek, šuplíkov. Kritériá na triedenie: čo je nevyhnutné a potrebné a nebezpečné pre deti, ďalšie čo je nevyhnutné potrebné.
Keď sa dostaneš ku ukladaniu, uložiť veci súvisiace spolu čo najbližšie k sebe a určiť stále miesto.
Detské hry na skrývačku sú skúškou nervov a trpezlivosti a ,,známkou správneho zdravého vývoja ".

autor
30. mar 2022

@christie11 dakujem za tip, idem pozriet skupinu. Ja viem, ze to s dvoma detmi bude tazke, ale finalita je prave, aby som mala s nimi viac casu 🙂

autor
30. mar 2022

@pele ja ten "sklad nemam", takze bordel nemam kam davat, akurat sa on potkyname...

autor
30. mar 2022

@katkamatka7 male je este moc male ale starsie "kypi" zdravim 🙂

stannkal
30. mar 2022

Myslim, ze k dobremu vysledku vedie viac ciest ale ja by som postupovala takto:
1. napis si vsetky veci co vlastnis a v ktorej izbe by idealne mali byt ulozene... len typovo nie vypisovat jednotlive kusy 🙂 napr knihy->obyvacka, damske oblecenie->spalna.
2. najdolezitejsie je mat dostatok a dobre ulozne priestory. Zamerat sa na funkcnost, t.j. skrine mat vedla seba a ist idealne az po strop - tak ti zaberu menej miesta ako mat ich "rozhadzane" po izbe. Kupit dobre flexibilne riesenia ako ma napr Ikea aby si si presne mohla navolit vnutorne vybavenie ako potrebujes, napr vela policiek alebo suflikov. Nejaky cas stravit planovanim toho vnutorneho vybavenia, napr na drobnosti su lepsie plytke sufliky, na oblecenie bud policky alebo vesiakove tyce - spravit si hruby plan co kde bude. Bez toho sa nepohnes, inac budes naveky len premiestnovat veci z jedneho miesta na druhe. V tych skriniach si mozes kludne jednotlive policky a sufliky oznacit nalepkami, tak budes presne vediet co kam ide.
3. pri detoch sa to da len po malych krokoch takze budes potrebovat aj docasne ulozne riesenie - kup si vela stahovacich krabic v rovnakych rozmeroch. Nahadz do nich vsetko co nepotrebujes denne, podla kategorii a dobre to popis aby si vedela co kde je. Take krabice sa daju docasne ulozit hocikde, mozes ich davat na seba, postavit si z nich "stenu" atd (my taku stenu mame uz 2 mesiace :D)
4. Potom uz len ides krabica po krabici, triedis, ukladas 🙂 ... to sa da zvladnut aj s detmi

stannkal
30. mar 2022

nenapisala si ako si na tom financne, no ak si to mozes dovolit, mozno by som skusila na tvojom mieste najst niekoho kto sa takejto organizacii venuje profesne a nechat si od neho pomoct.

autor
30. mar 2022

@stannkal no financne ako slobodna mamicka 🙂 , byt prenajaty, takze v podstate uz nejake vybavenie nastastie ma, co je dobre aj nedobre 🙂 treba vyriesit s pouzitim existujuceho.
Dobry napad triedenia...
mam 2 relativne male izbicky, ale v kazdej je skrina. Spalna + detska. drobcek je zatial so mnou, este nema rok. V spalni mam komodu, kde su bodycka a tak, ale mam nastastie ulozne skrinky aj v kupelni, akurat som si kladl otazku, ci by nebolo zatial lepsie dat jeho veci tam, pretoze tam ho prezliekam najcastejsie. Ale zaroven tam mam moje veci, umoznuje mi to rano sa obliect, bez toho aby som rusila dieta, ktore spi v mojej izbe...
a prave, chcela by som nieco viac-menej definitivne, aby som to nemusela premiestnovat a hladat, len eventualne "doladit"

autor
30. mar 2022

@tarvika dakujem, na zamyslenie

stannkal
30. mar 2022

no to poznam, my sme momentalne tiez v prenajme ale berieme to ako docasne riesenie, kym si nekupime nieco vlastne, takze ma to az tak "nestve"... ja som sa zmierila s tym, ze vacsina nasich veci je skratka ulozenych v krabiciach a z nich mame spravene "steny" v 2 izbach. V skriniach su len tie najdolezitejsie veci tak aby sa tam vsetko pohodlne zmestilo... Redukovat veci je tiez dobry napad, to sme robili pred stahovanim aj my, ale rodina s dietatom skratka bude mat stale dost vela veci.

katkamatka7
30. mar 2022

Čistenie a utieranie je na tému tiež.
Do istého času som sa zmierila so žitím s krabicami. Skrinky zamknuté, pretože zvedavec vyhadzuje a precízne ukladanie končí rozhádzané na zemi. A odomknúť a zamknúť je sakra zdržujúci čas, keď je zvedavec pod nohami.

autor
30. mar 2022

@katkamatka7 ja mam posuvne dvere a rozmyslam nad zapadkou 🙂 chcem mat upratane, aby:
a) som vedela najst veci
b) uvolnila priestor na hranie, na zemi
c) mala viac casu na deti

takze to beriem ako narocnu investiciu casu na zaciatku, ktora mi ale usetri cas. A mame za sebou prve mesiace, ked dietatko najrychlejsie rastie a nestihame menit veci, teraz sa to hadam trosku spomali 🙂

autor
2. apr 2022

Upnem diskusiu možno ešte niekoho niečo napadne

akinom0077
14. apr 2022

Pomalinky, postupne, nie naraz po 1 izbe ale dokladne… kedy cas dovoli

katkamatka7
14. apr 2022

Prečítala som všetky príspevky, v každom je niečo nápomocné, nápadité.
Naučiť deti hrať sa spôsobom, že vytriedite spoločne v rámci hry, uložíte spoločne. Investícia do tohoto času sa vráti. Oni samé môžu dostať nápady, ktoré nevidíš sama, ale s nimi áno.

loliki
14. apr 2022

Nám pomohli krabice od plienok. Dávali sme tam hračky, oblečenie podľa veľkosti čo vyrástli, detské knižky a krabice na seba.