Umývačka riadu do už existujúcej kuchynskej linky

5. feb 2024

Ahojte riešil niekto situáciu že si dával umývačku riadu do staršej kuch linky? Momentálne na celú novú linku nemame ale umývačka je v našej domácnosti už potrebná ako soľ 😁 je to moc komplikované? Chceme jednu skrinku 60tku dať preč a namiesto nej dať umývačku. Predpokladám že mám hľadať vstavanú umývačku však? A budú tam potrebné nejaké úpravy od stolára?

viestta
5. feb 2024

Ak chces vstavanu, tak na nu potrebujes predny panel rovnaky ako su ostatne dvierka. Mozno sa daju pouzit dvierka zo skrinky, ktoru zrusis, ale nemusi to byt riesenie. Kup klasicku, volne stojacu, z kazdej sa dat dole vrchne veko a zastrcit pod pracovnu dosku. Okrem toho treba doriesit napojenie na vodu, napojenie na odpad. To sa da riesit aj pod drezom, na vodu rohovy ventil a vymenit sifon a samozrejme musis mat niekde pristupnu zasuvku a nemala by byt priamo za umyvackou

simsalabim
5. feb 2024

Nemusi byt vstavana. Normalne ju bude vidno, strcis ju namiesto skrinky, nebude zabudovana.

katica06
5. feb 2024

V pohode, videla som nejedno

madeincssr
5. feb 2024

Vrchnu pracovnu dosku demontovat, potom rozpojit skrinky od seba, jednu 60cm siroku dat prec (umyvacka ide namiesto 60cm skrinky). Ale problem moze nastat s privodom vody, zasuvkou a vyvodom odpadovej hadice z umyvacky niekam aspon do sifona pod drezom (trasa). Zasuvka a privod/uzaver studenej vody by nemali byt vzadu za umyvackou, ale v niektorej z vedlajsich skriniek, aby boli pristupne pri zasunutej umyvacke. Vstavana umyvacka moze mat svoje dvierka (ovladanie spredu), alebo taka, ze predok umyvacky tvoria dvierka zo 60cm jednodverovej kuchynskej skrinky (namontuju sa na nu, ovladanie je potom na hornej hrane dvierok po ich otvoreni).

autor
5. feb 2024

@simsalabim presne tak som si to myslela ale manžel vraví že pod pracovnú dosku by sa nezmestila voľne stojaca..
ale teda ak to je tak ako píše @viestta , že keď sa odmontuje vrch umývačky, tak by to teda mohlo vojsť 🙂 dik za tip. Dúfam že to ide spraviť na každej 😁
Hmm este rozmýšľam že s tou zásuvkou asi bude problem. Máme ju asi o dve skrinky ďalej,sú tam dve ale je tam zapojená kanvica a mikrovlnka. Ale snáď to vyrieši predlžovací kábel a rozdvojka do zásuvky.
@madeincssr umývačka by susedila so skrinkou kde je drez.. takže s privodom vody by nemal byť problem či?

viestta
5. feb 2024

Ziadna predlzovacka na umyvacku. Umyvacka musi mat svoju zasuvku

autor
5. feb 2024

Aa este som zabudla, vôbec mi nejde o to aby dvierka umývačky boli ako linka. Linku máme bielu takže keby sme kupili bielu umývačku bolo by to v pohode. A chcem to spraviť čo najlacnejšie 😀

autor
5. feb 2024

@viestta no svoju zásuvku by mala. Len neviem aký dlhy zvykne byť kábel umývačky lebo zásuvka by od nej bola cca 1,5m.. či to tam dostane aj bez predlzovacky

simsalabim
5. feb 2024

@viestta preco nie predlzovacku?

madeincssr
5. feb 2024

Hej, tym padom vodu a odpad mate blizko. To vam mozno dociahnu aj original hadice co budu na nej. Musite dat nejaku odbocku+ventil na privode studenej vody pod drezom a dat novy drezovy sifon s odbockou pre odpadovu hadicu z umyvacky. Ja by som radsej kupoval vstavanu, aby sa pod linku vosla vyskovo. Aj u vstavanej si budete vyberat ci nezamaskovanu (ma svoje biele/sede/strieborne predme dvierka), alebo zamaskovanu (pojdu na nu namontovat 60cm kuchynske dvierka (predok), ak mate. Pozor na ampericku zataz zasuvky (istic)! Kanvica, milrovlnka a umyvacka su velke spotrebice a ked ich nahodou zapnete vsetky naraz, aby vam nevypadaval istic. Cize kanvicu inam.

viestta
5. feb 2024

@simsalabim lebo umyvacka ma velky prudovy odber a predlzovacky na to nie su stavane

maranta_leuconeura
5. feb 2024

Riesili sme kedysi nieco podobne. Dali sme prec skrinku 50ku a miesto nej normalne vstavanu 45ku umyvacku. Ano, boli miesta po bokoch, vlozili sme tam normalne nabytkove dosky hrube 18 mm z kazdej strany a tie zaplnili tu medzeru, nebolo to tak vidno. Nozicky sa daju nastavit tak, ze hore pod doskou miesto nevznikne. Kryciu dosku sme dali tiez nabytkovu bielu (odrezali sme na potrebny rozmer), kedze kuchyna bola biela. Pod urcitym uhlom za denneho svetla bolo vidiet, ze to nie je ten isty odtien bielej ako zvysok, ale inak celkovo to bolo podla mna velmi decentne a lepsie ako keby sme supli niekam samostojacu striebornu alebo aku opachu.

viestta
5. feb 2024

Nuz poviem ti, ze moja nova Bosch-ka mala kabel dost dlhy, ale vymienala som aj pracku a ta mala kabel strasne kratky, nastastie do zasuvky dociahol, inac by som musela nechat vymenit kabel za dlhsi

autor
5. feb 2024

@madeincssr zapojiť by nám ju prišiel známy vodárni toto je v pohode, len ozaj sa teraz neviem rozhodnúť či kúpiť voľne stojacu a odmontovať vrch, alebo vstavanú 🙈 o kryciu dosku mi fakt nejde, chcem bielu umývačku keďže máme bielu linku bude to v pohode. Len teda keď by bola vstavaná tak treba zakryť nejakou lištou ten spodok či? @maranta_leuconeura ako ste riešili ten spodok?

autor
5. feb 2024

@viestta ok tak tie káble si musím dať pozor a vybrať nejakú s dodatočne dlhým káblom.

autor
5. feb 2024

@madeincssr hmm s tým ističom máš pravdu, pôjde mikrovlnka inam

viestta
5. feb 2024

Ked si v pohode s vlne stojacou, tak ju daj. Mas to najjednoduchsie realizovatelne a zas umyvacka v kuchyni nie je ziaden neripustny gyc.

valiant
5. feb 2024

Zavolaj si znameho co to bude montovat, nech to pride omrknut. Ak uz ich montoval viac, poradi vam rychlo.
Na umyvacku by som tiez dala samostatnu vyhradenu zastrcku a na sanostatnom istici.
Ak bude mikrovlnka, kanvica, rura na inej zasuvke, ale na tom istom okruhu a na jednom istici, nemusi to stacit.

viky173
5. feb 2024

Ked das vstavanu, tak na nu musis dat dvierka, nie iba kryci panel dole. Vygoogli si ako vyzera vstavana umyvacka riadu. Ked kupis volne stojacu, tak to bude jednoduchsie a pozri v manualy rozmery, aby Ti sedeli. Zvyknu uvadzat aj rozmer po odmontovani vrchnej casti.

autor
5. feb 2024

@valiant ano asi to bude najistejsie zavolat jeho, este predtým než nejakú objednam 😅 on nám robil v byte aj nové jadro a elektrinu, tak by sa mal vedieť vyjadriť aj do tých ističov a okruhov. Pre mňa to je španielska dedina a manžel je do týchto vecí tiež antitalent😀🙈
@viky173 áno tiež sa mi zdá to s tou voľne stojacou jednoduchšie a lacnejšie riešenie.

simsalabim
5. feb 2024

@viestta zaujimave… nasa umyvacka fici na predlzovacke viac ako 10 rokov 🤔 Ale dobre vediet.

madeincssr
5. feb 2024

My mame spodne kuchynske skrinky na vysokych ciernych plastovych nastavitelnych nozickach (chceli sme prac. dosku co najvyssie, tak na takych hadam 15cm vysokych), na ktore sa potom "narazi" priebezny plastovy sokel vo farbe ostatneho "dreva" kuchyne. Vstavana umyvacka je tiez na nastavitelnych nozickach a plastovy sokel ide aj popod nu. Ano, umyvacka ako velky spotrebic, by mala byt na samostatnom istici. A predlzovacky su dnes take smejdy (material izolacii, prierezy vodicov, samotne kontakty v ich zasuvkach), ze pri vyssich prudovych zatazeniach su rizikom. Navyse je tam potom zbytocne viacero spojov, ktore sa casom, pri zhorsenom kontakte (oxidacia, necistoty...), mozu zacat hriat a vznika riziko poziaru. V kuchyni moze nieco zacat tiect (voda) a spoj s predlzovackou polozeny kdesi na zemi je dalsie riziko.

lucianne
5. feb 2024

ak volne stojacu horne veko sa dat dolu a suones ju pod pracovnu dosku.Ak vstavanu tu supnes len tak pod pracovnu dosku a dvierka ak mate bielu lesklu sa daju kupit.Pri vstavanej je potrebny dolu sokel ten ale asi pod linkou mate.Myslim ze min.vyska je 89cm od zeme aby sa zmestila umyvacka riadu.Zasuvka najlepsie v blizkosti nie priamo za umyvackou.Urcite nie na predlzovacku.A voda je najlepsie max do 4m najdalej podla dlzky hadice.Naj idealnejsie sk si ju vies dat vedla drezu.

maranta_leuconeura
5. feb 2024

Nedali sme nic, skrinky boli na nozickach bez krycich panelov dole od zeme, ak myslis to. Normalne sa pod tym dalo aj umyt dlazku. Takze ak umyvacka bola len na svojich nozickach.

maranta_leuconeura
5. feb 2024

A vrchnu dosku vobec nemusis kvoli instalacii odmontovat ;)

madeincssr
5. feb 2024

@maranta_leuconeura hej, mas pravdu, to asi fakt netreba.

autor
5. feb 2024

@lucianne áno bola by vedľa drezu takže prívod vody a odpad by nebol problem. Skôr vidím problem v zásuvke, tú máme cca 1,5m od miesta kde by bola umývačka. Čiže ak bude krátky kábel tak neviem, keď sa neodporúča predlžovačka.
Linku máme so soklom nie na nôžkach, čiže tam by bolo treba tiež krycí sokel a ten vrch by sme museli dať dole, lebo inak sa nám pod pracovnú dosku nezmestí.

viestta
5. feb 2024

Ked bude kratky kabel, elektrikar ti ho vymeni za dlhsi flexikabel. Bezne sa to riesi takto

autor
5. feb 2024

@maranta_leuconeura my máme výšku linky aj s pracovnou doskou 85cm a toľko má umývačka, takže by sme potrebovali takú kde sa to dá dať dole, inak ju tam nevmestime 😁

autor
5. feb 2024

@viestta aha oki vďaka, to som nevedela