Ahojte žienky,
na koňovi som chvíľu, ale za tú chvíľu som si stihla všimnúť, že ste tu mnohé veľmi kreatívne a máte skúsenosti aj so stavaním domu. 🙂 Chcela by som vás poprosiť o radu/pomoc, ako by ste vyriešili vstupnú bránu a parkovanie? Prístupová cesta je hore, ako sú tie šípky (šírka 6m). Rozmýšľali sme bránu umiestniť ako je ten 3m výsek, ale to by bola brána veľmi malá. Plus ako vyriešiť parkovanie dvoch áut, ale tak aby nemusela byť polka pozemku vydláždená zámkovou dlažbou. Ďakujem vám za všetky rady, veľmi pomôžu. 🙂
@zalka brána v tom vyseku bol taký prvotný nápad, nebránime sa ani niečomu inému, že kde inde by sa dala umiestniť, lebo úprimne, nás už akosi nič nenapadá :D ako stále na to pozeráme tak vidíme iba túto jednu alternatívu, ktorá už pre nás nie je asi úplne vyhovujúca, nakoľko by sme radi zaparkovali 2 autá naraz, pričom by sa vzájomne neobmedzovali a vedeli by sme vyjsť jak s jedným, tak s druhým autom.
no mali podobný problém ... kde brána, kde prístrešok a aký prístrešok aký plot ....
dali sme to spraviť architektovi a ten urobil taký nákres - plán, čo sme my ani vôbec nevideli... Všetky práce sme poriešili vo vlastnej réžii, len sme presne vedeli podľa plánu čo kde a ako... Doporučujem architekta.
inak brána 3 metre? to je veľmi malá , isto doporučujem väčšiu...
@deti95060810 architekta chceme asi ako posledné riešenie, ak nás už nič nenapadne, ale uvažujeme aj nad tým.
@kikuss88 poviem pravdu donedávna sme mali obyčajnú otváravú, teraz pred rokom sme spravili elektrickú otváravú .. to sa nedá porovnať ... posuvnú nedáš kvôli tomu tvaru pozemku ale určite by som doporučila aspon ak budete riešiť plot tak dotiahnuť elektriku k plotu a k bráne ...
Ak berieš 2 autá každé je minimálne 2,5m široké čiže musíš rátať aspon 6 metre šírku na parkovanie ak majú ostať pri sebe , dlžky auta sú tiež rozdielne 4m až dákych 5,5metra abo aj viac ...
Čiže veľmi oba auta vedla seba nezaparkuješ, jedine .. dúfam, že sa mi podarí obrázok poslať.
@kikuss88 aj sused si robí takú bránu čo sa bude otvárať do oblúčika. Môžete dať namontovať bránu a neskôr si k nej dokúpite motor. Určite by som zvažovala takto. Predprípavu na motor ale zatiaľ manuálne. Tým, že by sa otvárala do oblúka bude delená a dala by sa otvoriť podľa mňa aj na viac ako 4m.
V takomto prípade by ste myslím mohli dosiahnuť otvor aj 6m čo je komfortné.
@nikasmile no práve ako je jedno či oblúk alebo rovná, ak je ladovica dostane sa voda do drážky a zamrzne ... neprebehnú kolečká po tom, vybehnú von alebo primrznú ked budú stáť vo vode, Ináč zaujímavá delená brána, posuvná. My sme posuvnú dať nemohli kvôli bránke. Lebo brána nemôže isť popred bránku. A na druhej strane nebolo miesto .. pri takom systéme miesto by problém nebol. Akurát premýšlam nad tým ako sa rieši ked zamrzne .. 🙂 Takže máme otváravú elektrickú. A spokojnosť.
@kikuss88 Inspirujte sa zahanicim a dajte plot len okolo zahrady (cervena ciara). Predna cast domu ziadny plot a ziadna brana. Jednak je to lacnejsie, vyriesi to problem s umiestnenim brany a bude vam pekne vdiet dom z ulice.
@andreatytler napadlo ma tiež niečo na tento štýl, len sa stále akosi nedokážem stotožniť s tým, že dom by vlastne nebol spredu oplotený. Ten plot mi dáva taký pocit bezpečia, že sa mi len tak nebude niekto potuľovať okolo domu, takto by som možno mala obavu, že otvorím okno v spálni a tam bude niekto stáť😄 možno že hlúpa obava, ale nejak to mám v sebe😄
@andreatytler a k čomu by jej bolo to, aby jej dom bolo vidieť z ulice? Veď dom stavia pre seba, nie aby ho videli iní. Nehovoriac o tom, že nikto ti nelozi k oknám ak máš ohradený dom.
@kikuss88 tiež som za architekta, my sme teraz vo februári začali stavať, niekedy naša predstavivosť fakt nevie to, čo vymyslí architekt, hoci áno, si to peniaze navyše.
@kikuss88 súhlasím s ivkou, tiež by to bol čudný pocit ak by niekto prechádzal popri okne po pozemku ak by som chcela mať dom na ulicu tak ho postavím k ceste. tam sa krásne dá predzáhradka spraviť, stromky nizke kvietky skalka alebo čo bodaj ..
Ako ja osobne by som ani spať nedokázala na prizemí pri otvorenom okne, ani na prvom poschodí, ten pocit bezpečia a otvorené okno si dovolím v lete len v podkroví ( 2NP) .
@kikuss88 Viem je to take ine a viem si predstavit ze niektori ludia by si dokonca mohli mysliet ze ich takto volas nech sa pridu pozriet k oknu, kedze je to nieco ine. Ale mne uz pride zase cudne mat pred domom branu. Ale teraz pozeram ze vy mate len 4 metre medzi domom a cestou. To je dost malo. My mame okolo 12 metrov... ale su aj domy s mensou predzahradkou a nemaju prednu branu. Je to vsetko zvyk.
Este ma napadlo mat branu z boku a mozes tam zaparkovat aj 3 auta (alebo aj viac) a pred hlavnymi dverami mozete mat peknu zelen.
Inac kde mate garaz?
@ivkazba Mne sa paci ked je dom vidiet. Je to moja hrdost a rada sa nim pochvalim. Ale chapem ze iny ludia to maju inak.
@andreatytler pekne ale ked si vezmeš že od cesty po dom sú 4 metre ... a napr. ja mám auto kt. má 4,6m .. tak by mi 0,6 metra trčalo do cesty ... a to nemyslím, že je obrovské auto . Napr. len oktavia má dlžku 4,7m čiže už aj ona by trčala do cesty a brána by sa nedala zavrieť. https://www.autohled.cz/a/skoda/octavia-combi/r...
Určite pri úvahách treba pozerať aj na veľkosť auta. Máme dva, to väčšie je o 40cm širšie a 1,5m dlhšie ako to menšie. Čiže teoreticky osobne by som tam vopchala len to menšie autíčko.
Aj plotom sa vieš pochváliť, nie obrovským betonovým ale z pekných tvárnic napr. https://vaspo.sk/plotovy-system a je vidno aj dom za plotom.
@kikuss88 nemusíš mať ohradený celý svoj pozemok,
ak ti tam v tom výseku vyhovuje brána tak posun plot o meter do vnútra a máš tam 4m bránu hned .
U nás vo dvore zaparkujeme 5 aut, neobmedzujú sa, ale máme len spevnenú plochu vysypanú štrkom. Kolaje od brány máme zatrávnovačkou, možno časom na tú štrkovú plochu dáme zatrávnovaky. Uvidíme.