Ahojte, stretla som sa posledné dni s článkami o udržateľných potravinách a nakupovaní. Až keď som si to prečítala som pochopila, čo to vlastne sú... Ale pri nakupovaní sa pozerám skôr na pôvod potravín, niekedy kupujem viac BIO potraviny, ale skôr preto, že si myslím, že sú zdravšie... hlavne pre deti sa snažím kupovať BIO. Ale veľmi neriešim, či sú udržateľné. Podľa tých článkov, čo som čítala vlastne aj BIO potraviny patria medzi udržateľné. Ako tomu chápate vy, to sú ktoré potraviny? A ako to zistím pri nákupe? ? A pozeráte si pri nákupe na to, či sú potraviny, produkty udržateľné? Či len ja nie? Ďakujem 🙂
@alenka_ba podla mna to su take, ktore su setrne k prostrediu a pestuju sa bez tych vsetkych chemickych veci. Tazko je dohladat odkial pochadzaju. Napr take paradajky v konzerve mozu pochadzat aj z ciny- su totiz najvacsim vyrobcom. To by si musela kazdeho vyrobcu lustrovat na nete a hladat akym sposobom funguju. Ja sa viac menej orientujem podla zlozenia, kupujem lokalne a sezonne produkty, v ramci moznosti. V bio viac menej uz neverim, kvoli znecisteniu planety. Vyhybam sa aj niektorym znackam pri jogurtoch napriklad. Co riesim najviac, je ze neplytvam jedlom a nekupujem zbytocnosti, snazim sa vsetko spotrebovat.
Treba si urobiť vlastnú záhradu, tam je také bio a udržateľné ako si sami vypestujete a lokálne. Ak sa dá.
Ahoj. Na potravinach si vsimam zlozenie. Zeleninu a ovocie preferujem od overenych farmarov na trznici, alebo vlastne. Ak z obchodu, tak BIO. Ale hlavne sezonne a co najviac lokalne. Ak by som videla BIO jahody z Holandska, tak to radsej kupim nebio Slovenske a rovnako s inymi plodinami. Z principu nekupim cilske ci indicke hrozno alebo egyptske zemiaky. Zvratene a neudrzatelne. Aj priplatim za nase. No a maso najma kvoli synovi od farmarov a jednoznacne BIO, uz len kvoli lepsim chovnym podmienkam zvierat. Zo supermarketu max.pre nasu macku 🙂. Polotovarom sa vyhybam, co mozem riesim bezobalovo alebo vo velkom baleni. Snad toto je maly krok...aj ked dalo by sa viac.
Zhrnula by som to do lokalne, sezonne, menej zivocisnych vyrobkov
Ďakujem všetkým pekne, je mi to teraz také jasnejšie. 🙂 Takže potraviny, ktoré sú šetrné k prostrediu a to tým, že ich vyrábajú alebo vypestujú tunajší farmári, alebo z okolitých krajín. Lebo takto sa starám aj o to, aby slovenské farmy a poľnohospodári mali prácu, aby tá potravina necestovala pol sveta (čo je tiež neekologické) a hlavne takýmto potravinám môžem viac dôverovať. Viac dôverovať, lebo náš farmár nepoužíva pesticídy, respektíve aspoň to predpokladajme pri BIO produktoch.
Plus - bezobalovosť je tiež udržateľnosť (lebo je to tiež eko), alebo keď už tak kúpiť potraviny vo veľkom obale, recyklovateľnom.
Pri mäse ostávam teda radšej pri nejakom miestnom mäsiarovi, ktorý má mäso z miestnych fariem.
A vlastne toto celé sa nqazýva udržateľné potraviny? Udržiavame našu planétu nezamorenú odpadom a výfukovými plynmi (z prepravy)?
Či som ešte niečo zabudla?
No a vy sa naoazaj na toto pozeráte pri nákupoch?? Nie je to vyčerpávajúce? Ďakujem 🙂
@malinoismum hehe aj ja som sa tak cítila trochu 🙂
@viestta No to je pravda. Pekne si to zhrnula. A teda napríklad pri takej zelenine, celé je to len o tom pôvode (OK kúpim si slovenské uhorky) alebo BIO + pôvod (BIO slovenské uhorky) je istota, že kupujem udržateľnú zeleninu a tak pomáham planéte? Vidíš a tu pri uhorkách vieme ešte pridať - zabalené v plaste - tie nie sú v kategorii udržateľné. 🙂 Takže BIO + slovenské + nezabalené v plaste - je asi tá TOP udržateľnosť 🙂
@alenka_ba Aj ja som asi “sprostá” 😂