Triedite odpad?

7. nov 2021

Ahojte žienky.
Triedite odpad? Týmto nemyslím sklo, papier, plast… myslím tým skôr Bio odpad.
V okolí poznám veľa ľudí čo netriedia ani plasty, no ja sa skôr zamýšľam nad tým bio odpadom. Kompost nemám a ani nechcem keďže bývam v byte. Tak isto zbieranie do nejakého vedierka sa mi trocha prieči keďže ten puch z bio odpadu jednoducho cítim. Som sa záchranu životného prostredia ale trochu sa mi to aj vadí keďže aj vidím čo sa pri tých smetných košoch nachádza a keď viem koľko ročne zaplatíme za smeti.
Triedite bio odpad? Do čoho zbierate zvyšky? Splachujete zvyšky do WC? (áno aj toto ľudia robia😂)

Ďakujem za reakcie.

mamina0078
7. nov 2021

Bioodpad nie. Pred pár rokmi som skúsila a v byte som potom mala samé malé muchy, ktorých som sa zbavovala asi týždeň 😂 ale ostatné sklo, plast, papier triedim.

ariannazara
7. nov 2021

Niekde už sú aj na bio odpad koše ci? Neviem lebo ja bývam na dedine a mame komposterik taky šikovný a tam dávame 🤣

mandala77
7. nov 2021

od 1.1.2021 je povinnosť triediť biologický a kuchynský odpad. Žijem na dedine, takže máme kompost, sliepky a nikdy som do wc aj keď som žila v byte jedlo nespláchla. Neviem si to ani predstaviť. Existujú vermikompostéry do domácnosti a obce/mestá majú povinnosť zabezpečiť zber tohto odpadu.

pribinak
7. nov 2021

My mame u nás na sídlisku komposter. Teda je ich viac, ale len pár ľudí dáva odpad do kompostu

zojkaaa
7. nov 2021

Mam toto, necitit z toho nic a ani sa nic nevyleje ked tam nahodou vytecie nejake ovocie, kompostovala som na bxte a teraz na dome z tejto nadoby nosim do velkeho zahradneho kompostera

danieli
7. nov 2021

Mame nadoby na bio odpad, ale nevyuzivam ich, mame macky, psa, sliepocky, to jednoducho zmizne same😁

majamat
7. nov 2021

ano, triedim aj Bio odpad. mame pri bytovkach kontajnery na BIO odpad. denne som ho vynasala, zatial som to mala v sacku. je to trochu divne,a le mozeme tam davat aj potraviny po zaruke a to v obaloch a pod, mame to yvhadzovat v sackoch.

v zime som mala na balkone vedierko z velkeho balenia pombear a do neho davam sacok. v zime som to vynasala tak akzdy du´hy den, cez leto teda denne, vacsinou vecer

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gab
7. nov 2021

zijem v AT, tu sa triedi
bio mame normalne v kosi z IKEA, do ktoreho pouzivam specialne biosáčky a tie potom aj s obsahom vyhodim do kontajnera

4stanka4
7. nov 2021

My bývame na dedine a už sa teším kedy budeme mať konečne kompostér (nemáme ešte urobený dvor) ale mám kýblik do ktorého zbieram a zoberiem to k rodičom alebo svokrovcom pre sliepky. Inak sa snažíme hospodáriť tak aby sme neplytvali jedlom a zúžitkovali všetko. Samozrejme šupky zo zeleniny a zemiakov neriešim ale naor svokrovci vyhadzujú mega veľa jedla a o pečive ani nehovorím.

mikadooo
7. nov 2021

Áno, triedim. Bio presne tak ako sa ti to bridí - do vedierka a buď na chalupu do kompostu alebo do verejného kompostoviska čo tu máme. Varená strava ide normálne do koša, takisto zvyšky z mäsa, kosti, atď., nemáme extra smetiaky na bio. Všetko z komunálu ide do spaľovne.

deti95060810
7. nov 2021

jasné triedim... máme sliepky, zbieram pre ne.... inak šupky napr. zo zeleniny dávam do kompostu - ten mi postavil mm na záhrade...

bluka2
7. nov 2021

Áno, aj bio (Nemecko). Je dôležité, aby sa nedostal do spaľovne a už vôbec nie na skládku

patka06
7. nov 2021

áno triedim aj bio ..dostali sme od mesta vedierka, pri smetiakoch sú nádoby na bio

oli18
7. nov 2021

My triedime v rod. dome tiež všetko. Každý rok nám mesto dáva vrecia a dostali sme aj nádobu na bio odpad Irituje ma, že práve mladí susedia netriedia. Nemám odvahu sa opýtať, prečo.

lienkashoppingqueen
7. nov 2021

aj ja triedim, bio, plast, sklo, papier, konzervy, na vsetko mame bud smetny kos, alebo vyvazam na zberny dvor. Ale ak si v byte a poblizsie nemas kos na bio urceny, tak by som sa spytala po telefone obce, mesta, smetiarov, co s bio odpadom.

zafir01
7. nov 2021

Triedime sklo. Plast, papier a bio odpad. Bývam na dedine a kompostujem. A zvyšky jedla idú sliepkam. Raz týždenne mam cca 10 litrov bio odpadu ( nepočítam zvyšky jedla, tie do kompostu nedávam)

nenne27
7. nov 2021

Byvam v dome, takze triedim bez problemov bio, plasty, papier, sklo....odpadove nadoby, zberny dvor, susedove sliepky, pes🙈

mandala77
7. nov 2021

@beata_k vermikompostér nesmrdí, smrdí vtedy, ak je veľmi vlhký, čiže je v ňom veľa dusíkatého materiálu. Či už kompost, alebo vermikompostér potrebujú aj uhlíkaté materiály - t. j. suché - lístie, kartón od vajíčok, slama, piliny a pod.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nedockavka372
7. nov 2021

Áno, komunálny, bio, oleje, papier, plast, kov a sklo 🙂 všetko mam mini koše (okrem komunalneho) v linke 🙂 v lete som mala problém s muškami z kuch. odpadu, nemohla som to nechať nevysypané viac ako deň 🙈
Smutné je, že podľa obsahu našich sídliskových košov som jedna z mála, ktorá takto recykluje aj keď si myslím, že to je len o zvyku 🙂

matabb73
7. nov 2021

Triedim aj bio odpad. Už skoro rok máme pred bytovkou kontajner aj na bio odpad. Nejaký čas som hľadala nádobu na to. Problém bol hlavne v lete, keď je teplo. Stále mi okolo toho lietali mušky, tak som mala malé vedierko v chladničke. Nakoniec som na FB narazila na super vedierko aj s bio sáčkami zo škrobu. Teraz ho mám na balkóne a vyhadzujem raz za týždeň. U nás sa tam dáva aj kuchynský odpad.

nafka0483
7. nov 2021

Triedime papier, plast, kov, tetrapak, sklo, pouzity kuchynsky olej a bioodpad do kompostu.

lalenka33
7. nov 2021

U nás dali hnedé koše na bio odpad. Vynášajú ho raz týždenne v zime budú raz za 2 týždne a teda už 2 dni po vynesení je plný. Ľudia si rýchlo zvykli a začali triediť. Dostali sme aj letáky čo tam smie ísť a čo nie. Ale teda ten smrad z toho koša je neskutočný. Všetko z neho vyteká na cestu..Máme doma vedierko a tam dávame bio odpad a potom vynášame, ale neviem si predstaviť ako ho budeme triediť, keď začnú smetiak vynášať raz za 2 týždne a už 2 dni po vynesení bude plný. Asi sa nato veľa ľudí vykašle lebo 2 týždne držať doma niekolko vedier odpadu nemienim. A tento problém máme so všetkým triedeným odpadom. Koše sú hneď plné a človek to v byte fakt nemá kde držať čiže sa nečudujem tým, čo odpad netriedia.

monkabohdalova
8. nov 2021

triedime aj bioodpad, máme na to určene koše pred panelákom. a v byte na balkóne máme malý kôš na bio

sense
8. nov 2021

Triedime aj Bio odpad,... Nežijem na svk,... Nádobu ba Bio odpad mame pri panelaku ako aj komunálny. Odpad

akcul13
8. nov 2021

Byvame v byte, triedime všetko poctivo, papier, plasty, sklo, olej, elektroodpad, oblečenie, a aj bio odpad....pred panelákom mame kôš na bio odpad, davam do bio rozlozitelneho sacku alebo len tak do misky, raz za den sa vynesie, nemam ziadny smrad z toho, co moze na tom za tri styri hodinky smrdiet 🤔 nechapem ludi, co netriedia, splachuju alebo hadzu všetko do jedneho kontajnera....ved mi to svedomie nedovoli 🙈😁

heln
8. nov 2021

Ahoj, triedim plasty, kovy, sklo, papier s teraz uz aj bio. Mam to vo vedierku, podla potreby vyhodim a vedierko umyjem. Neviem si predstavit hadzat to do wc, tam to ani nepatri. 40 rokov ekologovia upozornuju na zmenu klimy a ludia nevedia trafit plastovu flasu do spravneho kontajnera. Este by mohli spravit kontajnery na textilny odpad.

tyaja5
8. nov 2021

veruze hej 🙂 otazka je, kde to konci, ale pre ten pocit minimalne. triedime plasty, papier, sklo a tetrapacky a take tie divne plechovky a neviem co vsetko 🙂

simca_13
9. nov 2021

@akcul13 Podobne to je aj u nás, len niektorí ľudia na to kašlú, je proste jednoduchšie hodiť to do jedného smetiaka. U mnohých je problémom pohodlnosť by som povedala 🙂