Triedenie odpadu na dedine

27. jún 2024

Ahojte, presťahovali sme sa na dedinu a zaujíma ma triedenie odpadu. V meste sme klasicky triedili odpad - papier, plast, sklo, komunál a zálohy. Ale na dedine je to prísnejšie, zbierajú plast a papier zvlášť do vriec a prísne to kontrolujú. Musia byť plastové tegliky od jogurtov aj umyté? Od drogérii? A čo tie viečka od jogurtov? Ako kompostovat? Čo všetko si môžem dať na záhradu do kompostu? Aj napríklad zvyšok mäsa alebo kosti? Zvyšok varenej ryže, cestovin, zbytok šunky a syra? Stáva sa nám často že niečo nedojeme.
Chcem sa vyhnúť tomu aby nám z pred brány neodniesli odpad.

januska12323
27. jún 2024

Opýtaj sa u vás na úrade, každý to môže mať inak.

zuzana9393
27. jún 2024

Do kompostu si nedávaj mäso, ani syr a podobne veci, prilákas akurát mačky,alebo potkany. Myslím, že ani z hľadiska kompostu to nie je vhodné. To radšej kúp 3 sliepky 😃 a silno pochybujem, že smetiari ti budú pozerať, čo máš v tých vreciach. U nás akurát dáš žlté vrece s plastami pred dom a oni ho zoberú. Už sa stalo, že sme nemali žlté, a keď videli, tak zobrali aj to. Nemyslím si, že to tam bude tak prísne.

x_mery_x
27. jún 2024

Nemate aj kuchynsky odpad? U nas beru aj ten, ale ostatne co je vo vreciach,od jogurtov kelinky a tak som nikdy neumyvala, ani to nekontrolovali, oni to len chytia a hodia do auta.

michaela412
27. jún 2024

My sme dostali každí kompostér na záhradu, tam dávam trávu, šupky z krumplí, ale žiadne kosti, zvyšky jedál - na to máme sliepky 😉 plastové tégliky neumývam, my zbierame aj použitý olej a vymieňajú nám ho za nový, všade máme také letáky, že toto sem patrí a toto nie

thereisabear
27. jún 2024

Na stránke obce by si mala mat všetko popísané, nie je to všade rovnako. Čistotu téglika ti nikto kontrolovať nebude. Zvyšky jedla patria do kuchynského odpadu, nie kompostu.

nataliik
27. jún 2024

@zuzana9393 nie je pravda co jej píšeš. Povedala by som, že to závisí od ľudí, ktorí zbieraju ten odpad. U nás v obci aj v okolitých máš presne na žltom vrecku napísané co tam patrí, co nie a keď vidia, že je vo vrecku niečo, čo nemá byť, nezoberu.
Autorka u nás každý dostal komposter, tam dávam pokosenej trávu, šupky z ovocia a zeleniny, burinu zo záhrady. Obec zbiera platy a olej vo fľaši raz za mesiac, koše na sklo, papier sú umiestnené po obci na viac miestach a mame zberný dvor.
Odpad z kuchyne môžeš dávať susedom, ktorý majú sliepky alebo prasata, skus sa popýtať.

deti95060810
27. jún 2024

ešte som nikdy nevidela aby nám niekto kontroloval obsah vriec kde sa zbiera papier, alebo plast... keby som tam nahádzala aj neviem čo tak to neskontroluje nik... len hodia vrece do auta a idú preč.

79viktoria79
27. jún 2024

tak každá obec to ma inak,u nas dávame do plastov od tohto roku aj tetrapaky,lebo majú novú triedicku,a môžme tam dávať aj kovy aj viečka od jogurtov,ale musia biť oddelene od plastu a neumyvam ich,teda oni sa umyvaju iba aby to nesmrdelo,lebo v nutri ti to skysne,a do kompostera sa nedava nic varene ani kosti,ale ked beru biodpad,tam sa to môže dať,ale radzej sa opytaj na obci ako je to u vas

maranco
27. jún 2024

Ekonomicky je to tak že obec za triedený zber neplatí, ide to tuším z recyklačného fondu a obec platí iba za zber a uloženie komunálneho odpodu.
Potom aké je % triedeného odpadu v danej obci tak taký je poplatok/daň za uloženie komunálneho odpadu. Ak málo vytriedia, obec platí viac za komunálny.
Preto je snaha čo najviac odpadu roztriediť.

matkav21
27. jún 2024

Ako bolo napisane, treba pozriet cez stranku obecneho uradu ako co treba triedit. Co sa tyka teglikov od jogurtov a podobne, nemusia byt umyte. Do kompostu nepatria spracovane jedla, ani ziadne maso a kosti,ale niektore obce maju aj smetny kos na kuchynsky odpad, kde sa daju take zvysky dat, takze si treba zistit.

autor
27. jún 2024

Ďakujem. Takže do plastov môžu ísť aj krabice od mlieka, viečka z jogurtov, konzervy…. Kuchynský odpad sa nezbiera, takže by som ho mohla dať aj do komunálneho? V meste som to tak robila, lebo sme mali nádoby len na šupky atd.

aaadkaaa
27. jún 2024

Pozri si stranku obce. U nas sa nemoze davat plasty spolu s kovom a tetrapakom. A veru ak je nieco zle vyseparovane,nevezmu to.

viestta
27. jún 2024

Ako triedit odpad vo vesej dedine sa dozvies z VZN obce o odpade a jeho triedeni, ktore najdes na stranke obce. Univerzalny "recept" nenexistuje, pretoze o tom ca a ako sa triedi rozhoduje spolocnost, ktora vyvaza odpad na zaklade svojej technologie.
O tom co patri a nepatri do kompostu najdes XY clankov ne internete.
Ak sa vo vasej obci zbiera aj bio alebo kompostovatelny odpad, tiez sa treba riadit tym co je vo VZN, pretoze tu zavisi ci ide biologicky odpad na spracovanie v kompostarni alebo ide do bioplynovej stanice.
V kazdom pripade, do kompostu nepatria varene zvysky potravin, ani potraviny s vysokym obsahom bielkovin. Kde patria vo vasej obci, sa dozvies z VZN, lebo niekde idu do kuchynskeho odpadu, niekde do komunalu.

lakebabe
27. jún 2024

Každá obec to ma inak, mame dom v dvoch obciach a každá má iný systém. Chod sa opýtať na obecný úrad vysvetlia ti najlepšie

lusilla
27. jún 2024

Kazdy to ma inak, my mame nadoby na komunal - zmes, papier, plasty - tam sa hadzu aj tetrapaky aj plechovky lebo specialne kontajnery co na to boli zrusili, dalej bio - tam patry vsetko zo zahrady a rastlinneho povodu cize tam mozes dat supky zo zemiakov, zvlast ale mame kuchynsky odpad kam idu zvysky jedal ale aj potraviny po zaruke co su neotvorene, stary olej vo flasi ale bo aj tie supky kludne. Na toto vsetko mame nadobu, este sme si sami spravili kompost kedze travy a konarov je vela. Dalej mame ale uz len na urcitych miestach v obci smetiaky na sklo tam nosime flase ci pohare. Ked vycerpas vsetky tieto moznosti mame dva krat do roka velkokapacitne kontajnery a posledna moznost (tam napriklad beru stavebny odpad nikde inde) a tou je zberny dvor kde si vsak za dovezene veci platis podla druhu a vahy mimo bezneho poplatku za odpad.
Takze tym ze u nas je to takto nastavene neriesim a hodim konzervu do plastov lebo to je povolene aj alobal. Nie je to prisne, narocnejsie je to na miesto na nadoby lebo ich je dost vela. Ja som celkom rada za toto separovanie, podla mna separujeme viac ako v meste ked sme zili.

4stanka4
27. jún 2024

Kuchynský odpad by som do komunalu nedávala. Je teplo, bude to tam kvasit, namnozia sa ti tam červy. Ak máš susedov ktorí majú sliepky tak ich dávaj radšej tam.
U nás sa dávajú do žltých vriec plasty, terapaky a kovové obaly. Vrecia zbierajú raz mesačne, papier berú myslím ze raz za 3 mesiace. Od jogurtov,smotany a ine kelimky oplachujem- mame vrece v pivnici tak nech nam to tam nesmrdi. Ja papier zbieram do krabice a potom tým rodicia kúria v kotli alebo manžel v dielni (vrecka od múky,cukru kartony, rulicky od toaletného papiera).Sklo nosím so zberných zvonov ktoré mame v obci. Do kompostu dávam všetky šupky z ovocia, sem tam aj škrupiny ale malo lebo tie zas zbieram a dávam svokrovi pre sliepky. Komunálu mame malo.
Inak k tej kontrole- asi nekontroluju každé vrece ale u nás ak je niečo mimo vreca napr prasknuté vedro alebo lavor už to nevezmu a minule hlásili v rozhlase ze prosia ľudi aby nedávali do plastov použité plienky. Úprimne sa mi nad tým zastavil rozum...

zuzana9393
27. jún 2024

@nataliik to máš pravdu, ale asi len ak vidia cez to vrecko, že tam je ozaj niečo celkom iné ako plasty. Silné pochybujem, že niekde otvárajú vrecia a kontrolujú, či tam náhodou niekto nehodil špinavé vycko od jogurtu

milanemila
27. jún 2024

Do zahradneho kompostu nedavaj mliecne ani masove vyrobky, varene jedlo (do zberu kuchynskeho odpadu ist mozu), viecka od jogurtov v BA a dedinach okolo patria do plastov aj plechovky a tetrapaky (niekde inde ale na kovy maju zvlast kontajner), plastove obaly netreba vymyvat ak su riadne spotrebovane/jogurt staci vyskrabat.

andrejka1974
27. jún 2024

U nás na dedine zbierajú plasty a tam patria aj od jogurtov aj od mlieka papier ten nevyhadzujem spálil v zime pri kúrení a komunálny odpad raz za dva týždne

zuzanna33
27. jún 2024

Každá obec má rozpis na celý rok a pekne vysvetlené čo kam patrí. Bio,plast , papier a komunálny odpad . Kompost si zakladá každá domácnosť mi dávame len ľahko rozkladatelne veci takže supy zo zeleniny,škrupiny od vajíčok,pokosenu trávu a burinu ostatné do BIO koša ale nikdy zbytky jedla ako ryža ,cestoviny

nataliik
27. jún 2024

@zuzana9393 to nie, len ked vidia cez foliu. Zas viecko z jogurtu som nemyslela 😄 ale ze keď je tam fakt mix iných veci alebo kus polystyrenu, už neberú.

zuzana9393
28. jún 2024

@nataliik no veď to je jasné 🙂