Triedenie odpadu

fadama
18. mar 2024

Prosím ako ho správne triediť, uz som zúfalá 🤣🤣🤣
Co patrí do papieru? Iba papier čistý,suchý? Ci aj pohare, či použité kuchynské utierky?
A čo plasty? Vyhodeny mop plastový mi z plastového kontajneru vyhodili 😬🤔🤣🤣
A čo je kuchynsky odpad? Aj kosti a pod?
Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie

egonsk
18. mar 2024

@fadama myslim, ze nie je jednotne urcene co kam patri, zalezi na odberatelovi toho triedeneho odpadu. Niekde do papieru beru vylucne papier, inde aj tetrapak (co je papier+hlinik), atd.. detto plasty, u nas brali kedysi vsetko plastove (flasky, hracky, kelimky, atd..) a teraz uz len flasky, polystiren tiez neberu.

zuzinka888
18. mar 2024

Pouzite kuchynske utierky patria do komunalneho, aj vreckovky..

michellemary
18. mar 2024

@zuzinka888 a u nás sú napísané ako produkt do bioodpadu.

lubka261
18. mar 2024

Vsade je to inak, zalezi od linky ktora dany odpad spracuva. nam kazdy rok davaju harmonogram vyvozu kde je napisane aky druh odpadudo ktoreho smetiaka patri (napr.plechovky ci tetrapaky do plastov, ale zoberu aj zlamany plastovy zahradny nabytok atd..) treba sa pytat na obecnom/mestskom urade ktory vam zabezpecuje firmu, oni by vam mali vediet povedat co kam patri v ramci vasho triedeneho odpadu...

viestta
18. mar 2024

V kazdom meste, obci je to inac, takze si pozri vase VZN o triedeni odpadu. Bioodpad tiez zavisi ci ide do kompostarne alebo bioplynovej stanice, podla toho sa do neho triedi odpad. Ale ani ked ide do bioplynovej stanice, tak kosti tam nepatria, len biologicky rozlozitelne zlozky.
Plastovy mop patri do komunalu, rovnako ako zubne kefky, pretoze nie je mozne ich vytriedit podla jednotlivych zloziek.

madeincssr
18. mar 2024

Sporny je casto penovy polystyren. Niekto tvrdi, ze ten sa zatial nijako neda recyklovat (je mi to divne), inde ho dovoluju davat do plastov. Ozaj, neviete niekto (z osobnej skusenosti v recyklo firmach), ci sa z plastov spracovava (recykluje) aj nieco ine ako len PET? Napr. rozne tegliky, obalove "blistre", "igelitove"/mikrotenove sacky...

viestta
18. mar 2024

@madeincssr ano, recykluje sa vacsina plastoveho odpadu, kazdy na nieco ine, podla zlozenia. Problem su tvrde plasty (kysna z televizora napriklad, alebo skrupina autosedacky), tie sa len drvia a pouzivaju ako vypln povedzme do cestnych asfaltov.
Ale mna by zaujimalo kde sa zbavit starych CD a DVD nosicov. U nas do plastov nepatria.

madeincssr
18. mar 2024

@viestta myslim, ze firmy, ktore vyvazaju elektronicky odpad z podnikov, beru aj CD/DVD. Mozno popytat sa v NAY/Datart/OK, kde maju zberne nadoby na elektronicky odpad, ci tam patria aj CD/DVD.

viestta
18. mar 2024

@madeincssr v NAY som citala popis na tych kontajneroch, CD tam neboli uvedene

madeincssr
18. mar 2024

@viestta tak na webe sa na viacerych miestach pise, ze CD/DVD v malom mnozstve do komunalneho (zmesneho) odpadu, vo velkom do zberneho dvora. Je to polykarbonat a malickym mnozstvom hlinika, resp. minimom vzacneho kovu.

viestta
18. mar 2024

@madeincssr asi skoncia v spalovni. Co uz, chcela som s nimi zodpovedne nalozit

fadama
autor
18. mar 2024

Ďakujem všetkým za rady

katica06
18. mar 2024

@fadama obec kde bývam má celkom iné pravidlá na separovanie ako druhé obec o pár km ďalej kde býva kamarátka. Ale toto možno pomôže
https://www.trideniodpadu.cz/kam-s-tim