Treba mi sterilizátor, keď mám umývačku?

23. feb 2024

Ahojte, otazka znie rovnako ako nazov temy. Treba mi teda sterilizator flasiek ak mame umyvacku riadu ktora umyva na vysokej teplote?

Treba mi dopredu aj odsavacku mlieka? Chcela by som kojit ale rozmyslam ci to kupit dopredu alebo staci neskor ked uvidime ako to pojde?

nelca84
23. feb 2024

Nemala som sterilizator a v tej dobe este ani umyvacku riadu. A neuveris, ani odsavacku mlieka. Syn bude mat o mesiac 18 rokov 🤷‍♀️

viestta
23. feb 2024

Kym mas hrniec na cestoviny, netreba ti stelirozator

suzitok
23. feb 2024

Nemala som ani jedno, ani druhé, odkojila som 3 deti, prvé sice kratko, ale dalsie dve do 18 mesiacov

lenkakravcova
23. feb 2024

Odsávačka si kúp vopred, lebo s dojčením môžeš mať problém práve na začiatku. Mne sa deti na začiatku zle prisávali - malé ústa, veľký podtlak - ničili mi bradavky až do krvi. Takže som musela striedať odsávačku s dojčením. Bez nej by som asi ani nedojcila.

Čo sa týka sterilizácie - pri všetkých deťoch som používala iba umývačku riadu (spolu s bežným riadom som dávala a dávam i fľašky od mlieka: plastové i sklenené a sú úplne vpohode krásne čističké).🙂

vevesh
23. feb 2024

Tak, popravde- prezijes aj bez toho. Ale ak planujes pravidelne odsavat- usetri ti to nekonecne vela casu, ktore vies vyuzit inac(napriklad na spanok, sprchu atd.). A nie, umyvacka nie je vhodna na umelohmotne flase+ ma dlhe programy. Bud hrniec alebo sterilizatir. A teda sterilizator je hotovy za 5 minut zo vsetkym....

barbora0308
23. feb 2024

Ja by som s nakupom odsavacky pockala az do porodu. Ak je tvojou prioritou kojit, tak po nej ihned nesiahnes, no a ak by si ju nutne potrebovala, tak maj nejaku dostupnu vyhliadnutu, manzel ti ju zbehne kupit a moze ti ju hned aj do nemocnice zobrat.
Ja som mala aj sterilizator, bolo to omnoho rychlejsie a pohodlnejsie, ako napr. vyvarat veci v hrnci alebo zapinat umyvacku riadu iba za tymto ucelom. Tiez by som vsak s jeho kupou pockala az potom, co uz budete doma s dietatkom a sama uvidis, ako velmi by ti taky sterilizator ulahcil zivot.

autor
23. feb 2024

@nelca84 boze ja viem ze sa da prezit hocijako. Ja zas nechcem a nemam nudzu o to vychovavat dieta ako pred 18 rokmi… ak si to viem ulahcit umyvackou riadu (vyvarat nechcem) tak sterilizator kupovat nebudeme. A co sa tyka odsavacky, ja ju primarne chcem len sa pytam kedy ju kupit.

autor
23. feb 2024

@lenkakravcova dakujem za edukativny komentar presne takyto som chcela 🙂 s tou odsavackou to je pravda, ona mi moze pomoct spustit mlieko. A sterilizator teda kupovat nejdem, zbytocne vyhodene peniaze. A s akymi si flaskami bola viac spokojna? Sklenene alebo plastove? Chcela by som avent 🙂

januska12323
23. feb 2024

Keď ju chceš tak si kúp aj teraz veď to je jedno.

kik2022
23. feb 2024

Ja kojím, sterilizátor nemám, pretože malý z fľaše nepije. Odsávačku som kúpila na ceste z pôrodnice, pretože som mala veľkú tvorbu mlieka. To nie je problém kúpiť. A odsávačku si viem vyvariť aj v hrnci. Fľašku som ale pred pôrodom mala kúpenú, použili sme ju párkrát, keď som niečo potrebovala vybaviť a manžel bol pri malom, ale asi od 3 mesiacov už fľašu úplne odmieta.

lenkakravcova
23. feb 2024

Určite ťa umývačka je na programe s vysokou teplotou postačujúca. Mne osobne príde sterilizácie ako haraburda, ktorá by mi v domácnosti len zavádzala.
Fľašky som mala Avent Natural - plastové a sklo a teraz máme MAM pri treťom (tie máme iba plastové lebo dcéra rada hádže veci do diaľky 🤣).

Čo sa týka odsávačky keď píšeš, kde ju zohnať - každá žena je trochu iná, takže ti ta, ktorú som používala ja nemusí vyhovovať. Ale celkovo najlepšie hodnotené sú Avent a Medela.
Ja som mala Avent natural najprv ručnú, potom som si kúpila elektronickú (tá je jemnejšia, trvá to a ňou trochu dlhšie ale zase netreba namáhať ruky, má takú tahavejsi podtlak - viac mi to vyhovovalo 😀)

mima1608
23. feb 2024

Sterilizátor nemám a ani umývačku, lebo ju nemám v malej kuchyni kde mať (a ani nechýba) a nežijeme ako v 18 storočí 🤦
Inak, odsávačku odporúčam elektrickú. Ja osobne som s ručnou absolútne nič neodsala. A určite si ju kúp dopredu. Práve na začiatku býva problém či už s prisatim alebo s pomalou tvorbou mlieka a kombinácia kojenie + odsávanie to môže rozbehnúť

juliacenc
23. feb 2024

Nie a nie

monika101146560
23. feb 2024

Zbytočná vec, sterilizuješ fľašu, ale dieťa ti dá do úst hračku alebo čokoľvek iné, čo sa váľa po zemi. Sterilizátor som nemala a mám zdravé deti bez slabej imunity, bez alergii, bez exemov...

alexandraas
23. feb 2024

Myslim,ze sterilizator netreba. Ja ho mam este cisto novy v krabici, a odsavacku mam rucnu avent,som s nou spokojna na zaciatku mi velmi pomohla, hlavne ked som mala vela mlieka, a robili sa mi hrcky.

vevesh
23. feb 2024

@lenkakravcova sterilizator nie je haraburda, len nie kazda ho potrebuje- pri 2 detoch som nepotrebovala vobec, pri tretom stacil aj hrniec a pri poslednom snazila som sa, ale kedze to bolo predcasniatko, kde som musela nosit mlieko este do nemocnice, hrniec nestihal a ja som to nedavala, bola som iba medzi odsavanim, steeilizovanim, odavanim, nemocnica, sterilizacia- tak ten sterilizator mi zachranil zivot. Umelohmotne kojenceke flase ani nie su urcene na umyvanie pre umyvacku 🤔🤔🤔 a tam by som sa silno zamyslala aj na pouzivanym prostriedkom na umyvanie, kedze to na tych flasiach ostane...

lenkakravcova
23. feb 2024

Ešte k tým flaškám - Avent Natural vyhovoval prvému dieťaťu hneď od začiatku. Druhé dieťa chcelo najprv MUM (má plosky cumel, odfotim ti) a potom prešlo po 8mes na Avent samé od seba - nejaká zmena preferencií 😀. Tretie mi Avent nechce ani za svet a len MUM

lenkakravcova
23. feb 2024

@vevesh Tak to je taky veľkí špecifický prípad, keď ide o predčasniatko.

Prečo nie sú určené? Keď vydržia 100C pri prevarani v hrnci 10min., tak vydržia rovnako 70C na hodinu. Máš nejakú informáciu o tomto žeby sa tam niečo vyplavovalo navyše do obsahu fľaše ? (Nie do vody, tá ide aj tak preč).
Ja z umývačky fľašky vyberám s tým, že ich vždy opláchnem 2x v studenej čistej vode. Aj detský riad dávam do umývačky, lyžičky tiež s ktorými dieťa je, takže toto nevidím ako problém. Nepoužívam na umývanie v umyvacke niečo tak silné ako Savo do Wc, a ekologické tbl na umývanie si myslím že by problém robiť nemali žiaden (resp ja som si nič nevšimla).

nelca84
23. feb 2024

Boze, tak si mohla vediet, ze netreba nic z toho, ale ak chces, tak si to mozes kupit 🐵 s nudzou to nema nic spolocne, skor je to o zdravom rozume, ale nevadi.

pettom19
23. feb 2024

Ja som mala sterilizator do mikrovlnky, vyuzila som ho na maximum. Do umyvacky som nedavala sterilizovat. A mala som aj odsavacku, pre istotu, a dobre som spravila, lebo som ju potrebovala od zaciatku. Vsetko kupene z druhej ruky za smiesne peniaze.

autor
23. feb 2024

@nelca84 mamicky tu su extra milé dnes 🥰

domiklik
23. feb 2024

Kúp si odsávačku ručnú. Jednoduchú avent, zober si ju do pôrodnice. Keď aj z druhej ruky a vývar ju v tom sterilizátore, ktorý si tiež môžeš kúpiť z druhej ruky. Moje deti boli výlučne dojcene ale ta odsávač ka sa mi zišla najmä v pôrodnici, keď sa mala rozhodla späť 3 hodiny a mne skoro explodovali prsia. Čakať na muža kým donesie no diky... Sterilizátor som mala tiež, akože neviem si predstaviť vytvárať veci pre bábätko v umývačke s finish kapsulami soľou a lestidlom a dat to prať len s vodou je neefektívne. Ja tam aj teraz občas hodím kefku na zuby keď nájdem pod gaučom takže za mňa obe veci určite áno.

nelca84
23. feb 2024

A co ine sa na to da napisat?

timea301196
23. feb 2024

Nekupovala som to.. ale raz soom tu dostala zdrb od eko bio matiek aká som nechutná. Ked to dávam do umývačky 🤣

autor
23. feb 2024

Dobre dakujem baby za rady. Sterilizator nekupim, pride mi to tiez ako haraburda velká a este aj ked mam umyvacku riadu… a odsavacku si kupim avent elektronicku pred porodom 🙂zodpovedané 😅

vevesh
23. feb 2024

@lenkakravcova ide o zlozenie danych flasiek a napriklad tieto konkretne mam nie su urcene do umyvacky- stoji to aj na baleni.
Tu mas studiu, preco niektore flase do umyvacky nie a preco nie normalny umyvaci prostriedok do umyvacky.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC94...

banalu
23. feb 2024

Necitala som komentare, ale napr. ja flase do umyvacky nedavam, mame 4 ks od zaciatku uz 2 roky. Kojit som prestala na prelome 3/4 mesiaca a aj som odsavala, tak som to vyuzivala na sterilizaciu odsavacky.
Sterilizator som si kupila, z cisto praktickeho hladiska... lebo umyjem flase rucne a dam ich rovno tam. Tam je ich miesto, neprekladam ich do zasuviek ci skriniek, nechcelo sa mi pre ne v zasuvkach hladat miesto. Pre mna je to cisto prakticka zalezitost.
Kupila som ho za 15€ z bazaru, PC 80€.
Odsavacku som si kupila pred, vzala som si ju do porodnice a vyuzila som ju par krat, bola som vdacna, ze ju mam.
Ale to su presne take veci ako napr. aj prebalovaci pult... niekto neda dopustit, niekto ti tu napise, ze ved prebalis na zemi, tak naco taka haraburda 🤷‍♀️

deti95060810
23. feb 2024

mala som odsávačku... za mňa super - len ja som kojila a zároveň od malinkého
dieťa´ta odchádzala denne.... takže som si odtiahla mlieko a mama dávala malému.
len to môžeš kúpiť už aj dodatočne po pôrode... toho je dosť.

kp7333
23. feb 2024

flase som sterilizovala tak, ze som do nich naliala horucu vodu z konvice, vrchnaky a cumle dala do misky a zaliala tiez horucou vodou. nechala par minut a hotovo.

elenkaba
23. feb 2024

Sterilizator ti netreba, kup si 1 flasku avent pre istotu ak chces. Odsavacku som dopredu nekupovala, v nemocnici kde som ja rodila, tak pozicaju a v porodnici som zistila, ci ju potrebujem alebo nie. Ak byvas vo vacsom meste, tak kupis odsavacku na pockanie kedykolvek