Tipy a triky ako presťahovať byt do bytu

4. dec 2024

Ahojte. Idem sa sťahovať z 2izbaku do 3izbaku. Mam z toho vyrážky až na zadku. Mame malé dieťa, polročné a neviem si predstaviť ako byť presťahovať do druhého bytu. Chvalabohu okrem postieľky nábytok neberieme ale nechávame v statom byte. Chcem sa spýtať mate nejaké tipy, radi ako efektívne sa "zbalit". Budem vďačná.

beata_k
4. dec 2024

Ja ta prestahujem. A celkom rada. Mam v tom uz prax 😀

kavasmliekom
4. dec 2024

Do postieľky by som nahadzala všetko detské 😁
Do vriec oblečenie, každému zvlášť. Kuchyňu do krabíc. Co ešte berieš? My sme sa sťahovali z bytu do domu, tiež sme nič nebrali, ale museli sme to vyhodiť, dvoch cigánov sme odchytili, za pol dna bol byt prázdny, a čistý, aj pozmyvali a okná umyli 🤣

mamutka
4. dec 2024

Sú tu také diskusie už a s dobrými radami. Zbaľ sa ako do hotela- do kufra daj to čo potrebuješ hned na mieste, zubne kefky, uteráky, pyžamo, toaletak, príbory a riady na raňajky a pod. Nech máš ten kufor hned poruke a nehľadás dôležité veci.
Ja radim krabice len číslovať, na svoj zoznam si píš ktoré číslo čo obsahuje. Nemusi kdejaký sťahovák alebo sused vedieť kde máš oblečenie.
Knihy prekladať ľahkými vecami, lebo do jednej krabice dáš aj sto kníh, ale nenájdeš jediného chlapa, čo ti to potom zdvihne 😅

betulinka1
4. dec 2024

Za posledných 10 rokov som sa 3x stahovala. Mne sa osvedčili velke a pevne vrecia, tie najviac litrové a hrubšie aby uniesli vahu.Kazde vrece bolo označené ako oblecenie meno, topanky meno atd. To su makke veci. Knihy a kuchynske veci v debnickach. Pozicala som si od záhradkárov 😉. Niekto pouziva banánové krabice. Do kazdej izby isli vrecia, podla označenia mena dietata, moje a muzove veci spálňa atd….. Cize som potom naraz vybaľovala vzdy jednu izbu. Ak je to mozne zavolaj si babku na strazenie , lebo teda pri tak malom dietati som sa veru nesťahovala. Veci co vyhodit som triedila pri baleni a musim povedat, ze kooopec toho islo prec. Vybalené mas 3 izbak za dva dni v kludnom tempe a mas vyložene nohy uz vecer. A ak nemas strazenie, tak to aj tak za par dni postupne vybalíš.

oslo1
4. dec 2024

Zbal jeden kufor, kde budete mat veci na 3-4 dni.
Kup si aspon 3 tie velke more Ikea tasky. Veci co nahadzes do velkych ciernych vriec, tak jedno vrece hodis do tasky, zavesis na jedno rameno, a do ruky si das dalsie cierne vreco, takto prestahujes 2 vrecia na raz.
Knihy a veci, co nepotrebujete, zacni balit do krabic. A krabice oznac, ze kuchyna, spalna a pod, ulahcil to to triedenie.
Ak vam ma prist ráno auto na odvoz, tak aspon 2-3 hodiny zacat nosit dole veci do secure area, co ja viem, az mate dole vchod, tak tam to dajte. My sme Mali komunalnu zahradu s branou na kluc, tak tam to manzel s kamaratov nanosil, ja som Bola v robote na nocnej.
Ako stare je dieta? Zvazovala by som ho bud nechat u rodicov, alebo SA s niekym dohodnut, lebo Bude naozaj zavadzat.
Predtym, ako sa nastahujete do noveho bytu, vsetko dobre nafotit, keby bolo nieco poslodene, aby ste Mali dokaz.
Toto iste odfotit aj v byte, ktory opustate.

mameha7
5. dec 2024

Pridaj sa do fb skupín typu ,, Pre jedného odpad, pre druhého poklad", Darujeme, všetko, čo nepotrebujeme alebo Ikea Slovensko. Tam pýtaj krabice na sťahovanie za odvoz, alebo za symbolický poplatok. Ja som takto vzala asi 30 krabíc originál na sťahovanie od troch rôznych ľudí a celkom zadarmo (to sú tie krabice na sťahovanie s rúčkami z Ikey alebo Hornbachu). Presťahovali sme v tom celý byt v rámci Bratislavy, vrátane detských vecí. Veci si pekne poukladaj podľa skriniek a miestností, do jednotlivých krabíc a na bok napíš, čo tam cca máš. Nakoľko som v novom byte nemala namontované skrine v čase sťahovania, veľmi mi to uľahčilo orientáciu v tých krabiciach. Tiež je to praktické pri vybaľovaní. Čiže kuchynské veci zvlášť, oblečenie zvlášť, drogéria a veci na pranie zvlášť. Ja teda neodporúčam žiadne vrecia, budeš mať v tom bordel. Keď som sa balila, zavolala som si k sebe sestru na stráženie bábätka a naraz som to všetko za deň zbalila. Sťahovali sme sa podobne ako ty z dvojizbáku do trojizbáku. Muž má na šťastie takú prácu, kde mal od šéfa k dispozícii vlastnú dodávku. Zavolal si dvoch kamarátov, aby to bolo čo najrýchlejšie, keďže sme mali malé bábätko. Nábytok a nepotrebné veci som na rýchlo predala. Po sťahovaní som krabice posunula ďalej iným ľuďom, ktorým tiež isto pomohli.

thirstymonk
5. dec 2024

Normalne si pozhaňaj krabice papierove, z bananov su najlepšie, ale nechcú ich len tak hocikde dávať. Ja som si pár nahonobil z lidlu. A potom prepravky, tie ti dajú. Napr. tie, v ktorých prepravujú melony v lidlu, tak do nich vojde toho dosť veľa.

Samozrejme, baľ to nejako logicky (oblečenie s oblečenim, hygienu s hygienou, elektroniku s elektronikou do svojich krabic). Potom to aj logicky budeš vyberať. Poprevažaš na privesnom voziku, alebo ja som mal požičanu dodavku z obi.

madeincssr
5. dec 2024

Ja by som radil aj balenie sa vopred, postupne v pokoji - stohovatelne krabice ci zeleninarske prepravky (aby sa aj v byte dali ukladat na seba). Krehke, rozbitne, mimosezonne... vela veci clovek nepotrebuje denne/hned a daju sa solidne pobalit vopred, oznacit si co je v ktorej krabici. Potom aj v novom byte tieto veci mozu dostat nizsiu prioritu vybalovania.
Dobre je mat svoje auto (po posklapani sedadiel toho uvezie dost), alebo si na vikend pozicat dodavku do 3,5t (normalny vodicak na osobne auto). Na vsakovakych bazarovych weboch najdes poziciavajucich aj za rozumne ceny.
S nakladanim a vynasanim je dobre poprosit na par hodin o pomoc rodinu, kamaratov, kolegov, dobrych susedov. Mnohi (alebo aspon niektori) neodmietnu.

svetlonos
5. dec 2024

@beata_k
to keby si napísala skôr oj 😆

beata_k
5. dec 2024

@svetlonos Uz mam z toho balenia a stahovania hobby 🙈

svetlonos
5. dec 2024

@beata_k
ja des a hrôzu, takže aj myšlienka na nejaké sťahovanie ma vytaca 😂. Určite by si sa tým vedela parádne zivit, je x ľudí, ktorí by takúto službu uvítali.

valikasikulova
5. dec 2024

@beata_k akože realne by si prišla? Ozaj sa pýtam, o 1 rok nás to caka 😀

beata_k
5. dec 2024

@svetlonos Niektore stahovky to ponukaju. Pobalia ta do poslednej podsalky, ale teda pytaju za to ozaj dost.

Jedna suseda ked videla pobalene krabice, tak vraj to balil Monk 😄🙈

beata_k
5. dec 2024

@valikasikulova Asi nie, ale niektore stahovky tuto sluzbu ponukaju 🙂

akvi
5. dec 2024

Asi budem jediná, kto miluje sťahovanie, tak isto milujem, keď malujeme izby. Vždy všetko pretriedim a povyhadzujem. Aj teraz sme maľovali a pretriedila som knihy, dala do výkupu snáď štvrtinu kníh, plus časť som darovala. Stahovali sme sa už 4x a vždy to bolo veľmi ozdravné. Takže moja rada, zbav sa aspoň štvrtiny vecí, ktoré máte a ber to ako očistu a nie ako ťažkú prácu.