Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť, má niekto skúsenosť s kúpou tepelného čerpadla na splátky (jedná sa o oblasť Liptov) ? Teraz kúrime elektrickou pecou a na rozlohu 220m² máme spotrebu 32,5MWh.
Ďakujem za pomoc.
Ked to ratam na hrubo urcite by som do to siel. Teraz platite cez 5000€ rocne za EE. Ked by bol napr urok v banke 8% furt sa vam to oplati + ak mate narok na dotaciu nieje ocom. Mate podlahovku? To ste hlavne info nenapisali.
Uff ... riadny dom ... ja by som sa to bal vykurovat iba tepelnym cerpadlom, teda vzduch/voda, co su teraz "najbeznejsie". Ako prechodne obdobia OK, ale fakt liptovsku zimu ... Ale teda vraj to "funguje". Skusenost nemam, splatky musis dohodnut len s predajcom/dodavatelom. Inac tych 3.5 na 1kW cez zimu a v BA, je uz cca na urovni ceny plynu ak dobre pocitam. A tu ma 220m2 domisko na liptove.
Ale teda fakt je vsetko o cislach. Ta spotreba je iba kurenie, ci aj TUV? A ako pise alkoholik, kurenie podlahovka, ci radiator? Dom je uz hadam zatepleny, aj ked ta spotreba je stale celkom "slusna".
Tak ta podlahovka je fajn, s tym sa da dalej slusne "pracovat". Ale urcite zateplit vsetko, lebo TC sa dava podla strat a zateplenim to vies vyrazne zmenit.
My mame podlahovku ale plyn. "Velky" zatepleny bungalov. Podlahovka zatial vypnuta, po veceroch teraz prikurujem "klimou" podla potreby. Plyn teda na kurenie a TUV, ale spotreba MW/m2 menej ako polovicna. Ale teda zapadne Slovensko, cize nejaky ten stupen teplejsie ako Liptov. Inac aj TUV vie byt dobry zrac energie ak je "zle" nastavena. Kamarat ked hovoril kolko ma spotrebu na TUV tak som "zmurkal" a ked som mu vravel ja nasu, tak zmurkal on. Uz si to presne nepamatam, ale mal tusim na den porovnatelnu spotrebu ako ja za tyzden. On sam, my 4-clenna rodina. Ma sice "starsi" kotol, ale aj tak.
Napr cez leto minieme len 1.5 kw denne na TUV 200l nahrievam na 50°.
Ratal by som cca 16000 kwh ze by ste sa mohli dostat. Cez zimu mame ucinnost cca 3.5 na 1 kw cez leto je to cca 1 kw vyrobene 5
Uz je na vas ci sa vam to oplati. Vsetko je o cislach. Dajte do kalkulacky a uvidite.