Tepelné čerpadlo, jeho životnosť, poruchy, náklady - osobné skúsenosti

andreanova
17. máj 2024

Ahojte , prosím, pozdielajte skúsenosti s vašim tepelným čerpadlom.
konkrétne, zaujíma ma, ako dlho ho máte, či je jeho prevádzka bezporuchová, alebo sa vyskytli nejaké problémy - ak ano po akej dobe, aká je jeho hlučnosť? Aké sú vaše náklady na elektrinu /TČ , prípadne, ak ste už menili tepelné čerpadlo na iné , alebo iný zdroj vykurovania, tak dôvod zmeny . Prípadne, aj, aký typ, akej značky TC máte.
pýtam sa, nakoľko nás obchodný zástupca iste firmy pre TC veľmi presviedča, a uvádza samé naj, vraj jeho náklady sú 40e/mesiac na elektrinu pre celú domácnosť, vraj životnosť TC 20rokov, vraj sa nemá čo pokaziť atd. Avšak mnohí ľudia v našom okolí nie sú moc spokojní s TC, sťažujú sa na hlučnosť, veľmi vysoké náklady na elektrinu (150e/mes) , poruchy a dokonca aj vymenili TC preč za iný zdoj kurenia. Preto info od Vás pomože . ďakujem

tato_
17. máj 2024

@andreanova
Ahoj, TC mam uz druhym rokom, typ vzduch - voda. Zatial je prevadzka bezporuchova. Kvoli zaruke musim kazdy rok zavolat technika na kontrolu zariadenia (cca 110€). Hlucnost je problem pri velmi nizkych teplotach v zime, co nastastie bolo doteraz iba par noci za sezonu. Co by som este poznamenal je, ze mam radiatory (nie podlahovku na ktoru je to primarne urcene) a cez ne sa mi do izieb dostava mierna akusticka odozva od zariadenia. Pocut to iba ked je v dome absolutne ticho (napr v noci). Prirovnal by som to staremu televizoru, ako ked vypnes zvuk. Taky zvuk vysokej frekvencie, ale pocujem to iba ja 🙂 Naklady mi po vymene stareho plynoveho kotla klesli vyrazne, po rozratani na mesiace mam naklady na kurenie cca 70€. Viem este kde mam na dome rezervy, takze je potencial to este znizit. Pri novostavbe a kombinacii s podlahovkou by som aj uveril udaju 40€ ale musel by to byt mensi bungalov. U mna je to 2gen barak. Pokazit sa to samozrejme moze, ale to sa ti stane aj s tuti-fruti plynovym kotlom. Za mna spokojnost.

andreanova
autor
17. máj 2024

@tato_ dakujem za info, my by sme pouzivali aj na podlahovku aj radiatory, vodu. ale dom - prizemie + podkrovie .

veselo_neveselo
17. máj 2024

@andreanova my mame uz par rokov, sme spokojni.
Vonkajsiu jednotku mame na streche, a vobec ju nepocut. Ani k susedom.

Kurenie sa musi vyberat s ohladom na cely projekt, lebo ked sa to spravi zle (ako pise tu pan nadomnou), tak to nebude dobre. Ked sa to spravi ako sa ma, tak bude vsetko OK.

A aj tie ceny si budete vediet spocitat lepsie podla projektu, lebo ti je uplne naprd ked ti poviem, ze platime 70 eur mesacne, ked nevies nic o tom, aky je dom postaveny, co je tam zahrnute atd.

Zajdi na modru strechu, tam su o tom popisane stovky stran.

nikasmile
17. máj 2024

Máme TČ skoro 4r. Žiaden problém zatiaľ, náklady na kúrenie sú priam bezkonkurenčné, celkovo elektrinu platíme dosť lebo míňame chodom domácnosti, ale to s TČ nemá nič. Takže ak niekto platí 150e/m elektrinu treba sa informovať o platbe za kúrenie, lebo celková spotreba môže byť naozaj individuálna. Na TČ sa dá pekne pozrieť spotreba. Ako boli vyššie spomenuté, je ju počuť iba v nízkych mínusových teplotách. Máme podlahovku v celom dome.

tersanas
18. máj 2024

@andreanova TC na zemný vrt máme už 7r, poruchy neboli, iba revízie, hlučnosť máme v poriadku, pre istotu sme dali zvukovú izoláciu na technickú, keď je v dome úplne ticho a zapne sa, vtedy ho počujem, že sa zaplo, ale inak v pohode, máme bungalov 130m2, v lete chladime, náklady na elektrinu máme 110e, ale je v tom aj nabíjanie elektromobilu, ked sme to rozratavali, na kúrenie ide cca 40e a máme DD3.