Ahojte , prosím, pozdielajte skúsenosti s vašim tepelným čerpadlom.
konkrétne, zaujíma ma, ako dlho ho máte, či je jeho prevádzka bezporuchová, alebo sa vyskytli nejaké problémy - ak ano po akej dobe, aká je jeho hlučnosť? Aké sú vaše náklady na elektrinu /TČ , prípadne, ak ste už menili tepelné čerpadlo na iné , alebo iný zdroj vykurovania, tak dôvod zmeny . Prípadne, aj, aký typ, akej značky TC máte.
pýtam sa, nakoľko nás obchodný zástupca iste firmy pre TC veľmi presviedča, a uvádza samé naj, vraj jeho náklady sú 40e/mesiac na elektrinu pre celú domácnosť, vraj životnosť TC 20rokov, vraj sa nemá čo pokaziť atd. Avšak mnohí ľudia v našom okolí nie sú moc spokojní s TC, sťažujú sa na hlučnosť, veľmi vysoké náklady na elektrinu (150e/mes) , poruchy a dokonca aj vymenili TC preč za iný zdoj kurenia. Preto info od Vás pomože . ďakujem
@tato_ dakujem za info, my by sme pouzivali aj na podlahovku aj radiatory, vodu. ale dom - prizemie + podkrovie .
@andreanova my mame uz par rokov, sme spokojni.
Vonkajsiu jednotku mame na streche, a vobec ju nepocut. Ani k susedom.
Kurenie sa musi vyberat s ohladom na cely projekt, lebo ked sa to spravi zle (ako pise tu pan nadomnou), tak to nebude dobre. Ked sa to spravi ako sa ma, tak bude vsetko OK.
A aj tie ceny si budete vediet spocitat lepsie podla projektu, lebo ti je uplne naprd ked ti poviem, ze platime 70 eur mesacne, ked nevies nic o tom, aky je dom postaveny, co je tam zahrnute atd.
Zajdi na modru strechu, tam su o tom popisane stovky stran.
Máme TČ skoro 4r. Žiaden problém zatiaľ, náklady na kúrenie sú priam bezkonkurenčné, celkovo elektrinu platíme dosť lebo míňame chodom domácnosti, ale to s TČ nemá nič. Takže ak niekto platí 150e/m elektrinu treba sa informovať o platbe za kúrenie, lebo celková spotreba môže byť naozaj individuálna. Na TČ sa dá pekne pozrieť spotreba. Ako boli vyššie spomenuté, je ju počuť iba v nízkych mínusových teplotách. Máme podlahovku v celom dome.
@andreanova TC na zemný vrt máme už 7r, poruchy neboli, iba revízie, hlučnosť máme v poriadku, pre istotu sme dali zvukovú izoláciu na technickú, keď je v dome úplne ticho a zapne sa, vtedy ho počujem, že sa zaplo, ale inak v pohode, máme bungalov 130m2, v lete chladime, náklady na elektrinu máme 110e, ale je v tom aj nabíjanie elektromobilu, ked sme to rozratavali, na kúrenie ide cca 40e a máme DD3.
@andreanova
Ahoj, TC mam uz druhym rokom, typ vzduch - voda. Zatial je prevadzka bezporuchova. Kvoli zaruke musim kazdy rok zavolat technika na kontrolu zariadenia (cca 110€). Hlucnost je problem pri velmi nizkych teplotach v zime, co nastastie bolo doteraz iba par noci za sezonu. Co by som este poznamenal je, ze mam radiatory (nie podlahovku na ktoru je to primarne urcene) a cez ne sa mi do izieb dostava mierna akusticka odozva od zariadenia. Pocut to iba ked je v dome absolutne ticho (napr v noci). Prirovnal by som to staremu televizoru, ako ked vypnes zvuk. Taky zvuk vysokej frekvencie, ale pocujem to iba ja 🙂 Naklady mi po vymene stareho plynoveho kotla klesli vyrazne, po rozratani na mesiace mam naklady na kurenie cca 70€. Viem este kde mam na dome rezervy, takze je potencial to este znizit. Pri novostavbe a kombinacii s podlahovkou by som aj uveril udaju 40€ ale musel by to byt mensi bungalov. U mna je to 2gen barak. Pokazit sa to samozrejme moze, ale to sa ti stane aj s tuti-fruti plynovym kotlom. Za mna spokojnost.