Dobrý večer, chcem sa opýtať s manželom sme kúpili dom a pozemkom, na ktorom je studňa . V LV nemáme žiadnu ťarchu. Takze tu studňu používame na polievanie dnes prišiel sused, že je to jeho studňa, že ju vykopal ešte jeho pradedo. Tak sme od
Neho teda pýtali nejaké papiere. Žiadne nemá. Neviete mi niekto poradiť ako je to v tejto veci keď ja nemám Žiadnu ťarchu, studňa je na mojom pozemku.
Ďakujem
Váš pozemok, jeho resp ich sprostosti že kopali studňu na cudzom pozemku
Pošli Omara do kelu.😁 Mal si vykopať studňu na vlastnom pozemku.
Tvoj pozemok = tvoja studňa, pokiaľ nemáte vecné bremeno môžeš ho pekne rýchlo poslať do kelu
tak mu povedz nech si tu studnu teda vezme a da na svoj pozemok..kedze je to tvoj pozemoka ty tam suseda mat nechces ... ak vsak nemas so susedom problem a nevadi ti ponukni mu ze ju obcas pouzit moze ..
Volakedy to tak bolo,ze ludia mali studne na cudzich pozemkoch,len nevedeli,ze to treba dobuducna osetrit vecnym bremenom. Jeho smola. Na sudoch je vela takychto pripadov,je otazne,ci sa mu chce sudit alebo si to vyriesite slovne a spravite nejaku dohodu.
snazila by som sa s nim dohodnut. mozno tu studnu naozaj kopal on, len vtedy sa medavalo vsetko na papier.
A ten fakt, že to bola kvázi "jeho" studňa (tým chápem, že ju využíval, aj keď nebola na jeho pozemku), je potvrdený aj nejakými nestrannými svedkami, trebárs inými susedmi (takými, čo s ním nemajú nejaký blízky vzťah)? Ak hej, tak pokiaľ sa viete dohodnúť na nejakom fungovaní, ktoré by vás nejako zásadne neobmedzilo, tak by to bolo ideálne.
A doteraz ho netrápilo že je to jeho studňa?
Začal ho to trápiť až keď nás videl, že polievame záhradu. Keby prišiel slušne tak by sme sa s ním chceli dohodnúť ale hneď začal zjapat, že ju namále používať a pod.
V tom prípade by som ho poslala kade lahšie, kludne na súd.
Len detail: mate studnu prihlasenu? Vodne? Stocne?
@opica_skorica ale to sa platí len keď je kanalizácia v obci nie?
@matullienka ide o odber povrchových a podzemných vôd pre potreby jednotlivých občanov - domácností
v zmysle §63 ods. 1, písm. a) zákona č. 364/2004 Z. z. o vodách a o zmene a doplnení zákona SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov (vodný zákon).
My tu studňu nepoužívame vôbec len dnes sme ňou polievali a bol takýto problém. Tak neviem či to my sused načierno ešte k obecnej vode.
Vieš čo nebuď hlúpa a chod sa informovať na obecný úrad ako ďalej a prihlás si ju na svoje meno. Sused keď sa nevie správať nech si trhne nohou je to jeho hlúposť, ze si nedal papiere na poriadok. Ako sa hovorí neznalosť zákona neospravedlňuje
@janetinka27 Je úplne jedno, či tú studňu kopal, alebo nie. Mne môj sused, keď som kúpila dom, povedal, že sa v tom dome narodil a že ho postavili jeho starí rodičia. Ale povedal to len ako zaujímavosť, nie preto, že by mu tým vznikol nejaký nárok.
Autorka, vy ste pozemok kúpili "se vším všudy", čiže aj so studňou. Sused na ňu nemá žiadny nárok.
@opica_skorica pri studni vodne a stocne?
a inak, mozno maju len jednoduche vodne zariadenie a teda ani povolenie nepotrebuju 🤷♀️
@qetka ked myslis. A co je podla teba jednoduche vodne zar.?
@opica_skorica ...je obdivuhodne ked sa niekto vyzna v zakonoch.Vidime,ze vies ale nechapem preco musis byt tak hnusna a predvadzat sa.Padla tu normalna otazka a miesto normalnej odpovede len predkladas zakony a spravas sa nadradene.Je fakt tazke len tak niekomu poradit?
@opica_skorica podla mna studna s vedierkom na lane 🙂
@h2 z ludskej stranky to nie je jedno. nepovedala som, ze mu studna patri, ale aby sa dohodli. ak je to dobra studna a je tam dost vody, preco nie. tiez mame studnu, vlastnu a sused nema vodu. normalne je tam pripojeny. ale to je moj pohlad, nech si kazdy mysli co sam chce.
@janetinka27 To je od teba veľmi pekné. Áno, z ľudskej stránky sa môžu dohodnúť, aj keby sused neprišiel s tým, že studňu vykopal on. Ale ak by s tým autorka nemala problém, tak by sa s ním dohodla a nepýtala by sa tu, čo má robiť. Čiže podľa všetkého sa dohodnúť nechce. V tom prípade s tým sused nič neurobí, lebo na studňu nemá žiadny právny nárok. 🤷🏻♀️
Pri kúpe pozemku ste ostali vlastníkmi studne vy ...teda všetko čo v deň prevodu alebo kúpou bolo na pozemku patrí vám....Mate studňu zapísanú v Lv?
@h2 no vsak ludia sa hraju na ludskych a napomocnych a ked dojde na lamanie chleba, tak vacsina sa brani vlastnickym pravom. voda patri vsetkym, bez nej neprezije nikto. ak maju dost vody a nemaju problem so susedom, mozu sa dohodnut, ze on si urobi pripojku na vlastne naklady a ak bude malo vody, tak ho, zial odpoji. ak je tam dost vody, tak sused jej ju nevypije. nie na kazdom pozemku sa nachadza voda a kedysi si ludia pomahali a vodu vyuzivali spolu. dnes su ploty a vlastnicke prava. je to o dobre voli. ak sa nedohodnu, ok, je to na nich. ale nemala som pocit, ze by tam bol nejaky vyrazny konflikt.
tym som chcela povedat, ze je to ich vec a mozu sa vzdy dohodnut. a nemusia. len ma prekvapili tie reakcie, kde kazdy radi obhajovat vlastnicke prava. ano, ved je to ich pozemok, ok. nevieme, ci on ma svoju studnu, ci ma mestsku vodu, nic viac.
@janetinka27 ono vieš ale ľudské by od suseda bolo hneď na začiatku slušne prísť a slušne povedať co je vo veci a snažiť sa dohodnúť a nie držať hubu a potom na niekoho vyletieť, ze nemá studňu používať lebo ju kopal jeho dedo. Vieš čo s takým človekom, ktorý nemá slušné jednanie by som sa veru dohodnúť nechcela ani ja. A ver, ze keby autorka prišla a napísala, ze ju slušne poprosil žiadala bh radu ako právne poriesit studňu ci večným bremenom ale inak
Keď ste kúpili pozemok na ktorom je studňa, tak patrí vam
@matullienka tak mne to neprislo tak, ze by on nejako vyletel. a niekedy sa da dohodnut aj s clovekom, ktory nema uhladene spravanie
@doriiis napisat informaciu doplnenu o konkretny zakon je predvadzanie sa a hnusnost?
Zvlastne zmyslas zena, ale nemusi sa autorka strachovat, ze by “studna na jej pozemku” nebola “jej studna”.
Susedovi nepatrí i keby ju sám kopal.
No autorka by mala zajst na obecny urad a zistit si, ze ake tlacivo maju na prihlasenie studne.
Bola toto uz dostatocne milá informácia.
Krasny den 😃
@opica_skorica ...nie na tu otazku.Bolo sa ta spytane ci to vodne- stocne na studne neplati iba v obci s kanalizaciou.A miesto normalnej odpovede ano,nie,neviem sme sa dockali zakona.Ale nechaj tak.Pekny den.
Opytat sa suseda ci mu nesibe. Aj keby to kopal rucne on sam studna je na vasom pozemku.Neni co riesit.