Starý dom - kanalizácia

mameha7
24. júl 2024

Dobrý deň, zdedila som starý dom po starých rodičoch. Dom sa nachádza na samote pri lese. Kanalizácia je riešená septikom a odtiaľ je vedený trativod voľne do krajiny. Trativod neústi nikomu do záhrady, vedie na osamelú časť krajiny. Obec nemá kanalizáciu. Akým spôsobom môžem zlegalizovať kanalizáciu? Momentálne na moje meno prišla výzva z obecného úradu o predložení dokladu o vývoze zo žumpy. Starí rodičia však žumpu nemali. Dom bol postavený v 70 rokoch a s takou kanalizáciou bol aj skolaudovaný. Zrejme mne ako dedičke hrozia sankcie za znečisťovanie spodnej vody? Máte s niečím takým skúsenosti?

sfinks
24. júl 2024

Septik je vlastne nádrž, ktorá slúži na zachytávanie a prečisťovanie odpadových vôd sedimentáciou kalu. Zhora musí byť prikrytý pevným monolitovým alebo prefabrikovaným vekom. Na rozdiel od žumpy sa odpad nemusí vyvážať tak často, pretože zo septiku sa odstraňuje iba nahromadený kal. SEptik sa tiez vyvaza, ci aj ten kal pustate na pozemky ?

mameha7
autor
24. júl 2024

@sfinks ten septik tam je od tých 70 rokov. Nie je to moderný septik. Predpokladám, že sa všetko vypúšťa trativodom. Nikdy som u starých rodičov neregistrovala, žeby to vyvážali.

michaela412
24. júl 2024

my sme takisto zdedili dom, nikdy septik nebol vyvezený, ale my sme ho vyviesť dali aby sme mali papier od toho, a robíme to raz za čas nech do nás nikto nevŕta

mameha7
autor
24. júl 2024

@michaela412 čiže vlastne teraz už budem musieť zaplatiť pokutu, za nevyvezeny septik z roku 2023. A tento rok už vyviesť septik dám a budem mať vlastne doklad pre obec? Netreba kúpiť čističku odpadových vôd?

michaela412
24. júl 2024

@mameha7 nič sme nekupovali, doteraz to tak máme a všetko je ok. Väčšina z dediny to takto má, hlavné je že máš doklad o vývoze. Ak bude pokuta tú zaplať a ďalej to už radšej dávaj vyviesť raz za čas

doriiis
24. júl 2024

Čo robíš paniku? Akú pokutu za nevyvezenie septiku? Tam,kde je trativod,nechaj trativod.Nikto to riešiť nebude.Raz za rok nechaj vytiahnuť žumpu,aby si sa zbavila ,,tuhého " dole a inak podľa potreby.Takze u teba asi vobec

mameha7
autor
24. júl 2024

@doriiis však ale keď ma obec vyzvala, čo im mám napísať? Že dom má trativod?

doriiis
24. júl 2024

@mameha7 ....k čomu ťa obec vyzvala?

mameha7
autor
24. júl 2024

@doriiis Aby som predložila doklad o vývoze žumpy. Žumpu ten starý dom nemá, starkí to nikdy neriešili . Iba septik s trativodom do krajiny. Zrejme nejaký dobrý sused musel referovať....

sfinks
24. júl 2024

precitajte si toto a potom niektori z vas ostanu zaskoceni ... https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=...

lakebabe
24. júl 2024

@mameha7 to ta musel niekto udať. Tiež muž kedysi kúpil starý dom, ktorý zrekonstruoval sme tam len v zime, ale mal pôvodne tiež trativod len tak niekde do poľa. Nikdy sa žumpa nevyvazala ani to nikto neriešil. Trativod sme zrušili my,keď sa dom pripojil na kanalizáciu, ale dovtedy to bolo každému jedno aj v obci. Veľmi veľa starých domov to tak stále ma.
Zavolaj si cerpac a nech ti dá papier, ale pokutu ti nemajú za co dat. Nikde nie je prikazane ako často musíš čerpať a ci ju vôbec zaplnis. Povedz ze si to nevyuzivala, tak odpad nebol. Na druhom dome mame žumpu, lebo obec nema kanalizáciu, ale novú lebo to je novostavba a v živote nikto nepýtal doklad o vývoze. A trištvrte dediny tu ma trativody.
Napíš nežijem tam neplnim ju a nevyvazam

tundra
24. júl 2024

@mameha7 ak si tam nebyvala,tak im to napis.Nehnutelnost je malo navstevovana,nebolo potreba septik vyprazdnit.Dakujem za pochopenie.😉.My mame prazdny dom na Sk a ziadne potvrdenia o vyvoze neposielam.

mameha7
autor
24. júl 2024

@sfinks presne toto som čítala. Preto sa pýtam, že ako to riešiť

sfinks
24. júl 2024

@lakebabe dovtedy neplatil zakon o odpadoch ... teraz uz plati a musite to opravit, a ti co nevyvazaju zumpu a nemaju doklady spatne 2 roky, tak mozu byt pokutovani obcou ...

sfinks
24. júl 2024

@mameha7 najlepsie riesenie je vzdy ist na obecny urad a tam to vyriesit , moznoze ti daju cas na napravu

lakebabe
24. júl 2024

@sfinks my tam máme už kanalizáciu kde bol trativod , ale na tomto druhom dome mame zumpu to je novostavba, sme tu zas len cez letnú sezónu a absolútne nikto to tu nerieši. Vyvazame len keď je potrebné, čo je zriedkavo.
Obávam sa , že toto bude riešiť minimum obci, lebo odpad nevyvaza skoro nikto v okolí. Bezne tu ľudia aj žumpy čerpu cerpadlami do poľa a starostovi je jedno.
Určite by som išla na obecný v jej prípade

sfinks
24. júl 2024

@lakebabe nuz je to zakon, to ako ho bude obec dodrziavat a obcania uz je na kazdeho svedomi, ked pride na obed staznost, obec to musi riesit a riesit to musi podla zakona , ak to nebude riesit, staznost bude postupne na vyssie organy ako je obec a este aj obec bude pokutovana za necinnost spravi to 2-3 krat a rozmysli si ci to riesit alebo nie, staci jeden blbec sused .... a vzdy a vsade sa taky najde ...

doriiis
24. júl 2024

Súhlasím s tým,že ťa niekto bonzol.My máme starší dom a nikdy nikto trativod a ani ( ne) vyvázanie zumpy neriešil.
A to máme žumpu dokonca na obecnom pozemku.🤷🏻‍♀️

sfinks
24. júl 2024

@lakebabe 2 roky dozadu musis vediet vydokladovat vyvoz, mozno staci raz za cas ? neviem nie som odbornik v tomto rezorte ...

sfinks
24. júl 2024

@doriiis neboj sa , raz sa nastahuje nejaky novy sused a zacne to riesit, skodoradost suseda vie byt velka ... .

doriiis
24. júl 2024

@sfinks ...no tak toho jediného sa nebojím😀.

lakebabe
24. júl 2024

@sfinks tak to nezdokladuje 99 percent obyvateľov. Hovnocuc bol u nás asi dva razy a raz u suseda. U ostatných nikdy ani u starostu.
Všetci majú trativody alebo čerpajú do poľa.
Takže sa obávam že tu nemá kto udať koho.

sfinks
24. júl 2024

@lakebabe ani u nas nemal kto koho udat, az ked prisiele blbec a postavil si dom a zacala sa zabava ... nikto snim nekomunikuje a je najdolezitejsi na ulici a chce aby ho oslovovali pan inzinier, lebo on vystudoval vysoku skolu a je niekto ... .

lakebabe
24. júl 2024

@sfinks uvidíme ale nevidím to tak tragicky Mame tu aj nové domy a majú takéto veci úplne ukradnuté

mameha7
autor
24. júl 2024

@sfinks tu tak isto. Tiež ide o podobného suseda. Postavil si dva nové rodinné domy v ochrannom pásme natura 2000 (stavebné povolenie po známosti). Keď si na neho starí rodičia otvorili ústa, začal udávať.

majkakvet
24. júl 2024

Dufam, ze nemate vodovod a vsetky sracky idu pekne do pozemnych vod, ktore cerpate. Hlavne, ze sa eura usetrilo.

vreckovka2
24. júl 2024

Cudujem sa takymto nazorom. Mate vodovody? U nas tiez takmer kazdy trativod. Ale my mame aspon dostatocne hlboky vrt. Ti, co maju trativody, tak maju kopane studne. Zahrady hned nad miestom, kde vypustaju trativod. Ved to nie je len o vykaloch, ale aj o chemikaliach, liekoch. A nie, susedov neudavam a ani nebudem. Aj ked ma to neskutocne serie. Avsak vyvoz zumpy stoji od 90 eur za 10m3 vyssie. Hoci je COV v meste. Mesto s tym nic nerobi, zabezpecilo fekal, ktory je este drahsi ako sukromnik. Z coho to ti dochodcovia poplatia? Ale napriklad u rodicov v dedine stoji vyvoz smiesny peniaz, hoci to vozia do vedlajsieho mesta. Starosta to nejako vybavil. A nasi si to aj tak vypustaju na pole hned za zahradu. Alebo poleju ovocne stromy 🙄. Hoci by to v pohode zvladli zaplatit.

lakebabe
24. júl 2024

@vreckovka2 u nás je fekal súkromnik za 50 eur vývoz na ruku a vlastne v živote mi doklad nedal o vývoze ani nikomu z dediny, takže mi je to na dve veci, že tu bol😀

vreckovka2
24. júl 2024

@lakebabe tak treba pytat. Volame len takych, ktori idu na COV a nie na pole. Davaju nam doklady aj s peciatkou a podpisom. Je to ale akoby od COV, ze to prijala a spracovala. Doklad ma vsetko, co ma mat. Zistovala som si to, lebo uz sa nam tu tiez vyhrazalo mestko kontrolami. Ale nebudu kontrolovat, vsak dostupny odvoz pre ludi nezabezpecili. A na 2 veci vam to hadam nie je. Ved nie je jedno, ze si to pustim na pole za zahradou....Keby ma to vyslo 50 eur za 10m3, tak aj prestanem tak prehnane setrit vodu :D.

lakebabe
24. júl 2024

@vreckovka2 u nás je to mala obec kde je strašne dlhá čakácka od okresu na klasické vozy. Tento vyváža všetkým okolitým dedinam jediný, tak každý vola jeho. My mame malú zumpu, lebo sme tu len v lete , zvyšok roka sme na dome s kanalizáciou, takže pre nás je to iná položka ako keby sme mali celoročne toto riešiť. Ale 99 percent obce používa tablety do žumpy a vypúšťa za domy na pole, takže ešte veľa vody pretečie kým sa čosi zmení.