Ahojte. Zaujíma ma ci staré klasické hrnce co mali naše babičky, s takými malovanymi kvetmi a ovocim sú nezávadné na varenie. Samozrejme používaním je vnútro poskriabane, ale nie sú vnútri olúpané. Môže sa varením do jedla z nich niečo vylučovať? Keďže naše babičky natom varili kopec rokov, je to iná kvalita ako nové smaltove hrnce. Používam ich a chcela som kúpiť nové hrnce, no co sa týka kvality a znaciek som úplne mimo. Niektorý ma plasia ze z týchto hrncov sa do jedla niečo vylučuje, a ďalší ze je to úplne v poriadku ze to tie nove ktorým sa olupuju celé tie časti sú škodlivé a poskriabanie nevadí.
@janinah presne sa dožili všetci vysokého veku a teda normálne sa drhli drotenkou, a teraz neviem vôbec do akých hrncov ísť, až to nieje škodlivé, vôbec nepotrebujem super nové hrnce. Navariť viem dobre aj v týchto 😀
Smalt je v podstate sklo, absolutne inertny material, ktory nema ako ovplyvnit akukolvek potravinu v hrnci
Ja mám trocha iný názor, smalt je síce sklo, ale pod ním sa nachádza kov.. čiže ide o to, ako veľmi je poškodený - ak sa tam už nachádza vrstva kovu, tak už by sa používať nemal.. sama mám staré hrnce a mám ich veľmi rada, ale ak sa výraznejšie poškodia a je tam kov ktorý už nie je chránený smaltom tak ich nepoužívam a robím si z nich kvetináče.. pretože kov pod smaltom nie je nerez, do jedla môže uvoľňovať látky ktoré nie sú pre organizmus dobre..
Aj keď to naše babičky/mamy používali kedysi dlhodobo nie je to záruka toho, že to tak bolo správne.. nikto nevie čo všetko vplývalo na to čim naši predkovia trpeli a prenáša sa na ďalšie generácie.. u nás v rodine napríklad nie je dlhovekost, malo kto sa dožil 80tky..
Samozrejme zase to nepochopte ako nejaké kritizovanie, jednoducho si myslím že poškodené hrnce nie sú ideálne na varenie..
Nové hrnce keď kupujem, kupujem z nerezu.. nemajú na sebe žiadnu vrstvu iného materiálu a postupne mením aj panvice za nerezové..
Pozor, V dobe ked boli tieto hrnce najpopularnejsie ludia priemerne kapali v 67 rokoch. To ze sa niekde niekto dozil 90 a viac rokov nic neznamena.
Dnes je tych hrncov stale menej a menej a dlzka dozitia stupa.
Take cvicenie zo statistiky.
A tiez z kauzality- boli to tie hrnce co za to mohli?
@martinmmartin ešte by som doplnila, že v rokoch minulých sa považovalo mnoho farieb a látok za neskodlive, ale neskôr sa prišlo na to že to tak nie je.. ktovie aké farby sa v minulosti používali a čo staré hrnce reálne obsahujú.. a to naozaj mám pár doma a vari sa v nich výborne.. ale nedokazuje to že sú úplne nezávadné..
ja by som si ich nechala - však aj tak nevieš čo všetko škodí...
ak nie hrnce - tak pesticídy v potravinách -poľnohosp.
Mám také hrnce, používam ich.
Babka sa dožila 92 rokov a iné hrnce nemala ako tebou spomínané .Ja tým hrncom verím.tiez nejaké mám.Ale existujú nejaké testovacie papieriky mi dcéra spomínala