Staré hrnce po babičke

28. mar 2024

Ahojte. Zaujíma ma ci staré klasické hrnce co mali naše babičky, s takými malovanymi kvetmi a ovocim sú nezávadné na varenie. Samozrejme používaním je vnútro poskriabane, ale nie sú vnútri olúpané. Môže sa varením do jedla z nich niečo vylučovať? Keďže naše babičky natom varili kopec rokov, je to iná kvalita ako nové smaltove hrnce. Používam ich a chcela som kúpiť nové hrnce, no co sa týka kvality a znaciek som úplne mimo. Niektorý ma plasia ze z týchto hrncov sa do jedla niečo vylučuje, a ďalší ze je to úplne v poriadku ze to tie nove ktorým sa olupuju celé tie časti sú škodlivé a poskriabanie nevadí.

janinah
28. mar 2024

Babka sa dožila 92 rokov a iné hrnce nemala ako tebou spomínané .Ja tým hrncom verím.tiez nejaké mám.Ale existujú nejaké testovacie papieriky mi dcéra spomínala

autor
28. mar 2024

@janinah presne sa dožili všetci vysokého veku a teda normálne sa drhli drotenkou, a teraz neviem vôbec do akých hrncov ísť, až to nieje škodlivé, vôbec nepotrebujem super nové hrnce. Navariť viem dobre aj v týchto 😀

viestta
28. mar 2024

Smalt je v podstate sklo, absolutne inertny material, ktory nema ako ovplyvnit akukolvek potravinu v hrnci

jana_eyre_2
28. mar 2024

Ja mám trocha iný názor, smalt je síce sklo, ale pod ním sa nachádza kov.. čiže ide o to, ako veľmi je poškodený - ak sa tam už nachádza vrstva kovu, tak už by sa používať nemal.. sama mám staré hrnce a mám ich veľmi rada, ale ak sa výraznejšie poškodia a je tam kov ktorý už nie je chránený smaltom tak ich nepoužívam a robím si z nich kvetináče.. pretože kov pod smaltom nie je nerez, do jedla môže uvoľňovať látky ktoré nie sú pre organizmus dobre..

Aj keď to naše babičky/mamy používali kedysi dlhodobo nie je to záruka toho, že to tak bolo správne.. nikto nevie čo všetko vplývalo na to čim naši predkovia trpeli a prenáša sa na ďalšie generácie.. u nás v rodine napríklad nie je dlhovekost, malo kto sa dožil 80tky..

Samozrejme zase to nepochopte ako nejaké kritizovanie, jednoducho si myslím že poškodené hrnce nie sú ideálne na varenie..

jana_eyre_2
28. mar 2024

Nové hrnce keď kupujem, kupujem z nerezu.. nemajú na sebe žiadnu vrstvu iného materiálu a postupne mením aj panvice za nerezové..

martinmmartin
28. mar 2024

Pozor, V dobe ked boli tieto hrnce najpopularnejsie ludia priemerne kapali v 67 rokoch. To ze sa niekde niekto dozil 90 a viac rokov nic neznamena.
Dnes je tych hrncov stale menej a menej a dlzka dozitia stupa.
Take cvicenie zo statistiky.
A tiez z kauzality- boli to tie hrnce co za to mohli?

jana_eyre_2
28. mar 2024

@martinmmartin ešte by som doplnila, že v rokoch minulých sa považovalo mnoho farieb a látok za neskodlive, ale neskôr sa prišlo na to že to tak nie je.. ktovie aké farby sa v minulosti používali a čo staré hrnce reálne obsahujú.. a to naozaj mám pár doma a vari sa v nich výborne.. ale nedokazuje to že sú úplne nezávadné..

deti95060810
28. mar 2024

ja by som si ich nechala - však aj tak nevieš čo všetko škodí...
ak nie hrnce - tak pesticídy v potravinách -poľnohosp.

bylinka25
30. mar 2024

Mám také hrnce, používam ich.