Ahojte, je pravda ze zvlhčovač vzduchu môže spôsobiť plesne v dome? Mate skusenosti z takým niečím
vlhkost sa zraza, hlavne v miestach, kde su vyssie rozdiely vzduchu a pohyb vzduchu je minimalny a to je potom aj idealne prostredie na rast hub/plesni ... cize rohy/kuty miestnosti aa velke plochy za skrinami, ktore su moc blizko steny.
Ak mas vzduch v miestnosti pod 40% vlhkosti, odporuca sa urcite pouzit zvlhcovac. Ked vynecham odparovaci zavesny na radiator (s najnizsou ucinnostou), tak existuju 2 typy - ultrazvukovy, alebo tepelny. Ultrazvukovy obmedzuje rozptyl bakterii pochadzajuci z vody a tvoriaci plesne s pomocou striebornej tycinky, co je do urcitej miery ucinne uz zo samotneho principu reakcie striebra voci bakteriam. Druhy typ je ten tepelny, co je vlastne akoby varna konvica v ktorej vrie voda, t.j. odparuje sa para pochadzajuca z tepelneho procesu. Kedze prechodom skupenstva vody cez bod varu bakterie zanikaju, para je absolutne cista. Nevyhodou je vysoka spotreba. Idealne je mat vlhkost okolo 50%
Ahoj, zmeraj si vlhkost doma, napr.pomocou meteostanice atd
My sme leteli kupit zvlhcovac, bo nam povedali, ze babo chrapci, ze asi mame suchy vzduch
Kupili sme a potom sme odmerali vlhkost pred pouzitim zvlhcovaca, bola tesne pod 60 %
Cize nam ho nebolo treba, ked sa kuri, tak klesne na cca 50 - 55 %.
Tak keby sa dal vratit, ho vratim :D
@janetinka27 aká vlhkosť by mala byť v dome? Normálna
40-60%
Ak nepoužívaš klímu tak s najväčšou pravdepodobnosťou doma suchý vzduch nemáš, cez jeseň a jar je vlhkosť na tej vyššej hranici, cez zimu keď sa kúri a cez leto na tej nižšej. Ak máš pocit že máš suchý vzduch daj si sprchu a vypusti paru do bytu/ domu alebo zaves v dome opraté prádlo. Na SVK zvlhcovac fakt nie je treba. Okrem tej klímy cez leto..
Ale neodpovedala som na otázku áno jasne že môže zvlhcovac spôsobiť pleseň ak máš 60% vlhkosť normálne a ty ju zvlhcovacom vystrelis na 80% a spravíš si kondenz v rohoch tak sa jej rastie jak hubám po daždi
@gleep1 ďakujem, tak teda radšej kúpim tu meteostanicu a potom sa uvidí
To bude rozumne 👍
My mame suchy vzduch v dome, casto pod normou, a ked bola dcera chora zvlhcovala som dizuferom. Potom som si asi po 2-3tyzdnoch vsimla zacinajucu plesen na plastovych oknach (odvtedy si na to orosenie okien ked sa ochladi davam pozor).
Môže k plesniam prispieť, ak zvýši vlhkosť vzduchu tak, že na niektorých obvodových konštrukciách príde k rosnému bodu a následne k plesni.
Nezvysovať RV nad 60% pri teplote cca 22°C!
@gleep1 tak už som kúpila meteostanicu a ukazuje mi teplotu 22,8C a vlhkosť 46% je to OKI nie?
Ano mas spravnu vlhkost👌🏻
Áno jasne, sleduj si to teraz tak rok a uvidíš či ti počas roka niekedy klesne pod 40. Ak by bývala niekedy dlhodobo okolo 30 tak si na tieto obdobia pokojne kúp ten zvlhcovac. Alebo ako vravím hod si teplu sprchu a vypusti paru do domu 😄
V každom vlhkom prostredí sú plesne ako doma. Skôr by som odporúčala kúpiť pohlcovač vlhkosti. 😄