Sporák 220 V a prívod 400 V

26. jún 2024

Ahojte, mám takú otázku... robili sme rekonštrukciu starého domu, el. siete máme kompletne nové, aj rozvodovú skrinku, všetko podľa moderných požiadaviek. Pre sporák tam máme pripravený prívod, ktorý je v projekte označený ako "sxy sporáková prípojka 400 VAC, 7 kW / CYKY-J 5x4". V stene je 5 žilkový kábel, farebné označenie: modrá, hnedá, sivá, čierna a zeleno-žltá.
Zvažujeme tento sporák: https://www.bosch-home.com/sk/vypis-produktov/H...
alebo tento: https://www.aeg.sk/kitchen/cooking/cookers/elec...
Dá sa to tam napojiť? Ja sa v tom nevyznám, ale snáď niekto múdrejší poradí. 😁 Ďakujem.

madeincssr
26. jún 2024

Mas tam privedene vsetky 3 fazy (L1, L2, L3, cierna, seda, hneda), nulovaci vodic N (modry) aj samostatny ochranny vodic PE (zltozeleny), vsetky dostatocne dimenzovane (s dostatocnym prierezom). Cize podla mna sa tam jednofazovy spotrebic pripojit da, aj oficialne (aby to preslo reviziou). Ber to ako predbezny nazor, ktory ti potvrdi odborny elektrikar resp. revizny technik.

egonsk
26. jún 2024

nechapem ako moze byt iba 7kW pri 4mm2 5 zilovom kabli... Kazdopadne 220V pripojka je bezne do max 3680W, kde sa pouziva len 2.5mm2 kabel, cize v kabli problem neni, pokial istic nie je nahodou 3x10A (co by zodpovedalo tym 7kW), lebo ten by sa musel vymenit za 3x16A, alebo 3x20A.

egonsk
26. jún 2024

ten bosh ma prikon max 7.9kw a je 3 fazovy, cize ak by si vsetko naraz zapla, prskne ti zrejme istic, ak mas 3x10A (7kw). Ten AEG ma 10.7kW, ten ti vyhodi istic este pravdepodobnejsie, ak mas naozaj istic pre 7kW. Cize zrejme ta vymena istica neminie, ak mas splnit podmienky pripojenia oboch uveden6ch...

autor
26. jún 2024

Toto je ono?
https://www.eltrox.sk/istice/nadprudovy-istic-3...
Taketo mame v skrinke B16 aj B20 RX3, ale neviem ktory je na sporak. Ale 3x10A asi mozeme vylucit, take tam nevidim ziadne.

egonsk
26. jún 2024

B20 Rx3 je 20A istic 3 fazovy. Iba B16 je jednofazovy. Cize pokial tam mas 20A, si v pohode. Kde si ten udaj 7kW teda precitala?

autor
26. jún 2024

@egonsk Vdaka. Asi som sa zle vyjadrila, mame B16 Rx3 presne ako som dala link, aj B20 Rx3 len neviem ktory z nich je spojeny s kablom na sporak.
A 7 kW som citala v projektovej dokumentacii na elektroinstalaciu, je tam legenda na zaciatku a ten riadok je napisany presne tak, ako som uviedla.

madeincssr
26. jún 2024

B20 Rx3 bude pravdepodobne pouzity ako hlavny vypinac na privode do skrinky a ten B16 Rx3 bude na ten trojfazovy privod ku sporaku. Mas to dobre, aj kable dostatocne dimenzovane.

egonsk
26. jún 2024

tak mas nesulad realizacie s dokumentaciou, ale v tvoj prospech 🙂 Zrejme B16rx3 mas na sporak a B20rx3 je hlavny....

egonsk
26. jún 2024

@madeincssr tak tak ... iked popravde lepsie by bolo aspon 3x25A na hlavny, ked 3x16A by siel na sporak, aby ostala toeretickych 2.5kW na faze rezerva pre tie dalsie spotrebice na danej faze ... resp. pospravnosti 3x32A na hlavny, aby mohlo ist 3x16A na plne vyuzitie sporakom a 16A pre kazdu vetvu pre ine spotrebice ... Iked ano, zda sa to uz premrstene. Ale zasa zeny dokazu zapnut varnu konvicu, piect knedlu v MW, dusit maso v trube a na 2 platniach varit kapustu a rezne smazit ... do toho uz len nahnat decko povysavat, nez bude obed ... a niektora faza, alebo komplet 3F prsknu od samej radosti 😁

autor
27. jún 2024

@madeincssr @egonsk Dakujem, tak to bude asi v poriadku... B32rx3 je oznaceny ako hl. spinac to je iste 😉 len je tam 1x B20rx3 a 1x B16rx3 ktore nie su nijako oznacene a su t.c. aj vypnute, takze niektory z nich musi byt k buducemu sporaku.
@egonsk Tak u nas pracka a susicka ide vzdy a ten sporak budem asi tiez naplno vyuzivat, minimalne 2 platne + rura a k tomu prilezitostne umyvacka, vysavac a fen 😉😉😉

madeincssr
27. jún 2024

Aha, tak mas mozno este niekam inam predpripraveny trojfazovy (5-zilovy) privod. Do kupelne/kuchyne na elektricky prietokovy ohrievac vody? Nejaku komoru/dielnu nemate? Veru dobre je, ked sa istice ihned po montazi/zapojeni kablov oznacuju, ktory je privod kam. Ale ten kto bude spotrebice pripajat si to zisti/premeria.

autor
27. jún 2024

@madeincssr Tak to neviem, manzel oznacil co sme vedeli odskusat, svietidla, pracku atd. ale tieto dva su vypnute, to znamena ze ich teraz nepouzivame, len boli pripravene k niecomu do buducna. Sporak mame teraz iny (jednofazovy iba do klasickej zastrcky), pre tento novy je tam iba holy habel, takze to je jeden a druhy si nepamatam. Ale elektrikar to urcite zisti, len ho budeme volat az ked bude novy sporak stat v kuchyni a neradi by sme vratili nekompatibilny spotrebic, preto sa uistujem vopred. Kazdopadne vam dakujem, pomohli ste mi obaja. 🙂