Ahojte, s priateľom máme ísť čochvíľa spolu bývať... mám však isté pochybnosti, príde mi vcelku nezodpovedný, a mám obavy či nebudem musieť všetko robiť ja... ďalšia vec je tá že ešte nie sme zobrati ani zasnúbení, a povedal mi že máme spoločne zariadiť byt, to znamená kúpiť všetko vybavenie a pod... hrubý základ bytu prerobila jeho rodina, a že zariadenie máme my dvaja kupit...bytnje písaný na jeho rodičov... je podľa vás rozumné kupovať resp investovať do zariadenia bytu, ktorý není vo vlastníctve môjho priateľa? Ani zmienka o Tom žeby sa to malo nejako zmeniť...vzťahy medzi nimi v rodine nie sú práve najlepšie..
nie, ja osobne by som do cudzieho bytu kupila tak akurat hrnceky na kavu 🙂
@kamiska098 do takeho byvania by som kupila to co viem odniest (pracka,ladnicka, postele,skrine,koberce,riady) vsetko nakupy cez fa na moje meno a z mojho uctu
Kupit mozes, to potrebzújete a na com sa dohodnete, za svoje a len take, co budes vediet zobrat so sebou ak vam to nevyjde. (odlozit si blocky a faktury je samozrejmost).
@viestta nemala by som to kam nosiť...ja totiž bývam u rodičov tu zariadené je...ale proste minto celé pridendost zvláštne...ako manipulacia
@kamiska098 tak by si to potom predala,nech sa ti cast penazi vrati,nakup si v ikea,to sa na fb predava jedna radost😉
@kamiska098 tak periny, vankuse, postelne pradlo, taniere, hrnceky... by si odniest vedela. To by sa ti zislo aj keby si odisla byvat od rodicov. Chladnicku by som do cudzieho bytu nekupovala, ani nabytok alebo koberce.
V konecnom dosledku ak sa citis manipulovana, tak porozmyslaj, ci to je len o zariadeni spolocnej domacnosti alebo tam tej manipulacie je viac. Ked ti pride este aj vcelku nezodpovedny, tak to ti tiez svietia kontrolky v hlave... Porozmyslej ci sa vobec chces k nemu nastahovat.
Neinvestuj do nicoho, z igelitkou prides aj odides. Zaklad financnej gramotnosti, nestrkaj peniaze do nicoho, co nie je tvoje. Priatel to ma fajn vymyslene, je otazka, nakolko zapojis zdravy rozum. Ani keby bol majetkom tvojho priatela, tvoje nebude nic, na co nemas fakturu na tvoje meno … co sa tyka bytu. Ak tam budes byvat max polka energii a sporit na vlastne(aby si sa casom nevracala do detskej izby k rodicom) … spolocne nebude asi nikdy (ked hovoris, ze je nezodpovedny), on by mat bude, tak naco dalsia hypo a pod …
@sheila121 ja chcem ísť alenpriatel chce ísť do toho bytu
@sheila121 ja nečakám že na mňa niekto niečo napíše... ja som chcela ísť od začiatku do podnájmu...on však chce ísť do bytu ktorý kúpili rodicia
@kamiska098 v podstate v tom byte budete tak ci tak ako najomcovia 😀 byt je rodicovsky, on je ich jedine dieta?
@lonely66 nie nie je... len minto príde také z jeho strany... ja som chcela aby sme si poriesili podnájom... a on chce ísť v prvom rade tam... a no jedine asi tak že mať na všetko faktúru že keby niečo to odnesiem
@kamiska098 ako na uvod OK. rozpravali ste sa o tom, co dalej? ci budete budovat spolocny majetok alebo on sa len uspokojil s touto alternativou a dalej sa pohnut nechce? ak je to tak, tak zainvestuj aj ty do svojho byvania, ak mas na to prijem a mas moznost nieco sikovne kupit. kup, daj do prenajmu a byvaj v byte priatelovych rodicov. na zaplatanie uvodu je to v poriadku. neskor sa rozhodnes, ci budes vo vzahu pokracovat prave podla toho, aku snahu on vynalozi/nevynalozi na to, aby ste mali vlastne spolocne byvanie
Ako ti radia dievčatá vyššie- kúp zopár vecí, ktoré si budeš vedieť zobrať so sebou, respektíve ich v budúcnosti budeš vedieť využiť: paplóny, uteráky, riady, práčka, televízor ... Zas nemôžeš očakávať, že sa k niekomu na sťahuješ a budeš bývať zadarmo bez akejkoľvek investície. Zas neadím, aby si zariaďovala celý byt. Ale ak tam investuješ cez 1000 eur, to nie je tak veľa. Ak by si tam mala bývať zopár rokov, respektíve tie veci kupuj postupne, dnes naozaj vieš za pár eur kúpiť čokoľvek. A čakať, že mas prispievat mesačne stovku na nájomné, je tiež od veci.
A hlúpe je, keď máte v ponuke byt, kde by ste mohli za pár eur bývať, ale ty chceš ísť do podnájmu, ktorý ťa vyjde niekoľkonásobne drahšie a tiež by si tam musela investovať do nejakého inventáru. Tak porozmýšľaj logicky, co je výhodnejšie.
@kamiska098 no tak ak nie je jedine dieta, tak ten byt nebude v zivote ani len jeho bez toho, aby raz nemusel vyplacat surodencov, ak by mu nahodou byt aj ostal. cize keby ste sa aj milovali ako kone, hrozi vam v buducnosti to, ze o byvanie pridete alebo ho budete musiet financne vysporiadat. co sa tyka zariadenia, investovala by som jedine do toho, co ti bolo napisane: paplony, vankuse (polovicou), nejake riady. koniec. nabytok nech si kupuje priatel alebo jeho rodicia. ja by som tam neinvestovala. fakt nie.
@stanulienkat vobec nemusi (a asi ani nebude) byvat zadarmo. pravdepodobne sa bude podielat na tom, ze bude platit polovicu energii.
@stanulienkat to absolútne nečakám... ide mi o princíp a to to, že ja som chcela aby sme šli do podnájmu nezávisle od niekoho rodičov, a riešili všetko spolu...
@lonely66 ja chcem.platit nájom aj energie napoly
@kamiska098 takto je to v poriadku. ak si schopna financne potiahnut uver, skus si kupit na hypoteku nieco svoje a dat do podnajmu. podnajom ti uhradi okrem beznych energii tiez cca 1/3 az 2/3 splatok a zvysok si budes splacat ty zo svojho platu. plus prispejes 1/2 na energie. a prepac, ale aky najom by si chcela platit? ci mas na mysli bezne mesacne naklady na byvanie? cize naklady na vodu, teplo, energiu v spolocnych priestoroch, atd?
alebo pod pojmom najom mas na mysli, ze mate jeho rodicom platit este nieco navyse?
@lonely66 Čo je skoro zadarmo, ako keby bývala v podnájme, alebo by mala platiť vlastnú hypo.
Ak by sla len do zdieľaného podnájmu, za jednu izbu by platila zhruba 300 eur, keď mu bude teraz prispievať na polovičnú réžiu -energia, nájomné..... nech ju to vyjde na 120 eur, čo si myslím, že je veľmi slušné. Mna by hanba fackala presťahovať sa do hotového, ničím neprispieť a bývať tam za stovku mesačne. A teraz si to otočme naopak- keby vám sem písala žena, že sa má k nej nasťahovať priateľ a nechce nič kúpiť, zvozili by ste ho pod čiernu zem.
@kamiska098 chces ísť do podnájmu a nie je ti ľúto platiť 700 eur plus energie niekomu za byt??? Veď presne za to isté môžeš jeden mesiac kúpiť práčku a druhý mesiac televízor. Takto by si všetky tie peniaze dala cudziemu človeku za nic. Príde mi úplne nelogické, čo píšeš. Stratila by si oveľa viac peňazí a je možné, že do roka pôjdete od seba.
@stanulienkat samozrejme že na niečo také by som nepristala...veď hovorím žeby som vsetkomplatila napoly... asi fakt si len schovať bločky a mať ich poruke, lebo úplne mu skrátka nedoverujem
@kamiska098 myslíš všetko napoly platiť ako nábytok a ostatné veci??? Prečo napoly??? Veď zaplať celé veci, ktoré si môžeš potom zobrať. Co budete ten nábytok potom píliť na polovicu a naťahovať sa, čo kto kúpil?? Takto vieš, že si kúpila práčku, televízor..pobalis to a odchádzaš. Určite ťa táto investícia vyjde oveľa oveľa menej, ako zariaďovanie celého bytu. To prenechaj na neho. Samozrejme, ze gro investicie je na nom, kedze si zariaduje svoje. Zas urcite by som neprispela polovicou na cely byt.
@stanulienkat autorka sa nikde nevyjadrila, ze sa nebude podielat na nakladoch. to mam taky pocit, ze si si ty primyslela, alebo sa mylim? pisala to niekde?
@stanulienkat a uz ked sme pri minani penazi za cudzi najom (uplne cudzi) a za zariadovanie cudzieho bytu (byt rodicov cloveka, ktory je stale len jej kamaratom), tak najlepsia moznost je tretia, o ktorej som pisala vyssie. vziat hypo a kupit si nieco svoje. hradit si uver a popri tom sa podielat na 1/2 nakladov u priatela. svoje dat do podnajmu a z toho si pomoct k hypoteke.
@kamiska098 ja by som neriskovala