Spoločné bytové priestory

6. mar 2022

Ahojte, dostali sme sa do zvláštnej patovej situacie.V skratke: od leta minuleho roka vlastníme s priatelom byt. Realne tu byvame od januara ( prerabali sme) .. doteraz sa nevieme prepracovať ku kľúčom od kočikarne. chceme tam mat bicykle a s prichádzajúcim teplom to dosť už potrebujeme aj na cestu do prace ..ALE : od správcu bytov nam krutili hlavou ze to oni nemaju.. mame pytat od susedov ci domovnika. od domovnika ( jednoducho pan z vedlajsieho vchodu co nam podpisoval povolenie na prerabku) tvrdil ze on kľúče nema , mame pytat od susedov. Susedia nemajú, co sme sa pýtali od koho sme stretli a VSETCI ukazovali na jedneho ( takeho vchodoveho mudrlanta) , od neho sme pytali, v zime nam slubil ze nam ich požičia na rozmnozenie. Dnes ma poslal s prepáčením do teplych krajin ze neda/ nema/ nevie.. doslova mi ušiel do svojho bytu. Majitelka od ktorej sme kupovali byt, ich nema ( predavala to po rodicoch a uz ani nevie kto by ich mohol mat..20 rokov tu nezila) Zajtra zas ideme na spravu bytu a zas volat tomu ,, domovnikovi,, ak neporiešime.. ja neviem, mozem dat vymenit zamky? Popravde nikoho som od tych dveri nevidela vychadzat, vchadzat...

judit47
6. mar 2022

Od spolocnych priestorov musi mat kluce spravca + ich mate mat aj vy.

Vas ako majitela spolocnych priestorov nemusi zaujimat ci ich ma mat nejaky Jurko od vedla. Spravca ich musi mat a bodka. Ak ich nema tak ich dajte vylomit a nech sa na novy zamok poskladate vsetci doradu.

autor
6. mar 2022

@judit47 ak sa žiadnym sposobom nedostanem ku kľucom... Mozem svojvolne bez povolenia dat vylomit/ vymenit zamok?

marysa21
6. mar 2022

V prvom rade si zistite u správcu , či ten priestor nemá niekto zo susedov prenajatý ,ak nie pýtajte kľúče od domovníka ,ak nemá ,či ich vie zaobstarať ,ak nie vylepila by som papier ,alebo obehala susedov a pátrala po kľúčoch s tým ,že by som ich upozornila, že ,ak sa nenájdu tak na vlastné náklady dám vymeniť zámku a za poplatok výroby kľúčov dáš každému jeden kľúč ,aby sa tam konečne každý dostál.

autor
6. mar 2022

@marysa21 ja viem ze ich minimalne jeden ma.. tiez ma napadlo s tym vylepenim papiera... Ale bohatsvo sere ma to aj takymto pristupom.

autor
6. mar 2022

@marysa21 čitala som si teraz este raz zmluvy... Jasne tam stoji ze spolocny priestor _kočikaren. Aj zan teda platime.

amelie2017
6. mar 2022

Uprimne, neviem, ci by som si tam dala bycikle. Sestre ukradli rebrik zo zamknutej chodby, na ktorej boli len 3 obyvane byty. Takze bud sused oproti alebo vedla.

marysa21
6. mar 2022

Je to bežná realita ,že jeden bezplatne používa spoločný priestor .Buď ho začne platiť ,alebo Vám dá kľúče cez zuby ,alebo budete mať prvého nepriateľa medzi susedmi .

autor
6. mar 2022

@amelie2017 je to risk.. no velmi nemame ich kde inde skladovat a ak fakt k tomu dojde ze dame vymenit zamok.. neviem ci nebudeme jediny 😉, zas na druhej strane ak ich bude chciet ten chmulo co nam ich nechce dat.. bojim sa ze ich nejak zniçi..
Bozinku, fakt ma to tak nasralo ..snažim sa byt k tym ludom mila, ved sme tu noví.. rozmyslam ci tam nieco nepestuju alebo co ked tak drzia bobrika 😀

rohypnol1
6. mar 2022

Ja len - nedala by som si zial do spolocnych priestorov uz nic. Bola som naivna viackrat, cokolvek, co malo cenu, zmizlo.

marysa21
6. mar 2022

K bytu prislúcha podiel na kočikárni samozrejme ,ako je v zmluve ,ale môže byť prenajatá napr. tým susedom a on platí do fondu opráv vchodu .Pokiaľ ju nemá v súkromnom vlastníctve tak Vám podielovo prislúcha k bytu .Treba zistiť u správcu ,či je zmluvne prenajatá a potom konať ďalej.

diamond007
6. mar 2022

Z vlastnej skúsenosti, u nás v rodičovskom paneláku sme mali doslova podelené miestnosti v pivniciach... Nový správca bytovky bez oznámenia vymenil všetky zámky za rovnaké, rozdal kľúče a bolo.
Takto by som to aj ja riešila so správcom. Že ak nebude takýto postup tak ..... (Spravíte nové zámky/ nahlasite na bytové družstvo staznost a pod)

lucik194
6. mar 2022

opytaj sa v pravnej skupine ako postupovat, aby to bolo v medziach zakona

osobne mame pivnicu, v nej (jedna miestnost) sme 4 rodiny, priznam sa aj tak bike mam priviazany specialnym zamkom (motorkarskym) o radiator (radiator je stary nefunkcny, nemame chut ho odniest do zberu) ale ma asi 30 kil, takze ked niekto bude chciet ukradnut bike, tak aj s 30kg radiatorom .....

autor
6. mar 2022

@lucik194 😀tiez tak nejak planujem sa zachovat... Ovšem ak sa tam dostanem.

lucik194
6. mar 2022

no fakt vyskusaj tu pravnu skupinu, precitaj si pravidla, rozpis problem resp este predtym pozri pod lupou ci take nieco sa tam uz neriesilo.....

tncka
6. mar 2022

Postras sprvacu ze pokial sa nenajdu budes ziadat vymenu zamku s tym ze sa nan poskladaju vsetci z fondu🤣 uvidis ako rychlo ti ho daju. Lebo ked pride vypis z fondoveho uctu,par ludi sa isto najde co budu pindat preco sa to platilo zo spolocnych penazi a spravca sa tymto ,rypakom, vzdy chce vyhnut😅