Sociálny byt - výhody a nevýhody

1. jún 2022

Prosím, aké mávýhody a nevýhody? Ďakujem.

pribinak
1. jún 2022

Nevýhoda? Nie je tvoj, si v nom len dočasne.

mogaa
1. jún 2022

najväčšia výhoda je cena za nájom/prenájom....nevýhoda - byt nie je tvoj, čaká sa naň, za susedov môžeš mať asociálov....

mondolina
1. jún 2022

@mogaa
u nás v meste majú sociálne/ mestské byty oveľa vyššie nájomné ako mám ja v družstevnom byte.

mogaa
1. jún 2022

@mondolina je to rôzne....u nás sú ceny podľa toho v akom stave a lokalite daný byt je...na druhej strane družstevný byt asi nedostaneš len tak ako sociálny....

mondolina
1. jún 2022

@mogaa
áno, hovorím to na margo nájomného

autor
1. jún 2022

Ďakujem krásne za všetky odpovede.

kornelies
1. jún 2022

@pribinak Ani by som nepovedala...pokial platis, tak ta nikdo odtial nevyhodi...

daniela1911
1. jún 2022

@kornelies máš pravdu… podľa mňa, by tie byty mali byť priraďované “dočasne”

kozova87
1. jún 2022

Napr.budeš tam bývať nejaké roky,porobíš si ho podľa seba a potom ťa začnú preverovať koľko zarábaš a ak je to viacej ako ich stanovy,môžu ťa ľahko vyšikovať,susedia môžu byť asociály,tých si nevyberieš,nemôžeš si naň vziať úver,ani založiť,ani na nikoho práva prepísať ako pri družstevnom napr.

luccija
2. jún 2022

@mondolina tiež som počula, že je vysoké nájomné.
@kornelies nebolo to nejako ohraničené na určitý čas?

kozova87
2. jún 2022

@kornelies praveže vyhodi,lebo nie si socialny pripad ak zarábaš viacej ako je to uvedene v tych stanovach,nedavno tu jedna holka pisala,ze s frajerim sa im narodilo dieťa a po 4 rokoch im začali preverovať príjem,že nie sú sociálny prípad,museli nejako na čiermo potom príjem dostávať aby ich nevyšikovali

kornelies
2. jún 2022

@kozova87 V meste mojho bydliska tam ludia ziju aj 20 rokov, prijem 3clennej rodiny cini 2500E a nikdo neriesi.

kozova87
2. jún 2022

@kornelies hej,tie stanovy si myslím dáva každý svoje,ale nemalo by to byť myslím trojnásobok min.mzdy,nerieši pokiaľ sa do toho možno nikto nestará,ale môže prísť nové zastupiteľstvo,nový primátor,nové žiadosti o byty a riešiť sa začne,hold je to pre sociálne rodiny tie byty🤔

kornelies
2. jún 2022

@kozova87 Tu urcite nie, pan primator rozdava kamaratom, ktori zarabaju velmi slusne, ake oficialne minimum. Moje bydlisko je zname s neskutocnym mnozstvom socialnych bytov.

nepic
3. jún 2022

Neviem či myslíme to isté,resp či je to isté sociálna a obecná bytovka,ale nie vždy tam musia bývať iba "sociálne prípady".. Napr mi ako rodina tu bývame už niekoľko rokov v obecnej bytovke,aj keď máme obaja Mgr vzdelanie,čo sa samozrejme nechválim,ale bohužiaľ pracujeme obaja na Slovensku v zdravotníctve a nakoľko nezarobíme spolu cez 2tis eur,tak nám to tabuľkovo aj vychádza pri 2 dospelých a 2 deťoch. Podľa mňa,taký čo zarába 3tis eur nemá ani morálne právo na také bývanie, nie to tabuľkové. A býva tu napr aj taký rušňovodič čo tiež nie je podľa mňa podradné povolanie,vedúca pošty,ale aj radový policajt,ktorý tiež má asi vyhovujúci príjem. Nie každý si chce zavesiť na krk hypotéku a splácať do konca života a zároveň ako veľa ľudí s okolia do konca života nepôjdu na dovolenku a nekúpia si nové auto. A ešte tu na fóre riešiť koľko stojí zmrzlina. Len preto,že ostatný majú svoj byt alebo dom,tak preto ho chcem aj ja.
Sestra napr žije v Nemecku už cca 20rokov a tam je takéto bývanie úplne normálne. Áno sú aj tam vlastníci domov a bytov,ale skôr taký ktorý na to majú. To len tu na Morave a Slovensku je taký trend-mat za každú cenu svoje,aj keď svoje to bude bohužiaľ aj tak až keď sa to splatí.
Každemu vyhovuje niečo iné,iný štýl života a má v živote iné hodnoty.
Ano situácia sa môže zmeniť,aj naše pomery,ale mile rada prijmem tú správu že nám dvíhajú platy natoľko,že už tu nebudeme spĺňať podmienky,tak sa poteším a bude aj ten domček s malou záhradkou.

jojec
15. dec 2023

mám otázku ak sa s trojčlennej rodiny rozhodne odztahovať nájomca na ktorého je byt písaný a má to na zmluve s obcou tak napr. priatelka odchádza s bytu ale byt je na nu ale ak jej priatel tam chce ostat tak má ako prvý nárok ostat v byte alebo musí odísť?

mondolina
15. dec 2023

@jojec
nie nemá, nárok má ten kto je v poradovníku

nepic
15. dec 2023

@jojec
Záleží od majiteľa/zástupcu bytu(starostu) ako rozhodne. Veľa záleží aj či sú tam deti,aká je platobná disciplína a veľa iných skutočností. Starostovi tiež viac vyhovuje keď tam má bezproblémových nájomníkov,ako niekoho kto aj je na rade, spĺňa podmienky, ale nemá napr pravidelný príjem.

jojec
15. dec 2023

@mondolina a ak nemá kam ísť tak ako to posudzujú? platí sa pravidelne to je bez problémov. len chalan nemá kam ísť