Ahojte. Včera som ležala blízko zástrčky a zacítila zvláštny smrad. Zistila som,že ide zo zástrčky.
Neviem,či ten smrad tam predtým nebol alebo som si ho len nevšimla ale tipujem, že nebol pretože tam ležím často.
Skontrolovali sme teda všetky zástrčky a zistili sme, že smrdí tretina zastrciek v dome. Teda sme volali elektrikára. Prišiel fakt skúsený a dobrý elektrikár, bol tu hrozne dlho, všetko skontroloval a všetko v poriadku.
Zástrčky však stále rovnako smrdia,nie je to ani ako spálené ale skôr ako nejaká silná chemikália. Nás dom je novostavba,bývame tu 4 mesiace. Sme úplne na nervy, nevieme co robiť. Nestalo sa to niekomu z vás?
a aky je to smrad od lepidla alebo od coho?
@tatianna56 nevieme to identifikovať. Je to čudný zápach aký sme nikdy necítili. Taly štipľavy
@juliasb urcite volajte elektrikara. Nam tak smrdela minule zastrcka, ktoru sme dlhsie nepouzivali a nieco som do nej zapojila. Hned som to vytiahla a ked ju manzel rozobral, bol tam uplne spaleny plast, stastie, ze to nezacalo horiet. Kupil novu zastrcku, kabel zaizoloval tam, kde sa izolacia prepalila a nanovo ju zapojil.
@juliasb aha sorry, citam dalej, ze ste elektrikara volali. Hmm ako chemikalia smrdelo sestre vo varnej doske, ona to charakterizovala ako cpavok. Nasli tam zdochnutu uz zdutu mys. Ale ak vam smrdia vsetky zastrcky v celom dome, tak netusim... Bol vam to pozerat ten isty elektrikar, ktory tu elektrinu robil? Zavolala by som ineho.
mate drevodom?
Skuste tie zastrcky pouzit, ze co sa stane. Opatrne, jednu po druhej. Mozno fakt pouzili nejaku chemikaliu, ktora musi vysmradnut
@juliasb "Dokonca to nejak na chvíľu dal na 1000 voltov" tak toto asi nie :D to si urcite zle pochopila. Problem nebude zrejme s elektrinou, ale ze to smrdi z tej diery - mozno bola pouzita pri stavbe nejaka divna stavebna chemia, alebo vam dom zateka / vlhnu mury, nieco sa tam rozklada.. tazko povedat..
@cubo2 ja sa do toho moc nerozumiem. Iba sa pýtal, či skutočne v tej izbe neni nič zapojené,žiadna nabíjačka niekde alebo tak, lebo ze tam dá 1000 voltov. Ak som rozumela dobre. Dom staval manžel celý sám a používal tie nejekologickejsie z dostupných materiálov, lepidiel atď. Tak nechápem :(
@cubo2 tiež ma napadlo ze nejaká divná stavebná chémia, ale zasa je,že napríklad na stene obvodovej v spálni sú 2 zástrčky 3 metre od seba - jedna smrdí totálne a druha absolútne nesmrdi. Na vnútornej stene v chodbe sú 2 zástrčky 3 metre od seba - jedna smrdí strašne a druha vôbec nie.
Ja by som dala tie zástrčky, ktoré smrdia vymeniť za nové, to vyzerá akoby v nich niečo nebolo v poriadku, minimálne sa veľmi zahrievalo, veď to by nestálo veľa.
@juliasb mas foto diery? Su kable tajane v chranickach? Idu cez sadrokarton? Ked nebola zhorena konkretna zastrcka, kludne moze skratovat v rozvadzaci. Ak je to po chranicjach,tak by to vysvetlovalo smrad 1/3 zastrciek. Este to moze byt izolacia za krabicami elektro.
Tazko povedat bez fotiek. Nakresli si na podorys ktore zastrcky smrdia a skus pozret co maju spolocne.
V com mate tie zasuvky "ulozene"? Teda tie elektricke krabicky (na ktore je primontovana zasuvka). Vacsinou sa sadruju, teda su ako keby prilepene v sadre, ale ci tam na niektore nepouzili nejaku "chemiu" a nie su nejak vypenene, alebo zatmelene nejakou "chemiou" co teraz smrdi. Elektrikar tam nevidel nie cudne? Citil ten smrad aj on? Co na to povedal?
@aalt ja som to pochopila, ze prisiel revizak z firmy, ktora robila elektrinstalaciu. Hluchy slepy a s nadchou v nose, len aby nereklamovali.
Uz som videla aj ocmudenu izolaciu a aj krabice lepene silikonom. A aj prievan cez krabice 🤭. Bez fotiek tazko.
Treba vyskrtat na podoryse ktore smrdia. Moj skromny typ, ze su to tie v SDK stene. Lebo smrad sa tiez nesiri cez 5kolien chranicky.
po skúsenosti od otca, môžu sa prepalovať izolácie na kábli v dôsledku skratov (prvŕtaný, poškodený kábel...) kto vám robil elektrinu? revíziu na to máte? pochybujem, že klasický elektrikár, čo nerobí revízie má meracie prístroje na to...