Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem
@katrinka8 Ďakujem idem pozrieť , nepoznám to vôbec
Toto je taka otazka..zalezi kto kedy staval,to je dolezite,lebo pred 3rokmi boli ceny za material ine ako teraz😏 dost zalezi aky material chcete,vnutro ci lacnejsi merkury market alebo od stolara,sanita taktiez, strecha ci plechova alebo drahsia napr.Bramac.my sme kupili holodom za 130 000, 140m, a vnutro nas stalo dobrych 30 000 este
@simona92101 no toto je nereálne pre nás nakoľko v okolí BA take holodomy stoja okolo 260 tisíc.
A keď sú lacnejšie tak sú to dvojdomy poprípade radové a ja už chcem mat pokoj konečne od susedov. Pomaly ale isto sa sen o vlastnom bývaní stáva úplne nereálny nesplniteľný
My staviame dom aktuálne. Cca podobná rozloha, akurát je ešte čiastočne podpivničený
. Dávali sme si robiť rozpočet a tam nám to vyšlo na 140 tis. Ale teda staviame ho svojpomocne, rozpočet bol kvôli hypotéke robený
Skúsenosti máme, ale ak dobre čítam medzi riadkami, tak ty chceš samostatný dom v blízkom okolí Bratislavy, lebo máš plné zuby susedov v paneláku (úplne to chápem, bol som tam aj ja, dnes už bývame vo svojom dome). Ale v okolí BA to bude drahé.. veľmi drahé.
A pozemok už máte? Lebo cena pozemku je tiež nezanedbateľná.
@vikiki29 nemáme , ale viem v akých cenách sa pohybujú pozemky , preto som si to chcela aspoň približne zrátať dokopy.
Drzim palce, my pozemok mame ale aj tak nemame na dom, pri sume 400tis nas skoro prekotilo, kedze ba tak vsetci si nadhodia sumy o 30-40% mozno deti nasetria a nieco si tam postavia 😆😭🥹
Tak hlavne pri cene samotného domu veľmi zaváži to, či si viete niečo spraviť aj sami, svojpomocne. Lebo cena materiálu sa cca rovná cene práce. Ak nie a ak k tomu nemáte ani vzťah a ani čas, tak najlepšie je popozerať sa po niečom hotovom, lebo prídete o nervy. My sme stavali pred 3 rokmi, obaja mame technické vzdelanie - stavebný smer + dvaja murári + elektrikár v rodine, čiže 90% svojpomoc a poviem ti takmer to skončilo rozvodom 😂. Sú to proste nervy. My sme sa vtedy zmestili do 95 000 komplet aj so zariadením, obytná plocha 128m, čiastočne obytné podkrovie. Ale dnes je takáto cena už nereálna.
@vikiki29 áno to viem že je to psychicky náročné 😄 svokor dostal porážku , iba pri komplet prerabke 🙈😐
Keďže posledný rok išli ceny násobne hore, len za hrubú stavbu a veci okolo sme dali 70 tis. Bez okien. Malý dom, 100 m2. Cena práce je teraz tiež vysoká.
@katjas8 nevadí asi počkáme pár rokov. Raz to musí padnúť celé , teda aspoň ceny nehnuteľnosti hotových , veď to nieje normálne už aby v Okolitých dedinách pri Bratislave stal úplne obyčajný 4-5izbovy dom pomaly 600tisic a dvoj izbový byt v ba už skoro 300 tisíc. Robia tu z tej Bratislavy Dubaj , pritom mesto uplny hnoj čo ešte aj vtáky tu lietajú len s jedným krídlom lebo s druhym si zakrývajú oči
Máme drevodom, ak by ťa niečo konkrétne zaujímalo kľudne sa ma môžeš popýtať. Dlho sme sa rozhodovali, ale super je, že montovaný drevodom je postavený za pár mesiacov a to bola pre nás veľmi veľká výhoda.
tie ceny su nieco neskutocne, ked ide o hotove domy a ked vidim, ze stare domy za ake sumy sa predavaju, tak az nechapem, preto my sme sa rozhodli, ze radsej pozemok a postavime si vlasny a hlavne podla seba, lebo pri starsich domoch alebo hotovych si obmedzena vlastne, ze nebude to podla predstav 😉
Prečo vlastne z tej BA neodídete?
Všetci sa tam trepú (ako keby to bol ten Dubaj) a zároveň nadávajú na ceny.. No lenže cenotvorba ide ruka v ruke s dopytom. Ponúk je tam málo, dopytu veľa, tak ceny idú hore. A dole nepôjdu. To sú naivne predstavy, že to padne. Možno niekde v Banskej Bystrici je to otázne alebo v Prešove, ale BA a KE budú už len rasť na cenách.
Čo zlacnie určite sú oblasti z ktorých ľudia odchádzajú. Napr pri Snine kúpiš pozemok za 30tis o rozlohe 1000m2 s inžinierskymi sieťami , dom ťa vyjde 130tis bungalov a môžete bývať. V BA očakávaj cenu 300-400 tisíc, alebo ísť do nájmu.
@lenkakravcova toto si vystihla, my sme chceli najskôr tiež byť, čo najbližšie v BA, aby sme to mali blízko k práci a tak a mali sme šťastie, že sme pri Šamoríne kúpili pozemok, že sa nám tak podarilo, lebo dnes keď to vidím, tak by som o takom niečom mohla len snívať.
@cacianka to môže ale ak zatvorí okná dvere, nepočuje dupot, krik, sprchu, wc, pračku o pol noci, mixér v noci a podobné zvuky, ktoré počuješ iba z tesnej blízkosti.
Známi stavali minulý rok vlastne na jar kolaudovali, ešte pred zdražením a vyšlo ich to okolo 140 tis.. Štandard. Niečo im robila aj rodina, známi, tak mali nižšie ceny.
@lenkakravcova hmm.. my sme sa sem nenatrepali my sme sa tu narodili. Sme Bratislavčania pracujúci v Rakúsku. Nepojdem bývať do Sniny kde ledva nájdem prácu, hlavne že dom si kúpim, potom budem nadávať že nemám z čoho splácať dom?
Nepozeráme iba Bratislavu ale aj okolie , malacky , Šamorín , stupava atď
Tak to máš blbé :(
My sme sa sťahovali do KE kvôli práci, ale nakoniec sme skončili na home office, takže sa sťahujeme späť na dedinu, kde budeme mať viac priestoru.
BA je strašne nevhodne navrhnutá na také množstvo ľudí. Rovnaký problém už začínajú mať aj KE. Ani cesty nie sú poriešené na takú záťaž, ani sídliská.. ľudí kopa. Bohužiaľ toto sa nezlepší a ani nezlacní, dokiaľ tam nezačnú počty obyv. ubývať, - a to je také trochu sci fi pri dnešných trendoch sťahovaní do veľkomiest.
@lenkakravcova vieš čo my už sme to aj nejak prestali riešiť.
Pohravame sa s myšlienkou že by sme odišli zo Slovenska úplne. Nehovorím že je to inde lacnejšie. Boli by sme zase v podnájme to mi je tiež jasne, Ale táto krajina bude z roka na rok na tom horšie a už musíme myslieť aj na naše dieťa , vôbec nechcem asi aby si tu zvykal nejak , aby tu mal kamarátov, chceme odísť asi do doby keď pôjde do predškolskej triedy , a nech si zvyká v lepšej krajine , aby ho nikdy nenapadlo sem prísť žiť do tejto skorumpovanej okradačskej republiky. Aj keby som tam mala trpieť a nemala by som tam byť šťastná tak to kvôli nemu vydržím. Niekde kde mám istotu že zdravotníctvo aj školstvo je na takej úrovni že sa nemusím obávať.
Nech si kupujú tie drahé byty a domy tí čo majú nakradnuté, o to im asi aj ide 🫣
My mame drevodom,ale tenti rok uz su ceny inde tak zbytocne ti vraviet.no odporucim aspon firmu co nam stavala a tam si vies kuk ceny . Plus este rataj zakladovu dosku . Montovany dom Mipav.
Známa predáva dom v Sekule
My sme takto pred rokom zacali stavat drevodom, od vianoc uz aj byvame. Je to parada, nemenili by sme. A dom do standardu nas stal cca 160 tis. ( 5i bungalov 130 m2).
Pozri Zohor. Predavaju tam myslim i pozemky i hotove domy
@katuskamala1 ceny veru sa pomenili, čo aj ja som počúvala, ale my sme minulý rok stavali s Kontraktingom dom a nemenili by sme. Už bývame a je to radosť, že sme nemuseli roky stavať dom, chodiť okolo toho, zháňať kadejakých majstrov a tak 🙂
Autorka ja s tebou v podstate súhlasím (tiež snívam o tom, že moje deti zakotvia niekde na lepšom mieste ako je Slovensko), ale nájsť krajinu kde "zdravotníctvo aj školstvo je na takej úrovni že sa nemusím obávať" je celkom neľahká vec 🙄
K tvojej otázke - z môjho okolia RD 130 m2, kolaudácia minulá jar, totálna svojpomoc celá rodina 160.000 + pozemok do štandardu. V súčasnosti bohužiaľ +30% hore.
@jasminkaj a to totál svojpomoc, my sme mali šťastie, že sme stihli keď ešte ceny boli normálne a že sme si dali firme postaviť dom za tieto peniaze, čo si písala, že sme sa do toho vošli, ale zase musím povedať, že ani cent neľutujem, čo sme za dom dali, lebo ten kľud, všetko mať po svojom je to paráda.
Na túto tému odporúčam skôr prečítať a popýtať sa na modrej streche. Tam je viac relevantných informácií.