Skúsenosti s bývaním blízko lesa

26. okt 2022

Dobrý deň,

Otázka na tých, ktorých majú trvalé bývanie (alebo chatu) blízko lesa prípadne priamo v lese.
Viete zhodnotiť výhody a nevýhody? Čo Vás prekvapilo a s čím ste nerátali pri takej lokalite?
Ďakujem.

akinimod
26. okt 2022

Nie je signal u nás , vyslovene iba na niektorých miestach

beata_k
26. okt 2022

Treba brat do uvahy, ze odrhnac snehu nechodi. Takato lokalita je zvacsa posledna ak vypadne el. prud. V zime by som teda nechcela. Lisky, jelene v zime na dennom poriadku. Raz aj vlkov bolo v dialke pocut. Inak hej, romantika.

zorkahorka
26. okt 2022

Od lesa duje chladnejsi vanok a mali sme parkrat na dvore kopytnicku navstevu. Pozrali mi snezienky, podupali travnik. Byvame 100 - 150 m od lesa

humajnicek
26. okt 2022

Ja osobne si to veru predstaviť neviem. Možno by ma lákal ten pokoj a kľud, ale asi by mi chýbalo to, že mám všetko po ruke a k dispozícii zakaždým, keď treba.

autor
26. okt 2022

@humajnicek pýtam sa ľudí, kt. s tým majú reálne a objektívne skúsenosti, nie čo preferuješ ty alebo si vieš/nevieš predstaviť. Je jasné, že tesco za rohom asi nebude.

nikayla
26. okt 2022

Nemáme internetový signál 😆 srnky nám obhryzaju stromčeky za plotom, diviaky rozryvaju tak, že nám raz aj plot zhodili. Casto máme v lete na dvore zmije. Nechodia nám do schránok žiadne letáky, nepočujeme obecný rozhlas (ale všetko máme v obecnej apke). Inak žiadne nevýhody. Sneh nám chodia odhrnat obecným traktorom a tu toho snehu je požehnane, inak aj jediný sused má pluh. My sme spokojní. Bývame na kraji lesa, z 3 strán les, z 1 lúka.

soldi
26. okt 2022

byvam 1,5km od centra mesta a sucastou pozemku je les.
nevyhody :
-je tu velmi chladno, v lete vyhoda, lebo mi v dome nikdy nie je horuco, aj ked napriamo svieti dovnutra slnko, ale cez zimu je to masaker. musim kurit od septembra do maja vacsinou a to sme stredne slovensko, ziadna orava, ci tatry.
- vela hmyzu, hadov, mravcov, komarov, kliestov, atd.
- zla poda na pestovanie, ilovita, vsade samy mach, najlepsie sa tu dari burine
- padajuce stromy nam uz niekolkokrat poskodili plot
- lesna zver - lisky, srnky, diviaky aj priamo v zahrade, caste opravy plota treba
- v noci je tu strasidelne ticho a tmavo, len v hore nieco praska a sumi

vyhody
- sme uprostred prirody, uzasny vyhlad, vzduch, neskutocna energia ide z lesa
- klud od ludi a civilizacie
- nemavame sucho, kedze les drzi vlhkost
- vybehnut z domu a byt v lese je nieco, co prevysi vsetky nevyhody 🙂

nepic
26. okt 2022

Ja som vyrastal a býval cca 30 rokov takej lokalite. Ale už by som to nevymenil za bývanie aj keď na dedine ale aspoň pri hlavnej komunikácii. Cez leto to je pekne,pokoj ticho,žiadny susedia.. Momentálne je problém aj zo zverou,všetko je premnožené. Už ani ja by som tam v noci nebehal len tak po okolí po lese,ako som tam behal ako dieťa. Cez zima je problém s dostupnosťou,pokiaľ je človek mladý to nevadí ale keď sa dožije staroby tak to môže byť problém. Problém s deťmi ktoré chodia do školy a chodiť po tme do školy,aj keď ja som tak chodil už by som sa bál o svoje deti. Je toho veľa,aj pekné aj aj tie horšie spomienky,ale prevládajú tie prečo by som tam už nešiel.

mamutka
26. okt 2022

No, my bývame pod lesom, ale v BA, takže aj to Tesco za rohom je samozrejmosť 😁 signál aj všetko v pohode proste bytovka. Ty ale myslíš asi dom. Ako, tie líšky, diviaky, srny, to aj pri bytovke máš pod lesom. Co ale vidím par domov v lese, chapem, prečo majú veľkých psov. Osobne by som stále mala pocit, že sa môže nejaký podivin v noci tadiaľ motať, resp zlodej, na istotu 🙁 chvíľu sme zvažovali kúpu takého domu, ale predstavila som si, že mi dieťa ochorie a ja budem lekárovi vysvetľovať kadiaľ ísť a napokon aj tak zapadne v blate alebo snehu. Resp sa stratí, pretože tych cesticiek tam je do bludu.

dankabetka
26. okt 2022

Mame chatu v lese a vyhody su jasne : ticho, sukromie, lesne plody, pestujeme aj zeleninu , kriky a mame stromy, lenze aby nam to zver z lesa neznicila musi byt vsetko ohradene. Nevyhody : vypadky elektriky pri burkach, horsi pristup v zime, stalo sa, ze sme sa tam ani nedostali - vela snehu a je to v kopci, zver ktora znici urodu ak si vsetko nezabezpecime. Ako chata je to fajn, ale byvat by som asi takto nesla, predlzene vikendy su super, oddych , relax a samozrejme manualna praca okolo.

majlo1234
26. okt 2022

Zalezi na lokalite. Nasi maju dom priamo vo vysokych tatrach-mame tam vsetko-kanal, vodu, signal internetovy aj telefonny. Zopar susedov. Ale ziaden obchod. Medvede na zahrade. Snehu uz tolko nebyva, ale normalne chodi odhrnac. Ale to sa samozrejme neda porovnat s inymi, mozno menej azrkativnymi lokalitami

beronsche
26. okt 2022

Zalezi od toho, kde presne by dom bol.. byvame blizko pod lesom, na konci malej dediny, kde hlavna cesta konci, ale do krajskeho mesta to mam 15-20min autom.
Nevyhody ani velmi ziadne nevnimam. 😁
Samozrejme, do vacsich potravin je dalej, deti musime vyvazat - skola, kruzky, cesta do dediny zvykne byt skoro rano a podvecer okupovana vysokou zverou, je potrebne jazdit velmi opatrne, potuluju sa tu okrem vysokej aj lisky a diviaky, teda zahrada musi byt oplotena, vraj v lese pri dedine videli aj medveda, v zime je udrzba ciest hrozna (problem obce), bez auta je tu clovek nahraty, autobusov tu chodi par za den.
Ale to vsetko povazujem skor za specifika byvania, ako nevyhodu.
a problemy s vypadkami elektriny ani siete nemavame.
Nam sa byva vyborne, nezmenila by som. 🙂

dryada_dryada
26. okt 2022

My bývame priamo v lese. Bývame tak, že posledný obývaný dom je 500m od nás. Signál nemáme, ale internet sme si nechali potiahnuť káblom v zemi. Výhody sú, že mame kľud, krásnu prírodu, nemusíme sa nikomu prispôsobovať, jedine brat ohľad na zver, keďže sme u nich doma 😉 nevýhoda je, že keď ráno máš chuť na lievance a nemáš mlieko tak najbližší obchod je za kopcom a keď nemáš auto tak si v … 🙈 ale nie, na všetko sa dá zvyknúť, aj na chystanie dreva, aj na skoršie vstávanie, hlavne v zime aby si odhrnula sneh aby si mohla vôbec vyjsť z dvora, aj na to, že večer co večer máš rôzne návštevy… od líšky až po medveďa co si prišiel pozrieť co nové máte na dvore 😉 Niekedy mi chyba mesto a ten ruch, ale keď som u niekoho tak si hovorím, že zlata moja samota.

kukulienka999
26. okt 2022

Do mojej 20tky som bývala v rodičovskom dome na konci dediny za nami len les, chodíme za mamkou dodnes cez leto a v zime aj na dlhšie, takze mám pohľad ako dieťa, pubertiačka ale aj ako rodič.
Za výhody: tichucko, večer nádherná hviezdna nočná obloha, súkromie, nemusíš sa pýtať susedov, či im nebude nejaký stromček pri plote, keď mame grilovačku, oslavu na dvore nie sme casovo limitovaní pre hluk, najbližších susedov mame tak 200m od domu.
Nevýhody: keď som bola v puberte bála som sa chodiť domov kvôli zvieratám, bežne sa mi stalo, že oproti mne stala líška srnka jeleň alebo diviak😁 v zime, keby nemá brat traktor s pluhom tak by sme museli lopatovat k hlavnej ceste riadny kus, takisto rozhlas je od nas dosť vzdialený. Takze keď sa niečo hlásilo volali sme babke, čo sa vlastne ohlasovalo(dnes doba internetu, to až tak nevadí) a bez auta sme boli ako bez noh, lebo keď sme zmeškali rano autobus do školy najbližší siel až okolo pol10 a už mi nič take hrozne nenapadá 😁 internet a signál u mamky mame dobrý

bety19
26. okt 2022

Internet žiadny... nám sa podarilo tak, že máme satelit a druhý 1km na najbližšom dome a delíme sa....veľký problém s tým bol.... v noci obrovská tma a sem tam kadejaké zvuky... návštevy zvierat na dennom poriadku... v lete viac hmyzu z lúk a sem tam hadík...... našťastie k nám obecný pluh chodí... i keď sme na rade poslední.... výhody: kľud, pokoj,súkromie.....výhľady.... len pri dieťati je to horšie... menej kamarátov, ďaleko chodiť na krúžky a pod.

3009
26. okt 2022

Ja ako dieťa som chodila k babke, ktorá bývala vo vinohrade pri lese, do najbližšej dediny 7 km, k autobus. zastávke cca 15 min. pešo, autobus pár krát za deň. Je pravda, že bol tam kľud, ale mám spomienky, že som sa bála čo ak niekto príde a nám niečo spraví, alebo sa niekomu niečo stane. Nemám dobré spomienky, lebo som sa v noci bála a nešla by som ani za svet takto bývať.

mimikarol
26. okt 2022

Naši bývajú tak že majú za záhradou horu. Ale je to normálna ulica, nie samota. Neviem či chces vedieť niečo konkrétne. Za mňa to nemá žiadne nevýhody.

beata_k
26. okt 2022

Este drobna rada ak by ste sa rozhodli byvat pod lesom. Je dobre mat reflektor, ktory aspon ako tak osvetli celu zahradu. Nech vies, ci ti po nej beha liska alebo diviak. A vzdy mat po ruke faaakt velku baterku 😁