Skadiaľ ste objednávali okná 160 x 145 cm?

11. jún 2024

Dobrý deň odkiaľ ste objednávali okná potrebujeme 160×145cm. Chcem to vedieť len preto aby som nekúpila somarske okná

madeincssr
11. jún 2024

Plastove? Hlinikove? Drevene Eurookna? Na plastove su na SK dvaja renomovani vyrobcovia - Incon a Slovaktual. Kazdy ma v ponuke viac druhov okennych profilov (podla poctu oddelenych tepelno-izolacnych komor v priereze profilu) a spravidla dvojsklo alebo trojsklo. Distancny profil medzi sklami uz byva spravidla menej "chladny" plastovy (nie hlinikovy). Najlepsie navstivit vzorkovu predajnu/kancelariu aspon jedneho z nich, popozerat, postudovat a nasledne premysliet. Okrem tychto dvoch su samozrejme mraky dalsich predajcov a mnoho predajcov polskych okien. Incon a Slovaktual budu z tych drahsich, ale aj slusnejsich a mavaju skusenych montaznikov.

mk1111111111
11. jún 2024

Ake su to somarske okna?

egonsk
11. jún 2024

@madeincssr mna v Slovaktuale soklo, ked som ich chcel kupit a na ich pobocke ma odhovarali od parozabranovej izolacie zvnutra a paropriepustnej zvonku a kotvenia, ze staci klasicky pur penou a kotvou cez ram uchytit a ze vyrazne usetrim (popritom som bol ochotny kludne akceptovat cenu za pasky navyse), ze je to zbytocnost.
Tak som im podakoval a objednal som si inde 7komorovy 92mm profil s 3sklom (ako pre pasivne domy) pekne uchyteny na vonkajsie kotvy spolu s paskami, pur, omietnutim, vnutornym soklom, atd... za nizsiu cenu ako mi daval Slovaktual s ich fuserskymi montermi.
Ci sa uz polepsili a vstupili si do svedomia a zacalu pouzivat aj tie ochranne pasky izolacne netusim, na webe sa tym chvalili vzdy, ale realita bola inde.

madeincssr
11. jún 2024

@egonsk moze byt, nemusia byt vsade kvalitni (montazni) odbornici. Co viem, tak pri novostavbach (presny stavebny otvor) sa da urobit to poriadne (na tie penove expanzne pasky), ale pri vyburavani povodnych okien (vymene okien) zakaznik podpisuje papier, ze sa to bude robit na PUR penu.

egonsk
11. jún 2024

@madeincssr nemal som na mysli expanzne pasky, ale izolacne - zvnutra sa dava parozbrana a zvonku paropriepustna. Lepi sa to o ram a stenu a medzi tym ide pur, alebo expanzna, ako kto ma rad. Zvnutra aj zvonku sa to samozrejme aj omietne ta paska. Chrani to pur izolaciu pred starnutim od vlhka a UV, takze aj po 5 rokoch je ako cerstvo streknuta, kdezto bez toho ta pur je uz vzdy zdegradovana a prefukuje.
Druha vec su tie kotvy - ked vidim, ako montaznik prevrta profil a uchyti natlkackou ram do steny, dolamal by som mu ruky. Poskodi tym profil v ktorom sa kondenzuje voda, tiez ho to moze oslabovat. Popritom spravne sa ramy uchytavaju cez take plechy, ktore otocenim fixnes v rame a nasledne tie o stenu - ram ostava izolacne neporuseny a ak mas kvalitnejsie tie plechy a spravne namontovane, je mozne aj dorovnat ram v kazdom smere pred zaizolovanim. Uz som videl dost okien namontovanych nie uplne zvislo...