Ahojtee, sadite niekto bylinky doma alebo v zahrade? Odkiaľ objednať semena aby poštovné nebolo viac ako 4e, lebo to je fakt moc 😂 a podarilo sa vám vypestovať bylinky, tie také do kuchyne.
Inak viem teda ze si to viem kúpiť aj v obchode, ale plánujem pestovať aj exotické rastliny, preto si to chcem objednať hromadne a naraz😀dikii
u mňa je bylinková záhrada každý rok a niektoré aj celý rok, pár krát som skúšala zo semienka ale to sa mi nikdy nepodarilo, takže kupujem už vypestované v záhradkárstve - každoročne kupujem majoránku, oregáno, bazalku okrem toho mám celoročne medovku, šalviu, materinu dúšku, ligurček, tymián, mätu - čoko, pomaranč, mojito, jahoda, stéviu, rýmovník tieto všetky už mám 5 rokov
@veronikazoja Robíte z rýmovníka sirup alebo ho inak využívate?
@miskajerry robím sirup, čaj a sprej do nosa, dávam do odparovákov na radiátory a aj do inhalátora
@veronikazoja Čaj sa robí len z čerstvých listov, že? Ja som raz skúšala vysušiť, ale nedalo sa mi to. A do sirupu dávate až kilo cukru, tak, ako píšu na internete?
@miskajerry čaj len z čerstvých, listy sa sušiť nedajú, sirup som robila len raz podľa toho receptu čo je na nete, mne sa zdal veľmi slabý a cítila som skôr cukor ako chuť rýmovníka, odvtedy si robím podľa seba, keďže ja sirup dávam do čaju ako sladidlo, prípadne rovno z lyžičky, tak ako klasický sirup od kašľu z lekárne alebo v lete na ochutenie čistej vody
prvý raz som robila takto:
30-40 listov
1l vody
1 citrón
1kg cukru
ale tak ako som písala cítila som skôr cukor ako rýmovník
môj recept:
300 listov
3 citróny
cca 3l vody (nemám to presne odmerané, je to približne 2 kanvice vody, tak aby boli lístky ponorené nič navyše)
1,5kg cukru
2-3čl kyseliny citrónovej (podľa chuti)
@veronikazoja rymovnik prstujete cez leto vonku? Ci len vnutri.
Mozem sa tu opytat aj ja? ☺️ minuly rok som zasadila matu a salviu a na zimu to vyschlo tak som to obstrihala a stale je to akokeby vyschnute. Kedy zacnu pustat zelene? Ci uz je po nich? Mam ich v zahrade.
@slniecko_12 ja mám mätu už 5 cm vonku zo zeme, ale šalvia mi asi veru vymrzla aj keď som ju na zimu prikryla. Tá mi tiež nepuci.
@bettie jedno leto som ho mala vonku ale moc sa mu nepáčili tie teplotné výkyvy, prestal vonku rásť, vonku môže byť, keď v noci neklesá teplota pod 15 stupňov ale keď bolo cez deň 35 a v noci 20, tak prestal rásť, tiež nemá rád prievan, najlepšie mu je za oknom na južnej strane
@slniecko_12 ja mam uz obe vonku. v ba, a na balkone.
podla mna uz obe mali zacat... mata mi zacala este niekedy ked boli mrazy...
Pestujem mätu, šalviu, medovku a kôpor. Šalviu som kúpila niekde v zahradnictve a to ostatné som vypestovala zo semienok za pár centov.