Baby čaute, asi som neschopák ale neviem uvariť dobrú ryžu 🙈 buď je moc rozvarená alebo vnútri tvrdá a už som teda skušala aj v rúre, aj v plastovom ryžovare v mikrovlnke aj klasika indukčná doska ale vobec mi nechuti, viete mi preto prosim poradit dobry ryzovar s ktorym mate osobnu skusenost? Dakujem 🙂
Obyčajný z lidla a spokojnosť
@daniela2505 stačí ti aj úplne obyčajný voľákde z Tesca. Ú nás fičal asi 10 rokov niekoľkokrát do týždňa.
Ja mam uplne obycajny za 40 e a neviem si vynachvalit.
Inak - skus pripadne inu ryzu, niektore sa fakt blbo robia, aspon z mojej skusenosti, viem ktore znacky nekupujem lebo je to tragedia 😁
@daniela2505 Mam lacny Sencor asi za 15 eur a funguje uz x rokov ako ma.
No... prva rada, nekupuj tu ryzu v tom papierovom vrecku. Ta je vzdy nahovno. Pravidlo prvé, gulata sa lubi rozvarit. Pravidlo druhe: kazdu ryzu vzdy premyt pred varenim, aj niekolko vela krat. Ja mam spisane pomery na hrnček, ktore mi funguju, pomer ryza-voda:
Gulata ryza: 1:1,5. Podusit chvíľku na oleji premytu ryzu, potom zaliat vodou, varit na slabuckom "ohni", cca 15 minút zakryte.
Dlhozrnna ryza: 1:2. Tiez podusit na oleji, zaliat vodou, varit na pomaličky, na potichu cca 15 minút zakryte. Ked je ryza tvrda ale člapkava, tak ešte zakryť a varit. Ked je tvrdá a uz sa pripeka, tak priliat trolinku vody.
Uplne najlepsie sa vari ryza bazmathi, to zvladne aj idiot. Pomer 1:1,5 prepláchnut samozrejme. Ta sa nedusi, ale hned zaleje vodou, privedie k varu, vari sa 5 minút zakryte potom vypnúť a ignorovat 20 minut. Ona dojde sama a zaručujem, ze bude vynikajuca.
Jazminova ryza 1:1,5, tiež preplach, nedusit ale hned zaliat vodou, priviest do varu a varit 15 minút zakryte.
Uplne najobycajnejsi aku najdes. Ja mam sencor za par suppv a fici uz 5 rokov.
@daniela2505 neviem poradiť ryžovar, ale poradím ako uvariť ryžu. Vezmi si hrnček. Je jedno aký. Na jeden hrnček ryže dáme do hrnca 2 hrnčeky vody. Pridáme soľ, vegetu zamiešame, prikryjeme pokrievkou. Keď začne voda vrieť tak si stíšim plameň na minimum, poodkryjem pokrievku a varím 10 min. Po 10 minútach vypínam plyn. Ryža je uvarená.
Mám tefal classic 2.
ak si neskúšala tento recept, skús. https://varecha.pravda.sk/recepty/ryza-varena-v...