Rozbor studničnej vody

raidym
22. júl 2024

Zdravím , chcem vás poprosiť o radu. Dali sme si urobiť vrtanu studňu hĺbka je 55m. Pozemok máme na kopci a za nami sa nachádza pole ktoré v minulosti využívalo
družstvo. Vodu sme nijako neupravovali a hneď na to ako studňa bola hotová sme dali vodu na rozbor. Dnes nám prišli výsledky. Dočítali sme sa, že stanovené hodnoty ukazovateľov koliformné baktérie, črevné enterokoky, kultivovateľné mikroorganizmy pri 22°C a 36°C, abiosestón , farba, železo nevyhovujú limitom vyhlášky. Myslíte, že da sa tato voda upravíť aby bola vhodná aspoň na kúpanie? Pripajam aj protokol o skúške vzorky . Ďakujem

roja01
22. júl 2024

Nedavno sme si nechali na chate urobit rozbor studnicnej vody a nevyhovuju iba koliformne bakterie a mikroorganizmy pri 22st.C. Vsetko ostatne je ok a ani nic neriesime, vodu pouzivame na vsetko. Vodu len prevarame.
Studnicnu vodu sme odoberali z drezovej baterie, ktoru pred odberom bolo treba vydezinfikovat. Planujem nastavit bojler na vyssiu teplotu a po case dat urobit iba mikrobiologiu. A pred odberom si dam zalezat s dezinfekciou kohutika.
My mame ty nevyhovujuce hodnoty podstatne nizsie.
A este si myslim, ze vasa voda v novej studni nie je este usadena, precistena a po dlhsej dobe sa mozu niektore nevyhovujuce hodnoty znizit.
My tu studnu pouzivame uz 30r.

raidym
autor
22. júl 2024

@roja01 My sme vodu odobrali z hadice lebo vo vnútri chaty vodu ešte nemáme zavedenú. Možno sme mali pred rozborom vyliať do studni dezinfekčný roztok keďže studna bola len teraz urobená. Len sa obávame vysokých hodnôt ktoré nám vyšli, či sa voda bude môcť využívať aspoň na kúpanie.

roja01
22. júl 2024

@raidym no hadica asi nie je najvhodnejsie miesto na odber. Ja by som sa zatial nebala. Aj tak inu vodu tam asi nemate, tak pockajte az sa ta studna po narazeni sama precisti. A az bude zavedena vnutri, tak pred odberom musite dobre dezinfikovat (pripravok a pokyny k odberu dodala vodarenska spolocnost, ktora robila rozbor).
A preco si myslis, ze sa zatial neda pouzivat na umyvanie?

raidym
autor
22. júl 2024

@roja01 jediny zdroj vody je len táto studna. Tak neviem či môžeme ju použiť napríklad do bazéna keď obsahuje toľko baktérií. Len nechcem aby deri niečo dostali z tej vody. My sme vyčistili hadicu dezinfekčný prípravkom ako nám kazali pred odberom. Len sme asi mali dezinfikovat studnu pred odobratim vzorky. V podstate ta studna je nova a neni v nej nič čo by ju prečistilo.

zuzana9393
23. júl 2024

@raidym ahoj. Možno by ti tam stačila UV lampa, keďže to chces len na kúpanie. My sme si dávali robiť rozbor od firmy Danum. Oni robia aj úpravu, filtrácie atď. Naozaj veľmi milá pani so mnou telefonovala a poradila čo by bolo dobré tam dokúpiť, zmeniť atď. My už sme filtráciu mali, ale od inej firmy, ona len veľa poradila, nič sme od nich nekupovali. Skús ich kontaktovať.

roja01
23. júl 2024

@raidym ja si myslim, ze kedze sa ludia bezne kupu v prirodnych jazerach a potokoch a nemaju z toho nasledky, tak aj vasa voda by jim nemala ublizit. Samozrejme, ze treba davat pozor, aby sa jej nenapili.

roja01
23. júl 2024

@raidym a este aj to je plus, ze v bazenu sa voda upravuje chlorovymi tabletami a filtruje.

3petka
23. júl 2024

@raidym no ak ste robili rozbor hneď po navrtani. Skúste ju pár krát vytiahnuť a následne dať spraviť rozbor.

patus_2
23. júl 2024

@raidym hneď po napustení bazéna úprav vodu prípravkom chlór šok. 24 hodín počkáš, potom dáš klasické chlorove tablety (napr. 5v1). Ak dodržíš dávkovanie a budeš kontrolovať hladinu chlóru vo vode, tak si nemyslím, žeby sa baktérie premnožili.

raidym
autor
23. júl 2024

Ďakujem všetkým za radu. Vodu v bazéne upravíme chemiou a studňu skúsime dezinfikovať a namontovať v chate filter na železo a dusičnany.

lilinka76
23. júl 2024

@raidym My keď sme si dali robiť rozbor vody, tiež vyšli nejaké baktérie (už neviem aké, ale tá pani vravela, že sú rezistentné voči antibiotikám) a vzhľadom k tomu, že sme mali v tom čase iba 3 ročné deti, odporučila nám UV lampu. Keďže máme strašne tvrdú vodu a UV lampa by sa hneď znehodnotila, máme aj zmäkčovačku vody. A dezinfekčný roztok u nás nepripadal do úvahy, vravela, že vzhľadom k horninovemu zloženiu by sa nám tam naviazali karcinogény.

coccinellaseptapunktata
23. júl 2024

@raidym studnicnu vodu neupravovat bežnou bazénovou chemiou na báze chlóru. Viaže na seba kovy (máte tam aj železo) a urobí sa v tom bazéne hnedá žbrnda. Na nete sa dajú nájsť návody ako upraviť vodu to studne aby vyhovovala. Je potrebné najprv poriešiť tie kovy. Sú na to originál prípravky, plus potom samozrejme všetko ostatné. Ale určite si to najprv naštudujte, inak si zničite aj filtráciu aj bazén. Železita voda veľmi zafarbuje.

mira0611
23. júl 2024

@raidym ahoj voda sa da upravit, tam kde ju chcete zaviest do domu treba umiestnit, zmakcovac vody, na ten zmakcovac si viete priponit rozne filtre.
My na zapade mame tvrdu vodu, ja mam len obycajny zmakcovat, je taky vacsi keby sme mali zvysenu spotrebu vody, aby nebol problem 700 euro stalo.cele zariadenie, mam na nej este 1 filter, tam si mozem dat podla potreby uhlikovy filter, alebo co by som chcela, ale ja mam mestsku vodu, preto tam nemam nic. To mi tam dali len tak navyse keby bolo po case potrebne.
Pripojit ti ju vie vodar, potrebujes len o 1 zastrcku viac v technickej.
Daj si do google uprava vody, zmakcovac vody....

mira0611
Autor odpoveď zmazal
Zobraz