Robíte už vianočné upratovanie?

21. nov 2021

Ahojte, robíte už vianočné upratovanie? Ale kedy zvyknete? Ja sa teším na Vianoce, vtedy ma aj viac baví upratovať,tak zvyknem tak riadne upratať práve pred Vianocami. V lete alebo na jar sa mi až tak nechce. Muž hovorí,že však máme upratané stále, ale tak treba raz za čas úplne do detailov. Ako to máte vy?

oktoberka
21. nov 2021

Ja som malý Monk. Odkedy mám deti a chodím do práce,je to ťažšie realizovateľné. Ale aj tak chcem mať útulné a k tomu patrí aj poriadok,nevadí,že pár dni mám hektickejsich,stojí mi to za to.
Napr.okna som už umyla tento víkend. A niektoré veci si viac rozkladam v čase.
Vysávanie a utretie bežného prachu pre mňa nie je vianočné upratovanie.

srferreira
21. nov 2021

Nie, nerozoznavam medzi Vianocnym a ‘normalnym’ upratovanim. Poriadok udrzujem stale. Ked tak treba poriadne, napr. okna, povysavat za nabytkom atd. tak si vyhradim na to obycajny den, a zrvona sa snazim ked je skaredo. Nebudem stracat cas upratovanim pocas vzacneho obdobia, co je raz za rok namiesto toho si uzivam pokoj a prijemnu vianocnu atmosferu, cas ked sa clovek tesi na sviatky. Upracem normalne, ako kazdy tyzden.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dusankomoj
21. nov 2021

@srferreira presne!!! 👍nerozlišujem ,,vianočné" a bežné upratovanie.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
21. nov 2021

Vianocne upratovanie mam uz iba v spomienkach z detstva. Vo vlastnej domacnosti ho nepraktizujem. Upratujeme ako zvycajne.

dskjhfdlkdjhl
21. nov 2021

Kazdy den prebehnem cely dom, aby som sa dobre citila a okna umyvam priebezne, tak ako sa snazim priebezne postupne povenovat kazdej miestnosti v dome-cize "hlbkove" upratovanie sa kazdej miestnosti dostane niekolkokrat rocne (okna, tepovanie kobercov, triedenie veci a podobne), utieranie prachu, vysavanie, pucovanie hajzlikov a podobne-to si kazda miestnost uzije viackrat za tyzden. A je jedno, ci je to pred alebo po vianociach-ja potrebujem mat (pre svoj dobry pocit) cisto a upratane stale.

lenuska9999
21. nov 2021

Ja robím vianočné upratovanie celý rok. Proste mam rada poriadok a nechcem mať doma špinu. Keď vidím, že sú špinavé okná tak ich umyjem, tam isto keď malý niečo rozleje na gauc, tak ho vytepujem, vidím, že je bordel v šuplíku tak ho vysypem a upracem.. tak isto utieram doma pravidelne prach, čistom kúpeľňu savom a podobne veci. Čiže nemám potom v decembri naraz veľa upratovania, pretože upratujem pravidelne počas celého roka ..

ivkazba
21. nov 2021

Nerobím vianočné, veľkonočné ani iné upratovanie, taktiež neupratujem cez víkend. Neznášala som ako dievča, keď sme museli v sobotu upratovať. Všetko sa robí priebežne cez týždeň. Čiže čisto máme nonstop.

oktoberka
21. nov 2021

Myslím,že kto má na mysli "vianočné upratovanie",tak to neznamená,že cez rok neupravuje. Ale že aj pred Vianocami je schopný čistiť všetky okná na dome,dokonca suseda má vonku koberce(ktoré máva 3x do roka),že vyššie vyumyva všetky poháre v skrinkách,atď,atď. Je to ako veľké upratovanie hocikedy cez rok,čo mnohé ženy robia raz ročne,niekedy v teple,v lete. Tak to niektoré robia aj pred Vianocami,či Veľkou nocou,či pred nejakou významnou udalosťou,hoci by nemuseli,lebo...lebo.
Ale chcú.
Každá sme iná.
Ja chcem mať vo významné dni speci čisto,voňavou od čistotu,nie od sviečky a chcem mať svoje kolace-lebo takto chcem vytvárať rodinnú pohodu.
Čím nechcem tvrdiť,že v iných rodinách rodinná pohoda byť iným spôsobom nemôže.
Skrátka,každý to máme inak.
A mne to za tú námahu stojí,myslím,že mnohé sme už trošku zleniveli,niektoré reálne nestíhajú,lebo pracuje sa aj na Štedrý deň. Čiže aj čo žena,to iný pohľad,názor,skúsenosť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oktoberka
21. nov 2021

@elizabet173 ja som som svoj koment nepísala utocne.
Čiže nič také, čo si napísala v ňom nie je.

marcellka32
21. nov 2021

Upratané mám celý rok, lebo upratujem priebežne čo treba..nemám koberce, poháre vo vitrínach...mám zminimalizovanu domacnost, takže je jednoduché robiť a aj udržať poriadok

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oktoberka
21. nov 2021

@elizabet173 ja to aj beriem. Vieš,tiež si viem predstaviť,že o pár rokov sa na to budem pozerať inak. Napr.moja kolegyňa mi minule vravela,že na sviatky k nej chodia na pár dní deti s vnúčatami a tak,všetko svoje "nazite" prekonala.
Veľké upratovanie,ako zvykla,robí v novom roku,keď odídu. Lebo chce byť čerstvá pre nich. Dokonca aj koláče si dáva piecť. Lebo nestíha.
Čiže myslím,že aj to sa vekom sako píšeš,prioritami mení.

0silvia0
21. nov 2021

Neznasam toto nalinajkovane spravanie, upratujem ked mam cas a chut a naladu a nie podla datumu v kalendari a nie vtedy, ked to robia vsetci. Podla kalendara len peciem vianocne pecivo, to ma bavi. Kedze upratovanie nie je moje hobby, musim sa k tomu dokopavat. Moj okenny datum je 17. 11., cize ja umyvam okna vzdy 17.11., to je moja sukromna tradicia. Rada si robim veci podla seba.

anonym0001
21. nov 2021

Upratujem kazdy tyzden, cize vianocne upratovanie budem robit pred Vianocami (tak 2 dni pred). Okna som uz umyvala a na Vianoce nebudem.

henka123123
21. nov 2021

Ja zacnem od 1veho oknami umyjem vyzdobim...potom ppstupnw pojdem sporak linka ladnicka skrinky a uz potom lwn take klasicke p9vysavat zem umyt prevliext navlecky atd

nwnw
21. nov 2021

Akurat dnes som zacala s oknami 😀. A cez tyzden som triedila oblecenie do kontajnera a na podarovanie.
Pre mna je to taky predvianocny ritual, ale pri detoch je to o hubu 🙄. Neda sa s nimi vsetko.

dskjhfdlkdjhl
21. nov 2021

@0silvia0 Ja vzdy 17.11. idem do VIedne, to je zase moja tradicia😀 Inak, okna umyvam asi 4-krat rocne, ale nikdy nie tesne pred vianocami-nemam vtedy cas a ani chut🙂

nwnw
21. nov 2021

@0silvia0 jaj to mas super. Ja tiez upratujem priebezne, ale okna tak 7 dni. Ked ma kto strazit deti. Okna este ako tak,ale zaluzie su na dlho a okien mame 20 aj s kropatymi.

katkamatka7
21. nov 2021

Pre každého znamená niečo iné a asi sa aj mení, ak sú deti malé, keď sa dokážu zapojiť a keď deti opustia dom a vezmú si so sebou určite návyky a zvyky, ktoré rozvíjajú alebo radšej na ne zabudnú.
Vianočné dokážem rozlíšiť na to predvianočné a povianočné. Od bežného sa líši vôňou. Má navádzať pokoj, oddych, rozjímanie po celom roku, kedy aj príroda naberá sily oddychom. Teda viac času na hĺbkové čistenie, vytriedenie, ukladanie. Začínam s dažďovými jesennými dňami, kedy von nie je až tak príjemne, ako v lete. Patrí tam upratovanie po pečeni, chystaní typických jedál. A to povianočné zase spojené s ukladaním a pohladením vianočného riadu a príborov.

kate_cs
21. nov 2021

Nerobím vôbec vianočné upratovanie. Upratujem stále priebežne, ako pri dvoch malých deťoch a pred Vianocami nič špeciálne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
21. nov 2021

@nwnw tak ja mam uz deti velke, ja si uz mozem robit co chcem. Toho 17. 11. som dala len horne poschodie, dolne poschodie som dala skor, niekedy v oktobri. Na jeden raz by to bol pre mna nekonecny hnus, ako pisem, upratovanie je moja smrt. Radsej by som napiekla 10 kolacov ako upratovat😵

hennyinnsbruck
21. nov 2021

Nie nerobim ziadne velke upratovanie,vsetko stale potreby👍😃

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
21. nov 2021

@viestta mam to presne tak ako ty, nenecham si nikym a nicim rozladit svoj vnutorny pokoj. Veru ani Vianoce vo mne nevyburcuju upratovaciu rotu.

oktoberka
21. nov 2021

@elizabet173 je to tak. Mne sa páči,že môžem vytvárať tu atmosféru pre deti,manžela. Donedávna ešte svokra. Taký ten zhon predvianočný a potom pokojne dní,kefy si vychutnávame atmosféru. Inak,mne chyba sneh,taký ten pocit sviatočné akoby umocňoval.
Stromček zdobím tajne,v noci,z 23-24.12. lebo deti ešte veria,že ho nosí Ježiško. A veru,chce to ozaj veľké sebazaprenie to ustrážiť. Manžel ho narýchlo dáva do stajňa a potichučky zdobím,on stráži detskú. Už som si hovorila,že to yluz tento rok nechám tak-ale nenechám. Ešte mi to za ten nadšený pohľad deti ráno stojí.

janewithane
21. nov 2021

U seba velmi neriesim, upratujeme priebezne, aj okna sme uz stihli.. Mozno tak podvedome mam nejake resty poprerabkove co chcem do vianoc stihnúť.. Asi potrebujeme deadliny.

Alee horsie je to s rodicovskym domom,kde budeme travit vianoce.. Otec aj ked je uz na dochodku si na pravidelne upratovanie uplne nezvykol, vacsinou len povysava.. Linku sa snazim pred sviatkami vyumyvat aspon no budem rada ak tam stihnem bezne upratovanie.. Budem mat perny december a dovolenku si vezmem asi len 23.na varenie..