Ahojte,
staviame dom a sme vo fáze, kedy sa musíme definitívne rozhodnúť, či budeme alebo nebudeme realizovať rekuperáciu.
Manžel by aj chcel (ja som skôr zdrzanlivejšia), len je to strašne drahá záležitosť - tú r. jednotku, ktorú sme jedine zvažovali, nám nacenili spolu so všetkým (aj montážou) na 7 000 eur. Ak by sme si to montovali sami, tak cca 6 000 eur, čo je stále veľmi veľa. A ak by sme aj hneď teraz nekupovali r. jednotku, predpríprava, ktorú by sme museli urobiť už teraz, je cca 3 300 eur.
Stále sa nevieme rozhodnúť. Totižto doteraz sme bývali v bytovke na 4p a tam nebol problém nechať otvorené okná, keď sme odišli hoci aj na mesiac preč. Byt sa pekne zatiaľ vetral a zároveň sme sa nemuseli báť, že nám tam cez ne niekto vlezie. Teda pri rekuperácii nám ani tak nejde o ten čerstvý vzduch (čo je samozrejme veľká výhoda), ale skôr o to, že by bol vyvetraný dom aj počas našej dlhšej neprítomnosti a zároveň by nemuseli byť pootvarané okná.
Ako to vnímate vy, čo bývate v dome? Ako to riešite, keď ste dlho preč a nemáte rekuperáciu? Nechávate otvorené okná na vetračky? A trebárs máte len kamery?
Ďakujem veľmi pekne za všetky postrehy ohľadne vyhod/nevýhod rekuperácie, resp. riešenia bezpečnosti a vetrania pri dlhšej neprítomnosti.
skus radsej modrustrechu, tam ti poradia ovela lepsie 🙂
A ešte doplnim, ze nam cez ne velmi fuka do bytu, hlavne v zime normálne cítime ako taha mrazivy vzduch, tak to muž cele zalepil, plus keď je silný vietor tak tie mriežky vnutri buchaju 😒
Ja síce osobnú skúsenosť nemám, ale kamoška sa prestahovali rok dozadu do nového domu a rekuperáciu si nevie vynachváliť. Doma čistý vzduch bez vetrania a ziadny prach zvonku. Okolo domu jej teraz robia cestu a ona nemôže vetrať a vôbec to nevadí. Už by nezmenila rozhodnutie dat si ju. Ja som pri pobyte u nej "necítila " iný vzduch, ale je pravda ze prachové chumaciky tam nemala, čo ja mam pri neustalom vetrani asi nonstop...
My mame a denne pravidelne využívame. Nam cez ňu vobec neťahá. Vzdy ked odchádzame na prechádzku, tak ju pustím. A počuť je to len v garáži, kde je ta skriňa s filtrami. Rano vyvetrám klasickým otvorením okien, a rekuperaciu pustím cez deň. V dome mame vzdy čerstvý vzduch a každý kto k nám príde citi vôňu. Ja odporúčam, len asi treba dat pozor, ako vám ju urobia.
A da sa nastaviť aj pravidelne vetranie. Takže keď ideme na dlhšie preč, vetranie sa spusti pravidelne tak ako si ho nastavíme. Napríklad o 8 hod rano.
Inak je to super nastaviť napríklad na rannú hodinu. Rano zvykne byt v izbe vydychany vzduch a nám to vyvetralo rano o 6. Len teraz to kvôli dcérke pustam, ked nie sme.doma. Nastavuje sa aj intenzita vetrania.
Ja som vseobecne fanusikom "prirodzenych" veci. Nedava mi zmysel, ze spustim rekuperaciu namiesto toho aby som otvorila okno. Ludia nadavaju na klimu a vzduchotechniku v kancelariach, v obchodnych centrach a potom si vlastne skoro to iste davaju do domu.
Je to stale potrubie, filtre, nechcem si ani predstavit co vsetko sa tam uklada a cez to potom prudi vzduch. Nikto ma napresvedci ze tie rury ostanu ciste, ani vodovodne trubky neostanu ciste.
Nevidim logiku v tom, ze namiesto toho aby som otvorila okno a nadychla sa cerstveho vzduchu ho budem tahat cez filter, potrubie. Navyse tie vyduchy a mriezky sa mne zdaju maximalne neesteticke a pripominaju mi prave kancelarske priestory.
Tiez sa mi nepaci taka "sterilita", zit ako v bubline, vzduch prefiltrovany, len nech nahodou nevojde prach cez okno a potom je imunta mizerna.
Na modrej streche som raz citala nazor jedneho, ze keby mal viac rozumu, tak si neda ani jedno okno otvarave, vsetky pevne, lebo rekuperacia riesi vymenu vzduchu za neho a je to skvela vec. Ja mam uplne opacny nazor.
Investovat material, peniaze, pracu, eletrinu do nejakej sustavy, ktoru mozem nahradit tym, ze otvorim okno. Pre mna nonsens 🙂
jednoznacne ANO!
Moja skusenost je jednoznacne pozitivna.
Tu nejde o to, ako vetrat pocas nepritomnosti, to vyriesis narazovym vyvetranim po prichode. Tu ide o to, mat dobry vzduch pocas zdrziavania sa v dome. Toto okna nevyriesia.. Chcela by som vidiet, kto efektivne vetra jar/jesen/zima kazdu hodinu.. Novostavby zvyknu byt dobre utesnene, tam k prirodzenemu vetraniu cez netesnosti nedochadza. Staci si zaobstarat obycajny merac hladiny CO2 a ked uvidis, ako sa mnozstvo CO2 hybe pri beznej prevadzke, hned ti to pomoze s rozhodnutim. 🙂
Neviem, kto vam to nacenoval, ale ak stavebna firma, kontaktovala by som este niekoho, kto sa specializuje len na rekuperacne jednotky.
@anka555 mate to urobene zle a zrejme ani nejde o centralnu rekuperaciu. Pri spravnom prevedeni neexistuje, aby ste mali prievan, buchali mriezky (ake mriezky? tie su len zvonku, buchaju vam tie?), plus hlucnost je zanedbatelna (asi ako bezna chladnicka).
@nafka0483 bezne domy, nie su prave najprirodzenejsia zalezitost.. Su prilis utesnene. To je sice vyborne z hladiska energetickej narocnosti domu, avsak uplne nevhodne z hladiska kvality vzduchu.
Klima a rekuperacia su 2 uplne rozdielne zariadenia, pracujuce na rozdielnom principe. To ani nemozes porovnavat.
Pri spravnom chode rekuperacie (cize nie je vypinana na dlhsi cas) sa v potrubi nevytvoria podmienky pre znecistenie, a to ani mikrobiologicke. Filtre je samozrejme potrebne cistit, nejde vsak o dennu zalezitost.
Otvaranie okien a riadene vetranie spolu nijako nesuvisia. Rekuperacia bezi bezchybne aj ak su vsetky okna otvorene... Tu ide o to, ako mat dobry vzduch ak z nejakeho dovodu nechcem okno otvorit. A najma, ludia ziju v mylnej predstave, ze staci vecer vytrat poriadne a staci to do rana. Nuz casto veru nestaci (znova odporucam merac hladiny CO2 😉 )
Pozeras na to opacne. Tu nejde o to, aby sa z vonku nedostal dodomu znecisteny vzduch (prach a pod.), to je o tom, aby sa z znecisteny vzduch dostal z domu von - vzduch s vyssim obsahom CO2 a povedzme si pravdu, pri novostavbe aj s roznymi chem. latkami, ktore sa uvolnuju napr. aj z noveho nabytku, podlah a pod.
@maximilie nuz neviem, az tak sa v tom nevyznam.. co ja viem, vypinat sa pocas beznej prevadzky nema, aj nasa bezi nonstop, nastavujeme len na aky vykon.chceme, aby bezala.. zda sa mi, ze bezi na nejakych 20% mozno menej a 2x denne (pred spanim a nad ranom) mame nastavene "vetranie", kedy sa automaticky zvysi vykon na pol hod.
@nafka0483 No presne si vystihla môj názor na rekuperáciu, preto som aj v úvode napísala, že ja som skôr zdrzanlivejsia. Jedine, prečo by som bola ochotná rekuperáciu riešiť je to, čo píšem a na čo si mi nezareagovala, že ako v dome, bungalow, riešiť vetranie pri dlhšej neprítomnosti (plus ta bezpečnosť) - lebo v byte je to úplne iné
@nafka0483 naozaj vetras 30x denne? 😉 Tu naozaj nejde o to, co je jednoduchsie, ale o to, co je efektivnejsie (z pohladu komfortu byvania a s tym suvisiacej kvality vzduchu)
Samozrejme zalezi od typu domu. Pri starsom dome si to vyzaduje vyrazny zasah, tam to velmi zmysel nema. Avsak napr. momentalne musia vsetky novostavby splnat energeticku triedu A0 a do takeho domu nedat riadene vetranie a dat este napr. kachlovu pec (este nedajboze bez externeho privodu vzduchu) je dost dobra cesta do pruseru..
@beronsche Ahoj, nacenovala to firma COMAIR a klímu určite nechcem zo zdravotných dôvodov
@nafka0483 to je to, že aj ja vetrami nonstop pomaly aj v byte... Vždy máme otvorené min v kuchyni a spálni
@viestta práveže vyjde, natesno, ale áno, čiže preto máme ešte stále na výber
@beronsche až tie domy, ktoré dostali stavebko v 2021, my sme stihli ešte v 2020
@viestta Ja mam v tomto asi konzervativnejsi pristup alebo nazory :D a to nie som vseobecne proti technologickym vychytavkam, iba toto mi nedava zmysel.
Mne nic z toho ineho co rekuperacia riesi netreba a vetranie riesim klasicky cez okna, cize pre mna sa zda byt zbytocna.
Nedohovaram vsak, kto v tom vidi prinos, nech si ju da, ved ako pises aby vysiel energeticky certifikat, tak uz mozno bude aj povinna.
Anonym: Pri dlhsej nepritomnosti nema kto vydychat vzduch, cize normalne pridem domov a naplno vyvetram. Ja osobne nevidim dovod preco by sa malo vetrat ked tam nikto nie je.
@beronsche Pisala som, ze stale mi je jednoduchsie vyvetart 30x denne. Nepocitala som kolko presne 🙂 ked rano vstanem, tak narazovo, potom pri praci priblizne kazdu hodinu prestavka = vyvetranie. Pri vareni tiez, ked pridem z prechadzky/obchodu tak zasa. Pred spanim zas poriadne. Vetram proste casto a nemam pocit, ze by ma to obtazovalo, alebo ze by bolo nutne aby som tieto navyky menila.
preco spominas v tejto suvislosti klimu? Ja osobne by som tiez klimu nechcela. Riadene vetranie je predsa o inom...
Ja som rada, ze nemame. V zime kazdy pre atmosferu kuri vecer v krbe, smrad ajo pri taboraku. Vyvetrat oknom sa vecer neda, co mi velmi pred spankom vadi, no slahlo by ma, keby mi to rekuperacka dala dnu. Vetram potom v noci okolo 2, a niekedy je aj vtedy este smrad.
@zuzadielko4 ahoj, vieš mi napísať názov firmy a typ rek. jednotky? Lebo su aj lacnejšie, aj nám dali na výber lacnejšiu, len už ak by som do toho išla, tak s vedomím, že ide o co najkvalitnejšiu jednotku, aké je mi jasné, že si nahadzuju veľkú maržu a možno iná firma by to urobila lacnejšie
Napisem vecer, ked manžel pride domov z práce. On hladal na nete firmy, ktoré robia rekuperácie a poposielal viacerim aby dali cenovú ponuku.
Rekuperácia má pre mňa osobne viacero výhod, vetranie bez otvárania okien, keďže muž je alergik, tak je to veľká výhoda, lebo filtre zadržia všetko, čo by mu mohlo spôsobiť nejaké zbytočné reakcie. Ale my sme dávali aktívnu, čiže aj lacný ohrev vody z odpadového tepla, chladenie v lete a pod. Viem, že sa ti to zdá vyššia cena, ale vráti sa ti to v podobe komfortu. My tiež sme nemali peňazí na rozhadzovanie, ale toto sme si povedali, že do toho ideme a oplatilo sa. A ešte k tej svojpomoci, tak do toho by som sa nehrnula, je lepšie keď to celé urobí firma a budeš mať istotu, že máš všetko OK. Ako má byť.
@zuzadielko4 dakujem velmi pekne
@renat04 dakujem, tam som uz citala, len vacsinou tam sa k tomu vyjadruju muzi a sama viem, ze moj manzel vnima veci ako muz inak ako ja aj ohladne inych veci...velakrat som sa stretla s tym, ze napr. projektant muz odporucil nieco ine ako projektantka zena-matka a pod., takze tu mi vyslovene ide o "neodborne" nazory zien-matiek-pouzivateliek 🙂 predsalen zeny v tom dome stravia podstatne viac casu ako muzi , tak aj to vnimanie je ine....
@nafka0483 aj v noci kazdu hodinu vetras? Tam ide aj o to, ze ked v zime vyvetras, vzduch musis znova vykurit a to stoji peniaze. Ked to robis kazdu hodinu, zaplatis velke prachy. Zatial co ak mas drahu rekuperaciu, tak Ti odchadzajuci teply vzduch ohrieva prichadzajuci studeny vzduch a dovnutra Ti nejde 3 stupnovy vzduch ako pri priamom vetrani, ale 15 stupnovy napriklad a dokurujes len trosku, cim velmi setris. Takze to nie je len o vetrani, ale aj o usporach. Ja sa jej nemozem dockat, lebo nenavidim vydychany vzduch rano v izbe.
@najk V noci nevetrame kym je vykurovacia sezona. Mimo sezony spime pri otvorenom okne.
Viem, ze toto je vyhoda rekuperacie, ale pri narazovom vyvetrani sa vzduch vymeni rychlo a nepozorujeme ziadne vysoke naklady na ohrev. Okrem toho ja mam rada ked citim chladny vzduch naraz v izbe, nie ked mi to rekuperacia vrati uz ohriate. Ja nepopieram ze ma vyhody, iba to nie su vyhody, ktore by boli "relevantne" pre mna natolko, aby som do nej investovala. Pre mna ma viac proti ako pre. Ale to je individualny pohlad.
bývameMy bývame rok v novom bytovom dome najomnom mestskom, mame rekurperaciu v obývačke a v spalni, nemali sme ju pustenu asi ani raz úprimne... Nepochopila som nejak tomu naco tp je dobre, toto bude asi nejaká lacnejšia lebo to aj dosť huči a teda radšej nechám otvorené vetracky, toto by som asi nenechala pustene a odišla z bytu 😁 možno niekto využíva