Rekonštrukcia bytu

22. apr 2023

Ahojte. Nedávno sme kúpili byt a ja som po pár dňoch plánovania rekonštrukcie súca na psychiatriu. Okrem toho, že sa s mužom na dennom poriadku hádame za totálne hovadiny (farba kachličiek a pod.), dostávame nevyžiadané rady, (prevažne) kritiku a veľmi konkrétne tipy od celej širokej rodiny, známych aj neznámych, sme sami z niektorých záležitostí zmätení. Prišla som si teda po radu od tých z vás, ktoré ste možno riešili podobnú situáciu ako my.

Najväčšie problémy nám robí kuchyňa. Je dlhá a úzka. Aby sme zväčšili kuchyňu a ja som získala viac pracovného miesta, sme chceli pôvodne zrušiť stenu medzi kuchyňou a obývačkou. Tá je však nosná a my ju teda radšej babrať nechceme. Zvažovali sme aj "okienko" do obývačky (spravili by sme tam pultík), ale to by tiež nebolo jednoduché (statik, povolenia...). Možno by ani nevadil úzky tvar kuchyne (na dĺžku má 4,6m a na šírku len 2,1m), keby sa celá jej dĺžka dá využiť. Bránia v tom vstupné dvere do kuchyne a dvere do priestrannej špajze. Zvažujeme zrušenie špajze (a teda aj dverí) a pripojenie tohto priestoru ku kúpeľni. Vznikla by nám teda priestranná kúpeľňa s oknom a využiť by sa dala celá dĺžka kuchyne, no stratili by sme špajzu (čo tiež nie je miestnosť na zahodenie).

Neviem sa rozhodnúť, či do toho ísť. Myslíte, že by sme časom neoľutovali? S kúpeľňou v pôvodnej veľkosti nemáme problém, no väčšia by nám rozhodne nevadila...

doriiis
22. apr 2023

1.Nehadat sa na kravinach....o pár rokov vás omrzia hocijaké kachličky a budete sa hádať zas😂
2.URCITE nerušiť špajzu.Velka kúpeľňa ti je na nič,ak ti staci ta,ktorú máš.Ale priestoru na odkladanie vysávača,zaváraniny,koša na prádlo,atď nebude nikdy dosť.Kam potom dáš veci ako múka,sitka,mlieko? Do tej malej kuchyne,aby bola ešte menšia.Len si tu špajzu nechaj

sima234
22. apr 2023

Špajzu by som určite nerušila, vieš si tam dať regále a tým pádom nepotrebuješ zapratať celú kuchyňu skrinkami. A ako tak pozerám, vieš si tam dať peknú kuchynskú linku aj do L-ka.

cyberk
22. apr 2023

Urcite nerus tu stenu medzi spajzou a kupelnou, naco je dobra velka kupelna? my v terajsom byte mame malu a bohate staci, krasne sme si ju nadizajnovali, v novom byte predchadzajuci majitelia zrusili tiez spajzu, ako vy chcete, a mne je ta kupelna zbytocne velka, je to skoda takto zrusit odkladaci priestor.

maranta_leuconeura
22. apr 2023

Dala by som takto linku. Ked das aj dve po 60 hlbka, stale mas meter na chodenie medzi nimi, co je dost. Dvere na vstupe do kuchyne vies bud otocit na opacnu stranu alebo uplne otocit otvaranie smerom z kuchyne-v oboch pripadoch musis vymenit zarubnu s dverami.
Ak ti do kupelne ako mas teraz vojde pracka so susickou, nic by som neburala. My sme burali a rozsirovali, aby nam prave vosli. Pre mna to bolo dolezite. Spajza asi zalezi, my sme dvaja, mame potraviny v chaldnicke a jednej vysokej skrinke, nejak by sme spajzu asi neuzili.

sima234
22. apr 2023

Ja by som asi dala linku takto...dvere do kuchyne vieš posunúť aj otočiť. A oproti by som dala stôl a stoličky ako je voľný priestor.

maranta_leuconeura
22. apr 2023

Inak co sa tyka farby kachlieciek a pod. Su len dve cesty. Bud sa zhodnete na gycoch ako zeleno-oranzova kupelna s cervenym zachodom alebo budete musiet ist po neutralnych farbach ;) siva, bezova, biela, nemas co pokazit. A hlavne ti z toho nebude o 10 rokov nevolno, lebo vzdy to mozes ,,ozivit" vymenitelnymi doplnkami. Ale zelene kachlicky sa daju len obit zo stien-viem o com hovorim, celkom ruky z toho bolia ;)

missdiva
22. apr 2023

Ukaz podorys celeho bytu.
Za mna z kuchyne so spajzou spravit spalnu so satnikom.
A z byvalej spalne spravit kuchynu, potom mozno aj pojde nova kuchyna prepojit s obyvackou podla hrubky stien tam. Skoda robit takuto kompletnu rekonstrukciu a nemat otvoreny priestor, ostrovcek a jedalen na spolocne straveny cas.

maranta_leuconeura
22. apr 2023

@missdiva no ak ma spalnu na opacnom konci ako stupacky, tak jedine nejake cerpadla na vodu a odpad, zdvihnute podlahy kvoli tomu... Podla mna zbytocna morda. Okrem toho na spalnu s manzelskou postelou je to male na sirku

autor
22. apr 2023

Špajza je super vec, som si toho vedomá a za iných okolností by sme jej rušenie neriešili. Teraz máme malinkú a je zaprataná od spodu až po vrch.😀 V novom byte však máme aj pivnicu (napr. aj na zaváraniny, iné trvanlivé zásoby). Kôš na prádlo sa mi zmestí aj do kúpeľne. Láka nás na tom i okno v kúpeľni... Ale inak sme s kúpeľňou viac-menej spokojní. Zmestí sa nám tam všetko, čo potrebujeme (cez spojovací diel aj práčka so sušičkou).

@sima234 Na tú stranu 60cm linku pravdepodobne nenapcháme, dvere sú prísluš blízko pri stene.
@maranta_leuconeura Takto som zvažovala linku aj ja, ale kvôli dverám na druhú stranu 60-ku nevopchám.
@missdiva Spálne sú na opačnej strane. Keby toto navrhnem, muž by ma asi poslal na vyšetrenie a potom mi dal do ruky nástroje, nech si to spravím sama. 😀
@maranta_leuconeura Muž chce čierne a ja do hneda. 😆 Zvada na pol dňa.

sima234
22. apr 2023

Ale dvere si bez problémov posunieš. Neviem, či to máš panel alebo tehlu, ale na jednú stranu dorezeš koľko potrebuješ a z druhej z tehlami alebo ytongom a pod zamuruješ. To je najmenej, my sme minulý rok tak posúvali dvere v panelovom byte.

autor
22. apr 2023

@sima234 Teraz si ma potešila. Myslela som, že posúvanie dverí je zložitejšie. Je to tehla, ale malo by to teda ísť. Ďakujem.

missdiva
22. apr 2023

@maranta_leuconeura ja mam spalnu na opacnom konci a mam to takto vymenene a je to uplne super, vobec netrebalo cerpadla ani dvihat podlahu ale bez podorysu a pozretia pozitych materialov ti to nikto s urcitostou nepovie, mne stacilo vodu a odpad viest len kusok cez zem cez chodbu a na zvysok postacoval spad cez stenu aby bola kuchyna uplne na opacnom konci.
Ale teda je pravda, ze by trebalo ubrat cca 50cm aj z kupelne a satnika aby sa tam dobre zmestila postel. Co by som ja urcite urobila, zaroven by som podla rozmerov ubrala zo satnika aj zozadu po okno kde by som postavila novu zadnu stenu satnika a to preburala do kupelne kde by vznikol murovany sprchovy kut a nahradilo by to tu cast kupelne kde sa odobralo.
Ale kazdy nech si spravi ako mu to vyhovuje, pre mna osobne je kuchyna spojena s obyvackou podmienkou cislo 1 dnesneho moderneho byvania pre rodinu a v tomto by som kompromis pri celkovej rekonstrukcii nebola ochotna spravit.
Posun dveri je ozaj najmenej, toho sa neboj.

missdiva
22. apr 2023

este pozeram, ze tym, ze je tam to spajzove okno tak by som mozno satnik spravila "hore" pri vstupe do izby a zo spajze len ubrala na tu sprchu nech je spalna pekne presvetlena.

maranta_leuconeura
22. apr 2023

@missdiva vec nazoru, ja som zas povazovala za prioritu oddeleny kuchynu 🙂 to co ty navrhujes je strasne komplikovane, ok, tehla sa bura lepsie ako panel, ale aj tak v takom rozsahu by bolo potrebne mozno uz aj stavebne povolenie, ktovie ktore steny su nosne a tak dalej, statik by to mozno ani neschvalil ak je to byt na nizsom poschodi v bytovom dome.

missdiva
22. apr 2023

@maranta_leuconeura autorka v uvodnom prispevku pise, ze chceli spojit kuchynu s obyvackou takze som predpokladala, ze to chce aj ona.
Stavebne povolenie netreba, vo vacsine pripadov na nenosnu stenu staci ohlaska na mesto a vzdy je dobre vyjadrenie statika.
Ono to znie komplikovanie ale v reale pokial robia rekonstrukciu na tehlu s vymenou rozvodov su to max. 3 dni prace navyse, buranie ani ytong na domurovanie nie su nejake drahe polozky. Aj ked je fakt, ze co pre mna znie lahko je pre niekoho desivo, ja mam rada dizajnove vychytavky a snazim sa vzdy vytazit z priestoru maximum. No rozhodne by som si na nieco taketo v byte netrufala svojpomocne.
Ak by som si to chcela zjednodusit z terajsej kuchyne by som spravila detsku a tympadom by odpadol problem s velkou postelou, neposuvala by som kupelnu, zrusila by som priecku medzi detskou a spajzou a zo spajze by bol kutik na spanie cim by vznikol pre dieta stedry priestor na hranie, ucenie, odkladanie veci atd. Ale to by som sa rozhodovala podla poctu deti a celkoveho podorysu, chcela by som aby mali deti podobne izby a blizko seba.
Ked by som sa rozhodla nemat kuchynu spojenu s obyvackou tak by som urcite zrusila priecku do spajze a linku dala popod okna. Tympadom v kuchyni by bol pri lavej stene polostrov a hned za nim jedalensky stol a otvor na dvere v pravom hornom rohu. Dvere by som tam ani nedavala, nech je to aspon trocha otvorene ale teda viem, ze niekto vari aromaticke jedla a chce dvere na kuchyni.

amelie2017
22. apr 2023

Ja som teraz merala nasu, ma 6×1,65. Skrinky, chladncka, pracovna doska, vsetko je len na jeden strane. Na uzsej strane je na jednej strane okno, pod nim umyvadlo, na druhej strane dvere do pracovne- odkladoviska vsetkeho 😀 kedze je to uz druhy byt s dlhoy uzkou kuchynou, ja som zvyknuta. Jedalensky stol mame v obyvackez ta je velka a je tam nan miesto.

viestta
22. apr 2023

za dvere daj skrinky s mansou hlbkou ako 60 cm, pripadne len pult kde zjete ranajky alebo rychlu veceru a stolovanie vyriesit v obyvacke. Aj chladnicku mozes dat do spajzy, sice trosku nepohodlne ale zvyknete si. Pracovne plochy su viac

kristiii
22. apr 2023

Za dvere smetný kôš, prípadne užšie poličky a aj tak ti vyjde na tu dlhú stenu slušná bytová linka, obzvlášť ak budeš mať k dispozícii aj špajzu.

autor
22. apr 2023

Ďakujem všetkým za komentáre, ponúkli ste mi množstvo zaujímavých pohľadov. Máme nad čím uvažovať. 🙂 Páčia sa mi najmä tie jednoduchšie, dispozičné vychytávky bez extra veľkých zásahov. Vidím, že aj s takýmto priestorom sa dá všeličo spraviť. 🙂 Snáď to nakoniec nejako rozumne vyriešime.

zeldia
23. apr 2023

Rekonštrukciu som robila 4x poslednú v byte kde bývam pred covidom. Najlepšiu vec ktorú som mohla urobiť a urobila bolo že sme si zaplatili bytovú architektku vymyslela úplne vsetko do detailov vrátane rozvodov elektriky kopu veci vedela čo ma sní nenapadlo rešpektovala všetky pripomienky a zakomponovala ich do projektu už si nepamatam ale vzala asi 1500 za projekt najlepsie investované peniaze za moj život. Nakreslila ako sa uložia kachličky presne ako budú špáry. Firme čo robila rekonštrukciu sme len odovzdali nakresy no perfektne to bol.

autor
23. apr 2023

@zeldia Veľká škoda, že sme to takto neriešili skôr. Keby do toho ideme opäť, tak by to bola jednoznačná voľba, ušetrili by sme si kopec nervov. My sme mali však celkom jasnú predstavu už na začiatku, no počas prác sa vyskytli nové a nové veci... Nevadí, snáď to nejako dobojujeme.

avanka
23. apr 2023

Prečo by ste riešili špajzu? Nech vám stolár urobí akokeby skriňu, ktorú otvoris a vojdes do komory. Vyzerá to ako celistvá kuchyňa a máš k tomu nádherný priestor. Máme to tiež tak, akurát kuchyňa je menšia

zeldia
23. apr 2023

Nie len nervov ale najmä peňazí a vášho casu a okrem toho by to bolo urobené dobre. Ja som tu mala same vyklenky furt som sa o niečo udrela. Po úprave som sa ešte o nic neudrela a konecne nemam modriny po celých nohách. Stále nie je úplne dokončené ale vieme čo mame ako urobiť akurát chlapa k tomu dohnať sa mi nedarí 🙂 tak ale snáď nie je všetkým dnom koniec.