Pekný deň prajem. Bývam v 2 izbovom byte s 3 radiátormi. V 2 izbách kúri radiátor už na 2-ke a to zatiaľ pri týchto teplotách stačí. Ale problém je s radiátorom v kuchyni, kde kúri len keď je pustený naplno, teda na 5-ke. Už som síce dohodla kurenára od správcu bytovky. Ale chcem sa spýtať, či náhodou nemáte niekto s tym skúsenosť, že by to takto mohli byť v poriadku. Pani kde som volala mi povedala viacero verzií možnej príčiny, ale fakt neviem či to tak je ok. Že vraj každá stupačka môže byť nastavená inak, tým pádom začne kúriť až od 5-ky. Alebo že ak je v tej miestnosti viac stupňov, preto nekúri na iných číslach (v kuchyni je najchladnejšie, takže myslím že blbosť.
Ďakujem za príspevky, ak máte niekto skúsenosť.
Treba odvzdusnit, ak nad vami su este byty, tak co si pamatam, oni museli tiez odvzdusnit.
...no, môže byť, že ak je termostat napr. na 3,poviem príklad, že 21st a v miestnosti je realne tých 21st. tak sa nezopne...iba ked dáte vyššiu teplotu..napr. tu 5, čo je už na viac st. dufam, že ma porozumiete...alebo ho treba odvzdušniť, alebo môže byť aj starý, zanesený a to je problem tiež....
@pumi21 myslím, že keď na 5-ke kúri normálne, tak v tom problém nebude.
Ale nie, neodvzdušnovala som. Je to taký starší radiátor, a neviem kde sa to presne odvzdušňuje. Keď začala vykurovacia sezóna, tak všetky som zapla naplno (ako bolo napísané vo vestibule).
@iriska13 ako píšem vyššie, v kuchyni je najchladnejšie (ak sa tam práve nevarí), takže tým to nebude. V ďalších 2 izbách kúrim na 2 a radiátor je stále teplý
@maranco píšem že v kuchyni je najchladnejšie a radiátor nekúri, len na 5-ku keď dám
Vela vzduchu v nom mas.
Ako prve treba u vas (ak tam mate odvzdusnovak) aj v bytoch nad vami na tejto konkretnej stupacke poodvzdusnovat radiatory. Nemate aj na spiatocke na tom kuchynskom radiatore uzatvaratelny ventil? To je taky, co sa rukou odskrutkuje kovove vicko a ventil sa zatvori imbusovym klucom (napr. pri vymene radiatora) - ci je celkom otvoreny.
môže to byť ako písal kúrenár - každá stupačka - resp. vetva vykurovania - môže mať inak nastavený tlak, jedna vetva môže byť zanesená a podobne ... mám to roky tak s jednou izbou - buď radiator hreje jak debil alebo nehreje vôbec ... sekať celé kúrenie kvôli tomu nebudem ... proste ide na plné pecky, inak to nejde ...
a ešte takto - toto robí len tento rok alebo furt? lebo ak len tento rok, môže byť zavzdušnené ... ak furt, tak ...
@madeincssr asi som debil, ale nevidím žiaden ventil na odvzdušnenie 🤷🏼♀️ na žiadnom radiátore
@biba_18 bývam tu ešte len rok a pol a minulý rok som v kuchyni asi nekúrila vôbec
Nemusia byt. Su len na najvyssom poschodi, kam skor ci neskor vacsina pripadneho vzduchu "prebuble".
Môže byť viacero príčin. Ako prvé by som skúsil odvzdušnenie. Ventil môže byť pod termostatickou hlavicou, alebo na druhej strane radiátora. Mala by tam byť skrutka, ktorú treba povoliť. Pozor, povoliť, nie odskrutkovať. Priprav sa na to, že môže začať striekať odtiaľ prúd horúcej vody. Ak áno, treba skrutku hneď zatiahnuť. Ak odvzdušnenie nepomôže, tak problém môže byť v termostatickej hlavici. Nemáš hlavicu napríklad prikrytú, alebo nie je umiestnená tak, že sa okolo nej neodvetráva? Ak nepomôžu tieto dva kroky - odvzdušnenie a kontrola hlavice, tak problém bude inde, čo už musí riešiť kurenár.
v kuchyni u nas to bezne robil radiator, lebov kuchyni polka bytovky, najma babky aboslutne nekurili. VZdy sa to preto muselo odvzdusnit (cez najvyssie poschodie, samostatne sa nedalo, cely ten "stlpec" radiatorov).
Rovnako sme dostali sme merace, nove termostnaty a prave ked sa nekuri, mame ho mat na 5ku zapnuty vzdy. Cize len ked je horuco, cize kuri sa, davame ho nizsie.
Ale tak pride niekto a pozru sa ti na to🙂
Nedáš fotku?
@mojemenonikto nikde žiaden ventil nevidim
Na druhej strane radiatora tiez nie je nic (myslim na odvzdusnovak)?
...skus ešte poprosiť suseda na najvyššom poschodí, aby odvzdušnil on, ja byvam na samom vrchu a robím to pravidelne....ale fakt môže byť problém aj v radiatore, ak je starý, čo aj tak vypadá, môže už byť hodne zanesený....
@madeincssr nič nikde
@iriska13 no môžem sa o to pokúsiť.
Ešte 1vec skúšam, čo mi poradil kurenár, čo volal na základe tohto
Presne ako pise
@iriska13
Poprosis suseda uplne hore, nech to on spravi. Pri tychto starych radiatoroch, vtedy to robi sused uplne hore.
U nás sa už neodvzdušňujú radiátory, akurát tí, čo bývajú celkom hore, musia dať radiátory naplno a potom je to ok, keď sa rozkúri,môžu si potom stiahnuť ako chcú.
Mozno je problem v hlavici. Obcas sa upcha a ten piestik dnu v nej nefunguje dobre.
@opica_skorica uvidím ako dopadne "test" čo povedal kurenár a podla toho budem musieť ísť za susedom. Lebo kurenár vravel, že boli v tejto bytovke všetko kontrolovať (asi mesiac dozadu, tiež jedna pani takto ohlásila), a všetko bolo ok.
@ibrunova však aj nám tak kázali, bolo to na nástenke vo vchode. Ale či to tak všetci spravili, ja nemôžem vedieť
Klasická odpoveď môjho muža by bola, či ste ho skúšali odvzdušniť.