Radiátor hreje len na "trojke" a viac

summer23456
30. dec 2024

Ahojte, bývam v novom byte. Sú tu liatinové radiátory, ktoré mi začínajú hriať až keď ich dám minimálne na trojku alebo na trojku a jeden dielik a viac. Predtým som mala tiež takéto radiátory, hrušku mi už na 2,5. Neviete prečo je to tak? Ide mi o to, aby som nemala nedoplatky, keďže vlastne oproti predchádzajúcemu bytu budem hriat o jeden celý stupeň viac... Či to neráta spotrebu, keď je radiátor studený? Skúsila som jeden odvzdusnit, vzduch nešiel... Možno skúsim odpustiť aj viac vody či potom nepôjde vzduch... Ale v druhej izbe je tá skrutka tak blbo, že sa mi to ani odvzdusnit nedalo.... Vyzná sa v Tom niekto? Dakujem

madeincssr
30. dec 2024

@summer23456 daj si do miestností teplomery. Stupen 3 na termostatickych hlaviciach znamena vykurit na cca 20 °C. Cize ak je v miestnosti viac, moze hlavica uz zatvorit privod teplej vody do radiatora.

summer23456
autor
30. dec 2024

@madeincssr a to kto nastavuje? Lebo presťahovala som sa len do vedľajšieho vchodu v Tom istom panelaku, a tam mi prišlo už na 2,5. Teplomery mám v pláne kúpiť... Tsk to pomaly celú zimu mi nebude kúriť pod menej ako trojkou 🤔

madeincssr
30. dec 2024

@summer23456 susedne byty ta mozu vyhrievat trosku viac ako v povodnom byte (teplomilnejsi susedia?) Najprv si daj vsade teplomery, aku tam mas skutocnu teplotu.

summer23456
autor
30. dec 2024

@madeincssr ok, skúsim... Toto je krajný byt, všetky izby majú krajnu stenu, z toho dve izby majú po dve krajne steny, preto sa mi to nezdá, ale skúsim tie teplomery... Lebo bojím sa že ked budem kúriť na 3,5 tak budem mať veľké nedoplatky... Ale dakujem

madeincssr
30. dec 2024

@summer23456 ak si na najvrchnejsom poschodi, to odvzdusnenie skus urobit na vsetkych radiatoroch, kde najdes odvzdusnovacie ventilceky. Tie novodobejsie (zcasti plastove) su rukou otocne, aby sa dal smer striekajucej vody pri odvzdusnovani nasmerovat do podlozenej napr. PET flase.

summer23456
autor
30. dec 2024

@madeincssr som na štvrtom. Predtým som bola na najvyššom. Skúsila som odvzdusnit v obývačke, vzduch nešiel...či mám čakať aj tri minúty napr? Že by bol vzduch až potom? Inde sa mi nedala odkrútiť tá skrutka, musím asi poprosiť nejakého chlapa co má viac sily...

madeincssr
30. dec 2024

@summer23456 tri minuty nie. Ak ide cisty prudik vody (bez sycania, sfarbenia vody do biela od bubliniek), je to v danom radiatore OK. Ano, skus poprosit zdatnejsieho chlapa, niekedy byvaju odvzdusnovaky prilis silno zatiahnute (casom zapecene) a musi si pomoct vhodne sirokym skrutkovacom, ktorym este niekedy treba pootacat kolmo nasadenym klucom (vidlicovym, nastavitelnym francuzskym, kliestami a pod.)

micusa2222
30. dec 2024

@summer23456 je to tak nastavené,,,až po trojke je teplo a radiátor teplejší...nič nezmeníš...

summer23456
autor
30. dec 2024

@madeincssr no presne sú tam skoro zaliate tie matice, som zvedavá, či to niekto otvorí...nechápem ako odvzdudnovali predchádzajúci majitelia, ale vraj mali vždy preplatky (ja naopak, takže mám mierny stres 🤔🤣)

summer23456
autor
30. dec 2024

@micusa2222 by to tiež tak máte? Do trojky úplne studený? Kto to tak nastavil?

summer23456
autor
30. dec 2024

@madeincssr áno, šla čistá voda

summer23456
autor
30. dec 2024

Ináč takto ešte sa opýtam...keď je radiátor aj na trojke a vôbec nehreje, je studený, tak vtedy spotreba nie je žiadna? Len keď je teplý? Lebo to má hlavne štve, aby mi neťahalo spotrebu aj pri nekureni...

lubmar
30. dec 2024

A mate na radiatore namontovany merac?Ak ano,tak sa nemusis bat,je uplne irelevantne na akom dieliku mas mechanicky nakruteny ventil,spotreba sa meria az po zohriati radiatora.

januska12323
30. dec 2024

Na trojke je 20 stupňov, to by kuril len keby si mala v byte menej. Skús poriadne vyvetrať či sa zapne aj na 3, potom budeš vedieť, že kúri keď treba.

summer23456
autor
30. dec 2024

@lubmar áno, máme merače, tak ok, ak meria len pri hriati...
@januska12323 ďakujem, skúsim tento pokus😃

lubmar
30. dec 2024

Proste len mate nevyregulovanu sustavu,nic sa nedeje. U nas v panelaku radiator kuri iba na 4 al. na 5,inak nic, a mame vsetci vysoke preplatky,nakolko mame zateplene a pustame radiatory iba ked treba,v izbach otocenych na juh ked prazi slnko je strasne teplo,to mame radiatory cez den uplne stisene,v spalni zas na noc nezapiname vobec,donedavna sme mavali este ventilacku na noc otvorenu.

summer23456
autor
30. dec 2024

@lubmar no je pravda, že ja som taká zmrzlina a zdá sa mi zima, kúpim tie teplomery, nech viem koľko stupňov máme...

viestta
30. dec 2024

@summer23456 ak vam nie je zima aj ked radiator nekuri (teda mate tych cca 20-22°) tak neries. Ked mate chladnejsie, tak hold musi ten radiator dokurovat a spotrebu tepla si zaplatite. (ak ste rohovy byt, tak pri vyuctovani spotreby sa pouziva aj koeficient polohy bytu, takze je zohladnene, ze mate vacsie straty)
My mame programovatelne termostaticke hlavice, ked nabieha teplota na den (22°) tak radiator hreje, ale ked uz vyhreje miestnost a vonku nie je velka zima, tak viac nehreje ako hreje (poznam to kedy otvara a zatvara ventil, lebo pocujem motorcek) a pritom na telomeri je stabilne 22°.

summer23456
autor
30. dec 2024

@viestta ďakujem ti. A vy ste v byte? Kto vám programoval tie hlavice? To som vôbec netušila, že v bytoch sa to dá programovať...

maranco
30. dec 2024

@summer23456 tu si môžeš prečítať https://www.alza.sk/programovatelne-termostatic...

vieš to využiť inteligentnejšie nastavíš kedy si v práci vtedy nemusí vykurovať a keď prídeš domov máš už teplo, lebo otvorí ventil v nastavený čas
alebo ideš na dovolenku tak nastavíš koľko dní budeš preč a rovnako ťa doma pri návrate čaká teplo
to isté v kuchyni cez noc, ani keď si v práci nepotrebuješ vykurovať
tiež zvyknú mať detekciu vetrania, takže celkom zavrú ventil kým vetráš a ešte chvíľu potom čakajú

madeincssr
30. dec 2024

@summer23456 iba elektricke/elektronicke termostaticke hlavice su "programovatelne" (tlacidla, displej, bluetooth/wifi cez PC/mobil). Vacsina ludi ma obycajne mechanicke otocne s termoregulacnym prvkom (ako bol kedysi bimetal).

viestta
30. dec 2024

@summer23456 hlavice sme kupili sami, vymenili a naprogramovali sme si sami. Kurime len vtedy ked treba, v noci mame nastavene na 18°, ked nie sme doma tak na 20, ked sme doma tak na 22. Hlavice sa na teple zaplatili za jednu vykurovaciu sezonu

bielasovicka
30. dec 2024

@summer23456 aj mnehreju radiátory až od trojky. Neviem prečo to tak je.

summer23456
autor
30. dec 2024

@bielasovicka a mávate nedoplatky?

viestta
30. dec 2024

@bielasovicka lebo je v nich termostat. Preto su termostaticke, lebo reguluju privod vody do radiatora podla nastavenej teploty. Ked dosiahne teplota vzduchu v okoli hlavice pozadovanu teplotu, tak termostat zavrie privod vody do radiatora, ked teplota klesne, tak ho otvori. Toto sme sa ucili na fyzike niekde v siedmej tried. Ucili sme sa o bimetale v zehlicke, ale na podobnom principe funguju vsetky termostaticke systemy, akurat v radiatoroch je voskova patrone, ktora sa teplom zohrieva a zvacsuje a zmena jej objemu je prenasana priamo na uzatvaraci ventil hlavice.
@summer23456 nedoplatky zavisia od toho kolko platite zalohy a aku mate spotrebu. Pri malych zalohach a velkej spotrebe vzniku nedoplatky, ked je to naopak budu preplatky. Treba si ustrazit optimalne nastavenie zaloh a aj spotrebu, potom sa nedockas neprijemneho prekvapenia. Kolko platite zalohy, to mas vo vymere poplatkov. Ak ste sa stahovali po lete, tak pocitaj s nedoplatkami, lebo sa vam nenazbierali na ucte zalohy za leto, ked sa nekuri.

summer23456
autor
30. dec 2024

@viestta len teraz v decembri sme sa sťahovali. A mimochodom, klobúk dole pred tebou a tvojimi vedomosťami. Si fakt sčítana... 👍😉

viestta
30. dec 2024

@summer23456 tak to pocitaj s nedoplatkami, ale buduci rok bude urcite lepsi, lebo budete platit zalohy 7 mesiacov, ked sa nekuri

rozculena
30. dec 2024

@summer23456 je ti stále zima a radiátory ani poriadne nepustíš🙄
načo ti bude teplomer? Veď cítiš,či ti je zima alebo teplo.
Aj tak je úplne zbytočné nastavovať po jednom jedinom dieliku,to nemá absolútny vplyv na nič.
Nekúrením nič neušetríš.Ja v jednej izbe mám vypnutý radiátor úplne a po porovnaní s izbou,kde sa kúri,tak bolo ušetrených 20 eur.
Rozpočítava sa 60% podľa plochy a iba 40 podľa pomerových meračov.,nefandi si,že niečo ušetríš,keď budeš mať na hlavici nastavené 2,2 a nie 3.

bielasovicka
31. dec 2024

@summer23456 nie nikdy nemám nedoplatok. Ale susedia, co vypínajú stále radiátory, tak oni mali. A dosť veľa.