Problém s prístupovou cestou

22. jún 2022

Dobry den. Prosim vie mi niekto poradit? Mame uzky pozemok. Medzi nasim domom a susedovskym domom je len cca 2,5m. Vzadu za domom sa uz pozemok rozsiruje. Problem je ten,ze ten 2,5m prijazdovej cesty ku garazi je rozdelenych tak, ze cca 2,4m je nasich a 10-15cm maju susedia. Nemaju to nijak oplotene, len tam maju vysypane kamene a rozdelene od nasho pozemku obrubnikom.
Tu nastava problem: ked chceme ist autom do dvora, tak sa ledva ledva dostaneme ku garazi. Manzel musi davat pozor, kvoli spetakom.
Susedovci furt vypravaju, ze sa to bude riesit. Mozu vyzadovat, ze si tam daju napr plot? Aj ked my uz potom neprejdeme autom do dvora? Dakujem za odpovede

autor
22. jún 2022

Pre predstavivost. Posielam foto ilustacnu. Na fotke mozte vidiet ako priblizne to mame my so susedmi. (Napr susedksk dom je uplne v lavo ten zlty a nas je ten hnedooranzovy na pravo. Medzi je cesta na pozemok.

kiki68
22. jún 2022

Myslim ze by ste mali angazovat pravnu pomoc. Je to velmi nejednoznacne a je tam nejaka klauzula o tom, ze by to malo byt spristupnene. Ale na aku sirku presne takto neviem povedat. Toto musi overit pravnik, lebo to je uvedene niekde v zakone. Tiez zavisi ako to bolo cele stavane a kupovane. Ci je to pisomne nejak podlozene ta prijazdovka, ako je zakreslena v planoch. V pripade, ze nie je nijak zakreslena a definovana, tak mozete mat Problem a sused si tam moze dat plot. Ale toto naozaj riesit s pravnikom. Lebo tam je aj nejaka cast, ze kolko ma byt co od plota.

autor
22. jún 2022

@kiki68 prosim ta ako zistim, ze kde je zapisana na prijazdova cesta? To najdem v geodetickom (ci ako sa vola) plane?
Moze mat plot postaveny 10-15cm od domu?

melanta
22. jún 2022

Ten pozemok je definovaný ako cesta resp. príjazdová cesta? Alebo ako pozemok a vy ho využívate na prejazd autom za dom?

kiki68
22. jún 2022

Tak musite mat na katastri plan domu v dokumentacii. Tam je zaznaceny aj stavebny pozemok, co z toho je stavebne a co je iba ako zelena plocha a nesmie sa tam stavat bez dalsieho povolenia na zmenu. Tiez tam musia byt pristupove cesty vyznacene. Normalne by totiz nemali taky dom, pozemok predat, ak toto nie je nejak vyriesene ten pristup k domu.

botka19
22. jún 2022

Predpokladam,ze garaz je za domom...jedine riesenie je postavit ju vpredu. No na takom pozemku asi tazko.
Ja by som tiez nebola nadsena,ze idete okolo mojho domu na par centimetrov autom a hlavne,ked za mojim domom mam este svoj pozemok,cez ktory prechadzate.

danjeliiik
22. jún 2022

Ako by si tam postavili plot? To by museli byť na vašom pozemku lebo z ich strany chalupa. Takže podľa mňa veľa nepohne ani jedna strana

melanta
22. jún 2022

@kiki68 podľa fotky je zrejmé, že dom je pri ceste, takže príjazd k domu je v poriadku. Ten pás vedľa domu môže byť kľudne pozemok a nie cesta. A osobne si myslím, že to tak aj bude a to len oni ho využívajú na prejazd autom za dom.
@danjeliiik píše, že ten pozemok je široký 2,5 metra, pričom im patrí 2,4 metra a 10 cm susedovi. Takže teoreticky sused si na tých 10 cm môže dať čo chce.

autor
22. jún 2022

@botka19 my prechadzame len cez nas pozemok. Cez tu ich cast ideme len tak, ze precnievaju trosku spetaky na aute. Garaz je uz na nasom pozemku. A od cesty je postavena cca 10metrov.

autor
22. jún 2022

@danjeliiik takze ak by chceli tam postavit plot, mozme im zamedzit pristup na nas pozemok?

zuzliq
22. jún 2022

A nemyslia to skôr tak, aby ste si tých 10 CM odkúpili?

danjeliiik
22. jún 2022

@melanta ale ako si na tých 10 cm dá plot? Keď hneď ma chalupu. Musel by. Prejsť po ich pozemku aby z ich strany dal plot.

melanta
22. jún 2022

Autorke: ak si bude sused chcieť robiť niečo na svojom dome či na tom kúsku pozemku, kde to musí robiť spôsobom, že musí vstúpiť na váš pozemok, si povinná mu to umožniť. Na druhej strane, na stavbu plotu je potrebné povolenie, nemyslím, že stavebný úrad by dal povolenie na takýto plot na takomto mieste.

melanta
22. jún 2022

@danjeliiik ak chceš v dome robiť niečo, kde to musíš robiť z pozemku suseda, ten je povinný ti to umožniť. Ja ale nepíšem, že by tam sused postavil plot, lebo na to potrebuje stavebné povolenie a to mu nedajú. Ale reálne sused môže chcieť riešiť to, že oni jeho pozemok v podstate využívajú, pretože bez tých jeho 10 cm by autom neprešli. A ak ten pozemok nie je cesta, čo podľa mňa nie je, tak autorka otázky za zbytočne rozčuľuje.

danjeliiik
22. jún 2022

@melanta fakt? Neorientujem sa v zákone, len z normálneho pohľadu Pochopím dat fasádu ale nie ze robiť napriek. Im tých 10 cm môže byť ukradnutých.

botka19
22. jún 2022

No aj tam kde su tie obrubniky si vedia namontovat jednoduche plotove dielce, ktoré sa vedia rozobrat,ak by robili nieco na dome.
Toto je neriesitelna vojna. Bud vy chodite autom tam,kde nikdy auto nebolo a mali to nejaki dochodci,ktori tam mali len haraburdy a im sa nepaci,ze chodite rovno vedla ich domu a zamedzia vam to tym,ze daju plot.

k0l0b3zka
22. jún 2022

https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster?...

Tu si pozri parcelu komu patri a ci je to cesta atd.. Na svoju parcelu si plot mozu umietnit a ak tadial potom neprejdes autom tak mas zrejme dost velky problem.

autor
22. jún 2022

@melanta kukala som to na katastri obce. je to definovane ako pozemok, na ktorom je dvor. Myslim to, kade prechadzame autom ku garazi.

autor
22. jún 2022

@k0l0b3zka tak je to stary dom, prerobeny 😅 a urcite nam musia sprijazdnit pristupovu cestu a podla mna nam nemozu branit v prejazde.
@botka19 boli tu predchadzajuci majitelia ktory normalne parkovali vo dvore. Aj im robili problemy

melanta
22. jún 2022

Čiže nie je to cesta. Čo sa týka plotu, už som písala, že na plot potrebujú povolenie a to im stavebný úrad nedá, pokiaľ ide o takýto plot na takomto mieste.

melanta
22. jún 2022

Prestaň riešiť, že ti musia sprístupniť prístupovú cestu. Skús pochopiť, že to nie je cesta, je to pozemok a nie cesta. Čiže ty ich 10 cm pás pozemku môžeš využívať s ich súhlasom. Keďže to je pozemok a nie prístupová cesta, tak nič nemusia.

autor
22. jún 2022

@melanta a ak nesuhlasia?

melanta
22. jún 2022

Tak máš smolu, je v podstate tvoj problém, že chceš auto parkovať na pozemku za domom. Je to ich pozemok. Parkuj na hlavnej ceste pred domom ak sa dá. Alebo inde. Alebo tých 10 cm od nich odkúpte. Ale nie je to cesta, čiže nie sú povinní ti svojich 10 cm poskytovať. To nemyslím nijak v zlom, píšem to ako fakt.

botka19
22. jún 2022

No neviem,ale na svojom pozemku si mozu robit co chcu,aj ked ide len o 10 cm. Ak ste o probleme vedeli,riesilo sa to uz u predchadzajucich majitelov...stavebnemu uradu daju ohlasenie stavby a plot tam bude,je to ich pozemok. Vy zasahujete do ich vlastnictva,nie oni do vasho. V skutocnosti mate maly vjazd na auto a to ste videli uz pri kupe.

melanta
22. jún 2022

@botka19 presne tak, na toto bolo potrebné myslieť pri kúpe.

k0l0b3zka
22. jún 2022

Musia Ti umoznit PRISTUP k Tvojmu pozemku. To je aj pesi.. Prejazd Ti umoznit nemusia a uz vobec nie ked oni si len ohradia svoj pozemok a ze Tvoj pozemok nie je dostatocne velky na prejazd je zial Tvoj problem..Idealne s nimi dobre vychadzat, alebo odkupit tu cast.. Neviem, fakt neprijemna situacia.

alantroj
22. jún 2022

Pristupova cesta je pristupova cesta k pozemku ako takemu. Tu mas ty predsa umoznenu. To ze NA pozemku ti neostane vedla domu uz miesto na prechod autom je uplne irelevantne. Nikde nemas stanovene pravo ze by si sa mala dostat autom dozadu na pozemok. Jedina cesta je mat dobre vztahy so susedmi. Kup im darcekovy kos, chod za nimi a vysvetli ze dom bol stavany v dobe kedy auta neriesili. A ze vies ze pri prechode ides "vyuzivas" aj kusok ich pozemku. Skus im ponuknut za to nejaku odplatu. Na to by mohli pocut.

matullienka
22. jún 2022

To, že ale vy máte garáž v zadu a neviete sa do nej dostať nie je problém susedov, bohužiaľ pokiaľ sa s nimi nedohodnete po dobrom tak s tým nespravis nič, lebo prístup na pozemok máš, to že tam neprejdes autom je už váš problém

syslik81
22. jún 2022

ako pisu-hnevat sa mozes na toho mudrlanta co postavil garaz tam kde sa neda dostat ..respektive da len tak tak ... ked jazdite aj ked len pomaly tak tesno okolo ich domu mozete poskodit steny etc ,, sa ani necudujem ze im to vadi .. domy neboli stavane tak aby sa pomedzi ne premavali auta ,..

matabb73
22. jún 2022

Otázne je kde je hranica pozemku. U starších domov je bežné, že plot nie je na hranici pozemku, ale je posunutý. Ak je tých 10 cm naozaj ich pozemok, možno by bolo najlepšie to odkúpiť nech predídete sporom. Plot tam nemá šancu postaviť, lebo by základ pod plotom zasahoval do vašeho pozemku a to stavebný zákon bez súhlasu suseda nepovoluje.