Príbeh stavby - bývania

tinka_1807
7. okt 2021

Ahojte.

Rada by som sa opýtala na vaše "stavebné" príbehy, mám tým na mysli to, ako ste stavali domček, prípadne riešili svoje budúce bývanie. 🙂
S manželom sa chystáme stavať, je to naša obrovská túžba mať domček, pretože eobaja sme z domu. Nase fin. rezervy nie sú extra veľké (ale nejaké sú), ale pozemok máme svoj v lukratívnej lokalite. Bojíme sa ísť do rizika stavby, no zároveň za podnájom dávame takmer taku čiastku, ako by nám mala vyjsť hypotéka.
Chcem sa teda opytat, ako ste na to so stavbou išli vy? Boli to narocne roky plne sporenia, šetrenia a točenie sa okolo domu? Bolo to psychicky náročné, a prípadne šli by ste do toho znova? 🙂

Ďakujem za vaše postrehy 🙂

elizabet173
7. okt 2021

@tinka_1807 my sme stavali dom dávno, bez hypo, moje skúsenosti ti nepomôžu, ale ak dávate za podnájom takmer toľko, koľko by vám vyšla hypo a máte pozemok, tak každým rokom váhania je pre vás dom drahší a drahší. Stavebné materiály išli veľmi hore, nemusíte predsa stavať obrovskú vilu, poznáte svoje finančné možnosti, nie je to ani tak i finančných rezervách, ako o tom, aký máte príjem a aké percent z neho vám hypo zhltne. Neviem, či máte alebo plánujete deti, dom je pre rodinu s malými deťmi, pubertiakom je to viac menej jedno, majú už iné záujmy. Čudujem sa, že platíte podnájom, mohli ste zobrať hypo aspoň na menší byt a teraz ho so ziskom predať. Splácať svoje je vždy výhodnejšie, ako podnájom a na byt by vás hypo nebola vyšla toľko, ako na dom, zároveň by ste si vyskúšali, ako to finančne zvládate.

cubo2
7. okt 2021

My staviame. S hypotekou, bez problemov. Treba mat pociatocne uspory - treba postavit dom zo svojich uspor aspon tak, ze vyska murov je minimalne jeden meter. Tj komplet zakladovu dosku + rozostavane prizemie. Potom treba zavolat znalca, spravi posudok, ist do banky a vybavit hypoteku. Zalozi sa pozemok a stavba, dostanete na ucet peniaze v hotovosti a mozete pokracovat so stavbou. Treba si vsak dat extremne pozor na jednu vec - nepodcenujte rozpocet, lebo aby sa vam nestalo, ze budete mat rozostavanu hrubu stavbu, v ktorej sa neda byvat a peniaze uz nie su. Z toho sa uz tazko vyhrabete.

lululucy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pinaofina
7. okt 2021

Ahoj,
My aktualne staviame, ale uz riesime dokoncovacky. Tak ako pise cubo2 vyssie sme postupovali tiez. Akurat, ze nie vsetky peniaze pridu na ucet, ale sli sme po tzv tranzach. Napr. My spravime kupelne- sanitu, obklad a oni nam pustia za to peniaze. Treba si spravit plan a kludne ratat, ze sa to moze o 15-20% predrazit. A hlavne, asi by som trosku pockala, teraz pocas korony stupli ceny materialov aj dvojnasobne. Nas to nastastie len lizlo, ale stavbar nam hovoril, ze financne nevladzu dostavat.
Inak nam stavia firma, vyberali sme si z 5 cenovych ponuk a hlavne po ludskej stranke (s tym clovekom budete spolupracovat na vsetkom, je dolezite aby bol vpohode).
Svojpomocne by sme nesli, pre mna osobne by to bol total zabity cas v zivote, urcite by nam to trvalo dlhsie a stravili by sme tam vsetky vikendy a volno. Ale zas pre niekoho je to zivotny projekt 🙂

pinaofina
7. okt 2021

* ze niektori ludia financne nevladzu dostavat, pardon 🙂

andrea_82
7. okt 2021

My sme najprv mysleli, ze zostaneme byvat u mojich rodicov. Nakoniec sme sa rozhodli a kupili stary dom na malom pozemku na hypoteku a zacali ho prerabat. O 2 mesiace po kupe som zostala tehotna s rizikovým tehotenstvom. Dalsi rok prisla kriza a muz prisiel o robotu. Takze cele prerabanie nam nakoniec trvalo 13 rokov, ale chvalabohu sme sa nemali kam ponahlat, mali sme kde byvat. Uz byvame rok, pocas prerabania sme presli kadecim. Dovolenky len na SR, nic luxusne, ja som este napr. nikdy nebola pri mori. Ale nic nam nechybalo, takze urcite nelutujeme, ze sme do toho isli.

orta
21. okt 2021

my sme mali od zaciatku proste viziu, ze chceme byvat vo vlastnom, ze chceme mat klud, lebo sme byvali aj u svokrovcov, potom aj v podnajme a teda nie je nad to mat svoje, ako si urobis tak mas 🙂 len moj muz nie je nejako velmi zdatny co sa tyka robot na dome a tak, takze my sme sa rozhodli, ze si dame firme postavit montovany drevodom, Kontrakting nam ho staval a to bola parada, za par mesiacov mozes byvat, nemusis riesit, kde co kupis aky material a neviem co, nemusis sa trapit co a jak musi byt lebo oni to presne vedia 🙂 mam pocit, ze odkedy sme v novom tak sme obaja s muzom taki kludnejsi 🙂

zlatkapaps
21. okt 2021

Ked je vizia a vola, da sa podla mna vsetko. Niekomu to ide lahko ,iny sa zas trocha potrapi, no je to zvacsej casti podla mna o takom tom chtici

orta
2. nov 2021

@zlatkapaps presne ako si napisala, ked clovek chce tak sa da, my sme velmi chceli, len teda nie kazdy ma take zrucnosti ze si vie svojpomocne veci porobit, ale tak zakazdym sa da najst ta cesta a ten pocit po nastahovani do noveho to je nadovsetko 🙂