Prerábka domu

18. júl 2023

Pred 3rokmi sme si kúpili dom,starší v dobrom stave.Prerobili sme čo sa dalo,plyn elektrika nanovo sme ťahali,betonovali podlahy,novú kúpeľňu a kuchyňu sme robili,vymenili okná za plastové aj dvere.Potrebovali sme narýchlo bývať kvôli škole.Tak cez leto sme to dali dokopy,najprv sme bývali len v jednej izbe plus kuchyňa a kúpeľňa bola funkčná.Postupom času sme dorobili aj ostatné izby.No ešte ostalo veľa veci čo by sme chceli spraviť.Priklad steny sme len vymalovali,bolo by dobré spraviť nové stierky,nakúpiť dvere a zárubne a osadiť.Vymenit strechu,to chceme keď nám konci fix 5 rokov a dať refinancovať hypo a zobrať viac peňazí,z toho vymeniť strechu.Dá sa to takto?Zatepliť celý dom by sme chceli.Vymenit nábytok za nový atď.Dvor tiež chceme upratať, taktiež záhradu.Obaja s manželom pracujeme a máme dve deti.Teraz chodíme na výlety.Tak je menej času robiť okolo domu.Chceme si aj oddýchnuť.
Lenže rodina do nás rype že ešte stále nemáme to a to spravené ,že už tu bývame tri roky a stale neni celý dom prerobený.Je pravda že nemáme na to ani moc peňazí,musíme si našetriť.Nezarabame tisíce nemohli sme postaviť novy dom,tak sme si kúpili takto hotový starší a prerabame.
Vy čo ste kupovali prerábali tiež starší RD koľko vám to trvalo pokiaľ ste všetko porobili a pokiaľ vyzeral dom podľa vašich predstáv?

babovka2321
18. júl 2023

Dufam, ze ta rodina, co rype, chodi pomahat prerabat ...

autor
18. júl 2023

@babovka2321 Nie nepomáha nám nikto.

babovka2321
18. júl 2023

Tak nech si svoje reci strcia... za klobuk. Vykasli sa na nich. Robte si takym tempom, ako vam vyhovuje. A jasne, ze si treba aj oddychnut, nie len muklovat cely rok. Rodinu do toho NIČ.

zuzanka.zuzu
18. júl 2023

nie že by som chcela súťažiť, ale v tomto by som asi vyhrala - v BA máme novostavbu rodinného domu kde nebývame, bývame v byte na sídlisku.... dobrýbože čo ja som sa napočúvala ako by to iní urobili a prečo my nebývame 🙈 však si kúpte a presťahujte sa. tieto rady 🙄 každý vie najlepšie čo by ako urobil s vašimi peniazmi ale svoje si ledva poplatí 😀 nič, jedným uchom dnu a druhým von 😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andrea_82
18. júl 2023

My sme dom prerabali 13 rokov. Ale komplet, zhodena strecha, dorobene podkrovie, nova elektrina, okna, podlahy. Vlastne ostali len mury. Uz tu byvame skoro 3 roky a pomaly dorabame obklady, zahradu, zateplujeme. Takze z reci rodiny si nic nerob, robte si tempom, ake vyhovuje vam. Tiez som si chcela aj cosi uzit, chodit s dietatom na vylety, nech nestravi detstvo na stavbe.

marca12
18. júl 2023

Nam tiez este treba vela porobit hlavne vonku chodniky,novy plot,ale ja mam v pazi. Chcem aj zit,cestovat,nielen do domu davat vsetky peniaze. Tiez obcas pridu moji alebo muzovi rodicia a len chodia a rozpravaju,co este treba robit ako keby sme to my nevedeli. Uz som sa to naucila vypustat,ale boli casy,ked ma to vedelo velmi nahnevat

qetka
18. júl 2023

inak, skuste pozerat vyzvu na obnovu RD, malo by byt dalsie kolo a viete ziskat prispevok. My sme dostali napriklad na tepelne cerpadlo celkom slusnu sumu. Je tam aj napriklad zateplenie, treba pozret terminy, kedy bude a skusit sa rychlo prihlasit. Urcite by vam to pomohlo 🙂

autor
18. júl 2023

Teraz cez leto keď je takto horko úplne stojíme s robotou.Aj v záhrade len burina nám rastie,na jar to mám pekne zasadené a takto cez leto zarastené lebo není čas na to.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hopsadobrandejsa
18. júl 2023

Kolko prerabam? Uz 2,5 roka a stale je co robit 😀

Lenze ja sa nikam neponahlam. Mohol by som to mat aj za polroka keby som chcel lenze ja nechcem byt vazalom hypoteky ani domu. Robim jedno za druhym, relaxacne a hlavne dokladne aby som nemusel opravovat sam po sebe.

Strechu nad hlavou mam, jedlo v chladnicke tiez a zimu neklepem. Nepotrebujem sa pred druhymi ukazovat. Za tie 2 roky mam toho urobene az az cize momentalne mam nadrobene.

Neries rodinu, dolezite je aby ste vy boli spokojni. Okolo domu treba robit ale aj zit treba. Neboj, kazdym rokom Vam z toho kolaca povinnosti bude ubudat, ale treba byt trpezlivy 🙂

autor
18. júl 2023

@hopsadobrandejsa Ja sa teším zo všetkého keď niečo spravíme alebo kúpime v dome.Aj keď to ide pomaly.Len tie reči z rodiny, niekedy mám pocit že sa nám smeju že nemáme na to peniaze a čas hneď všetko prerobiť,že na čo sme potom chceli dom.

mandarinka555
18. júl 2023

Ty nemáš ústa? Hneď by som ich uzemnila, nech sa nestarajú, že je to vaša vec, aj keby ste prerábali 20 rokov...

hopsadobrandejsa
18. júl 2023

@autor

Je pravda, ze su ini ludia ktori uz maju vsetko porobene a proste uz len byvaju lenze medzi nimi su mnohi taki, ktori chceli mat vsetko "hrr hrr" aby mali pokoj lenze ti si nabrali aj radovo vyssie hypoteky.

Ako sa zvykne vraviet, bic obvykle plieska na konci. Uvidime ako sa bude vyvijat financna situacia domacnosti ked ludom priebezne zacnu koncit fixacie v horizonte najblizsich 2-3 rokov a stupnu im skokovo splatky hypotek. Mnohym do smiechu veru nebude.

Netrap sa tym co si myslia druhi. Bohuzial, my Slovaci to mame v krvi, ze sa pred druhymi musime ukazat hoci na to financne nemame.

Dom je projekt na cely zivot. Hoci ma clovek vsetko urobene, doma aj zahrada si vyzaduje konstantnu starostlivost ak to chces mat stale pekne. Pravdupovediac, slusni ludia by ti toto na oci nevyhadzovali. Kazdy si ide svojim vlastnym tempom. Nie si povinna robit veci podla druhych.

Jednym uchom dnu, druhym von. Su ludia ktori by boli radi keby mali vobec co prerabat lenze sucasna situacia s cenami realit im neumoznuje dopracovat sa ani k starsej nehnutelnosti ktoru by mali moznost prerobit.

Pre mna starsi dom znamena moznost sebarealizacie, urobit si urcite veci podla seba. U nas susedia napr videli aky bol stav pred nastahovanim a aky je teraz a vzdy nas pochvalia, ze sa im teraz prijemnejsie pozera do nasho dvora z balkona. Su radi, ze vidia pekne dvory v susedstvach pretoze to zvysuje zivotny komfort kedze sa nepozeras na bordel, ale mas sa cim kochat ked vsetko krasne kvitne.

Uvidis, raz to budete mat naozaj velmi pekne a bude to miesto kde ludia radi pridu na navstevu 🙂.

fulka1891
13. aug 2023

Dúfam, že ťa negatívne neovplyvním, ale bývame tu 14ty rok a stále prerabame... momentálne pracujeme na podkroví, doteraz nemáme obývačku, deti tam majú detskú izbu...vrch je kvázi hotový, len teraz schodisko treba spraviť, hore nám chýbajú zárubne a dvere a kúpeľňa sa musí dorobiť...muž bude mať 50cochvila, takže keď sa to dokončí, tak treba pracovať na pivničných priestoroch, kde nám treba steny porobiť podlahy, kúrenie , lebo za 10 rokov možno ani do tej spálne na podkroví ani nevyjdeme a mám predstavu, že budeme dakedy bývať v tých pivničných priestoroch....je pravda, že teraz maká väčšinou muž už, čo sa domu týka, máme dve deti, ale nejak som sa prestala z toho všetkého teším, nechodíme pomaly nikde, není čas a peniaze......to podkrovie začal pred nejakými 5-6 rokmi a furt číslo dačo do toho...plot, prístrešok, prístrešok na auto, auto sa pokazilo, menili sme kúrenie..... prerábať starší dom je proste katastrofa, ale nemenila by som...jedine kôli zdravotnému stavu, kríze, ruku mám v prdeli..... len pevné nervy a motiváciu a dúfať, že deti si ten dom raz užijú a nezduchnu ďaleko....😊

fulka1891
13. aug 2023

Ešte dodám, všetko si robil manžel úplne sám, jasné vodu mu pomohli, ale elektriku, radiátory, stierky, steny.. všetko, pomáhal nám zo začiatku môj ocino a tie hrubé práce, keď sme sa nasťahovali, tak rodina, menili sme úplne všetko, strechu, elektriku, podlahy, okná...tu detskú, to tiež sme len namaľovali steny, teraz, keď sa dokončí vrch, tak sa budú robiť steny, zoskrabu sa a všetko premalovat na bielo - ide tu mám také kávové steny.... všetko bez hypo.... takže áno namakali sme sa....ale teším sa na to, že budem mať normálnu obývačku 😃