Prerábanie bytu - na pokraji zúfalstva

8. jan 2022

Ahojte ženy chcem sa poradiť s tými z vás ktoré ste prerábali byť svojpomocne aj vás to stalo toľko nervov ? My už prerabame s mužom vyše mesiaca ale nečakala som že je to až také náročné muž je už hotovy ja mu pomáham čo viem ale máme malé dieťa obaja chodíme do práce a nezvládame to už..stále nieco chýba stále niečo treba dokúpiť alebo dohodnutí elektrikár alebo vodár zavola že nemôže a naťahuje sa to..s mužom len hádky koli všetkému už spolu komunikujeme pomaly len krikom ..a stále nie sme na konci a nemá nám ani kto pomôcť..ako ste to zvládli vy a hlavne vaši muži?

kitycat
8. jan 2022

Co vsetko prerabate?

A inak prerabka su nervy aj keby ste len chodili kontrolovat

mauduska
8. jan 2022

Naši prerábajú dom už 11 rokov a celý čas tam bývajú, za posledný rok pribudli kachličky do kúpeľne a podlaha do vstupnej haly. Robia to pomaly, lebo chodia do roboty a nemajú peňazí nazvyš.
Mesiac je ešte v pohode.. s prerábkami to tak býva, vždy niečo chýba, ja to poznám, pozerala som sa na to denno denne celé roky.

nely1704
8. jan 2022

Keď na to nemáš nervy tak si zavolajte firmu a budete to mať cubi dup. Veď keď muž má prácu tak nemôže byť na dvoch miestach naraz ... Logicky - bude to trvať večnosť. Náš odhad bol 3 mesiace a z nich bolo 9. Muž robil sám s otcom

struhanka
8. jan 2022

Za ten čas, čo sme bývali v neprerobenom byte, sme šetrili, odkladali peniaze. Urobili si prieskum na elektrikára, vodára, murára, kurenára, podlahára, búračské práce, oknárov... Dali sme si naceniť, cca koľko to bude stáť. Byt sme vypratali s rodinou a šli do podnájmu. Jedna partia búrala, ďalšia murovala, osádzala zárubne. Potom nastúpila ďalšia partia, ktorá ťahala omietky. Vodár, kurenár, oknári, podlahár, maliar... My sme odpratávali odpad, s rodinou vyberali a čistili parkety, oškrabávali steny, priebežne upratovali a dohliadali na práce, dokupovali materiál... Komplet prerábka trvala cca 3 - 4 mesiace. Svojpomocne by sme sa zbláznili. 🙂

autor
8. jan 2022

@kitycat kuchyňa kúpeľňa jadro sadrokartón podláhy meníme

dada13288
8. jan 2022

Svojpomocne 3 mesiace. Jadro robil jeden majster s manzelom do 2 tyzdnoch. Vyliali sme podlahy a dali parkety s manzelom sami. Elektrikar musel prist, ale novu elektriku sme tahali len kupelni cez chodbu az do kuchyne. Kuchynu, stavane skrine a zarubne s dverami riesila jedna firma. Malovku robil manzel. V byte sme byvali a dalo sa to. A to nam robili v bytovke v tom case aj stupacky.

simca06022011
8. jan 2022

mesiac je nic, my prerabame dom uz 5. rok :DDD aideme sa pozabijat. Bohuzial, je to tak. Vzdy su to nervy. Majstri su katastrofa, treba to dobre planovat nie len (to sa vlastne ani neda) s ohladom na majstrov, ale aj na veci ktore chcete orpavovat, lebo casto sa stane ze si clovek nieco "domysli" ale majstra uz spat nedostane. Moj otec raz zamkol podlahara v dome lebo robil podlahu na 2izby nekonecne dlho, vzdy posprtkal a odisiel. A švagor tiez tak, material naradie nanosili, zacal chlap robit a zamkol ho tam :DDD ale to bol kamarat jeho :DDD
Byt sme na komplet prerabali 1,5mesiaca, my sme byvali v penzione zatial. A jadro sa nerobilo, len sa riesili steny a stropy. V takomto rozsahu jadro kuchyna podlahy je to odvaha prerabat pri normalnom fungovani doma, je to proste vela a duplom "svojpomocne". Jadro ako take sa da za dva tyzdne nakomplet urobit.

princess59
8. jan 2022

Juj..my sme prerábali rok 😁😁 ale teda nás netlačil čas, mali sme kde bývať...jediný problém bol že muž mal pocit že všetko si najlepšie spraví sám ( to by aj bola pravda, len bohužiaľ jeho práca mu to časovo nedovoľovala) takže nakoniec aj tak skoro všetko robili majstri 😂😂ale áno boli sme na nože skoro stále.... prerobí sa a bude dobre je to iba stres

de_zi
8. jan 2022

3i byt sme prerábali 8 mesiacov úplne od základov ale nebývali sme v ňom a neponáhľali sme sa. Teraz staviame dom, už je to rok a ešte len finišujeme s pivnicami, a to sme si mysleli, že touto dobou bude už dávno hrubá stavba aj so strechou hotová, haha 😅
Je to normálne, že sa to tak naťahuje, keď sa robia len svojpomocne "pofajronty". Proste len vydržať. 🙃

0silvia0
8. jan 2022

my sme s muzom spolu robili drevene obklady, podlahy, sadrokarton, muz obkladal kupelnu, montoval wc, umyvadla, robili sme to pomaly a roky, tiez sme to robili sami dvaja popri nasich detoch. Ale neboli sme z toho na nervy, ani sme sa nezabijali. Nejako sme s tym pocitali, ze to bude tolko trvat.

andrejka1974
8. jan 2022

Tak mesiac je v pohode my sami si prehrávame dom ale sme tam len počas víkendov a vermi mám za 5 rokov urobené na kompletnú 3 izby novú elektrinu vodu nové okná dvere dlažbu v kúpeľni,minulý rok pribudla nová kuchyňa,dlažba,celý nový záchod a to všetko robí muž úplne sám v decembri nám spravili majstri novú strechu a počas prvej korony nový betónový plot a stále to nemáme hotové

nenne27
8. jan 2022

My sme kedysi kupili stary byt a prerabali svojpomocne...horor to bol, horor a to sme jadro neburali.asi po 15 rokoch sme ten isty byt prerabali znovu, jadro, kupelnu, wc, chodbu, kuchynu - kompletka.nasetrili sme a dali si to urobit na kluc.byvali sme zatial u mojej mamy.urobili nam to draho, ale kvalitne, za 10dni.uz by som to nikdy inak nerobila.tie stresy a bordel, nervy...nema to zmysel

cimage
8. jan 2022

Moj muz preraba dom od leta. Izby mame hotove, kuchyna provizorna. Teraz robi kupelnu. Robi viacmenej sam, ja som v 8mesiaci, skor sa staram o deti. Ja len dufam, ze kupelna do porodu bude hotova. S majstrami sme nemali dobre skusenosti, dlho sa caka na nich, vela roboty maju a ked maju dojst, tak su v karantene kvoli covidu. Kurenie sme riesili 3mesiace, najskor problemy s kominom, potom kurenari. V strede novembra sme konecne zakurili. Na stastie nebola velka zima. Strasne cakacie doby su teraz na vsetko.

keiko33
8. jan 2022

Jadro, kúpeľňa, chodba podlaha, sme robili 2 týždne. Ale to si manžel vopred všetko naplánoval. On chodí na turnusy, takže sa to dalo. Prišiel domov na 2 týždne, brat mu pomohol vybrať jadro, otec a bratranec vymurovať. Zohnali sme si obkladača, vodara a elektrikára. Podlahu a všetky ostatné veci si robil manžel sám. Je vyučený murár, ale robí tesarčinu, tak do obkladov sa veľmi nepúšťa. prerábku si naplánoval v lete, tak som zbalila deti a išla k rodičom. Teraz sme kúpili starsi dom a viac menej si tiež robí všetko sám. Veľmi nám pomohol môj otec murár. Je na dôchodku, nebol problém. Kuchyňu počas turnusoveho voľna robil na kompletku. V byte keď v ňom bývate, je dobré si všetko naplánovať vopred, ak sa to dá. Už len z ohľaduplnosti k susedom. Nikomu nieje príjemné, keď mu sused niekoľko mesiacov prerába. S majstrami je to ťažké. Natrafiť na spoľahlivého a šikovného je šťastie. Manžel sa do veľa veci rozumie, tak keď príde niekto niečo robiť, tak si to odkontroluje a nedovolí, aby to odflakli. Naposledy s oknami a dverami. Majstri chceli francúzske okno, neskutočne ťažké dať len na tehly. Manžel, že to neprichádza v úvahu, že to musia s niečím podložiť. Že oni to tak robia. Im povedal, že buď nech to podložia, alebo nech to ani nedávajú. Zavolal majiteľovi firmy a na druhý deň doniesli podložky. Rovnako vchodové dvere. Manžel letel lepidlo kúpiť, aby to pod dvere dali, lebo oni len zakladajú. Ale že to nieje podložené ich nezaujíma.

alexk12
8. jan 2022

@keiko33 akože prepáč ale susedia by boli to najposlednejsie co by som riešila človek beha zháňa nevie kde mu hlava stoji a ešte "suseda sa pride sťažovať" no kopla by som ju rovno do riti, vyvesit oznam na vchod že od do idem prerábať a nech sa aj na hlavu postavi

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mooonika1975
8. jan 2022

preboha, prečo svojpomocne ? by som to nedala, len dohľad nad robotníkmi stojí kopec síl a nervov, kontroly, aby bolo všetko ako má . Neviem , či to ušetrenie stojí za to,

peter0123
8. jan 2022

Prerábali sme necelé 2 roky, nie byt ale postarší domček. Denne po práci 4-5 hod spojpomocne, aj do polnoci. Manželka bola na md, druhé na ceste. Robil som obklady, dlažbu, vakovku, sdk, búracie práce pre elektriku,vodu, radiátory, omietky, maľovku vonkajšiu izoláciu aj výmenu škridlí. Väčšinu tých prác som nikdy pred tým nerobil. Niekedy to bolo o nervy, ale nebavilo na stále sa prosíkať a nekonečne čakať na nejakého majstra.

keiko33
8. jan 2022

@alexk12 ale veď hovorím, že určitý čas sa dá prežiť. Celý život som bývala v paneláku a to stále niekto prerábal. Ale ak ti niekto niekoľko mesiacov prerába, neustále búchal tak to príjemné nieje. Ja som sa nikdy na nič a nikoho nesťažovala, snažím sa nemať s nikým konflikty. To že sa niekto nesťažuje, neznamená, že je to príjemné. My sme tiež prerábali, vyvesili oznam, ale snažili sme sa čo najskôr spraviť. Ľudia chodia do práce a večer už chcú mať kľud a nie niekoľko mesiacov do večerných hodín počúvať hluk. Nie vždy sa to dá, ale ohľaduplnosť a tolerancia nesmie chýbať z oboch strán. A hlavne tí, ktorí prerábajú a bývajú niekde inde sú nakoniec najmudrejší. Oni si žijú v kľude. Tak ako tu minule písala jedna "múdra" pani. Že ona prerába byt a ona má stále aj teraz v zime otvorené okno a vypnuté radiátory. Že veď nebude platiť za kúrenie, keď ešte nebýva a suseda ju pýtala, aby toľko nevetrala a trochu kurila, lebo je od nej ide strašná zima. Že čo si to suseda dovoľuje. Keby to bolo naopak, tiež by sa je to nepáčilo. Ale ľudia sú sebeckí, myslia len na seba. Ja som rada, že som z toho bláznivá (bytovky) vypadla, v dome má nikto neobmedzuje, ani ja jeho.

roja01
8. jan 2022

Preco sa hadate? Nepochopim. Ved vy ste na tom rovnako a este si nakladate? Myslis, ze hadkami sa prerabka urychli? Ukludnite sa. Ak mate dost financii, tak sa snazte zohnat pomoc. Ak nie, alebo nie su remeselnici, tak si dajte trocha pauzu a potom pokracujte. Podcenili ste planovanie a materialne zabezpecenie. To sa stava. Tak sa zmierte s tym, ze to bude neskor a zial budete mat este dlho zhorsene podmienky pre pohodlny zivot. Ale raz sa to skonci a zasmejete sa na tom.

dilino
8. jan 2022

My spolu s priateľom a jeho 2 kamaráti sme prerobili 5 izbový dom za 9 mesiacov komplet aj injektáž izieb. Podlahy, dlažby, elektrika na novo kurenie na novo omietky, omaľovanie vymena dveri, reparacia drevených okien, zarubňi wc, kúpeľna. Všetko aj omietky sme skriabali až do tehly.A to aj ja aj priateľ aj jeho kamaráti chodili do svojich zamestnani.Ked bolo teplo sme si rozdelili všetci 4 roboty na tie ktore sa musia urobiť len v lete a ostatok čo urobime na jeseň a aj sme to dokončili.A to sme prerabali starý dom čo ľudsku ruku nevydel vyše 40 rokov.A išla by som do toho znova svojpomocne je lepšie ako cez firmu opadnu starosti ale nikdy nevieš že kde urobia chybu a budete to musieť robiť na novo a dať dalšie peniaze.

desore
8. jan 2022

@mooonika1975 Evidentne maju hlboko do vrecka.

mooonika1975
8. jan 2022

@desore to pomaly každý druhý, ale toto by som nedala

andreatytler
9. jan 2022

Ja chapem ze prerabka je skuska nervov ale preco sa hadate? Co konkretne spusti hadku? Mozno pradime ak das konkretne problemy. Mate stanovene kto co zariadi a kto o com rozhoduje?

songu
9. jan 2022

Najlepšie je zvoliť stratégiu čo konkrétne idete robiť naplánovať si postupy prác na dané dní a uvidíš pôjde vám to lepšie 🙂

alvaluka
9. jan 2022

@autorka s bytom nemam skusenosti, ale dom sa preraba uz 4. rok. Kvoli financiam sa stalo niektore obdobia. Inokedy je to o tom, ze za pochodu sa zisti, ze treba nieco urobit inak a treba zas nakupovat ine veci. Druha vec je, ze gro prizemia sme mali hotove pred nastahovanim a dorabaju sa na prizemi skor male veci.
Celkovo ta obdivujem, ze zaroven byvate v byte a prerabate. Predpokladam, ze musi byt vsade bordel a prekladat veci z miestnosti do miestnosti, co ak tak je, chapem, ze si na nervy.
Ak je z toho vsetkeho na nervy aj tvoj muz, musite si sadnut a dohodnut plan, bud si zobrat obaja dovcu a urobit nieco konkretne a cele, kde je mala pravdepodobnost, ze nieco prekazi plan, alebo sa pozriet na to, ci vam naozaj nema kto pomoct pripadne nejako zafinancovat profesionalov.

cimage
9. jan 2022

Nasi si zavolali firmu na jar a dosli koncom septembra, ale za 2tyzdne urobili cele jadro s kupelnou a zachodom, dlazbu na chodbe a v kuchyni, obkladacky v kuchyni. Linku uz montoval moj otec. Bud zaplatite pomoc, alebo to bude trvat dlhsie, najma ak to robite popri praci. Najlepsie by bolo zobrat si dovolenku asp 2tyzdne a makat. Cim dlhsie sa to natahuje, tym je clovek z toho viac znechuteny, nechce sa mu, je nervozny a ventiluje sa na okoli.

bubik6x
9. jan 2022

No ja ti neviem môj otčim staval dom od základov sám popri práci asi tak 2 - 3 roky a popri korone, kde elektrikár nemohol prísť, potom z kolaudačného, atď.......

nikus88
9. jan 2022

Tak to mate co robit....ale nechapen naco sa kvoli tomu hadat...s malym dietatom je to o drzku..my sme tak robili stodolu cca pol roka...brali sme aj spolocne dovolenku..no fyrt jeden z nas musrl byt s malym...najlepsie ked bude v skolke a vy dovolenka a spolu robit....tiez ideme prerabat ale az ked maly pojde do skolky...zatial odkladame korunky

janetinka27
9. jan 2022

pretabanie byva narocne.zatial vsetci co poznam,mali z toho nervy. ked sme kupili byt,prerabali sme uplne vsetko, elektriku,vodu,odpad,plyn,vsetko az po merace.radiatory,okna,stierky,zarubne. mali sme majstrov a "majstrov", aj sme prisli o peniaze. material bol niekedy nekvalitny,reklamovali sme, nieco sme nechali tak.este aj lampy boli rozbite,rura nepiekla,polozena plavacka sa drolila,vchodove dvere meskali niekolko mesiacov,jedny bytove dvere sa rozisli,okna meskali niekolko tyzdnov, chladnicka mala zle dvere,vratka na kuchynskej linke odpadli....jedno bolo zavisle od druheho,na vsetko sme cakali,menili sme terminy s majstrami.boli sme z toho zniceni, okrem toho sme sa nevedeli dohodnut ake kachlicky,akej farby okna,ci vanu ci kut... bolo to tazke obdobie.prezijete to aj vy,drzim palce