Prenájom - napučaná podlaha

10. júl 2024

Ahojte, viem že sa domňa teraz všetci spustíte, je mi to jasné. Pomaly rok bývame v 1byte v prenájme. Majiteľ nebol u nás odkedy sme tam, len posielame nájom. Dovolil nám jedného psa ktorého som mala (čivava) lenže sa tam bála tak nakoniec sme ju doviezli naspat k mojim rodičom a býva s nimi. Ako náhradu mi na meniny priateľ priniesol mačku ktora nerobí žiadnu šarapatu. Len je jeden problém že napučala podlaha na mieste kde mala wecko zrejme bolo prasknuté to sme už kúpili nové ale tá podlaha sa bohužiaľ už napraviť nedá, majiteľovi sme o mačke nehovorili nakoľko nám povedal že civava je ako mačka. Po asi polroku k nám pribudol pes (buldoček) o ňom tiež nevie. Bolo to rýchle rozhodnutie zo dňa na deň nakoľko sme si ho prisvojili do opatere. Ten ako rastie tak robi zle, bohužiaľ to je veľmi tvrdohlavé plemeno, napučala podlaha na ďalšom mieste v spálni. Je nám jasné že za tu podlahu platiť budeme už s tým počítame. Pes nám minuly týždeň rozobral ruter ktorý tam nechal majiteľ je to už starší model (cca 7 rokov?!). Musím kuk ešte do zmluvy ale podľa všetkého je na rok. Myslite že majiteľ pokial príde po roku vyhodí nás? Za tu podlahu budeme platiť tak či tak nemáme s tým problém keďže sme ten problém narobili mi a je nám to úplne jasne, je mi to ľúto snazila som sa toho psa naucit najviac jak sa dalo ale stále je len šteňa a pri tomto plemene to trvá dlhšie. Ešte s ním musíme konzultovať aj chladničku ktorú tam nechal on a začína tiecť stále musíme podlahu utierať lebo chladnička buď tečie alebo keď ju dáme na väčšie tak zamrzne. Aký nato máte pohľad? Neviem s čím mám rátať, bohužiaľ momentálne si dovolit ist inde byvat moc nemozme nakoľko zábezpeku by sme nemali z čoho zaplatiť. Ďakujem

sisa_s
10. júl 2024

Dovolil vam 1 psa na zaciatku a uz ste tam nastahovali 2 zvierata, ktore poskodili zariadenie bytu..ja by som si vas v byte nenechala

zojazoja
10. júl 2024

1. chladnička: treba okamzite kontaktovat majitela, nie čakať. nemate v zmluve, ze v pripade nejakych zavad, je nutné bezodkladne kontaktovat majitela ( prenajimatela)? 2. podlaha: nemate v zmluve, ze pripadne poskodenia veci nad taku a taku sumu, bude to hradene zo zabezpeky, ktoru ste dali na zaciatku + nejaky doplatok dajme tomu?.. keby som bola ja majitel toho bytu, tak to spravim presne takto. a fakt by ma nastvalo, ked chladnicka je vadna a nikto by ma nekonktaktoval dlhu dobu. pri tej podlahe by som vam to dala pri ukonceni najmu zaplatit - strhnut z depozitu+ak bude treba doplatit. neviem ale ako mate postavenu zmluvu. aj router by som vam dala zaplatit.

zojazoja
10. júl 2024

..o zvieratach sa ani nejdem vyjadrovat radsej. takto sa fakt nechovaju dospeli ludia. ste mu to fakt mohli oznamit, ze by ste chceli zviera do prenajmu. teraz znasajte dosledky.

candii
10. júl 2024

Nie že zaplatiť za to ale odstrániť závadu, inak vám nevráti to čo ste platili na začiatku nájmu .. čiže tu napucanu podlahu budete musieť vymeniť

luccija
10. júl 2024

Ano, myslím si, že keď príde a uvidí zničenú podlahu v 2 izbách, pokazený router tak vás vyhodí.Aka to je podlaha klasická laminatova či staré parkety?

veronka1996
10. júl 2024

Ja prenajímam byt, takže keby toto mne spravili nájomnící a podlahu by nahradili novou, resp. zaplatili by výmenu podlahy od A po Z (v podobnej kvalite a cene, ako bola pôvodná), nemala by som s tým problém. Ešte by mi trocha zhodnotili byt. Čo sa chladničky týka, vytkla by som im, prečo mi to neoznámili okamžite a kúpila by som im novú, ak by sa stará nedala opraviť. Router by som neriešila, ak by som ho nejak zvlásť nepotrebovala. Ale z bytu by som vás určite nevyhodila, ak by sme sa rozumne dohodli. Ale to som ja.

autor
10. júl 2024

@luccija sú to parkety ono ten byt bol rekonštruovaný a sme prvý majitelia

simsalabim
10. júl 2024

No tak teraz som vdacna za mojich najomnikov, ktori ma informuju aj o kvapkajucom kohutiku 😂

candii
10. júl 2024

Nie ste majitelia ale nájomci a chudák majiteľ, nový zrekonštruovaný byt a taká škoda 🫣

luccija
10. júl 2024

Dobre chápem tie staré klasické drevené parkety?nie laminát?
Tak to bude drahé a bola by som veľmi nahnevaná.

sisa_s
10. júl 2024

Je mi ale zahadou, ze na depozit do ineho bytu nemate, ale zivit 2 zvierata a na opravu drahych parkiet v pohode mate...

petracandle
10. júl 2024

Správali ste sa ako malé deti - nasťahovať si bez dovolenia zvieratá, ktoré robia škody, neinformovať o tečúcej chladničke....
Ku cti vám slúži, že chcete zaplatiť, respektíve nahradiť škodu. Ale ak si myslíte, že kúpite nejakú lacnú podlahu niekde v mercury a tým akože nahradíte pôvodné kvalitné parkety, ste na veľkom omyle. Toto bude drahé vážení..

petracandle
10. júl 2024

@sisa_s pretože oni si asi myslia, že stačí kúpiť nejakú najlacnejšiu podlahu a majú vybavené 😃 ale škodu musia uhradiť v cca rovnakej kvalite a to lacné nebude

januska12323
10. júl 2024

Oznámte mu to čím skôr. Podlahu vám dá vymeniť alebo to strhne z depozitu. Keďže je rekonštruovaný lacné to nebude. A tiež nechápem nemáte na iné bývanie ale súčasné si vážiť neviete.

luccija
10. júl 2024

Ešte je možnosť to miesto zakryť, keď sa dá, ak tam chcete zostať dlhšie...ale je to podraz a kam dáš zatiaľ zvieratá či on pride a privítajú ho?
Och toto nepochopím podas prst a uchmatnú ruku.
Môžete byť radi, že nechodí každý chvíľu na kontrolu.Tak či tak to raz musíš povedať, keď to je fakt stará klasická drevená podlaha tak šetrite neviem koľko bol depozit

autor
10. júl 2024

Kúpiť lacnú podlahu určite nemáme v pláne, dala by sa tam tá ktorá tam je, alebo ktorú by si majiteľ vybral, peniaze by stiahol z depozitu a doplatili by sme

autor
10. júl 2024

@luccija je to takato podlaha ja sa v nich nevyznám že čo to je presne za typ

martul
10. júl 2024

No to je radosť mať takýchto nájomníkov. By som vás vyhodila cez zatvorené okno. Bez jeho vedomia si tam vláčite zvieratá?!
Môj syn má 2i byt a odišiel bývať preč, tak že ho dá do podnájmu. Tak som mu povedala, že radšej mu ten nájom budem posielať ja a byt nech je prázdny, presne kvôli takým idionom ako ste vy.

zuzanaete
10. júl 2024

Ja by som vam podlahu nenechala vymenit, ale vymenu zabezpecila sama a dala vam preplatit fakturu. To ide o vacsi zasah a spoliehat sa, ze to bude kvalitne urobene. No neviem. A po tomto prispevku clovek plne chape, preco prenajimatelia nechcu zvierata. A zmluvu by som vam nepredlzila. Cakat, co vas zase napadne a ake budu nasledky. Nic prijemne.

mirkam3
10. júl 2024

Tak si to zhrňme:
1) Zvieratko vam povolil jedno - to konkrétne, ktoré videl. Vy ste mu tam nastahovali dalsie 2 a následne ste mu poničili časť zariadenia 😠. Ak vás tam nechá, kde ma zaruku, že mu tam nic dalsie na tajňáša nedovleciete? Hovoríš, že buldocek robí zle - naozaj to jeho vyčíňanie zostane “len” pri podlahe a routri??
2) chladnička mala byt dávno nahlásená, možno sa dá opraviť, možno bola dokonca v (predĺženej) záruke, no vy ju nechávate len “dozit”, az kým neodíde úplne? To vážne?

K podlahe - nie je to len tak, že opravia vyduty kus, záleží ako bola pokladana, možno bude treba kvôli ár pár doskám rozobrať veľký kusisko a bohvie či ma majiteľ náhradné dosky, alebo bude kvôli vam musiet meniť komplet celu plochu. Kľudne ho to môže stáť viac, ako bol váš depozit.

Suma sumárum - sama prenajímam, no vam by som nájomnú zmluvu určite nepredĺžila (resp vypovedala by som ju skôr aj keby povodne bola na viac nez rok lebo ste nespoľahliví a nedodržali ste dohodnuté podmienky). Pritom stači komunikovat.

Ešte jedna vec: neviem odkial ste, no napr v BA existuje pomerne veľká Facebookova komunita “blacklist nájomcov” - kde ak majiteľ bytu pozdiela svoju recenziu na vás, je možné, že budete mat sakra problém další nájom vôbec nájsť. Takze odporucam byt maximálne súčinná pri odstraňovaní škôd.

crazy_cat_lady
10. júl 2024

no vy ste najomnici za odmenu :D uz sa necudujem, ze prenajomcovia pozaduju tri depozity :D majitel Vam dovolil jedno zvieratko, vy ste si medzicasom nastahovali dalsie dve, o ktorych ste mu nepovedali a znicili ste mu podlahu/zariadenie.

mozno ma podlahu robenu tak, ze bude musiet vybrat vacsiu plochu, pripadne aj vsade to vymenit, ak uz nema rovnake dosky, co Vas vyjde v konecnom dosledku ovela viac, ako depozit (a to este nepocitam pracu, ze to musi aj niekto spravit).

Chladnicku ste mu preco nenahlasili? ved mozno je v zaruke a mohli ste to mat uz davno poriesene, nerozumiem.

Necudovala by som sa, keby s Vami majitel rozviazal zmluvu a nechal Vas vsetky skody nahradit. a ako pise slecna nadomnou, ak je to v BA, byt to moj byt, tak uz ste na blackliste :D

hors
10. júl 2024

Záleží aký je majiteľ. Mam byt úprimná ja mam s manželom byt svoj vlastný a mame 3 francuzske buldocky a deti samozrejme .Byt je nas takže nik mi nemôže rozkázal ci môžem alebo nemôžem zviera.Ale ty si v podnájme ja milujem psíky ale do podnájmu by som nebrala zvieratká,predsa nieje byt tvoj .Ja ta plne chápem, že máš strach teraz ci Vás tam neha ale to bude záležať na majiteľovi.

deti95060810
10. júl 2024

si myslím že poletíte aj cez zatvorené dvere...😉

melanta
10. júl 2024

A potom sa mnohí čudujú, že niekto nechce prenajímať byť rodine s deťmi či so zvieratkami. Pretože niektorí majú evidentne mozoček ako čivava. Prenajímam byty. Toto všetko mám ošetrené v zmluve. Takže keby ste toto urobili mne, máte okamžitú výpoveď, pretože:
- nenahlásili ste závadu chladničky
- priniesli ste si bez vedomia majiteľa 2 zvieratá
- poškodili ste podlahu.
Všetky škody by ste uhradili, išli by ste na black list nájomníkov. Mimo toho, neexistuje, že nevychovaný pes je nevychovaný preto, že má tvrdohlavú povahu. Je nevychovaný, pretože majiteľ ho nezvláda. Každého psa možno vychovať, len mu je potrebné venovať veľa času.
Ukázali ste sami sebe, že ste nezodpovední a nevyzretí. Začnite na tom pracovať. A deti majte až keď sa naučíte byť skutočne dospelí. V tejto chvíli nie ste vyzretí na to mať ani zvieratko.

luccija
10. júl 2024

@melanta tu sa zastanem autorky jednoducho stena robí mlacky aj, keď ideš von aj, keď máš podlozku.Mne sa tiež zduli parkety, keď v noci nevydržal.
Autorka predpokladám, že tam chcete zostať tak miesto zakry, keď sa dá problém, ale len oddialite nasetrite atď...

sisa_s
10. júl 2024

@mirkam3
@crazy_cat_lady chladnicku podla mna nenahlasili preto, ze keby majitel prisiel osobne a videl by zvierata+skody, ukoncil by im najom skor ako o rok z dovodu porusenia zmluvy

autor
10. júl 2024

Chladnička začala haprovat teraz to mame v pláne mu nahlásiť a je stará čiže na tu záruku už nemá určite bola to používaná staršia chladnička

zuzanaete
10. júl 2024

@luccija Zakryt problem a opravu odlozit na neskor? Ved v tom byte bude taky smrad. Len aby sa nezazral aj do nabytku.

crazy_cat_lady
10. júl 2024

@luccija ja sice byt neprenajimam, ale viem si predstavit, aka by som bola nasrata/frustrovana, keby investujem do svojho bytu peniaze na jeho rekonstrukciu/zveladenie a prenajmem ho paru (prvemu), ktory mi ho svojou nezodpovednostou po roku takto znici.. nehovoriac o tom, ze zatajili majitelovi dve zvierata, ktore sposobili skody, ale aj tvoja rada o zakryti podlahy mi pride tiez cudna :D ja by som sa to snazila co najskor poriesit a nie zatajovat vzniknute problemy..

melanta
10. júl 2024

@luccija moji rodičia majú psov, ani po jednom šteňati sa im nezduli parkety. Pretože sa o každé stena starali a starali sa aj o podlahu zakaždým. Zastavaš sa človeka, ktorý opakovane poškodzuje cudzí majetok a tvoja reakcia je, že majú na to niečo položiť aby to nebolo vidno? To aj ty doma takto robíš? Fuj.