Premaľovanie lakovanej postele

suzy2508
15. júl 2024

Ahojte. Malému sme kúpili borovicovú lakovanú posteľ. Chcela by som však ten oranžový tón dreva zjemniť. Premýšľala som nad technikou white washing. Doma mám biely balakryl uni. Problém však je, že posteľ má na dreve bezfarebný lak, proste to nie je úplne surové drevo a niečím je to natreté. Neviem, či mi rozriedený balakryl na to chytí, môj predpoklad je, že nie a musela by som drevu najprv úplne ten vrchný lak zbrúsiť, čomu by som sa rada vyhla. Mám aj nejaké iné možnosti? Chytila by mi farba, keby som posteľ len jemne prebrúsila napr 400kou papierom? Ďakujem za tipy.

viestta
15. júl 2024

Neriedeny balakryl by chytil aj na lak, aj by drzal celkom slusne, riedeny neviem neviem

viestta
15. júl 2024

Ale este mas moznost akrylovy priehladny lak dotonovat bielou. Ale toto naozaj nemam vyskusane, cize nezarucujem, ze sa to da a bude to drzat.

suzy2508
autor
15. júl 2024

Aj to mám doma 😂 polyuretánový lak na parkety je to, myslíš, že ten keby som jeeemne nariedila tým bielym UNI balakrylom, že by to šlo?

thirstymonk
15. júl 2024

@suzy2508 Polyuretanovy lak sa ti s balakrylom rozhodne nezmieša :D To je ten problém. Vrchný lak zvykne byť svinstvo a nič na tom nikdy nechce poriadne držať a keď aj hej, tak o tri dni už nebude.
Neriedeny balakryl by možno chytil, ale podľa mňa sa bude lúpať. Vytvorí len takú škrupinu, keĎže nemôže vsiaknuť cez ten lak.

Ja by som sa s tym neondil a proste to vybrusil vibračnou bruskou to bude asi najľahšie. Keď si daš dajaku 80ku šmirgel do toho, tak by to mohlo isť aj celkom rychlo.

suzy2508
autor
15. júl 2024

@thirstymonk to som sa bála presne. Ďakujem ale za vysvetlenie, vôbec v tomto neviem chodiť, keby som sa do toho pustila včera, ako som chcela, tak by som si hlavu trieskala dnes 😂😂 vyzerá to, že sa zmierim s farbou laku 😂 aspoň zatiaľ, keďže vibračnú brusku nemám, ručne by to bolo poriadne peklo.

viestta
15. júl 2024

@thirstymonk ké držal balakryl 15 rokov na umakarte, tak až také zlé to s nim nebude

andreatytler
16. júl 2024

@suzy2508 Preco to nechces osmirglovat? Lak na kupenom nabytku byva vo vemi tenkej vrstve. Podla mna to pojde lahko dole.

thirstymonk
16. júl 2024

@viestta Umakart je niečo iné, to nie je lak, len bordel :D Balakryl je super farba, moja najobľubenejšia, lebo drži všade, na dreve, na plaste, na železe, ale na laku nebude držať a ktovie, či vôbec bude kryť, lebo môže sa stať, že bude robiť mastne oka.

viestta
16. júl 2024

@thirstymonk umakart je melamin naneseny na papieri