Predaj starého bytu a sťahovanie do novostavby

qetka
5. dec 2021

Ahojte,
riesime dilemu a rada by som dostala nejake rady, ako to spravit co najrozumnejsie:
Mama si kupila byt v novostavbe, ktory momentalne este stavaju. Termin dokoncenia je 6/22. Pocitam s tym, ze hotovy bude na cas. Plus potom samozrejme kolaudacia, zapis do katastra a odovzdanie. Nikto presne nevie, kedy to ale realne bude. Tipujem august/september. Ma stary byt, ktory potrebuje predat, aby mala z coho vyplatit novy. A teraz nastava dilema, ako to rozumne spravit. Byt chcel kupit sused, ktory by ju tam nechal kym potrebuje, ale dnes nam oznamil, ze to nepojde, nedali mu hypo, cize nema to za co kupit. Takze ho ideme predavat cez realitku.

Rozmyslam nad tym, kedy ho zacat predavat. Byt je v Bratislave.
Idealne sa nejako budeme musiet s kupujucim dohodnut, ze zaplati a mama este nejaky cas v byte pobudne. Ako to riesit? Nejakou najomnou zmluvou, alebo mate lepsi napad / skusenost?
Pripadne prenajat nejaky sklad, kde jej na ten cas prestahujeme veci, toto by sme ale asi chceli riesit iba keby nic ine nevyslo.

Preto by som vas rada poprosila o rady a skusenosti, ako ste v takej situacii postupovali a co nam odporucite.

Dakujem vsetkym 🙂

miusa00
5. dec 2021

Neviem poradit, len z mojich skusenosti sa malo kedy stavba dokonci na cas…

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tehulka2011
5. dec 2021

Musite si najst kupujuceho, ktory s takym niecim bude suhlasit, neviem ci by sa to dalo dat rovno do predajnej zmluvy alebo uzavriet najomnu zmluvu. Aby najomnu zmluvu ale napr. po predaji kupujuci nemohol vypovedat a mamu vyhodi predcasne..

lucianne
5. dec 2021

@qetka ahoj viem ze niektorá realitka ponúka aj uskladnenie veci ale neviem presne ktorá myslím si ze remax ale niesom so 100% ista. Moji známi predali dom išli do bytu do podnájmu veci si dali uskladniť a stávajú si dom.

kitycat
5. dec 2021

Vacsinou sa to da zakorenit do kupnej zmluvy, ze byt bude odovzdany napr. 30.6.2022 a pri oneskpreni si novy kupujuco bud trhne nohou a pocka si, bude mama platit nejake dohodnute najomne alebo si skratka zbali a pojde inde. Vy tu samozrejme tahate za ten dlhsi povraz ale mysliet si, ze to 6/2022 dostavaju a za 3 mesiace skolauduju je naivne. A tvoja mama by tiez mala platit snad len nejaku zalohu a zvysok dnom odovzdania nehnutelnosti... Alebo boh vie co mama podpísala za zmluvvu

Papier znesie vela

qetka
autor
5. dec 2021

@kitycat ano jasne, plati sa 15 dni od zapisu na katastri. Cize toto je okej. Akurat teda kedze neviem kedy to bude, aby sa nam napriklad nestalo, ze dotycny tesne pred platenim zrusi aj za cenu toho, ze mu prepadne zaloha.

zazalienka
5. dec 2021

Nechcem byť zlým prorokom, ale v Trnave sme riešili, my sme boli čakatelia na byt pani, ktorá mala ísť do novostavby.. už sme boli dohodnutí, na všetkom, dokonca to bola kamoskina mama, ktorá sa tešila že byt pôjde do dobrých rúk, my sme sa tešili do väčšieho.. už mala zaplatené zálohy, na novostavbu s termínom dokončenia.. čo čert nechcel, dokončenie sa pretiahlo o rok, my sme nechceli čakať, našli sme si byt, dokonca ešte o 20 m2 väčší, my keď sme sa sťahovali, ona ešte ani nechyrovala o dátume kolaudácie.. už spokojne býva aj ona, ale boli to ťahanice.. no, asi by som sa na ten termín moc nespoliehala, bohužiaľ..

qetka
autor
5. dec 2021

@beata_k ono uz to posunute o par mesicov je a stavia to Penta, tak pri nich si myslim, ze to nebude nejako strasne oneskorene. Ale viem, ze to je vselijake. Svagor dostal byt o 9 mesicov neskor ako mal, presne pred rokom.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
qetka
autor
5. dec 2021

@zazalienka ano toto je presne to, co chapem. Nebude sa chciet niekomu cakat, ked sa to bude stale posuvat. Preto rozmyslam, ako to vymysliet nejako rozumne. Ako mama ma kde byt, cize mohli by sme to predat, veci niekam odlozit a potom jej ich prestahovat, ale radi by sme sa tomu vyhli ak sa to da.

zabina27
5. dec 2021

My sme predávali byt, dátum uvoľnenia bol v kúpnej zmluve, cca pol roka od dátumu predaja. Pokiaľ by sme ten dátum uvoľnenia nedodržali, v zmluve bola dohodnutá aj pokuta, už neviem, koľko € to bolo za deň omeškania. Predávali sme cez realitku, zmluvu robili oni, určite sa to dá, len treba nájsť kupca, ktorému to vyhovuje (niekto kupuje ako investíciu, nesuri mu termín sťahovania), ale v takomto prípade by som sa skôr bála toho, čo píšu ostatné, že vlastne ten termín dokončenia je dosť veľkým otáznikom a teda ťažko určiť, aký dátum uvoľnenia dať do zmluvy. Keď je ok nehnuteľnosť a cena, predá sa rýchlo, ale asi by som sa bála len na to sa spoliehať

qetka
autor
5. dec 2021

Hladam dalsie info k tej stavbe a nasla som,, ze oni pocitaju odovzdavanie az 1. kvartal 2023. Doteraz som mala iba info zo zmluvy. Takza casu este dost, aj ked nas problem pocka 🙂. Akurat tym, ze si davaju tak dlhu cas na kolaučdaciu, tak sa vieme lepsie pripravit. Pretoze ak uz bude ziadost o kolaudaciu podana, nemalo by sa to nejak tragicky predlzovat.

zuzanaete
5. dec 2021

Ja som tak kupovala byt, ze predavajuci v nom potrebovali zostat, kym dostavaju dom. Ja som ten byt mala v plane na nejaku dobu prenajat po kupe. Takze sme sa nasli. Riesili sme to najomnou zmluvou. Ak by predavajuci nasli kupujuceho, co by sa potreboval hned stahovat, tak by si hladali iny byt na najom. Odovzdavanie novostavieb vzdy meska. Stanoveny termin by som brala s rezervou.

danieladeley
5. dec 2021

nepredavala by som byt, dokym nemam kluce od noveho a uz vobec nie v tejto dobe, kedy ceny raketovo vystrelili nahor...cim neskor predat, tym lepsie

qetka
autor
5. dec 2021

@danieladeley kluce od noveho nedostane, kym nezaplati. Takze musi predat stary. Na zaplatenie ma 15 dni od uzavretia kupnej zmluvy a tu musi uzavriet do 10 dni od splnenia podmienok (kolaudacia, pridelenie supisneho cisla… posledna podmienka je, ze jej oznamia, ze su vsetky podmienky v zmluve splnene) Cize tato rada jej moc nepomoze a nevyriesi problem ;)

belllinka
5. dec 2021

@qetka predat a dohodnut sa s novym majitelom, ze tam bude v podnajme. Keby cakala do poslednej chvile, tak aj ked byt preda, nebude mat peniaze na ucte hned.

luci_ba
6. dec 2021

@qetka nech mama predá svoj byt a najde si podnajom. Na podnajme nech sa dohodne s majiteľom na dvojmesačnej vypovednej lehote. Ked bude byt aspoň skolaudovaný, tak bude vedieť kedy cca bude chcieť odist z podnajmu a tam da výpoveď. Sice bude 2x sťahovať veci, ale ja by som to spravila takto

qetka
autor
6. dec 2021

@luci_ba tato moznost nam moc nepomoze, to radsej prenajmeme sklad na uskladnenie veci. Ona ma kde zatial byt, kludne rok aj dva, to nie je problem

katulienkax
6. dec 2021

Mojmu kolegovi sa stalo presne toto predal byt a na postavenie domu cakal dalsich 3/4 roka. A potom musel riesit kadejake kvazy stahovacky, bez internetu na nejakom blbom nieste bez infrastruktury. Neratajte s tym ze sa byt dokonci nacas. A ja by som veci do skladu nedala, to zeby sa mi znicil nabytok v zime alebo nebodaj nieco ukradli nikdy nevies. A este minul celu svoju rocnu dovolenku len na kadejake stahovacky hore dole. A to stahovanie su tiez nervy hore dole nabytok, vsetky veci. Ja by som to potom co vypraval nechcela na 2 krat presuvat

roomaa
6. dec 2021

@qetka ak to je tak ako píšeš, ja by som ho predala čo najskôr. Lebo vieš nevieš, koľko to bude cez realitku trvať