Prečo máme všetci doma ten istý červený koberec?

10. feb 2024

Prepáčte za takú hlúpu tému ale nedarí sa mi to nikde vygoogliť a som strašne zvedavá. Vedel by prosím niekto, prečo máme všetci doma ten istý červený koberec? :D Určite presne viete ktorý myslím :D Takmer v každej domácnosti niekde natrafím na taký ten klasický vzorovaný červený koberec, či už v obývačke, na chodbe, v predsieni alebo inde. Už som ho videla na podlahe dokonca aj v obchodoch a v kostoloch. Vie niekto dôvod prečo je ten koberec VŠADE? :D

galganka
10. feb 2024

Tento:?

autor
10. feb 2024

@galganka Ano ano :D je to rovnaký štýl

simsalabim
10. feb 2024

Nemam taky ani moji rodicia ci stary rodicia taky nemali…

galganka
10. feb 2024

Tak ten asi preto, lebo bol vtedy jeden z mála možností, rovnako ako kuchyňa Carmen. A teraz je ľuďom ľúto ho vyhodiť, lebo to je nezničiteľná mrcha a škoda by bola, taký dobrý zahodiť. 😂

monillia
10. feb 2024

Plyšový koberec, podobný malo veľa ľudi, zďaleka nie všetci niekto mal aj kovral napriklad.Rodičia mali voľakedy zelený, dnes ho uz nemajú, ja som taký nemala, ani ho neplánujem mať 😂

viestta
10. feb 2024

To nie je rovnaky koberec, su to kasicke orientalne vzory kobercov, mozu byt z vlneneho plysu, ale aj zo syntetiky, v domacnostiach uz nie su tak caste, ale este stale pouzivane v historickych priestoroch, pretoze tam pasuju
(mimochodom v prezidentskom palaci maju podobne orientalne koberce v modrej, zelenej a smotanovej farbe)

aniele
11. feb 2024

@galganka Dodaj, že ak bol vlnené, nebodaj dvojplyš (hustejšie uzlíky), tak jedna z mála kvalitných možností. Inak si zohnala tak Jekor alebo Rigu (v podstate kobercovú podlahovú krytinu plsteného vzhľadu) alebo Kovral, čo bola zase totálna elektronizujúca syntetika. Neskôr sa objavil Raltex, ten bol síce tiež syntetický, ale luxusnejší, so strihaným vlasom. No a kvalitné vlnené koberce majú výdrž, tak ľahko sa nezničia, takže ľudia, ktorí používajú veci, až kým nedoslúžia, asi nevideli dôvod na výmenu (dnes by to nazvali udržateľná domácnosť 😀). To, že majú v podstate len tradičné vzory - načo vymýšľať, keď sa predávajú (parafrázujem vetu z interview s riaditeľom fabriky na kočíky, keď vysvetľoval, prečo vyrábajú skoro len jeden tvar a jednu farbu, vtedy slivkovomodrú). A vlnené plyšové koberce z Rajca - len po protekcii. To ťažko pochopí ten, kto to nezažil. Presne ako s červenou Carmen a oranžovou Astou. Pozor, to boli vtedy luxusné kuchyne, tie nemal každý. Aj to len v rodinnom dome, pretože v paneláku boli umakartové, najčastejšie sivé (priestor pre gazdovu tvorivosť, ľudia dvierka polepili kadečím, drevenými lištičkami, samolepiacimi tapetami... prípadne fládrovali) alebo kovové (v bauringoch). Toto hovorím o situácii spred cca 40 rokov, keď sme si my zariaďovali domácnosť.
Pardon, ešte mi prišli potom na um koberce typu buklé, aj tie bývali syntetické aj vlnené. Určite som ešte na čosi zabudla, ale výber bol naozaj mizerný. Ovšem, niečím to PVC na podlahe v paneláku bolo treba zakryť (v 80 rokoch už zvyčajne nedávali na podlahu parkety).

deti95060810
11. feb 2024

my nemáme, ale v rod. dome áno...mne sa páčili.

janica_
11. feb 2024

Prosim ta, ked vyriesis tuto otazku, mohla by si aj zistit preco ma aspon jedna rodina zo zameny manzeliek limetkove steny? Je ta farba lacna? Davaju ju zadarmo?

jana_eyre_2
11. feb 2024

Ja nemám taký koberec už 20rokov a naši mali iný na ktorom bol malý orientálny ktorý myslíš 😄 ale zistila som že je super sa všetko pýtať umelej inteligencie, ona ti dá adekvátnu odpoveď 😁

jaskolka
11. feb 2024

Pretože pred rokmi, keď sa zariaďovali byty, nebolo veľa možností ani druhov a typov kobercov, zariadení a podobne. Preto môžeš vidieť v tých "starších" domácnostiach aj rovnaké obyvacky, rovnaké kuchyne. No a keďže to bolo dosť kvalitné, tak si to mnoho ľudí necháva dodnes. Svokra má takýto typ koberca v obývačke, ale v hnedej farbe, je už nespočetne krát tepovany, cistený, a stále vyzerá dobre. Kúpili ho s mužom pred 35 rokmi, keď sa im narodil môj manžel a nechceli už mať tkané pokrovce

marca12
11. feb 2024

Ja som este u nikoho taky koberec nevidela 😂

sense
11. feb 2024

Neviem, nepoznám nikoho z takým kobercom, dokonca ani matka môjho partnera taky nemaju

lenkakravcova
11. feb 2024

Pretože je to typický vzor, ktorý bol dovážaný do Európy storočia predtým (cez hodvábnu cestu popri dovoze hodvábu a cez obchodné cesty s korením priamo z Arabie a Orientu). Ide o tzv. perzský koberec. Samozrejme neskôr už neboli dovážané ručne tkané kvalitné koberce (teraz sa dováža najmä turecká a čínska strojová výroba), ale vzorka sa zachovala.
Sú aj zelené, hnedé ale najčastejšie vidno ten typický červený perzský koberec. 🙂

lenkakravcova
11. feb 2024

Tu vám ešte pridávam fotku, ako to vyzerá v typickej arabskej domácnosti - obývačka, červené prevedenie aj s tým kobercom. Používajú sa sedačky matracove priamo na zemi, preto tie koberce sú zvyčajne dosť veľké a zaberajú takmer celú izbu 🙂 ale sú bežné aj iné farebné prevedenia. Často modrá, fialová zelená a potom biela posledné obdobie.

danica2711
11. feb 2024

nikdy som nemala červený koberec a ani ma nezaujíma, aké koberce majú iní ľudia a prečo. Toto je fakt otázka z totálnej nudy

aurora33
11. feb 2024

@janica_ 😀😀😀😅😅

marsmykkok
11. feb 2024

Mala som doma, rýchlo som ho vyhodila, ja mám rada jednoduchosť, takéto prečačkané vzory nenávidím. Ale do kostolov a tak sa to hodí. A možno niekomu sa to páči aj v domácnosti. Ja to domácnosti preferujem štýl modernejší.

slavomira236
11. feb 2024

My smei modry. Kvalitny plysovy. Mama ho kupila z mladomanzelskej pozicky bol drahy jak slak. Mali sme ho roky. Potom som ho mala aj ja jeden cas. Ked sme sa stahovali nechala som ho v byte.

autor
11. feb 2024

Ďakujem vám za veľmi informatívne odpovede a aj za osobné skúsenosti, už mi to konečne nebude vŕtať v hlave 😄

@janica_ 😄😄 Tak to fakt netuším, je to veľmi výrazná farba. Ale keď sa nad tým zamyslím, tak vlastne aj my sme ju mali keď som bola malá a priateľova mamina ju má v izbe dodnes 😄

@danica2711 Toto je otázka iba zo zvedavosti, nie z nudy.. a podľa mňa na tom nie je nič zlé, keď je človek zvedavý. V úvode otázky som sa aj ospravedlnila, že je to tak trošku hlúpa téma.. veď kto sa k nej chce vyjadriť, ten sa vyjadrí a koho nezaujíma záhada červeného koberca, tak si to nemusí ani prečítať :D
Keď sa sem píšu otázky z nudy, tak sú tu omnoho väčšie nezmysly, vymyslené príbehy a kadekto tu trollí. Neviem prečo ešte aj otázka ohľadom koberca musí vyvolať takúto reakciu 😄

benit
11. feb 2024

Ani ja ho nepoznam zo ziadnej domacnosti . Nebol taky u celej nasej rodiny. Asi to bola moda len v tvojom okruhu

tykat
11. feb 2024

Ano, mam ho teraz priamo pred ocami. Milujem ho. Zdedila som ho po rodicoch, vlneny, dvojplys. Dala som ho vytepovat a je👌

tykat
11. feb 2024

@slavomira236 ano tie koberce, vlnene boli fakt drahe, nasi ze neho v 80.rokoch dali 5000 Sk, co bola riadna supa. A kupovany po protekcii, mama povedala ze chce cerveny, otec nabehol za veducim predajne, na tajnasa do skladu, a len mu ukazoval rohy kobercov, ked natrafili na cerveny tak ho zbalil a hajde domov. 😁

slavomira236
11. feb 2024

@tykat take koberce predavaju aj teraz v merkury som videla kusove ale to je len taka umelina to hned citit na dotyk.

tykat
11. feb 2024

@slavomira236 my sme mali aj umele, za par korun, to aj do pracky strcis ak je mensi a vylezie krasny. Ale na omak je to uuuuplne nieco ine.

luccija
11. feb 2024

@tykat ja som bola minule s dcérou v XXL Lutz a hore na stene ako sme išli schodmi boli zavesené orientálne koberce a pýtala sa ma či zle vidí, že čo to je za koberec za 5,7 t eur:, alebo to je 500,700 eur nemala cocky🙂)
Autorka my sme mali doma, keď som bola decko bledozeleny s čiernym dnes by som si ho dala do spálne inak mám rada moderný štýl, ale v spálni či hosťovskej si ho viem predstaviť.

snowflakenel
11. feb 2024

@monillia kovral , mali sme.....aj,spalene kolena,od neho. 🙂

pstrap
12. feb 2024

Môj otec má a aj svokrovci na dome. Veľmi dobrá kvalita je to. Staré sú, samozrejme. Inak tento vzor na koberci predáva aj IKEA. 😉

lubkovaandrejka
17. feb 2024

My sme mali ten isty tiez doma😆