Potravinové mole v domácnosti

alex_zalez
24. aug 2023

Ahojte, nanestastie byvame so svokrou v jednej domacnosti. Uz 3a pol r. Malo to byt docasne kratkodobe riesenie no pod vplyvom okolnosti sme tu dlhsie. Nakolko malo ist o docasne byvanie a my sme hore oni dole tak sme si hore nerobili kuchynu. Pred casom som si v miedtnosti, kde by sme chceli kuchynu nasli lietat mole. V tom case som netusili, ze su to mole a par dni na to sme nasli krabicu s vlasskymi domacimi orechami premnozenu larvami 🤮 ble az ma trasie ked si spomeniem. Okamzite sme vsetko s manzelom bez svokrineho vedomia vyhadzali vyluxovali boli dokoncs v kuchynskch utierkach. Miestnost, v ktorej to bolo sluzi ako sklad vsetkeho. Satstva, kahancov ns hrob, nafukovsciek, haraburd od vymysli sveta. Okrem tych orechov tam vsak ziadne potraviny neboli. Len tie mole tam vo vsokom pocste stale lietalo. Denne sa na vysicu mucholapku nalepilo vyse 20.
Najhorsie bolo, ze to bolo aj v spajze vedla kuchyne. Svokra kzde rano povysavala ale ona to nejak ludovo volala a nevedela alebo sa aspon tvarila ze nevie ze ide o potravinovu molu. Mne to uz asi po tyzdni nedalo a zacala som googlit a zistila som, ze to je to podla obrazka ale znova som velmi tomu nevenovala pozornost a nevedela som o spojitosti larv v orechoch a tom ciernom lietajucom hnyze. Az som uvidela lietat jednu molu v zatvorenej doze s ryzou a nechapala ako sa tam dostala. Ryzu som vysypala, dozu umyla a dala tam novu. A zase po case. Uz ma to zacalo stvat tak google a tam som zacala zistovat co to za svinstvo je. Vsetky moje potravinynzo soajze leteli do kosa. Ryze strukoviny muky krupice proste vsetko sypke moje letelo do kosa a este v ten den sok si nakupila dozy a a nove zasoby a uplne vsetko mam v dozach dokonca aj sack s pudingom, kypriace prasky a podobne. Lenze (!) svokra aj po upozorneni ze v ryzi ms larvy, ze som vysypla cele kg muky prec lebo aj tam boli s tym nic nerobi. Najvacsi pre mna problem je to ze varime v nedele striedavo a teraz robila jedlo kde isla ryza. Aj po mojok upozorneni ze tam ma larvy mi povedala ze oja tu staru ryzu vyhodila a dala novu. No nedalamto viem na 100% lebo sj v tejto nadobe ms larvy, ubudlo to mnozvstvo kolko nsvarila, v kosi ziaden sacok od ryze. Povedala, ze si presla vsetky potraviny a vsetko v porodku ze co bolo zle vyhodila. Ja som vyhodila velke 120l vrece s potravinami este zatvorenymi kde vsade uz boli take lepive pavuciny a ona si dalek uziva struhanku kde uz su tia pvuciny, ryzu. Ja uz neviem ako jej vysvetlit ze to jie je sranda. Je to nejak zdraviu skodlive aby som mohla aspon tskyto argument vytiahnut? Co z toho ze dom si vsetky optrenia urobila na mojej policke ked v danej miestnosti ma misku s mukou otvorenu akoby ich chcela prilakat ze podte sa napapat. Jedije co vyhodila je stara poliecka s koreninami ktore sluzili ako dekoracia a skoncila im zaruka v r 2006. Inak nic vraj nikde nema. Ja si tym padom nemozem urobit ziadne vacsie zasoby kedze to nemam lde skladovat. Vlastne ani sa necudujem tomu ze sa maju ori nej tie mole dobre ked muku z ktorej robi domace rezance preoseje a vysype naspat do dozy k nepouzitej. To ze koame mna ze ryzu vysypala prec a dala novu mna neoklame si vemi dsvam pozor co sa jedla tu tyka odkedy som zistila co to je. No seba neoklame. Prosim napiste mi rozumne argumenty, kedze sama di neouvedomuje vsznost a ja mam dve male deti.

sissy27
24. aug 2023

@alex_zalez mali ste tam byt docasne, uz ste tam 3,5roka a evidentne sa nemate k ziadnej zmene… toto ries prve.
Mole - hej, nechutne, ale nie zdraviu skodlive. Proteiny, ktore sa zivia vlastne tym istym co vy 🤷‍♀️
Svokra - ked uz jej chcete nieco vyhadzovat, tak jej aj kupte nove. A upracte to skladisko. Ono nestaci vyhodit len tu dozu, kde ich najdes, musi ist naozaj vsetko (vsetko suche sypke, vratane kavy a korenia, cokolada im tiez chuti…), vsetko vyumyvat a dozy najlepsie sklenene srobovacie. Co prinesiete z obchodu, to dat na 24hod premrazit, az potom do dozy. A nedrzat zbytocne zasoby.
Su aj mole satove, takze v tom bordeli kludne mozu byt aj tieto. Zijete tam, starajte sa a nie ze “to je svokrin bordel”.

alex_zalez
autor
24. aug 2023

@sissy27 ja by som sj odisla a keby bolo na mne tak tu ani nie som ale to je iny pribeh…vyhadzala som vsetky svoje zasoby a vyluxovala som vsetko, nakupila nove a dala do doz. Svoje samozrejme do jej potravin som neisla. A akurat co som vyhodila muky (v tom case sme toto mali spolocne aj sol a culor teraz uz mam vsetko zvlast zabednene v dozach) a kupila som jej nove

dskjhfdlkdjhl
24. aug 2023

Nestaci vyluzovat, treba vsetko vyumyvat napr. jarovou vodou. Proste toto je celkom narocne, obzvlast ak to tam mate dlho a velky bordel.

viestta
24. aug 2023

@alex_zalez a svokrin synacik nic? Hra mrtveho chrobaka, lebo jeho sa spajza netykaa je to babska zaleztost? Uz davno sa mal s mamou porozpravat a vsetci traja (alebo aj svokor) ste mali vyriadit spajzu od podlahy po strop, vymenit zasoby.

dskjhfdlkdjhl
24. aug 2023

A naozaj ste tam docasne, ked tam planujete robit kuchynu?

alex_zalez
autor
24. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl chceli sme byt docasne ale iste okolnosti, ktore su pre mna velmi smutne nas donutili zmenit rozhodnutie. Poravde radsej by som sa ba 30r zadlzila

zuzana9393
24. aug 2023

@alex_zalez je veľmi ťažké sa ich zbaviť, väčšinou ich máš ešte veľmi dlho v menšom množstve. My keď sme sa sťahovali, tak potraviny sme ani nebrali, aby sme si to do nového nedoniesli. A vieš v čom sme ich priniesli? V sparadlach, zatvorených. Mojej mame sa tie larvy nejak dostali do TV a normálne tam má také pásiky. To sme všetci cumeli, že červíky v TV.
Inak vraj aj levanduľa pomáha, keď si dáš do skiniek

alex_zalez
autor
24. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl no na tej mojej policke som vsetko octom vyumyvala, ako som spominala vsetky moje potraviny som vyhodila aj ked s tazkym srdcom nakupila dozy, ktore dobre tesnia a nakupila vsetko odznova, cestoviny, strukoviny, muky, cukor, sol zo vsetkeho v podstate po jednom kedze so nemozem robit zasoby velke kvoli skladovaniu.
Svokra tvrdi ze tiez vsetko presla a ona nikde bic nema. Tak jej vravim bech si odsladujem pavucinky, ze to uz je napadnute. Ona vraj nema. Tak som si pozrela a v jej ryzi larvy ble. Som jej aj oovedala a ona z tej ryze kde VIE ze ma larvy veselo vari. A este mi do oci tvrdi ze to je ina ryza. Viem kolko ma coho v spajzi na policke. Hoc tie potraviny preukladala ale ani len tu policu s omrvinkami nepretrela. A kopec veci tam pootvaranch ako napr burizony, vlocky, zmes musli… a tak sa jej to tam dalej mnozi. TakYm spodobom sa toho nezbavi. Moj muz vzdy aby nieco povedal rodicom caka za vhodnou prilezitostou. Ale uz sok sa naucila necskat kym sa on zdohada a poviem si svoje aj sama. J skor nechspem ked svokra o tom sajrajte vie, ze to tak nechava

januska12323
24. aug 2023

V prvom rade si hore spravte kuchyňu, keby aj len dvojplatnička a nejaká skrinka na potraviny. Všetko svoje vyneste tam a nech si svokra je aj mole keď s ňou nepohnete.

alex_zalez
autor
24. aug 2023

@januska12323 vsak aj je v podstate a popritom je to dobra zena

ropucha6
24. aug 2023

Jezis mole, ja som si s nimi uzila na starom byte. Presne, lebo furt sme mali nieco otvorene. To nestaci, ze vyhodis a kupis nove. Treba uplne vsetko umyt niekolkokrat jarovou vodou, aj vsetky police z kazdej strany a niekolko dni, idealne tyzdnov tam nemat nic, len nalepene tie lapace. Ja som za ten cas vsetko skladovala v chladnicke. Do korenia treba dat skoricu, citronovu koruna bobkove listy. Ale je to na dlhe lakte, hlavne ked niekto ti tam saskuje v kuchyni. Odkedy sme v novom dome, nemam ziadnu molu, davam si na to pozor a to mame naozaj velku spajzu. Inak otvorenu ryzu skladujem stale len v chladnicke.

cacianka
24. aug 2023

to ostatné nekomentujem, mole sa dostanú všade, nakladú vajíčka aj medzi utierky, pod obalový záhyb , aj medzi utierkami mali zámotky.
ale z ryže nemaj obavy, ved sa umyje v niekolkej vode a uvarí.
dohodnite sa so svokrovcami, že dôkladne vyupratujete špajzu a nakúpite nové potraviny, ale pozor - aj s nimi si môžete doniesť vajíčka. takže presypať do veľkých fliaš od uhoriek a tesne uzavrieť. predtým 24-48 premraziť, usušiť.
gruntujte aj s umytím políc, poodťahujte regály a nastriekajte ocot, savo, všetky škáry.
a kým to urobíte, použi lapače molí. dostať aj v TETA aj 101 také lepivé kartónové pásiky do 1 €, síce aj iné výrobky, ale ceny sú násobne vyššie. keď sa lepivá plocha zaplní cez 60-80%, vymeniť. prilepený samček neoplodní, samička neznesie vajíčka. viete takto eliminovať celú kolóniu/ rodinu. kľudne zaveste aj na chodby, k oknám, a d iných priestorov kde je nejaké jedlo.

sissy27
24. aug 2023

@alex_zalez este raz - spravte poriadok v tom skladisku co mate a rovnako tak svokre nanovo spravte spajzu. Zbytocne sa rozculujes, ze je aka je, vy ste u nej, ona sa prisposobovat nebude (a nemusi). Jej to nevadi, ona s tym nic robit nebude - cim skor to pochopis, tym lepsie pre teba. Takze si spravte s muzom brigadu a za jeden vikend to mate hotovo. Potraviny kupite nove.

alex_zalez
autor
25. aug 2023

@sissy27 j viem skor chce aby pochopilamskento je hnusne ked tam sa vlnia larvy, alebo pride navsteva a okolo hlav maju lietat mole. A co z toho ze obetujem cas a vycistim vsetko ked necha muku z obalovania reznov polozenu v miske dalsie dvs tyzdne v spajze alebo mesiac cokoladu na kolac v hrnci ked roztapala. Takym sposobom mozem vycistit vsetko, nakupit nanovo ale pokial takto bude zaobchadzat s potravinami tak to nebude mat ziaden efekt

sissy27
25. aug 2023

@alex_zalez tak tú múku z obaľovania rezňov vyhoď ty na druhý deň a tiež nechápem, že mesiac chodíš okolo špinavého hrnca a neumyješ ho 🙈 tu naozaj nie je na mieste výhovorka "to nie je moje" - svokra nie je spolubývajúci v zdieľanom byte, ktorého môžeš vyhodiť alebo sa odsťahovať ty. To je matka tvojho muža, ku ktorej ste sa nasťahovali "dočasne" a zostávate natrvalo, takže budeš musieť priložiť ruku k dielu a starať sa aj o to, čo sa ti nechce. Alebo k tomu dokopať muža.
Svokra už má asi svoje roky a vekom sa hygienický štandard zvykne znižovať a nie nadarmo sa hovorí, že starého psa novým kúskom nenaučíš.

alex_zalez
autor
25. aug 2023

@sissy27 pretoze tam ma stale cokoladu ktoru chce pouzit na dalsi kolac… j mam svoju chladnicku no v tej jej je niva ktorej skoncila zaruka 03/2023 tvaroh rovnako stary, tatarska otvorena uz mesiac

sissy27
25. aug 2023

@alex_zalez akože mám prísť ja a vypratať tú jej chladničku a špajzu alebo ako?
Skúsim naposledy, ak nepochopíš, tak viac klávesnicu drať nebudem - ona sa nezmení, ona je vo svojom a jej to nevadí, takže buď jej to upracte a udržiavajte ty s mužom, alebo si zvykni a akceptuj to.
Koniec.

alex_zalez
autor
25. aug 2023

@sissy27 uz som povedala manzelovi ze jej vydzubem vsetko vyluxujem vymalujem a nakuoim nove potraviny…ked jej nevadi ze je larvy tak uz neviem… a clovek jej 3x povie a nic

monika185243
25. aug 2023

@alex_zalez ja som mala tiež mole v linke, ale len na ovsených vločkách. Ako sa píše vyššie, treba vyhodiť všetko sypké...a vydezinfikovať linku a všetko kde máte potraviny, inak sa toho nezbavíte. Keď to nechce spraviť ona, spravte to vy dvaja po dohode so svokrou...

januska12323
25. aug 2023

Tak to už dupľom nechápem prečo nemáte vlastnú kuchyňu. Jej to nevadí, tebe hej tak rieš svoje.

alex_zalez
autor
25. aug 2023

@januska12323 ani ja… teda mali sme neplanovane a obrovske vydavky :( stalo nas to ksoro celu nasu dost velku rezervu zaco by sme mali hrubu stavbu… ja sa cudujem ze vobec pri tych stresoch este kojim