Poraďte zaujímavú rastlinu do obývačky

4. feb 2024

Ak sú tu nejakí nadšenci rastlín rada si nechám poradiť od skúsených nakoľko mám viacero požiadaviek a žiadne skúsenosti 😃

Takze, hľadám nejaký kvet do obývačky a tu sú požiadavky:
1. Niečo väčšie, chcem aby to bolo na zemi v takom väčšom kvetináči
2. Niečo zaujímavé čo navodi pocit luxusu 😃 takze nie nejaký kvet čo je v každej domacnosti ale skôr niečo pekne zaujímavé nemusí to byt prehnaná exotika ale ako píšem žiadny klasicky bonsaj. Cena nie je podstatná nakoľko neinvestujem do žiadnych iných kvetov ani doplnkov tak si chcem dopriať len jednu takúto rastlinu ktorá dotvori atmosferu obývačke
3. Ideálne s čo najmenšou starostlivosťou, som úplný laik nikdy som nič nepresadzala nepoznám ani pojmy s týmto spojené ale som ochotna sa jednej rastline venovať a naučiť sa čo treba 😃 len teda uvítam keby nebola narocna pokial možno
4. Pacia sa mi zelené rastliny skôr len listy a take, nie s kvetmi
To je asi vseťtko tak teším sa na rady a môžte pridať aj foto ak mi napíšete niečo konkrétne

anonym_kaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anonym_kaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
levandula7
4. feb 2024

Mne sa strašne páči ficus lyrata, ale tie sú dnes celkom prefláknuté. Potom ficus robusta, alokázie (polly napríklad) alebo calathea, strelícia.. poprípade urastený olivovník 🙂

anonym_kaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanaam
4. feb 2024

hlavne tu chýbajú info o stanovišti. Bude v tieni, alebo na plnom svetle? Aká tam býva teplota? Niekto má v obývačke 18 stupňov a niekto 25. Vzdušná vlhkosť? Bez tohoto sa nedá poradiť.

luckajozko21
4. feb 2024

hydroponicky ficucs lyrata na kmienku (napr https://www.hydroflora.sk/ficus-lyrata-na-kmeni...)

viestta
4. feb 2024

alokazia, mas rozne odrody, maju krasne listy, dokonca alokazie su aj celkom monumentalne. zavisi od dorody a potom uz staci kupit vacsiu rastlinu

hankab
4. feb 2024

Alokacia, monstera nikdy nic nepokazi.. stelicia nikolai pekne dotvori interier a je nenarocna. Pripadne anthurium, ale nie to klasicke s cervenymi/bielymi kvetmi, co je v kazdej domacnosti

scila
4. feb 2024

Tak ak nemáš žiadne skúsenosti najprv si kúp niečo menej náročné na čom si natrénuješ starostlivosť.
Lebo kúpiť nejakú exkluzívnu rastlinu, ktorá ti za pár dní zhnije, lebo ju preleješ, alebo bude mať hnedé končeky listov, lebo ju budeš polievať málo, zo suchého vzduchu či prievanu atď. tak to moc luxusne pôsobiť nebude.
Mimochodom kúpiť si rastlinu, lebo chceš aby pôsobila luxusne mi príde ako kúpiť si psa len preto, že je to moderný doplnok a pri tom psi neznášať.
Rastliny vyrábajú kyslík, pohlcujú škodliviny uvolňujúce sa z nábytku či textílií, zvlhčujú vzduch a robia ho dýchatelnejším, sú krásne... To sú normálne dovody prečo ich mať doma a starať sa o ne.

luccija
4. feb 2024

Ja mám rada klasiku lopatkovec, zamioculcas, mám veľa anturii rôzne farby slonia noha rastie pomaly a u mna sa jej nedarilo.Juku mám, ale len preto, že som ju dostala.Najkrajsie mi rastie paprad a to som nečakala, lebo máme sucho.Vzdy, keď som kúpila niečo "iné" pošli🙂
Alokazia mi uhynula, ale sú pekne

autor
4. feb 2024

@scila ja som to cakala ze nebolo by príspevku kde by chýbalo niečo odveci a nevyžiadané 😊 ale že mi niekto napíše zrovna aké sú dôvody prečo mat doma rastlinu ( navyše uplne samozrejme čo zrejme každý ovláda) 😅 ,,trendy,, sa menia už vo všetkom aj v jedle aj v rastlinách ktoré môžeme mat doma vo všetkom … je na každom čo doma bude mat a aký štýl si zvolí aby ladilo ku zvyšku. Keď budem mat vysnívaný vidiecky víkendový domček niekde na dedine v retro štýle tak tam pravdaže nedam exotickú rastlinu. A doma naopak nechcem mat kvety aké vidím u babky. Je super že si každý vie vybrať čo chce a áno aj rastlina vie dotvoriť moderny luxusný štýl

Stačí si pochodit pekne hotely či len lepšie reštaurácie a všelikde sa dá na niečo take natrafit. Trebárs už len take machove obrazy- sú drahé, vyzerajú brutalne a u babky na dedine ich asi v obývačke nenájdeme. Keď som ale niekde boka a niečo pekne videla nezapamatala som si názov lebo som si neplanovala domov ešte niečo take kúpiť a teraz keď chcem nič mi nenapadá

autor
4. feb 2024

@zuzanaam na tom teraz nezáleží navrhnúť poradiť mi môžu čokoľvek pravdaže sa nepozriem na obrázok a nepôjdem si hneď kúpiť podľa vzhľadu ale si môžem z toho čo ma zaujme nastudovat či to ku nám vhodne je/ nie je

Aj ti čo skúsenosti majú sa musia s novou rastlinou oboznámiť určite nepoznajú info o všetkých čo existuju rovnako tak ja si o nej naštudujem všetky dostupné info aby som vedela čo a ako

vorkola
4. feb 2024

Ja mam v obyvacke cykas.a prisposobil sa ,ale dlho mu trvalo, lebo zo zaciatku, tie ihlice zltli, a teraz je celkom pekny

zuzanaam
4. feb 2024

na tom záleží najviac. Podľa toho treba rastlinu vyberať, aké má nároky. Úplne iné druhy napr. prosperujú na plnom svetle (palmy) a iné v tieni (paprade). A to sa týka všetkých faktorov prostredia.

katka700
4. feb 2024

Ahoj, nikdy som o izbových rastlinách neuvažovala ako o luxusných doplnkoch. Keby som mala možnosť zariadiť priestranný v tichom luxuse zariadený interiér a rozpočet by nebol problém išla by som do zakrslych citrusov ale musel by sa o ne starať niekto iný 😆
Alebo niečo čo vyzerá ako rastlina ale nie je to rastlina, napríklad naozaj veľký drôtený strom života/bonsaj. Nemyslím tie z ezoobchodu ale ručne vyrábané s tepanymi lístkami. Kedysi som na etsy videla nádherné kusy, z patinovanej medi, striebra, pozlátené. Ale tá cena 🤔 ďaleko ďaleko od mojich možnosti

scila
4. feb 2024

@autor lepšie hotely či reštaurácie ak túžia po náročných exotických rastlinách nemajú problém rastliny pravidelne vymieňať keď im zdochnú.
Starala som sa o interiérové zeleň vo firme, kde sme rastliny menili pravidelne, lebo boli celé víkendy v tme, a firme to bolo jedno, proste vždy kúpili nové.
A ďakujem za prednášku o rozdiele medzi použitím rastlín v rôznych štýloch domácností. Paradoxom je, že napr. také "africké fialky" obľúbené u babičiek sú vďaka novým farbám a plným kvetom súčasťou aj dnešných moderných interiérov...

noxik
4. feb 2024

My mame v obyvacke velky, cca 1,5 m vysoky Krotonovec. Ma nadherne roznofarebne listy, nestrihali sme ho a nechali rast do vysky aj do sirky a nam sa velmi paci. Vyrastol z mensieho na velky asi za dva roky.

bora0123
4. feb 2024

Bananovnik je jednoduchy pekny a este aj skvelo precistuje vzduch ;)

bora0123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bora0123
4. feb 2024
autor
4. feb 2024

@zuzanaam ale ja rozumiem, no je jednoduchšie pre mna si tu vybrať čo sa mi páči a potom zistiť či je to vôbec do našej obývačky vhodne než tu pridávať rozbor našej obývačky a aby mi niekto dačo ušil na misi keď aj tak nejaké údaje vždy budú chýbať
Opakujem hľadám nápad, inšpiráciu nič viac nič menej o ostatne sa už postarám 😏

autor
4. feb 2024

@scila opakujem hľadám tu nápad inšpiráciu na konkretnu rastlinu, nie odporúčanie čo je/ nie je moderne, na čo rastliny slúžia alebo ako ku ním pristupujú hotely ktoré majú rozpočet
To vôbec nie je podstatou príspevku
Každému sa páči niečo iné môžu mi tu odporučiť podľa zadania čo napadne ich a ja si vyberiem či ma niečo oslovi alebo nie, ak áno pozriem si o konkretnej rastline čo najviac info a rozhodnem sa či okrem toho že na ňu budem mat peniaze ( aj na druhu keby vyhynie) a vhodne podmienky, mi bude pasovať do konceptu obývačky a plusom bude čo všetko ste napísala že rastliny dokazu 😊

ketrint
4. feb 2024

Strelicie vidím ako moderny doplnok v novostavbách alebo v nových moderných priestoroch… Za mna to ale nie je nenáročná rastlina, vyžaduje si podmienky aj starostlivosť a je hakliva na škodcov. Ale zas ak si naštudujes a budeš mat na starosti len jeden kvet, tak určite v pohode zvládneš. Na druhej strane to vidím v moderných priestoroch často, aj na vizualizáciách je väčšinou strelicia, preto by som volila niečo iné 🙂) Napríklad palmu. Nie tie klasické, ale napríklad si pozri Livistona rotundifolia, nenáročná a podľa mna veľmi zaujímavá, majestátna, pekne sa rozrastá do väčších rozmerov…
☺️

domiklik
4. feb 2024

Na tvojom mieste by som začala s monsterou

zuzanaam
4. feb 2024

študovala som botaniku. Nebudem vypisovať 100 druhov, keď by stačilo 20-30. Podľa podmienok. Preto sa na to pýtam.

ivuska027
9. feb 2024

Klasika je zamiokulkas, to je pekná rastlina a nenáročná. Aj Kalatea. Sú rôzne druhy, farby, veľkosti. Teraz som bola v Hornbachu a mali tam toho kopec, dokonca viacere druhy aj v 5tich veľkostiach, črepníkov a stojanov krásnych kopu. Nevedela som sa tam vynadivat. I som si povyberala a nie posledný raz 🤩 Určite odporúčam zájsť do Hornbachu a isto Ti niečo padne do oka či uz vzhľadom ako aj veľkosťou 🙂

kp7333
9. feb 2024

fikus

autor
10. feb 2024

@ivuska027 vďaka za tip ešte som tam nebola ale zastavím sa 😊áno ta rastlina sa mi páči viem že je už veľmi bežná a veľa urobí aj pekný kvetináč atd, ona tak veľmi rastie alebo sú rôzne typy že keď si kúpim malú aj zostane mala ako bonsaj či narastie z nej veľká ?

ivuska027
10. feb 2024

No ona rastie v závislosti od toho, v akom je črepe. Zamio ľúbi byť na tesno. Vraví sa, ze presadzat sa má, až keď roztrhne crepnik. Ak má málo miesta, tlačí sa do listov a vyháňa nové, ak má veľa miesta, tlačí to do hľúz v zemi. Dĺžku listov, teda výšku rastliny neovplyvnis, skôr len hustotu. Ja som jeden dostala od kamosky. Presadila ho do veľkého, že bude mať miesto. Nevyhnal jediný list 6 rokov 😳 Vlani na jar som ho dala do menšieho a na jeseň ešte do menšieho. Na Vianoce vyhnal 7 listov naraz 😅 Dá sa to teda akoby korigovat. Sú aj rôzne typy, s takými hrubymi stonkami už na spodku, s listami do čierna, podľa ponuky v obchode. Mne sa páči aj preto, lebo vyžaduje úplne máličko starostlivosti. Mám aj draceny, tiež je to pekné a efektné, jednoduché na starostlivosť. Obe bez nároku na priame svetlo. Skús na začiatok začať v Hornbachu a neskôr uvidíš, čo sa ti bude páčiť a hodiť do priestoru. 🙂

ivuska027
10. feb 2024

Pri jednom nakoniec neskončis 😁 Ja, čo som neznasala kvety, každý mi skapal... Mojej mame by zakvitol aj plastovy vešiak, mne zhochol aj kaktus 😅 Potom to nejak prišlo, že prvý prežil rok-dva-tri... Tak som nabrala trochu odvahy a zavše niečo prikupim a sa vytešujem. Síce až po mojej 40tke, ale predsa 😊