Poraďte najjednoduchší spôsob ako si spraviť skalku

jaskolka
17. máj 2022

Ahojky, hlavne záhradkarky (záhradkári). Chcela by som urobiť v záhradke skalku, ale neviem presne, ako najlepšie na to ísť (kamene aké, odkiaľ, ako ich vrstvit) a hlavne, čo najlepšie by bolo dať tam, z rastlín myslím a potom ako sa starať o ňu. Hlavne nič extra náročné na starostlivosť, zvyšok záhradky je len tráva a dekorácia(slimák). Nie je to nič veľké, skrátka taka klasická malá predzáhradka. Máme maličké bábätko, tak hlavne kvôli tomu nebude veľa času na záhradu. 🙂Ďakujem

andreatytler
17. máj 2022

@jaskolka Povedz viac o lokalite. Kde na Slovensku ste, aka je orientacia voci slnku, sklon svahu, ak vies aka je poda?

simca06022011
17. máj 2022

ja ti odporucam najst si skalky niekde cez google, pinterest a najst nieco co ti priblizne vyhovuje, je aj rozdiel ci na rovine, alebo do svahu. Pomedzi kamene ak treba si budes hlinu dosypat,c ize je aj jedno aka tam bude poda. Kamene vies pouzit hocijake, kvety vsetky ktore vydrzia podla polohy, ci to bude na juznu stranu a bez tiena.. alebo tien... urcite najdes aj priamo typy kvetov opisane. Skus si vyhladat "sklanicky".
a inak hned mi naslo https://www.topbyvanie.sk/magazin/ako-zalozit-s...

jaskolka
autor
17. máj 2022

@andreatytler je to Stará Ľubovňa, priamo mesto, záhrada je na východ, v podstate cely deň tam svieti slnko. Svah nie je, je to úplne rovná záhrada. Pôda netuším, klasická hlina 🤔🙂

viestta
17. máj 2022

@jaskolka kamene najlepšie z najbližšieho kameňolomu v okolí. Kamene nauadat do estetického celku, medzi kamene nasypat zeminu, počkať kým ju dážď a gravitácia splachnut do medzier a do vzniknutých "kvetináčov" môžeš vysádzať. Ak je teda tvoja predstava o skalke, ktorá napodobňuje horský terén... Ak je tvoja predstava zahon vystlaty textiliou, vysypany štrkom, v ňom par rastlín a veľkých kameňov, tak potom moc neporadim

viestta
17. máj 2022

@jaskolka chod do Ružbachy, v parku vedľa vodopádu majú krásnu skalku, inšpiruj sa tam

andreatytler
17. máj 2022

@jaskolka To budes mat jednoduchsie ak nemas svah.
Mne sa velmi pacia skalky v ktorych su velmi nizke rastliny ktore sa rozrastu ako koberec alebo vytvoria bochnicky.
Sedum rupestre 'Angelina' je moj oblubeny, lebo je to celorocna rastlinka - na zimu len zmeni farbu. Staci vysadit zopar a o 1-2 roky mas husty koberec. Sice nema vyrazne kvety ale listy su jasne zlto zelene a krasne to ukaze v zahradke.
Sedum je strasne druhov v roznych farbach a roznych velkostiach.
Nadherna je aj Delosperma... su rozne. Ale mne neprezila Kanadsku zimu. Mono na Slovensku prezije.
Tiez v skalke oblubena je Sempervivum Tectorum ale ja nemam vztah k sukulentom
Cerastium tomentosum je uzasny na vytvorenie prirodneho obrubnika alebo bochnickov.
Moja najoblubenejsia trvalka je Gaillardia. Na trvalku kvitne neskutocne dlho (aj 3 mesiace) a maju tiez velmi vela druhov. Ale ona nerobi koberec. Je trochu vyzsia (15cm a viac).
Pomedzi tieto trvalky mozes kazdu jar vysadit par jednorocnych rastlin (muskaty), ktore ti budu krasne kvitnut celu sezonu a doplnat farebne ten zahon. Aj ta Gaillardia sa velmi dobre hodi ako farebny doplnok ku kobercovej rastlinke.
Moja skusenost ako laika je taka ze skalka ako kazda zahradka je dielo vytvorene pokusom a omylom. Cize sa netrap ak ti nieco v prvom roku skape. Skus nieco ine.

jaskolka
autor
18. máj 2022

Super, vďaka za rady, vyskúšame dačo z toho s mužom 👌😉