Kazdy, uplne kazdy deñ tu su prispevky, kde ludia nechapu rozdiel medzi najmom a podnajmom.
Takze
http://rozdiely.sk/rozdiel-medzi-najmom-a-podna...
Aký je rozdiel medzi nájmom a podnájmom?
Nájom je právny vzťah, ktorý existuje medzi prenajímateľom a nájomcom. Prenajímateľ nájomcovi za finančnú čiastku prenecháva do dočasného užívania určitú vec vo vopred dohodnutom rozsahu
Podnájom je vzťah vyplývajúci z nájmu. Vzniká v prípade, že nájomca poskytuje do užívania dotknutú vec inej, t.j. tretej osobe
Takze v hovorovej reci, ak vam majitel prenajal svoj byt, tak ste v najme.
Ak ma ina osoba zmluvu s majitelom na najom bytu, a tato ina osoba vam v tomto byte prenajme izbu, ste v podnajme.
@ofzuza Hej, hovoria bud najom alebo najomne. Minule som mala ja jazykove okienko "omacka vs. privarok" a tiez ma tam presviedcali ze odjakziva hovoria privarkom, ze su to omacky.
To je rovnake ako najomne - aj v tej diskusii co kocka pise, ze platia hypoteku a najom, tak som pochopila, ze najom je v pravom slova zmysle. No ale dozvies sa, ze to vlastne reziu tak "vsetci" volaju a este ty si za blbu, ze akoto ze nevies co to slovo znamena.
Tak asi zacnem slovo "blbka" pouzivat vo vyzname "mila" ked si mozeme vyznamy zamienat len tak ako sa nam paci :D a ostatni budu musiet rozumiet.
Hoci je gramaticky spravne najom, malokto povie byvam v najme. Vacsina pouziva spojenie: byvame v podnajme. To uz je tak, aj ked je to nespravne.
@danielinaa ano, to mas ako s rozkom a pomazankou, bezne sa pouziva nespravny termin.
@mirage a najlepsie je ze gramaticky spravny termin nam reze usi, tak je to zauzivane. 🙂
@danielinaa moze povedat "byvam v prenajme", to je gramaticky spravne
@tenerifka Presne tak 🙂 a navyse, vela ludi, ktori davaju nehnutelnost do najmu, ma v zmluve osetrene, ze najomnik nemoze nehnutelnost prenajimat dalej, cize podnajom nie je mozny ;)
Doplnim tiez, ze slovo "najom" znamena, ze za urcitu odplatu (financnu) dostavate do uzivania nehnutelnost. Povinne poplatky, ktore sa platia v byte (napr. odmena spravcovi, fond oprav, spolocne priestory - upratovanie, elektrina, vykurovanie vytah...) su jednoducho povinne poplatky, toto sa NEVOLA najom. Tiez sa tak nevolaju platby za energie (elektrina, voda, plyn...)
Casto tu tiez pisu, ze "aj ked mas svoj byt, tak ci tak musis platit najom". Nie, to nie je najom.