Ahojte, chcela by som vediet nazor druhych na temu najom alebo hypoteka? Viem, ze urcite si uz vela z vas odpovedalo, ze urcite hypoteka, ale chcela by som uviest pozitiva a negativa a potom rozhodnut ci hypoteka alebo najom.2 dospele osoby a 4rocne dieta
Takze hypoteka na byt v malej dedine, kde su len potraviny, posta, skolka celkom dobra, skola. Byt je 4izbovy,vlhky,robia sa tam plesne a dieta ma alergiu na plesne, v tichej bytovke, 30km do roboty, na nakupy, k lekárom, asi za vsetkym,..
Podnajom v meste, 3izbovy,suchy bez plesni, vsetky obchody, lekari, robota, vsetko po ruke, ale nevyhoda ze to nie je nastalo, takze urcite sa bude treba zase stahovat, ci uz po 3,5,10,..rokoch.
Tak co skorej?
Suhlas s komentom vyssie
Urcite hypoteka ... Platis svoje ... Ked si mozes vziat hypo na byt na dedine, tak preco nie na svoj byt v meste ( chapem, asi drahsie) , ale urcite najdes aj v meste nieco fajn, co zvladnete 😉
@tanapeta
@veronikaszabova
@era777
@sissy27 byt v dedine stoji 30 000€ a v meste je za to ledva garsonka. Ina nehnutelnost nie je za take peniaze
Je zle zit s dietatom v podnajme? Citi to velmi dieta?
@0timea nuž tak potom rozmýšľať ako navýšiť rozpočet, aby sa dala zobrať vyššia hypo a kúpiť kvalitnejšie bývanie.
Úprimne, do plesnivého vlhkého bytu by som dobrovoľne nešla ani keby som bola sama a nie ešte s dieťaťom.
Takže ak by som si nutne musela vybrať z týchto dvoch možností, tak by som volila slušný podnájom a rozhliadala by som sa po normálnom byte na kúpu.
@0timea ten byt nebude jediný na svete, nájdite si dačo pre vás prijateľné a kúpte na hypotéku. Podnájom je len dočasný, veľa ľudí ani neprenajme rodine s dieťaťom, nevieš na akého človeka na trafíš.. My sme boli v podnájme kým sme boli mladí bez deti, keď už sme mali prvého, šli sme do vlastného.
@0timea naco platit niekomu cudziemu, ked si mozes splacat svoje?
Pracovat na zvyseni prijmu. Podnajom s dietatom sa zle hlada. Ak ste rozhodnuti ostat v meste, hladala by som radsej tam. Ked zratam nasu hypo a poplatky, tak platime menej ako za prenajom 3-izboveho bytu v BA. Dieta pojde do skoly, potom sa uz tazsie stahuje, ked si vytvori svoj okruh priatelov. Najom sa bude zvysovat, samozrejme aj uroky sa mozu zvysit, lenze sa zvysuje aj hodnota nehnutelnosti, ak ma dobru polohu a nie je to plesniva diera. Zvazte, hladajte v meste, mate uspory, pracujete obaja? 30 km je dost kazdy den.
Tak na jednej strane to co zaplatite za podnajom je to prestrelene lebo kazdy chce zarobit. Ak platite cca 300 € tak to si uz rovno môžete poriešiť hypoteku, kde to môze byť aj menej. My napriklad platime 250 a tiez byvame 20 km odvelkeho mesta. Z logického hľadiska ak si spočítate koľko Vás vidu náklady na cestovanie benzín, cas, ale aj opotrebenie a opravy auta....to všetko treba zvážiť, tiež by som radšej riešila asi čistý byt vo väčšom meste a mala tak o kopu problémov menej.
@0timea Ako velke nevyhody podnajmu u nas na Slovensku (lebo v niektorych krajinach je taketo byvanie uplne bezne) vidim:
1. Sukromny najom ta vyjde takmer rovnako ako splatka hypoteky. Takze ako dlhodobe riesenie nevidim zmysel v tom vyhadzovat peniaze "do vzduchu", ked ich mozem splacat banke a teda si splacat svoje vlastne byvanie.
2. Neistota - malokto prenajima rodinam s detmi, najom ti mozu vypovedat a musis hladat nove - co ak nenajdes, co ak bude ovela drahsie, co ak po mesiaci ho zas vypovedaju?
Ak najdes dlhodoby spolahlivy najom a nevadi ti, ze platis sukromnikovi pricom by tie iste peniaze mohli ist do tvojho vlastneho, tak dieta nijak neutrpi tym, ze zijes v podnajme a nie vo vlastnom. Dieta to nijak nevnima.
Dobra alternativa su metske a obecne najomne byty. Vacsinou su tam poradovniky a je tazsie sa k nim dostat, ale tam je najom nizsi a istota, ze ta nevyhodia ovela vacsia.
A tiez neverim, ze mate na vyber presne 2 moznosti a to bud plesnivy byt na dedine, alebo drahy maly byt v meste. Pozri aj ine okolite dediny, mestecka, urcite sa najde aj nieco ine.
Pripadne sa treba uskromnit a ist do mensieho bytu, alebo robit vsetko pre zvysenie prijmu aby ste mohli ist do vacsieho.
A kym najdete spravny byt, tak kratkodobe mozete skusit najom.
@0timea ja z vlastnej skúsenosti poradím,určite mesto . Čo preveziete na dedinu za benzín,naftu..
Dáte v meste za vyššiu hypotéku.
Za mňa v meste všetko poruke a to neustále dochádzanie aj tak do meste kvôli všetkému.
Bývali sme v meste v byte, teraz sme rok na dedine v dome,novostavbe s bazénom a dvorom ,ale teda ,že by som bez toho nevedela žiť..mne je smutno za mestom .som tu odrezaná.
Ale to je o povahe,niekto povie,čo si v meste a byt,takto ste v dome a na dedine v kľude.je to o tom, čo s partnerom preferujete vy
Urcite by som nekupovala vlhky byt, kde budu stale plesne, najma ked dieta ma alergiu na plesen. Ked uz vyberat medzi tie dve moznosto, tak podnajom a cakat na lepsiu ponuku na kupu vlastneho bytu (na hypoteku).
Pre 3-clennu rodinu 4i byt je zbytočnosť - aj vyššie nájomné určite. Stačí vám 2i max 3i byt a jednoznačne kúpiť a nie byť v prenájme. Banka vám dá max úver tuším 8-násobok čistého ročného príjmu žiadateľov - tj ty + manžel a to sa do toho počíta už aj spotrebak, kreditka atd proste všetky úvery. Dostanete tak 80%, čiže zvyšok dofinancujete úsporami alebo spotrebakom. Rátam teda, že na byt v meste by ste potrebovali úver povedzme 60 000 €. 60 000 : 8 = 7500 to je ročný príjem. 7500 : 12 = 625 € mesačný príjem. Tuším ze vám musí zostať z mesačného príjmu ešte suma životného minima na každého člena domácnosti co je u vas cca 450 €. Takže 625 + 450 = 1075 € cca by mal byť váš spoločný čistý mesačný príjem, aby vám banka poskytla taky úver. Najlepšie je ísť sa informovať do banky, možno moje informácie nie sú úplne presne. Ale aspon si môžete spraviť akú takú predstavu o tom, ci si to môžete alebo nemôžete dovoliť
Pozri.Podnájom je ideálny pre študentov, pre začinajúce páriky alebo keď je človek sám.Ale keď už tvoríte rodinu tak podnájom je katastrofa.
Z vlastného ťa nevyhodia ale z podnájmu môžu.
A za ďalšie... Oplatí sa platiť niekomu inému cez 500? Radšej platiť hypotéku 🙂 a bývať vo svojom.
Môže nastať situácia, že o podnájom prídete a ďalší nezoženiete... Čo potom.
Platíš hypotéku cudzím ľuďom.
Ahoj, žiť v prenajatom byte nie je nič zlé a v zahraničí je to úplne normálne, že ľudia a aj rodiny s deťmi žijú aj celý život v prenajatom byte a kľudne aj 20 rokov v jednom. ALE, žiť v prenájme na Slovensku sa dlhodobo neoplatí. Tu je rozdiel medzi prenájmom a splátkou hypo za byt veľmi malý, takže rozumnejšie je byt si kúpiť a splácať ho, podnájom je vhodný ako krátkodobé riešenie.
@viki_lv Trochu ti tie pocty nesedia. Ich mesacny prijem by mal byt 625eur a ty k tomu pripocitavas este zivotne minimum 450eur. Ked uz to chces pocitat takto, tak zo 625 odpocitaj 450 (to je to co im musi ostat po splateni hypo) a ostane ti suma 175eur, ktore maju "volne" a teda mozu minut na splatku hypoteky.
Jednozacne hypoteka, kupite si uz svoje vlastne, nemusite sa nic dohadovat s majitelom ale ste si na vsetko pan, kedze je to Vase🙂drzim palce pri vybere spravneho byvania
@0timea tak bud sa budes pozerat na peniaze, alebo na normalne byvanie ... Musis si vybrat, verim ze sa da kupit aj byt v meste za priatelnu sumu, len treba hladat ... Podnajom nieje vyhra, a s dietatom uz vobec ... Kedykolvek ti moze povedat vlastnik bytu, ze sa musis do vtedy a vtedy vystahovat ... A najhorsie, je ze dnes to funguje tak, ze byty co davaju do podnajmu, su tiez na hypo .. takze si vlastnik da cenu najmu + splatku hypoteky a to mu budes ty platit za podnajom = splacas jeho byt ... To radsej splacaj svoje , raz to nechas dcere 😊
Je to jedno. Hlavne byt bez plesni!
@fokuska chápem, len je otázne, či by tých 175 eur stačilo na splátku hypo,či by splátka nebola vyššia. Ak by bola vyššia, tak ten ich spoločný mesačný príjem 625 eur im nestačí na takú hypo. Ja verím, že majú ten príjem vyšší 🙂 my máme úver len 46 000 a splátku hypo s poistením hypo 190 eur.
@0timea za mňa určite hypoteka, platis svoje,nikto ti nepovie,no do konca roka sa odstahujte,mňa by nebavilo sa napríklad každé 2-3 roky sťahovať a hľadať nové podnajmy
Na druhej strane, vyška prenájmu je niekedy omnoho vyššia ako výška hypo! Kamoska platí prenajom skoro 300€ plus elektrina 60€, ja za tú sumu zaplatím hypo,byt, elektrinu, kablovku a este mi ostane
Zas záleží od toho čo robite,a akú výšku hypo by vám schvalili, resp.koľko by ste potrebovali na kupu bytu
Co vyna to?