Ahojte, orchidea mi začala odumierať. Čo som urobila nesprávne? Neviete mi poradiť ako ju ešte zachrániť? 😪
Vďaka za každú radu.
@trema áno, zo dňa na deň mi takto zoschla, mám pocit, že som ju preliala ...
nic ti neodumiera, normalne odkvitla
Tvojej orchidei nič nie je. Proste odkvitla. Stonku odstrihni, o orchideu sa staraj, ako obyčajne a o pár týždňov až mesiacov začne vyháňať novú stonku s pukmi kvetov.
@lenuska9999 Jasné. Ja fakt nechápem, prečo si ľudia myslia, že nejaká rastlina bude kvitnúť stále. Nič netrvá večne. Kopec ľudí orchideu vyhodí, keď odkvitne, lebo nevedia, že ešte bude kvitnúť. Je to strašná škoda. ☹️
@lenuska9999 samozrejme, ze bude este kvitnut, na lavej stonke uz vidim novy vyhonok
ved to je normalny jav, kvety odkvitnu, casom zakvitne znova a tak dookola, ja mam aj viac ako 5-rocne orchidei a stale dookola kvitnu
Ja mam 3 a su taketo ked odkvitaju, aj horsie niekedy 😄 a potom kvitnu znova a znova pekne
Nič jej nie len. Len odkvitla.
Ludia, ked mamte doma nejake kvety, tak si aj nastudujte nieco o nich. Nie, orchidea neodumiera. ked odkvitne, kvietky opadaju, stonku kteba pri poslednom ocku odstrihnut. Niekedy vyschne aj takto cela, treba ju nakoniec dole zlikvidovat. po niekolkych mesiacoch zacne vyhanat novu stonku a zacne kvitnut. Orchidea kvitne ca. kazdych 6 mesiacov. Pokym odkvitne trva to tiez par mesiacov.
povedala by som, ze normalne odkvitla, oni potom takzo vyzeraju, pokial nacerpaju zas dost sil. takto som mala jednu vyse roka a pol, pokial znova nechytila taku krajsiu farbu a nezacala znova kvitnut
@h2 prosím ťa, kde ju odstrihnúť? Úplne odspodu?
@lenuska9999 tie stonky máš aspoň pekné, zelené, ale tá moja zhnedla, tak preto mám pochybnosti...
Je to v poriadku uplne, tie stonky ked doschnu normalne odstrihni a narastu ti potom nove, korienky su ok, skus preverenou vodou ju polievat a mozno hnojit sem tam. Rychlejsie sa ti spamata. Inak jej nic nie je 🙂
Mam uz hadam 12-15rocne orchidky a nevyzeraju vobec inak :DD kvitnu kedy sa im chce a ako sa im chce a halvne neznasaju nas dom, v byte boli krasne (vlhko teplo)
Áno, celkom dole. Keď je to suché, bude to veľmi tvrdé, tak najlepšie nejakými záhradnými nožnicami. Ale dáš to aj obyčajnými, alebo pílkovým nožom. Ono sa nič nestane, ani keď to tam necháš, len to bude suché a škaredé.
Ináč, ešte rada k polievaniu: ja všetky moje orchidey dám raz do týždňa do vane a osprchujem ich. Nie úplne ľadovou vodou, ale ani teplou, proste takou chladnejšou vlažnou vodou. Nechám kôru v kvetináčoch dobre nasiaknuť. Potom ich tam nechám chvíľu, nech prebytočná voda odtečie.
@h2 vďaka za rady 😊
@h2 ja ich nechavam k kuchynskom dreze normalne vo vode :D vyberiem tak po pol hodine, potom dostanu welness :DD
@simca06022011 Toto som aj ja raz chcela urobiť, ale plávali mi tam tie kvetináče, prevracali sa a vypadávala z nich kôra. Ako to robíš? Niečím ich zaťažíš?
@h2 nie, neviem preco, mozno postupne sa mi tam nabera voda a potom to stoji...
@lenuska9999 mám dve orchidei. Jedna mi 5 rokov nekvitla, odkvitla a nič, listy pekné. Až teraz vyrašila jedna stonka a má asi 10 pukov 😁a druhá zase nie a nie si oddýchnuť od kvitnutia, ešte ani nestihne odkvitnúť, už má nové puky.
A jedna mi zdochla tak, že úplne aj listy mala žlté, same opadali. A za 5 rokov z nej nič. Minulý týždeň som ju vyhodila.
Ja raz za mesiac robím kúpeľ celý rok tak isto... Niektoré vykapu po rokoch ja som už pár vyhodila, ale asi tak po 20... Inak kvitnú oddychujú a tak. Starám sa aj s hnojivom o nich moje sú pekné obrovské listy. Priesvitné kvetináče neviem niekto poradil, že potrebujú také.
Cele to suche odstrihni zospodu sa casom vytiahne taka ista dlha stonka.
Presne tak,treba si čítať o pestovaní,na internete je toho veľa,vyzerá pekne,aj listy má pekné, inak, orchidea nemá rada preliatie, raz za týždeň ponoríme kvetináč do odstatej vody,to jej stačí, keď kvitne,pridať hnojivo.