Padá- klesá nám jedna strana bytu. Máme sa báť?

gloglo77
21. nov 2021

V 40 ročnej 3 poschodovej bytovke už cca 15 rokov klesá jedna strana.
Napr. Ak sa v obývačke prejdete od jednej steny k druhej tak klesnete o cca 6 cm. Dĺžka izby je 5 metrov. Je sa čoho obávať. Problém je hlavne v tom, že dvere ,,šúchajú" a musia byt šikmo zarovnane alebo ked sa deti hraju, tak vsetky hracky sa kotulaju pod gauč.

My si to neuvedomujeme ale ludia co k nam pridu nam hned vravia ze citia ako kracaju ,,do kopca" al. ,,z kopca". Taktiež nám teraz osadzovali nové radiatory a dali ich rovno podľa vodováhy ale tým pádom vyzerajú byť šikmo oproti parapetu a vyzera to smiešne.

Nestretli ste sa s tym? Môže dojsť k nešťastiu? Či len zbytočne stresujem?

denkatn
21. nov 2021

spytajte sa niekde statika, su take stranky, mozno aj modra strecha, alebo si najdite taku poradnu kde je fakt odbornik na statiku.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kitycat
21. nov 2021

No ja by som sa uz davno obratila na nejake to bytove zdruzenie a na statika. Ostatnym susedom podlaha neklesa?

aneta129
21. nov 2021

@gloglo77 možno len podlaha(betón myslím) je krivá a to robí ten optický klam.... Neviem...ze radiátor, okno... A tie hračky, ze idú dole kopcom....,no ale statika volajte.

osky
21. nov 2021

Vy sa nebojite v takom byte zit?
To okamzite teeba riesit.
Kym sa cosi nestane!

andreatytler
22. nov 2021

@gloglo77 Myslim ze ide o to ci to bolo tak zle postavene alebo sa to nasikmilo casom.
Ak je to ten druhy pripad, tak to preboha urcite rieste.... a este k tomu 3 poschodia😲... 6 cm na 5 metroch, to je velmi sikma plocha.
Mury vam nepraskaju? Byvate na kopci? Mali ste v okoli zosuv pody? Nejake ine domy s podobnym problemom?

moninah
22. nov 2021

@gloglo77 40 rocna stavba uz nesada. To robia nove domy. Aj to je vacsinou tak, ze treba trocha ohoblovat dvere, lebo prestanu tesnit. Kedy sa to objavilo? Nepostavili vo vasej tesnej blizkosti dalsiu budovu? Nemali ste nejaku zaplavu? Opytajte sa susedov pod vami, ci to tiez maju. Ci im doliehaju dvere, daju sa zavriet okna atd. A urcite informovat spravcu. Mal by prist statik.

anonym0001
22. nov 2021

@gloglo77 urcite volajte statika, co najskor.

tinka_1807
22. nov 2021

@gloglo77 Tak toto nie je ani z ďaleka štandardné. Môže to značiť veľký problem so statikou. Treba sa opýtať susedov a závislý statika, ak vám to "klesá" postupne niekoľko rokov, tak môže dochádzať k zosuvom. Treba pozrieť, aké máte podložie pod bytovkou. Či nie ste na kopci, prípadne, či niekedy dávno neboli na tom mieste močiare. Ale to všetko bude riešiť statik, prípadne geológ.

katulienkax
22. nov 2021

paneboze, to treba okamzite riesit so statikom a zacat so sanaciou kym nie je neskoro. Potom ostanu len oci pre plac ked to prikazu zburat.

dada0902
22. nov 2021

Určite by som to spomenula na bytovej schôdzi alebo si ku vám zavolaj domovnika nech to rieši každý platí do fondu opráv preto by sa o každý problém mal starať domovnik ja už by som to dávno riešila môžu to mat aj iný susedia co bývajú na tej strane a ani si to neuvedomili

marina447
22. nov 2021

15 rokov je riadne dlhá doba to by som sa už dávno obrátila na statika či je to vôbec ok.

gloglo77
autor
22. nov 2021

Nad nami robili pred 12 rokmi prerabku - niektore mury zrušili (spojili obyvačku s kuchyňou). Asi 1,5 roka poriadne nekurili, kedže tam nebývali a začali nám z toho plesnivieť steny. Najrv iba v jednej izbe ale potom všade, bolo to hrozne. Plesniveli aj susedia pod nami. Prinútiť kúriť v zime sme ich nemohli 😒
Potom sme urobili zateplenie, zburali stary komin za ktory padalo listie a hnilo tam, a taktiež sme spravili v celom byte nove stierky a pomenili podlahu, kurenie - máme každý vlastný kotol a nove radiatory.
Susedia (tí čo prerábali sa odsťahovali). Tým novým vraj nič neklesá. Ani tým pod nami. A co sa týka zaplav - tak v roku 1998 ked boli tie celoslovenske letne zaplavy, tak aj nas trocha vytopilo ale nič hrozne. Bojím sa, že ak zavoláme statika, tak pre istotu (aby bol krytý a za nič zodpovedný v prípade niečoho) napíše, že je to nevhodne bývanie... a kde sa podejeme? 6 rodín s detmi? Ved nikto by nám nič nedal... Múry nám nepraskajú - iba v jednej izbe za raiatorom.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
23. nov 2021

@gloglo77 Pre boha, zena zobud sa... nechces volat statika lebo sa bojis ze nebudete mat kde byvat, To radsej risknes zivot seba a svojich deti. Nebyvala by som tam ani den. A jeden prasknuty mur znamena ze mury vam praskaju... ci si myslis ze jeden je v norme?
Tie mury burat... to ak nebolo robene profesionalne, tak je obrovsky problem a ten komin tiez dufam ze ste mali osetrene statikom, lebo aj to mohol byt nosny prvok stavby.
Ak susedia pod vami nemaju krive dlazky, je mozne ze to len zle postavili a namiesto rovnej podlahy vam urobili sikmu.

lula313
23. nov 2021

Hlavne si dajte poistenie v domacnosti, keď sa niečo stane, nech aspoň niečo dostanete. A mozes zavolať aj nezávislého statika aspoň na konzultáciu.

kittykat22
23. nov 2021

@gloglo77 chapem, ze sa bojis o byvanie, ale keby tvoje obavy naplnili, tak sa moze stat nestastie kde prides o nieco ovela vzacnejsie ako je byt. To, ze sa ti kotulaju hracky jednym smerom je blbe. Zavolaj toho statika a spytaj sa.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lula313
23. nov 2021

@viestta každý bytový dom ma poistenie, ale keď sa im znehodnotí interiér, to môžu byt ďalšie tisíce-desaťtisíce

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
denkatn
23. nov 2021

statik to sam nebude riesit, povie to iba vam a bude uz na vas co s tou informaciou od neho spravite. ale mat malo informacii je zly podklad pre rozhodnutie. ak sa bojis, tak zozen nejakeho znameho medzi statikmi, a pozvi ho k vam neformalne a len mu to ukaz. alebo odfot a daj na modrustrechu, tam chlapi vela vedia, co postavili svoje domy, i ked budu mat aj protichodne nazory, ale tie co prevazia su vacsinou blizsie k pravde, ked nic ine, tak si zavolaj na navstevu aspon nejakeho znameho murara alebo stavbara.

andreatytler
24. nov 2021

Mne sa tu rozum zastavuje.
Bojis sa ze statik vyhlasi budovu za neobyvatelnu.... Ale nie preto ze vam to tym padom moze spadnut na hlavu ale preto ze nebudete mat kam ist a stratite vsetky peniaze ktore ste do bytu investovali.
Ja neviem kam sa podejete ak to vyhlasia za neobyvatelne, ale viem presne kam sa podejete ak to na vas spadne. A ak budes mat nahodou to stastatie ze to spadne ked nebudes doma, tak vela stastia zit s vedomim ze si vedela o nebezpecenstve, ale nic si nepovedala.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
denkatn
24. nov 2021

@viestta nevravim ze zavazny posudok, ale ked jej viac chlapov povie, ze by to riesili, tak mozno ju to nakoplne nejakym smerom. mne modra strecha pomaha v tom utvorit si nazor, ked si vypocujem skusenosti inych.

hrabovo
24. nov 2021

@gloglo77 treba osloviť bytové družstvo, nahlásiť havarijný stav, aby sa okamžite riešilo, žiadne čakanie. Na to máte nárok, posudok sa platí z fondu opráv, takisto treba skontaktovať aj poisťovňu, cez ktorú máte poistenú stavbu (ta by mala byť súčasťou zálohového mesačného predpisu) a oslovila by som aj poisťovňu, kde máte poistenú domácnosť, ja mam teda osobne aj mimo spoločného poistenia stavby, ktorú by ste mali mať ako majitelia zahrnutu v mesačnej platbe, poistenie aj súkromné, na stavbu.

hiro
24. nov 2021

"Tým novým vraj nič neklesá. Ani tým pod nami."? Tak to je aka zahada - ako moze vasa podlaha klesnut ale neklesne steny ci strop pod vami a podlahy nad vami?

hrabovo
24. nov 2021

Tak nemusia to ti pod nimi vidieť, keď majú napríklad znížené stropy sadrokartónom 🤷‍♀️