Orientácia bytu na východ

kvietocek23
4. feb 2022

Ahojte. Planujeme kupit byt a boli sme na obhliadke. Bytik bol krasny, avsak cely orientovany na vychod. Ti, co tak byvate, byva sa vam ok? Nechyba vam slnko poobede?

zmrzlinka2021
4. feb 2022

@kvietocek23 my sme tak byvali a bolo to uplne super!! Doobeda slniecko, poobede prijemny tien.
Teraz mame byt na zapad a fakt to nie je vyhra - cez leto tu od obeda do vecera vypeka...
cize orientacia na vychod je fantasticka!

jaja20
4. feb 2022

Pre mňa osobne je slnečné svetlo veľmi dôležité a podľa toho som aj vyberala byt. Polovica je orientovaná na východ a druhá na západ. Má to výhodu napr. v zime,že keď svieti slniečko, je na tej strane príjemnejšie. Na východnej strane budete mať väčšinu dňa prítmie.

zaphyra
4. feb 2022

Urcite super orientacia. Ja mam momentalne byt orientovany na zapad a cez leto je to strasny smrtak, chvalabohu je to len prenajom.

halci
4. feb 2022

Vychodna orientacia bytu je dobra. My mame vychod-zapad a sme spokojni.

brembo
4. feb 2022

ja bývam v rodinnom dvore,no dvor je orientovaný tak,že v lete od cca 9:00 do tej19:00 praží slnko na dvor. V lete sa prakticky na dvore nič nedá robit a dnu pečie slnko tiež. Takže cez leto na východ O.K. Tiež musíš rátat s poschodím,čím vyššie tým teplejšie, v lete su vrchné poschodia peklo. Sestra má byt na 7 poschodí,kým nemali klímu,tak v lete tam mali bežne 32 stupnov. Ale výhodou je,že cez zimu puštaju radiátory,ked je vonku pod 0,inak tam maju bez kurenia nad 3 vonku okolo 22 stupnov.

elizabet173
4. feb 2022

@kvietocek23 pre mňa by to bolo úplne ideálne, mám rada ranné slnko a neznášam keď mi slnko poobede praží

sona96
4. feb 2022

@kvietocek23 ja mám orientovaný byť na východ a za mňa super. Slniečko mi svieti do jedenástej, takže sa zobúdzam ráno slnkom zaliateho bytu a poobede mám príjemný chládok. Za mňa ideálna orientácia, akurát kvietky pestujeme len tienomilne, iným sa u nás nedarí.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vlastnynazor
4. feb 2022

@kvietocek23 orientacia bytu na vychod je super

qetka
4. feb 2022

ja som si prave vyberala byt smerom na vychod. Za mna super orientacia. Dom sme stavali tiez s izbami na vychod. Na zapad mame chodbu a museli sme dat foliu, lebo sa tam nedalo zit. Babka mala okna na zapad a v lete na skapanie. Najhorsi byt 🙂

marca12
4. feb 2022

@kvietocek23 ked sme byvali v byte,mali sme orientovany na vychod a ja som slnecny typ,takze mne to vobec nevyhovovalo. Chybalo mi slnko. Doobeda sme boli v praci,nic som zo slnka nemala a poobede sme prisli do tmy. V dome mame okna na V,J,JZ a to je moj raj.

zmrzlinka2021
4. feb 2022

@brembo mali sme byt na vrchnom poschodi, zateplena stracha. Ziadne horucavy cez leto, a cez zimu minimum kurenia. Praveze to bolo uplne idealne byvanie.

mistymay33
4. feb 2022

@kvietocek23 prvých 20 rokov som byvala v byte na východ a ked som si kupila vlastny, ktory bol na západ tak som zistila, ze na byt na východ uz nikdy v zivote! Bol chladný a tmavy. Výhoda bola len 2 mesiace v roku. V byte na západ bolo ovela teplejsie, nekurili sme tolko a to svetlo bolo uzasne! Ovela viac sa tam darilo kvetom. V lete bol sice fakt velmi teplý, ale klimatizácia to vyriesila.
Najideálnejšie je ked ma orientáciu aj na východ aj na západ.

nikasmile
4. feb 2022

@kvietocek23 podľa mňa je to super. My máme orientáciu dennej časti na východ a je to super oproti susedia majú dennú časť na západ a je to masaker v lete ako sa tu viackrát spomínalo.

jaja20
5. feb 2022

Ženy, ale to horúce leto trvá fakt len 2-3 mesiace,ako bolo spomenuté v príspevku vyššie,a ani to nebýva denne nonstop 30 stupňov v tieni. ( Btw,žalúzie sú načo? )
A keď je človek v práci napr. do 16 hod. ,tak je to naozaj tak,že sa každý deň vráti do tmavého bytu a to doobedne slnko si tam proste nemá kedy užívať.

qetka
5. feb 2022

@jaja20 zaluzie nam na zapade nic nevyriesili. Chcelo to zatemnovacie rolety, aby sa tam dalo dychat. Alebo teda klimu. Inak sa clovek ani v noci nevyspal, lebo sa byt vyhrial a o 2 rano tam bolo stale cez 30stupnov. Otvorit cez den okno nehrozilo, lebo hned bolo o par stupnov teplejsie. Ale ja nie som slnecny typ a tiez tieto tepla, co su posledne roky ma nicia. Ja chodim aj v zime v tielku. Moja mama napriklad nosi aj v lete dlhe rukavy, ta by brala iba juh alebo zapad. Takze ozaj to zavisi od toho, aka je autorka. U nas v dome ma kazdy druhy byt na zapad klimu, alebo v lete kadejake plachty na balkonoch, aby sa byt az tak nevyhrieval.

jaja20
5. feb 2022

@qetka Vy ste z BA a to sa nedá s BB, odkiaľ je autorka,vôbec porovnávať. Ja som z Kremnice,to je dosť blízko Bystrice,a my tu nemávame až také tropické letá. Preto by som na jej mieste radšej ešte hľadala iný byt,lebo ak má aj ona rada slnko,tak pre ňu nebude vhodný východný byt,kam sa bude poobede z roboty vracať v podstate do prítmia.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
brembo
5. feb 2022

@jaja20 máš pravdu a hlavne noci máte chladnejšie,čo značne pomáha udržiavat teplotu v byte v znesitelnej miere. Tak minulý rok som nameral rekord 38 stupnov a v noci 22. A ked k nám príde tá vlna horučav,tak aj ked tu celý rok fuka vietor ako j...ý,ked pridu horučavy,tak len mierny vánok cez den,v noci dokonalé bezvetrie.

karolinakr
5. feb 2022

@brembo máš nejaké zvery?

brembo
5. feb 2022

@karolinakr definuj bližšie otázku. či mám domáce zvieratá?

karolinakr
5. feb 2022

@brembo 🐷🐮🐰🐭🐸🐱

brembo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
brembo
5. feb 2022

@karolinakr hej mám psa mikro, a dvoch kocurikov-bratia. A všetci traja spolu vychádzaju viac než dobre.😀😀