Oplatí sa kúriť v paneláku?

dramaqueen
21. jan 2022

caute prosim vas mame vodne radiatory nie elektricke a zatial sme tuto zimu nekurili. Byvame na 6 poschodi a v byte mame 25 az 26 stupnov takze keby kurime asi sa tam upeceme zaziva ale dopocula som sa ze udajne uniky vody sa pridavaju ludom ktori nekuria a koniec koncov platia este viac. Netreba nam kurit a mysleli sme ze aj usetrime ale takto neviem ci je to pravda ani nejde o to setrenie ako o to ze tam mame hrozne teplo dakujem za odpovede

patka06
21. jan 2022

Myslím, že to ne je pravda. Vyúčtovanie spotreby vody a tepla sú dve rozdielne veci.
Fakt je, že za kúrenie niečo platiť budete, aj keď vôbec nekúrite, pretože sa počítajú "straty" na vedení, rozpočítava sa na plochu bytu.
Tiež v byte takmer nekúrime. Považujem to za zbytočné. Určite platíme menej ako keby sme kúrili.

mariaveronikag
21. jan 2022

úplne súhlasím s
@patka06

dramaqueen
autor
21. jan 2022

@patka06 platit budeme urcite to je samozrejmost platime 50% celkoveho vykureneho to sa rozdeluje medzi vsetkych a potom 50% podla toho kto ako kuril ale dopocula som sa toto tak ma to zaujimalo dakujem ti za odpoved

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
emmi101
21. jan 2022

vam nedavali take merace na radiotory?

cacianka
21. jan 2022

Veď na všetky zdroje sú merače, takže platí sa podľa spotreby a potom pomerná časť.
Nestresuj

katulienkax
21. jan 2022

@dramaqueen keby sa nekurilo v celom panelaki, mate zimu jak v starom dome. Panelaky su konstruovane tak ze do radiatorov idu rurky ktore so zahriate a postupuju na vyssie poschodie. Cize ak aj ty nekuris, tak tie rurky su horuce a teda vlastne akokeby sa kurilo - preto vlastne platite tych 50%. Ale inac to je blbost ze mate bez kurenia az 26 stupnov, to ti pod vami musia riadne kurit - teplo totizto stupa nahor a vy vlastne kurite zadarmo za poplatky dolnych susedov.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
21. jan 2022

Kurte podla pocitu a pohodlia. Ak je vam dostatocne teplo, tak nekurte zbytocne a neekologicky. Na konci sa to aj tak potom rozuctuje na vsetkych. Ked budete mat pocit, ze musite nieco "prekurit", tak akurat navysite ucet za cely dom a bude sa na byty rozpocitavat vyssia ciastka.

andrea_ff
21. jan 2022

Ja dokonca mam info, ze 60% tepla sa plati podla m² a 40% podla spotreby. Ano, kto byva uprostred, kurit skoro nemusi...lebo kazdy okolo kuri. Inak su na tom byty na prizemi, pod strechou a bocne. Preto sa im kvazi dotuje to, ze vas vyhrievaju, lebo oni kurit musia. Taktiez cez byt idu rury a aj tie vyhrievaju slusne. Plus teplo stupa hore a preyo je tam teplejsie, ako napriklad na 1 poschodi (a v lete tiez)....Ale ver, ze keby nikto v cinziaku nekuril....tak by ste nemali 26 stupnov....logicky.

liljana
21. jan 2022

@andrea_ff Pravda. Co je vlastne nefer. Doplacaju na to velke byty na kraji domu. Nestihnu poriadne ani vykurit sami seba, maju studene vonkajsie steny a aj tak vysoke ucty vzhladom na plochu. Predtym sa aspon zohladnovala aj poloha bytu v ramci domu. Ci je vo vnutri, alebo na kraji.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
x_mery_x
21. jan 2022

My sme tiez byvali na 6tom a nekurili sme vobec, stacili nam tie rury co cez nas prechadzali :D vzdy nam nejake sumy vracali

simca06022011
21. jan 2022

susedne byty musia byt nadsene, pod nami a nad nami bol jeden byt volny, v druhom dochodkyna a nekurili, ja som musela vypeckvoat radiatory a riesit ine pikosky par rokov. Ale teda ucty som neriesila. Fakt je ze keby som mala 26°C v byte tak asi nekurim viac, naco. Myslim, ze termostat by to ani viac nepustil, u nas sa nastavovala teplota a nekurilo sa ak nebolo treba.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
21. jan 2022

@viestta ja som pisala, aky stav sme mali my u nas, a doplacali sme na vsetkych okolo co nekurili (my sme boli roh). My sme to vedeli, ci kuria a ci nie. Jednak domovnicka to riesila, kedze chodila odpisovat radiatory,bol problem aj s radiatormi ako takymi (neviem ci voda klesala, ci co, ked pozatvarali radiatory ) a iste to bolo vidno aj na platbach, ked za byty s rovnakou rozlohou som mala aj o mnoho vyssie platby ako susedia, z coho vacsina bolo samozrejem kurenie (bezne mali ti ktorym som papier videla okolo 100-120EUR mesacne, ja som mala nad 200 vzdy). Nakoniec sa to doriesilo na schodzi, ale to uz sme boli takmer odstahovani.
A pisem aj to,ze keby som mala take teplo ako ona, tak tiez nekurim, ved je jasne, ze nema preco.

nikpa
21. jan 2022

@simca06022011 ach, akoby si o nás písala. Pod nami suseda nebýva ale drží si prázdny byť, samozrejme keď sa tam nikto nezdržuje, nekuri 🙄 Nad druhou polkou bytu máme vchod kde sa non stop otvaraju dvere. Radiátory musia byť vypeckovane a aj tak cítim od nôh zimu. Nehovoriac o tom aké platby sme si museli nadstavit lebo sme mali nedoplatky kvôli kúreniu

simca06022011
21. jan 2022

@nikpa moja babka to takto mala, mala asi 3 koberce na sebe od podlahy. My sme nastastie vchod nemali pod nami, ale rohovy byt a teda ani jedna strana nekurila... ved vlasne aj na nasom poschodi susedny byt bol iba taky slabo "obyvany", a spolocnu sme mali iba jedinu stenu. Inak vsetko von/chodba a pod nami a nad nami nekurili.

oblecenie99
21. jan 2022

Jáj, tie staré dobré časy, keď sme nemuseli kúriť v byte :D doslova tam bolo teplo, a to sme mali radiátor zapnutý len v spálni, v zime som mala aj doma tričko s krátkym rukávom. Teraz máme síce stredný byt, na druhom poschodí, suseda pod nami - stará pani vôbec nekúri, suseda nad nami - stará pani vôbec nekúri, tá dokonca má jedno okno otvorené celý rok, ale to doslova celý rok, každý deň, každú noc od januára do decembra - nechápeme, a byty vedľa nás, z pravej aj z ľavej strany sú prázdne - čiže tam tiež nikto nekúri. Teším sa na jar, keď príde vyúčtovanie.. :/

jaja20
21. jan 2022

@dramaqueen My bývame 4 roky v byte a ani raz sme nemali zapnuté radiátory. Teda raz áno,keď po nasťahovaní manžel skúšal,či fungujú. Bývame na najvyššom poschodí a úplne nám stačí to,čo vykuria stupačky v kúpeľni. Pri vyúčtovaní nám vracajú dosť veľa peňazí,ale nemám žiadne výčitky, keďže 16 rokov predtým sme žili so svokrovcami a tam som sa stále triasla od zimy. Bývali sme na prízemí,oni žgrlili a kúrili až poobede okolo 4 a ráno okolo 4 nám chodili vypínať čerpadlo,pričom im sa kúrilo stále... Tak si teraz konečne užívam teplučko.

cacianka
22. jan 2022

My máme zateplený dom, teraz aj suterén a pivnice stropy, aby susedia na najnižšom podlaží nemali zimu od nôh. Zateplené sú celé plochy, aj schodiská, ohromné to pomohlo