Ahojte, je tu prosím niekto kto kúpil/predal viac nehnuteľností v krátkom čase? Ako slobodná som si kúpila jednoizbový byt a práve v tom čase som sa zoznámila s priateľom ktorý kupoval dvojizbový byt. Zhruba po roku sme môj byt prenajali a išli sme bývať k nemu. Po ďalšom roku som otehotnela a tak sme môj menší byt predali a začali riešiť kúpu novej väčšej nehnuteľnosti. A tu nastáva kameň úrazu. Veľmi sme túžili po dome a s vervou sme sa pustili do hľadania ale žiaľ ani po pol roku sme nenašli dom ktorý by spĺňal naše kritériá v rozpočte nakoľko sme si priateľov byt chceli nechať a prenajímať ho. Keďže nás už tlačil čas a bývanie sme potrebovali poriešiť do pôrodu nakoniec sme kúpili veľký 4 izbový byt v menšom meste, ktorý si prerábame podľa svojich predstáv. Žiaľ až po podpísaní všetkých zmlúv som toto rozhodnutie vyhodnotila ako nesprávne a ľutujem že sme sa nedržali nášho sna o dome. Partner sľubuje že dom si kúpime o pár rokov ale mne to príde ako večnosť a mám pocit že už aj finančne to bude náročnejšie vzhľadom na infláciu a zvyšujúce sa úroky. Počas hľadania sme natrafili na 12 ročný dom s krásnym pozemkom a v skvelej lokalite avšak partnerov brat nás od kúpy odhovoril kvôli technickému stavu- žumpa miesto kanalizácie, nezateplena jedna strana domu, malý kotol a celkový dizajn domu ktorý na 100% nebol podľa našich predstáv a vyžadoval by úpravy (výmena podlahy, sanity, nový nábytok) napriek tomu ze bol dom zrekonštruovaný. S odstupom času sa k tomu domu v myšlienkach stále vraciam a veľmi ľutujem že sme ho nekúpili. Museli by sme síce predať priateľov (drahší byt) a z prenájmu môjho by sme nemali žiaden zisk ( splácal by sa sám) pripadne by sme časom museli predať aj ten ale domček by sme si postupne zveľaďovali a strávili v ňom zvyšok života. Moja otázka znie či ste niekto riešili podobne dilemy, či ste oľutovali kúpu nehnuteľnosti a či ste viac krát podstúpili kúpu/prevod keďže predať nový byt a opäť riešiť kúpu domu o pár rokov mi príde nerentabilné a unavujúce. Ďakujem.
@miroslavamina ved ani ten vas 4 izbovy byt nestraca na hodnote. Ved si dupni, predajte oba byty a kupte dom, teda za predpokladu ze najdete taky aky by vam vyhovoval. Skor si myslim ze tvoj muz nechce ist do domu lebo mu, logicky pribudne kopec roboty okolo domu+zahrada. Cize si myslim ze nechce, lebo ak by chcel tak by ho nic neodradilo od hladania domu. Nie je nad to mat dom so zahradou ked mas male deti....
No ja by som hlavne nepredavala nehnutelnosti a nekupovala "spolocne", kym nie ste manzelia. Toto sa uz vypomstilo vela ludom.
A my sme predali byt, kupili RD a lutujem to velmi, zahrabala som sa niekde, kde nie som stastna a mam pocit, ze sa v zivote uz odtialto nedostanem ☹
@miroslavamina áno, oľutovala nemala som predať byt v Ba, ale vtedy mi bolo dôležité nezadlzit sa.Myslim, že všetko je ako má byť, ale druhý x by som sa rozhodla ináč a radšej splácal hypo
Na tvojom mieste predám všetko, alebo jeden a idem do domu.Dom treba mať, pokým je dieťa malé o pár rokov škola, krúžky už tak dvor pre dieťa nevyužijete.
@miroslavamina ja bývam v byte, ale práve včera mi sestra, že už nikdy by nekúpila dom so zumpou
nie neoľutovala. Tiež sme sa rozhodovali či dom, byt iný. Nakoniec sme kúpili byt. Domy na ktoré sme ,,mali,, boli v takom stave, že by sme len peniaze do nich pchali, tak som si povedala, že opravíme a zariadime byt a budem si potom užívať - cestovať, záujmy a pod. Ja už dom kvôli deťom nepotrebujem a na robotu mám dosť aj byt. Takže ja som spokojná. A čo ma najviac odradilo, že pri tých domoch nikdy nevieš čo ti kedy vyskočí. Toľko domov ktoré sme pozreli. Žiadny nový, tak sme si povedali, že nepôjdeme do žiadneho, aby nám potom na hlavu padal alebo by som nemala na prerábku. Nikdy nevieš čo tam vyskočí. A hlavne kde je žumpa. Sú s tým len problémy.
my sme minulý rok kúpili 50 ročný, dvojgeneračný, ale za super cenu.. hoci bolo všetko staré.... menili sme úplne všetko - elektriku, rozvody, vodu, búrali priečky, stavali nové, menili okná, zateplenie...ale neľutujem ani cent... obrovský 200m2 dom s pivnicou, záhradou, terasou... áno je to drahé, a o dom sa treba stále starať, ale je to na celý život...
@miroslavamina No my sme stavali dom, bol to sen mojho muža. Ja som to až tak neriešila, netúžila som nikdy po dome, vyrástla som v byte. Bola som zvyknutá na mesto, tu na dedine som si ozaj zvykala ťažko. Ale ak chceš dom, tak radím ti predať byt teraz a kúpiť dom, pokým sú deti malé, inak sa to neoplatí. Dom som ocenila počas korony, ked bolo všetko zavreté, deti aspon po dvore pobehali, lepšie ako na byte.
Oľutovala hneď 2x. V prvom prípade preto, že sme kúpili hneď prvé, čo nám ponúkli úplne v olinom meste, v akom sme bývali "celý život" a museli sme dochádzať za prácou. A v druhom prípade preto, že "sme" ho kúpili na hypotéku pred svadbou, čiže všetko bolo jeho, aj keď sme splácali spolu.
Moja rada je, že hľadať môžete dom, ty svoje nepredávaj, máj tam nájomníkov, ale máš stále niečo kde sa môžeš vrátiť.
A on tak isto. A dom kupujte aj po svadbe. Alebo rovným dielom.
Ja len ze, ten dom mohol byt kludne zle zrekonštruovaný, ak uz teraz tam bolo tolko veci na výmenu, s veľkou pravdepodobnosťou by ste ešte natrafili na mnoho dalsich veci. A mohli minut riadne velku sumu a s neistym vysledkom. Takze by som si ho az tak neidealizovala.. je rozdiel starsi/zrekonštruovaný byt a dom. Ja som zase rada, ze sme nekupili taky starsi dom, lebo presne toto sa tam zacalo crtat, pochybna rekonštrukcia.
Byt je vždy fajn investicia, myslim, ze ho aj lahsie predate nez napr ten dom
poznám ľudí, ktorí oľutovali predaj nehnuteľnosti v BA, resp. odsťahovanie sa z BA.. bývanie na dedine znie krásne, aj predstava vlastnej záhradky, pestovania zeleniny, grilovačky s kamošmi a šantenie detí na dvore.. no potom príde realita všedných dní - dvojhodinové dochádzanie z okolitých obcí do BA, neustále zápchy, preplatenie pohonných hmôt vo výške pomaly malej bratislavskej hypotéky, vozenie detí na krúžky do BA, cestovanie kvôli vybavovačkám a lekárom takisto do BA
jedna kolegyňa sa presťahovala na dedinu k BA pred 6 rokmi a tento rok sa vracia späť do BA, dokonca priamo do centra mesta...
neviem, o akej oblasti hovoríš ty, ale my riešime niečo podobné - muž chce ísť do domu na dedinu, ja ostať v meste...
@miroslavamina Všetko drazie, ked ste teraz nemali na dom, uz na neho mat nebudete.
@7lenka11 toto nebanujem už aj kolóny sa zlepšili odkedy je obchvat.A v byte by som si už nezvykla.To je len také, že ak by človek vedel ako stupnu ceny bolo rozumnejšie byt nechať, ale muž nechcel hypo ani za nič a dieťa o pár rokov bude niekde potrebovať bývať...ale to sú veci, ktoré nám zase priniesli iné výhody..možno, ak by som každý mesiac platila vysokú hypo, či prišli o prácu by som inác hovorila.To je také čo by bolo, keby...ale veľa ľudí po pár rokoch idú spať do mesta viac škôl, krúžky všetko má pre a proti.
Ale
@luccija presne, tiez som predala v BA byt tesne predtym nez sli ceny hore, ale nechcela som riesit hypo. presne to, keby bolo keby.
Ja som kupil starsi dom da sa povedat, ze este za dobru cenu hoci je treba prerabat, ale vela veci som stihol urobit co je fajn.
Ja som cely zivot byval v byte a s myslienkou vlastneho domu som sa pohraval uz dlhsie ale osobne si to velmi uzivam. Ziadni hlucni susedia hned na druhej strane mura, krasna okrasna zahrada kde sa mam comu venovat, garaz s dielnou ked mam dlhu chvilku.
Dom aj zahrada boli troska zanedbane zo strany povodnych majitelov, ale to mne osobne velmi neprekazalo pretoze mi to dalo moznost sebarealizacie cize je velmi pekne viest si fotodokumentaciu aky bol stav pred a po.
Okolo domu je samozrejme vela prace a vzdy je co robit, ale pre mna je to neskutocny relax. Pes je permanentne vyvenceny cize tato povinnost tiez odpadla.
Viem si predstavit, ze pre tych ktori mali domy uz pocas lockdownu to bolo urcite ovela jednoduchsie nez pre ludi v bytoch.
Osobne by som uz nemenil. Roboty sa nebojim cize pre mna je dom s vlastnou zahradou splnenym snom.
Olutovali... Kupu domu nedaleko velkeho mesta... Predali sme po par rokoch a kupili si velky byt v centre. Do domu uz nikdy, ak ked bol novy, dobre susedstvo, ja sa radsej venujem svojej praci nez zahradke, dochadzanie hroza, strasny zrut casu a penazi. Vo velkom byte mam omnoho vacsiu psychicku pohodu a viac casu na deti i pracu. Chapem, ze vela ludi to ma nastavene inak, ale dom nie je jednoznacne lepsi nez byt. Nenadarmo kvalitny byt v centre stoji casto viac nez dom na okraji, pretoze vela ludi uprednostni pohodlie, viac volneho a vsade blizko pred makackou na zahrade a vecne jazdenie autom.
@miroslavamina Ano, olutovala som uz nespocetne krat kupu domu na dedine :/. Ja som vyslovene mestsky a panelakovy typ a byvat na dedine v dome ma nebavi. No ale koli muzovi a jeho tuzbe rychlo rychlo byt v dome sme tu kde sme a mne to teda nesadlo. Ale teda mozno by to bolo ine keby sme mali uplne ze ine financne moznosti a mohli si to zrekonstruovat razdva...ale nemame, tak latame platame a viac menej stojime na mieste co sa rekonstrukcie tyka a pripadam si niekedy ze byvam na stavenisku, vsade nejaka kopa (suter, bordel, vata po zatepleni, nejake zeleza, stare rury, plno stavebnej sute...) skratka. Ukazkovy dvor nemame, ale pre deti je prave toto fantazia...takze no...deti su spokojne. To je zaklad 🙂 Mama (rozumej ja) to nejako prezije :/ Ale fakt by som najradsej sla prec do mesta do bytu 🙂
my (bytovkari),sme kupili dom, (pozemok, volnost, parada🙈), nakoniec zistujem ze mestsky zivot mi vyhovoval viac🙈 - vsetko po ruke, ziadne starosti okolo domu - drevo, hrabanie, opravovanie🤦 atd.
A my sme langosi, dlho vyspavat, gambit za pc cele dni🤣🤦
Kto vie ci by sme boli zase spokojni s bytom - nemas kde zaparkovat, hlucni susedia atd...
Ale zas sme radi i za to co mame a nik nevravi ze tu musime ostat cely zivot 🙂 Prisposobujeme sa dobe....
@silvike ďakujem, uvidíme, ako to rozlúskneme.. ak by sme aj odišli z BA, tak čisto len z ekonomických dôvodov, keďže aktuálne tu 3i a 4i byty stoja celý majland... z praktického hľadiska však odísť nechcem.. obaja máme robotu, v ktorej začíname o 9tej ráno a navyše obaja sa už vraciame do officov po pandémii.. ak by som mala stáť hodinu a viac v zápchach, tak viem, že by sa mi takýto život sprotivil.. stačí mi, keď sa stane nehoda v BA a ochromí to celú premávku :D nehovoriac o tom, že v meste máme všetkých lekárov, úrady kúsok od domu, kompletnú občiansku vybavenosť aj v prípade, že budeme mať dieťa a v neposlednom rade tu máme kamarátov a kolegov...
Dodnes ľutujem ze sme predali 1izbacik s krásnou terasou lenže mentalita susedov a ožran party zvíťazili takže sme ho predali
@miroslavamina Olutovala som len to ze som nekupila skor
ja som oľutovala, že sme sme ostali v rodičovskom a prerábame...dom dvojpodlažný, komplet podpivničený... spolu asi v dome 12 izieb...je to veľké a vôbec to v budúcnosti nevyužijeme.... môj sen bol malý bungalov max 5 izieb...čo sme vrazili do prerabke a pri myšlienke koľko ešte peňazí to pohltí ...už by som mala svoj vysnívaný bungalov