Zdravím, prosím odporučte odvlhčovač vzduchu v kombinácii s čistením vzduchu.
Funguje to vobec?
Na čo treba prihliadať?
Najlepšie do cca 150eur. Ďakujem 😊
Kúpeľňa či pleseň v izbách? Bežný domáci odvlhčovač "čosi urobí" (mejakú vodu z neho občas vyleješ), ale musíš ho nechať bežať veľmi dlho a žerie to elektrickú energiu (aj malá spotreba sa prejaví, ak je doba chodu veeeľmi dlhá).
@madeincssr to viem že žere ale už si nevieme dať rady 🙄
Každé ráno všetky okná vizerajú takto.
Normalne máme vodu pod oknamy, utriem to a o pol hodinu môžem zasa.
Laminátové podlahy sú celé zničené pod oknamy 😔
Tak sme si preto mysleli že pomôže možno tento odvlhčovač 🙂
Hmmm, čiže v celom byte. Kde sa Vám berie toľko vlhkosti? Je vás v byte veľa osôb? Kúpeľňu po sprchovaní dokorán vyvetráte (so zatvorenými dverami do nej)? Nesušíš v byte mokré prádlo?
Aké staré máš okná. Pravdepodobne izolačné sklá už nespĺňajú tepelnoizolačné vlastnosti (vyfučaný argon medzi sklami)
To vyzerá na problém s oknami- skôr by som porozmýšľala nad výmenou skla na oknách v každej miestnosti.
My máme odvlhcovač v kúpeľni a kupovali sme ho podľa výmery miestnosti, za deň nám vytiahne cca 2l vody a nejak nepociťujeme zvýšenú spotrebu energií. V zadnej časti je filter, ktorý zachytáva prach a nečistoty. Ale osobne si neviem predstaviť, že budeš mať v každej miestnosti odvlhcovač, ktorý ti tú vlhkosť vytiahne, poprípade pri zapnutom odvlhcovači spať, nie je síce extra hlučný, ale ja potrebujem ticho keď spím.
@madeincssr na celom dome je takto, kuchyňa s obývačkov je stále vetraná a aj slnko presvieti cez deň tak je tu menej ale ostatné izby hrôza.
Je pravda že na kúpelni nie je okno ale tu máme mechanický odvlhčovač a pravidelne meníme tablety + vetráme.
Žijeme tu iba manžel, ja, bábo a pes ale dom je celkom veľký, má 120m2.
Jedine čo mi napadá že máme sušičku prádla a aj táto dopomohla tomuto stavu. 😌
@mikimirus toto je novostavba, čiže sú staré cca 2 roky 🤔
Najprv by som si pokúpil zopár vlhkomerov (aj taký obyčajný malý kruhový meria solídne), či je v byte naozaj cez 60% vlhkosti. Steny nad oknami a v rohoch Vám neplesnivejú?
Sušička by to nemala zhoršovať. Voda zo sušenia (kondenzát) snáď ide odpadovou hadicou do odpadu ako voda z práčky, nie? Neviem to naisto, lebo my máme kombinovanú práčku so sušičkou.
@madeincssr kupime aj to, ďakujem za radu.
Plesnivejú skôr dole okraje okna.
Od kedy pravidelne utieram tuto vodu tak pleseň už nie je, len voda.
Tak ak sa toto deje v 2 ročnom dome, tak niečo nebude vporiadku so stavbou. Odvlhčovač toto nezachráni.
Máte rekuperáciu? Ak nie, tak vetrať nárazovo aj 4x za deň vytvoriť prievan v celom dome, nech sa vymení vzduch (kým sa vonkajšie sklo okna odrosí) - nie vetračkami, okná musia byť dokorán! A hlavne vlhkomery, nech viete aká je vlhkosť. My máme vyššiu tiež, okolo 60%, ale takto zarosené okná sme nikdy nemali.. prípadne ešte pri varení dúfam používaš digestor. A kúriť na vyššiu teplotu
@madeincssr nemáme ju takto namontovanú (nemali sme možnosť), má zásobník vody ktorý po každom sušení treba prázdniť
A kúpeľňu stále zatvárate? Ten tabletový odvlhčovač nepomôže, keď taj tam dať aktívny elektrický (mávajú časovač, po ktorom sa vypnú). Ak kúpeľňa nemá dostatočnú vzduchotechniku - ventilátor odťahujúci von, ide z nej vlhký vzduch do ostatného bytu.
@mikimirus máme dvojdom a viem si porovnať ako to ide u susedov.
Majú problém ale nemajú to až takto.
Tiež sme mali prvý rok problém ale nebolo to až takto.
Jediné čo sme menili je fakt tá sušička v dome.
Odvlhčovač do 150 éčok je nič, bude slabý. Potrebuješ vybrať podľa m2. A súhlasím s názorom vyššie, že ak sa to deje v novostavbe, tak problém je inde a odvlhčovač to nezachráni. Môže to byť aj tým, že nebola dostatočne vyschnuta po mokrých procesoch ( omietky, potery). Vtedy by ten odvlhčovač mohol pomôcť, malo by sa to postupne lepsit.
@madeincssr nie je stale zatvorená.
Len keď sa kúpame.
Potom celý večer beží ventilátor a dvere sa otvárajú lebo tú vlhkosť ventilátor nevytiahne 🙂
Nič, pokúp zopár vlhkomerov a poulrozmistňuj po byte. Ale kúpeľňu porieš zatváraním a vnútri pusteným aktívnym výkonnejším odvlhčovačom. Samozrejme ak má kúpeľňa odťahový ventilátor, tak aj ním.
@akvi skúsime to najprv namerať aká je tá vlhkosť a keď je veľká tak investujeme aj do drahšieho. Budeme musiet 🙂
@madeincssr urobíme tak ako hovoríte.
Ďakujem 🙂
Snáď sa zbavíme vlhkosti
Hlavne "menežujte" vznik vlhkosti - kúpeľňa, sušenie prádla a uterákov (žiadne po byte a po radiátoroch), varenie (digestor s vývodom von alebo riadne dokorán vyvetrať).
Co viem, tak Sencor ma aj cisticku aj odvlhcovac v jednom. Lebo my mame odvlhcovac od tejto znacky a je super. Samozrejme, ked sa odvlhcovac pouziva, tak treba aby v miestnosti bolo teplo. Tak treba aj vetrat, aj kurit.
@madeincssr vobec to nezerie elektrinu tak ako pises.mame doma tolko spotrebicov a nic platime stale rovnako elektrinu dlhe roky nikdy som nepostrehla zeby nam nieco zralo viac elektrinu
My mame dva jeden s cistickou a druhy bez. A ci to pomaha neviem
Do 150 nic.